از انواع حافظههای جانبی مورد استفاده توسط کاربران میتوان به فلش USB، هارد اکسترنال و رم گوشی اشاره کرد. هر کدام از این حافظههای جانبی نقش ویژهای در کارهای روزمره ما دارند. با استفاده از این حافظههای ذخیره اطلاعات امکان جابجایی و نقل و انتقال دادهها بسیار آسان شده است. از طرفی دستگاههای مختلفی نیز برای اتصال این رسانههای ذخیره اطلاعات در اطراف ما وجود دارند. همانطور که می دانید، هر یک از سختافزارهای ذخیرهسازی شامل فرمتهای متنوعی هستند که آگاهی در مورد آنها میتواند به پیکر بندی صحیح تجهیزات ذخیره سازی شما کمک کند. در صورتی که اطلاعات کمی در مورد تفاوت فرمت های FAT32 ،exFAT ،NTFS و… دارید میتوانید تا انتهای این مطلب در تکنوسان مگ همراه ما باشید تا علاوه بر بررسی فرمتهای مختلف، به شناسایی بهترین فرمت برای فلش و هارد و رم گوشی بپردازیم.
فهرست مطالب
تفاوت فرمت های FAT32 ،exFAT ،NTFS و… چیست؟
فرمت یا فایل سیستم درون یک سیستم عامل به عنوان فریم ورک شناخته شده و وظیفه آن مشخص کردن نحوه ذخیرهسازی اطلاعات فایلها، دسترسیهای به آن و دیگر ویژگیهای فایلها خواهد بود. تاکنون مایکروسافت برای سیستم عامل خود سه فرمت FAT32 ،exFAT ،NTFS را معرفی کرده است. فرمتهای نام برده میتوانند در دستگاههای مک نیز مورد استفاده قرار بگیرند. اما در برخی موارد تنها در حالت Read Only قرار دارند. به بیان سادهتر فرمت فایل همانند یک جدول جستجو، به سیستم عامل اجازه میدهد تا فایلهای مورد نیاز کاربر را با سرعت بیشتری پیدا کند. در ادامه فرق فرمت های مختلف فلش و هارد آمده است.
معرفی FAT32؛ قدیمیترین در بین فایل ها
فرمت FAT32 که به جای فرمت Fat16 آمده است، از قدیمیترین فرمتها در فایلهای سیستمی محسوب میشود. قدیمی بودن در برخی موارد میتواند به عنوان یک نقطه مثبت در نظر گرفته شود. و اکنون فرمت Fat32 به عنوان یک استاندارد کلی شناخته شده است. در حال حاضر اگر یک حافظه فلش از بازار خریداری کنید، فرمت آن FAT32 است. مهمترین مزیت آن پشتیبانی اکثر کامپیوترها از این فرمت بوده و حتی دستگاههایی نظیر کنسول بازی و ضبط ماشین نیز از این فرمت پشتیبانی میکنند. FAT32 به علت قدیمی بودن برخی مشکلات را نیز به دنبال دارد. به عنوان مثال فایلهای درون فلش مموری با فرمت FAT32 حداکثر باید ۴ گیگابایت حجم داشته باشند. درایوهای سیستم کامپیوتری با فرمت FAT32 تنها میتواند حداکثر ۸ ترابایت فضای ذخیرهسازی داشته باشند. البته در مورد درایوهای سیستم این مقدار بسیار زیاد است. با توجه به موارد گفته شده برای انتخاب بهترین فرمت برای فلش و هارد و رم گوشی فرمت FAT32 برای حافظههای ذخیرهسازی اینترنال کاربرد کمتری دارد.
معرفی فرمت NTFS؛ فرمتی بدون هیچ محدودیت
فرمت NTFS که پس از Fat32 معرفی شد، فرمت جدیدتری محسوب شده و برای ذخیرهسازی فایلهای ویندوزی بسیار مناسب است. در زمان نصب ویندوز باید فرمت درایوها از نوع NTFS باشد. البته این فرمت از نظر حجم و سایز درایو با محدودیتهایی مواجه است که در عمل بسیار غیر محسوس است. در مورد تفاوت فرمت NTFS و FAT 32 باید گفت فرمت NTFS در تمامی نسخههای ویندوزی اجرا شده و در سیستم عامل مک تنها قابلیت Read Only را ارائه میکند. در بعضی از نسخههای لینوکس نیز قابلیت نوشتن در این فرمت وجود دارد. اما در اغلب آنها تنها قادر به خواندن اطلاعات است. فرمت NTFS توسط کنسولهای بازی از قبیل ایکس باکس 360 و پلی استیشن 3 نیز پشتیبانی نمی شدند. از موارد استفاده از فرمت NTFS میتوان به درایوهایی که قرار است سیستم عامل ویندوز در آنها نصب شود و یا هارد اکسترنالی که قصد دارید در کنار سیستم عامل از آن استفاده کنید، اشاره کرد.
