کامپیوتر و لپ تاپ

راهنمای خرید کارت گرافیک؛ نکاتی که قبل از خرید باید بدانید!

کارت گرافیک را می توان به عنوان پیچیده ترین قطعه کامپیوتر معرفی کرد که دریچه ای به دنیای گیمینگ باز می کند. چه گیمر باشید و چه قصد رندر گرفتن پروژه های گرافیکی را داشته باشید بدون استفاده از این قطعه سیستم کامپیوتری هیچ کارایی برای تان ندارد. با این وجود امروزه بالا رفتن قیمت دلار، افزایش ماینینگ ارزهای دیجیتال و کمبود چیپ در سطح جهانی موجب شده این قطعات کمیاب تر و با ارزش تر از هر قطعه کامپیوتری دیگری باشند. از این رو اگر قصد خرید کارت گرافیک کامپیوتر یا انتخاب کارت گرافیک لپ تاپ را داشته باشید، چالش های زیادی سر راه شما خواهد بود. در مقاله راهنمای خرید کارت گرافیک قصد داریم نکات مهم برای انتخاب کارت گرافیک را بررسی کنیم تا انتخاب این قطعه با توجه به بودجه تان ساده تر از همیشه شود. با تکنوسان مگ همراه باشید تا با کارت های گرافیک بیشتر آشنا شوید.

راهنمای خرید کارت گرافیک انویدیا

راهنمای خرید کارت گرافیک

همانطور که گفتیم کارت های گرافیک جزء پیچیده ترین قطعات یک سیستم کامپیوتری به حساب می آیند و در هنگام انتخاب آن ها باید ویژگی های زیادی را مد نظر قرار دهید. اولین نکته ای که برای انتخاب کارت گرافیک باید در نظر بگیرید این است که قیمت بالاتر لزوما به معنی بهترین بودن کارت گرافیک نیست و همه چیز به نوع کاربری شما بستگی دارد. به عنوان مثال کارت های سری Quadro معمولا قیمت بالایی دارند اما به هیچ عنوان برای اجرای بازی مناسب نیستند و نمی توانند نیاز های تان را برطرف کنند. در ادامه تعدادی از مهم ترین نکات خرید کارت گرافیک را بررسی می کنیم تا با دید بهتری به سراغ انتخاب این قطعات گران قیمت بروید.

نوع کاربری خود را در نظر بگیرید!

اولین موردی که باید برای انتخاب یک کارت گرافیک مناسب در نظر بگیرید سطح نیاز و نوع کاربری تان می باشد. اگر به جز تماشای فیلم و کاربری روزمره انتظار دیگری از سیستم تان ندارید انتخاب یک کارت گران قیمت چندان منطقی نیست و حتی پردازشگر گرافیکی آنبرد CPU هم می تواند کارتان را راه بیاندازد. اگر از سیستم تان انتظار دارید علاوه بر امور روزمره تعدادی از بازی های روز را با حداقل تنظیمات گرافیکی قابل قبول (رزولوشن 1080 و نرخ فریم هدف 30) اجرا کند باید به سراغ کارت های Low Profile و یا میان رده بازار بروید. اما اگر قصد رندر گرفتن از پروژه های گرافیکی و یا اجرای جدیدترین بازی های روز با تنظیمات گرافیکی ایده آل (رزولوشن 4K و نرخ فریم هدف 120) را دارید باید کارت های گرافیک بالارده انویدیا یا AMD را انتخاب کنید.

پیش از هرچیز سایر قطعات را ارزیابی کنید

پس از اینکه از نوع کاربری تان مطمئن شدید، نوبت ارزیابی سیستم فعلی یا به طور کلی سیستمی است که قصد نصب کارت گرافیک در آن را دارید. یک خودرو را در نظر بگیرید که موتور قدرتمندی بر روی آن سوار شده است اما به دلیل بدنه غیر استاندارد و سایر قطعات ناهماهنگ نمی تواند از حداکثر پتانسیل و قدرت موتور استفاده کند. یک سیستم کامپیوتری که کارت گرافیک قدرتمندی دارد اما cpu، رم، مادربرد و سایر قطعات آن پایین رده می باشند هم دقیقا از همین قاعده پیروی می کند. اگر کارت گرافیک انتخابی تان قدرتمند تر از سایر قطعات باشد بخش زیادی از قدرت آن هدر می رود یا به اصطلاح گلوگاه می شود. از این رو سعی کنید تمام بودجه خود را به کارت گرافیک اختصاص ندهید و سایر قطعات را همگام با کارت انتخابی جلو ببرید.