معرفی فرمت exFAT؛ بهترین فرمت برای فلش مموری بدون محدودیت
فرمت exFAT به عنوان یک فرمت بهینهسازی شده، مناسبترین فرمت برای فلش مموری محسوب میشود. طراحی فرمت exFat به گونه انجام شده است که محدودیتهای FAT 32 را نداشته اما به اندازه فرمت NTFS قابلیتهای متنوع را ارائه نمیکند. بهترین ویژگی فرمت exFAT عدم وجود محدودیت در حجم فایل ذخیره شده یا محدودیت پارتیشنها است. بنابراین در این فرمت به عنوان یکی از بهترین فرمت برای فلش و هارد و رم گوشی امکان ذخیرهسازی فایلهای بیش از ۴ گیگ وجود داشته و یا درایوهای مورد نیاز برای ذخیرهسازی اطلاعات میتوانند بیش از ۸ ترابایت فضا داشته باشند.
در واقع این فرمت نسخه به روز شده FAT 32 بوده و نسبت به فرمت NTFS سازگاری بهتری را نیز ارائه میکند. سیستم عامل مک با این فرمت سازگار بوده و امکان خواندن و نوشتن اطلاعات در آن وجود دارد. همچنین بعضی دستگاههای دیجیتال از قبیل دوربین نیز با این فرمت سازگار هستند. برخی از نسخههای لینوکس نیز به شرط نرمافزارهای خاص با این فرمت سازگاری دارند.
در مورد کنسولهای بازی نیز باید گفت پلی استیشن ۴ از این فرمت پشتیبانی کرده اما نسخههای قدیمی مانند پلی استیشن ۳ از آن پشتیبانی نمیکند. مهمترین کاربرد این فرمت در فلش مموریها و هاردهای اکسترنال است. به طور کلی در مورد تفاوت فرمت های فلش و هارد و رم گوشی باید گفت فرمت exFat برای ذخیره فایلهای تکی با حجم بالا بسیار مناسب است.
بهترین فرمت برای فلش و هارد و رم گوشی کدام است؟
در اینجا به معرفی فرمتهای مختلف پرداخته شد. با وجود این ممکن است هنوز در انتخاب بهترین فرمت برای فلش مموری و هارد مردد باشید. فرمت FAT32 بهترین فرمت برای فلش و هارد اکسترنال است. زیرا با اغلب دستگاهها همخوانی داشته و در زمان فرمت فلش مموری نیز ویندوز این فرمت را به عنوان سیستم فایل پیش فرض در این حافظه پیشنهاد میدهد. البته اگر بخواهید فایلهای پرحجم مانند ویدیوهای HD را روی فلش مموری ذخیره کرده و یا از هارد اکسترنال خود برای کار با آیپد، آیفون و مک استفاده کنید، فایل exFAT پیشنهاد میشود.
رم موبایل و هارد اکسترنال نیز مانند فلش مموری از رسانههای پرکاربرد برای ذخیره اطلاعات هستند. بنابراین انتخاب بهترین فرمت برای فلش و هارد و رم گوشی ضروری است. فرمت exFAT در هارد اکسترنال گزینه مطلوبی است. خصوصاً اگر بخواهید هارد اکسترنال را به تلویزیون متصل کنید. در مورد رم موبایل باید گفت انتخاب نوع فرمت تا حدودی به فرمت قابل پشتیبانی دستگاهی که قرار است از آن استفاده کنید بستگی دارد. در برخی موارد نیز میتوان اجازه داد تا خود دستگاه به صورت روتین نوع فرمت را انتخاب کند.
جمع بندی
انتخاب فرمت در دستگاههای ذخیره سازی اطلاعات از جمله هارد اکسترنال بسیار مهم است. در برخی موارد انتخاب فرمت نامناسب میتواند باعث بروز مشکلاتی شده و در نهایت به پشتیبانگیری از اطلاعات درون هارد و فرمت مجدد آن منجر شود. بنابراین بهتر است فرمت در نظر گرفته شده با توجه به کاربرد مورد نظر انتخاب شود. در این مطلب به توضیحاتی در مورد انواع فرمت برای فلش، هارد اکسترنال و رم موبایل پرداخته شد. در حال حاضر فرمت FAT32 به دلیل سازگاری بیشتر در دستگاههای مختلف از فرمتهای پرکاربرد محسوب میشود. بنابراین در زمان فرمت فلش میتوانید آن را روی گزینه FAT32 بگذارید. در صورتی که تجربه استفاده از اواع دیگر فایلهای سیستمی را دارید در بخش کامنتها با دیگر کاربران تکنوسان مگ به اشتراک بگذارید.