راهنمای خرید کارت گرافیک کامپیوتر

کارت گرافیک های جدید، غول پیکر های جاگیر

دنیای کارت گرافیک ها روز به روز در حال پیشرفت است و هر ساله فناوری های جدیدی برای اجرای بازی های باکیفیت ارائه می شود. این مسئله تا جایی پیش رفته که قدرتمندترین کارت گرافیک های بازار چندین برابر کنسول های نسل نهمی توان پردازشی دارند. اما چیزی که این وسط نادیده گرفته می شود بزرگ شدن و سنگین شدن ابعاد چیپ ها می باشد؛ کارت های بالارده جدید به اندازه ای بزرگ و سنگین هستند که برای تعبیه بعضی از آن ها در کیس تان به براکت نگهدارنده نیاز خواهید داشت.

از این رو اگر قصد تهیه این محصولات را دارید حتما به این موضوع توجه کنید که کیس تان فضای کافی برای نصب داشته باشد. بیشتر کارت ها با پنل های بزرگ و متناسب با کیس های استاندارد عرضه می شوند و اگر قصد تهیه یک کارت گرافیک برای مینی کیس را دارید باید پنل مخصوص مینی کیس را به صورت جداگانه تهیه کنید.

کارت قدرتمندتر = توان مصرفی بیشتر

متاسفانه پیشرفت کارت گرافیک ها تنها به اندازه بزرگتر ختم نمی شود و با رقابت شدید انویدیا و ای ام دی برای تولید محصولات قدرتمند تر، هر کارت گرافیک جدیدی که معرفی می شود همواره توان مصرفی بیشتری نیاز دارد. این مسئله تا جایی پیش رفته که امروزه برخی از کارت های گرافیک در توان 450 وات فعالیت می کنند؛ عددی که در سالیان نچندان دور برای روشن نگه داشتن یک سیستم کامل کافی بود! با توجه به این موضوع اگر قصد انتخاب یک کارت گرافیک بالارده را داشته باشید توجه کنید که منبع تغذیه یا پاور سیستم تان توانایی کشش کارت گرافیک را دارد. توان مصرفی کارت گرافیک و پاور توصیه شده برای نصب آن با کمی جست و جو در سایت سازنده به سادگی یافت می شود.

راهنمای خرید کارت گرافیک گیمینگ

جدیدترین همیشه بهترین نیست!

بسیاری از افراد تصور می کنند هر ساله با عرضه کارت های گرافیک جدید، مدل های قبلی از دور خارج می شوند، از این رو سعی می کنند به سراغ خرید آن ها نروند و همواره مدل های جدید تر را در لیست خود قرار دهند. این مسئله تا حد زیادی درست است اما به هیچ عنوان تمام ماجرا نیست! هر نسل از کارت های گرافیک شامل مدل های پایین رده، میان رده و بالارده می باشد. به همین دلیل ممکن است یک کارت قدیمی بالارده بسیار قدرتمند تر از مدل های جدید میان رده باشد.

البته هر نسل جدیدی که معرفی می شود با خود معماری مدرن تر، لیتوگرافی جدید تر و ویژگی های پیشرفته تری به همراه می آورد. بنابراین نمی توان یک قائده کلی برای انتخاب کارت های قدرتمند قدیمی یا میان رده جدید در نظر گرفت. بهترین گزینه پیش رو این است که 2 مدل هم قیمت را انتخاب کنید و با بررسی بنچمارک ها در سایت های مطرح عملکرد آن ها را مقایسه کنید.

به حافظه گرافیکی اهمیت دهید

همانند CPU که به کمک حافظه RAM فایل های مورد نیاز را بارگذاری می کند، کارت های گرافیکی نیز به کمک حافظه اختصاصی یا VRAM اطلاعات مورد نیاز را فراخوانی می کنند. هرچقدر ظرفیت VRAM کارت گرافیک تان بیشتر باشد می توانید جزئیات بیشتری را در گیم بارگذاری کنید و به رزولوشن بیشتری دست پیدا کنید. معمولا هر مدل کارت گرافیک در چند مدل با مقدار حافظه مختلف عرضه می شود تا کاربران با توجه به نیاز خود یک مدل را انتخاب کنند. اگر قصد اجرای بازی ها در رزولوشن 1080P را دارید به چیزی بین 2 الی 6 گیگابایت VRAM نیاز خواهید داشت در حالی که اگر قصد رندر گرفتن بازی ها با رزولوشن 4K را دارید باید به سراغ مدل های بالای 8 گیگابایت بروید. جدا از حجم، نسل حافظه اختصاصی کارت گرافیک نیز عاملی بسیار تاثیر گذار در عملکرد آن می باشد.

همانطور که میدانید هرچقدر نسل حافظه جدیدتر باشد، سرعت آن هم بیشتر می شود. بیشتر کامپیوتر های امروزی از رم های DDR4 استفاده می کنند اما برای بارگذاری تکسچر ها و فایل های مورد نیاز بازی ها به حافظه ای بسیار پرسرعت تر نیاز داریم، از این رو عموما اکثر کارت گرافیک های موجود در بازار با حافظه های GDDR5 عرضه می شوند. پیشنهاد می شود پس از انتخاب نوع و مدل کارت گرافیک، بیشترین مقدار VRAM و جدیدترین نسل حافظه عرضه شده برای آن را تهیه کنید.

سیستم خنک کننده قوی تر به معنی راندمان بالاتر است!

پیش تر به بزرگ شدن ابعاد کارت گرافیک های امروزی و بالا رفتن توان آن ها اشاره کردیم. اما پیامد دیگری که بالا رفتن توان کارت گرافیک های بالارده در بر دارد، تولید حرارت بیشتر توسط چیپ پردازشی آن ها می باشد. هرچقدر یک چیپ پردازشی در دمای پایین تری فعالیت کند راندمان کاری و طول عمر آن بالاتر خواهد رفت. به همین دلیل از هر مدل کارت گرافیک کانفیگ های مختلفی وجود دارد و شما می توانید مدل های تک فن، جفت فن و حتی 3 فن را بیابید.

راهنمای خرید کارت گرافیک AMD

برخی از کارت گرافیک های سطح حرفه ای نیز با خنک کننده های آبی روانه بازار میشوند که بهترین انتخاب برای گیمر های حرفه ای خواهند بود. معمولا کارت های گرافیکی که سیستم خنک کننده قوی تری دارند، توسط شرکت سازنده اورکلاک می شوند و چیپ آنها فرکانس بیشتری نسبت به مدل های پایه ارائه می دهد. از این رو همواره سعی کنید کارت گرافیک انتخابی تان دارای یک سیستم خنک کننده متوسط یا رده بالا باشد.

پورت ها و اتصالات، آخرین فاکتور

امروزه تقریبا برای اتصال هر رابطی، یک کابل تبدیل وجود دارد و به همین دلیل بخش اتصالات کارت گرافیک را به عنوان آخرین فاکتور در نظر بگیرید. بیشتر کارت های گرافیک حداقل از یک پورت HDMI بهره می برند که برای اتصال به مانیتور کافی خواهد بود. پورت Display نیز در بسیاری از کارت های امروزی وجود دارد و گیمر ها معمولا استفاده از آن را به HDMI ترجیح می دهند. اگر قصد اتصال 2 یا چند مانیتور به سیستم تان را دارید از تعداد پورت های موجود در کارت گرافیک و همچنین حداکثر تعداد مانیتور های قابل اتصال به آن اطمینان حاصل کنید.

انویدیا و AMD؛ پادشاهان جاودان دنیای گرافیک ها

راهنمای خرید انواع کارت گرافیک

تا اینجای مقاله راهنمای خرید کارت گرافیک، با فاکتور های مهم برای انتخاب کارت گرافیک آشنا شدید و اکنون می توانید یک کارت گرافیک متناسب با نیاز تان را انتخاب کنید. اگر تا بحال به سراغ خرید این قطعات رفته باشید می دانید که تنها 2 برند Nvidia و AMD به تولید چیپ های گرافیکی می پردازند و و به نوعی در حال حاضر انحصار این قطعه را در اختیار دارند.

کمپانی AMD همواره محصولاتش را با قیمتی مناسب تر عرضه می کند تا سهم بازار را از رقیب قدرتمندش بگیرد. Nvidia اما صاحب قدرتمند ترین کارت های گرافیکی با جدید ترین فناوری های روز می باشد. از سوی دیگر کمپانی اینتل سری کارت های ARC را در دست توسعه دارد که تا سال آینده عرضه می شود و می توان آن را رقیب خطرناکی برای این 2 کمپانی دانست. در ادامه با محصولات این 2 برند بیشتر آشنا می شوید.

آشنایی با کارت گرافیک های انویدیا

کمپانی انویدیا بزرگترین برند تولید کننده کارت گرافیک در جهان محسوب می شود و امروزه حدود 80 درصد کارت های فروخته شده از محصولات این برند می باشند. این کمپانی با معرفی فناوری های جدید در دنیای گیمینگ مانند Ray Tracing و DLSS رقیب خود را هم مجبور به پیروی از این استاندارد ها کرده است. در حال حاضر کارت های گرافیک موجود در بازار انویدیا در 3 دسته وجود دارند که در زیر آن ها را بررسی می کنیم:

فاکتور های مهم برای خرید کارت گرافیک

سری GT: سری کارت های GT قدیمی ترین محصولات انویدیا هستند و امروزه دیگر نمی توانید انتظار اجرای گیم از آن ها داشته باشید اما به دلیل قیمت اقتصادی می توانند گزینه مناسبی برای امور مالتی مدیا باشند.

سری GTX: سری کارت های GTX را در حال حاضر می توان میان رده های انویدیا دانست که تقریبا برای هر کاربری مناسب اند. اگر قصد خرید این کارت ها برای فعالیت های گیمینگ را دارید به سراغ مدل های GTX 1050 و یا جدیدتر بروید.

سری RTX: سری کارت های گرافیک RTX را می توان انقلابی در صنعت گیمینگ دانست، این کارت های گران قیمت در 2 سری RTX 20 Series و RTX 30 Series وجود دارند و می توان گفت بهترین گزینه برای اجرای بازی های روز هستند.

آشنایی با کارت گرافیک های AMD

کمپانی AMD با اینکه در بازار ایران محبوبیت زیادی ندارد اما با معماری های بروز و قیمت مناسب محصولاتش به خوبی می تواند با کارت های هم رده انویدیا رقابت کند. AMD از معماری RDNA و RDNA 2 برای ساخت کارت های گرافیک رده بالای خود استفاده می کند که در کنسول های Playstation 5 و Xbox Series X|S مورد استفاده قرار گرفته است. AMD در حال حاضر 2 سری کارت گرافیک محبوب در بازار جهانی موجود دارد که در ادامه آن ها را معرفی میکنیم:

نکات مهم برای خرید کارت گرافیک

سری Radeon HD: کارت های سری Radeon HD پایین رده های AMD می باشند که اکنون دیگر گزینه مناسبی برای گیم به شمار نمی روند. این کارت ها امروزه به دلیل قیمت مناسب می توانند یک انتخاب اقتصادی برای کاربری مالتی مدیا باشند.

سری Radeon RX: ای ام دی از چند سال پیش تاکنون کارت های گرافیک خود را تحت عنوان RX تولید می کند و عدد بعد از RX را به عنوان نسل آن در نظر میگیرد. به عنوان مثال کارت Radeon RX 6900 XT یک کارت گرافیک نسل ششمی این کمپانی و یک انتخاب بی نظیر برای گیمینگ است.

سوالات متداول در مورد راهنمای خرید کارت گرافیک

آیا خرید کارت گرافیک کارکرده منطقی است؟

با توجه به اینکه چیپ های پردازشی طول عمر مشخصی دارند و کارکرد با دمای بالا می تواند طول عمر آن ها را کم کند و همچنین در نظر گرفتن این موضوع که بسیاری از کارت های گرافیک کارکرده برای ماینینگ استفاده شده اند می توان گفت انتخاب کارت گرافیک کارکرده چندان منطقی نیست.

چه بودجه ای برای خرید کارت گرافیک نیاز است؟

این موضوع به نوع کاربری و سطح انتظار تان برمیگردد، اگر قصد انتخاب کارت گرافیک برای امور مالتی مدیا را دارید کارت های کمتر از 5 میلیون تومان نیز مناسب اند اما اگر قصد تهیه کارت گرافیک برای گیم را دارید باید چیزی بیش از 15 میلیون تومان هزینه کنید.

سخن پایانی

در مقاله راهنمای خرید کارت گرافیک ویژگی های مهم برای انتخاب کارت گرافیک را بررسی کردیم تا بتوانید با توجه به بودجه و سطح نیاز خود گزینه مورد نظر را انتخاب کنید. در حال حاضر و با توجه به شرایط کمبود چیپ، کارت گرافیک های جدید با قیمتی حتی 2 برابر بیشتر از قیمت کمپانی به دست کاربران می رسند و انتظار می رود این شرایط حداقل تا 2 سال آینده ادامه داشته باشد. با این وجود اگر همچنان به یک کارت گرافیک نیاز دارید چاره ای جز پرداخت هزینه های نجومی باقی نمی ماند.

دقت داشته باشید که به هیچ عنوان کارت های دست دوم استفاده شده در سیستم های ماینینگ و غیر استاندارد را انتخاب نکنید و سعی کنید همواره به سراغ مدل های پلمپ و با گارانتی معتبر بروید. بنظر شما مهمترین فاکتور خرید کارت گرافیک چیست؟ آیا با توجه به شرایط کنونی خرید این قطعه را منطقی می دانید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران تکنوسان مگ به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. سلام ممنون از اطلاعات خوبتون بسیار کامل بود، ببخشید من خونده بودم کارت گرافیک ایسوس برای طراحی و گرافیک مناسبه، خواستم بدونم شما چه مدلی پیشنهاد میکنید؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید 🙏🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا