امروزه دوربین مداربسته یا همان CCTV یکی از پرکاربرد ترین لوازم امنیتی محسوب می شود و نمونه های مختلف آن را می توان در فروشگاه ها، مراکز خرید، اداره جات و تقریبا هر مکانی یافت. خیلی از سارقین با دیدن دوربین مداربسته در محلی از سرقت منصرف می شوند و خیلی ها هم با فیلمی که از آنها ثبت شده گرفتار می شوند. از این رو می توان گفت اهمیت استفاده از انواع دوربین مداربسته بسیار زیاد است و نیاز اولیه هر مکانی برای تامین امنیت می باشد. در مقاله راهنمای خرید دوربین مداربسته، ابتدا نکات مهم برای خرید دوربین مداربسته را بررسی می کنیم، سپس انواع دوربین مداربسته را به همراه کاربردشان معرفی می کنیم تا در صورت لزوم بتوانید بهترین گزینه را با توجه به بودجه و سطح انتظارات تان انتخاب نمایید. برای خرید دوربین مداربسته با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
راهنمای خرید دوربین مداربسته
قبل از شناخت انواع دوربین مداربسته و ویژگی های آن، بهتر است دید کاملی در مورد نکات مهم خرید دوربین مداربسته داشته باشید. فاکتور های خرید دوربین به موارد بیشتری اشاره می شود که با شناخت آن ها می توانید انتخاب بهتری داشته و خرید مطمعن تری را تجربه کنید. در ادامه برخی از مهم ترین فاکتور های خرید دوربین را معرفی می کنیم.
قابلیت دید در شب، یک فاکتور اساسی برای امنیت!
یکی از اصلی ترین نکاتی که در هنگام انتخاب دوربین باید به آن توجه کنیم، داشتن قابلیت دید در شب در آنها می باشد. اغلب دوربین های مداربسته امروزی دارای این ویژگی هستند با این وجود بهتر است در هنگام خرید به این موضوع دقت داشته باشیم.
فناوری دید در شب دوربین های مداربسته با داشتن LED هایی در اطراف لنز دوربین حاصل می شود. نحوه قرار گیری LED دو نوع است؛ یک نوع به تعداد زیاد ولی اندازه کوچک اطراف لنز دوربین و نوع دیگر تعداد کم با اندازه بزرگ که تفاوت قیمتی چندانی ایجاد نمی کند. همچنین به مجهز بودن به فیلتر IR CUT هم دقت داشته باشید چرا که در روز مانع از برخورد نور به لنز شده و کیفیت تصویر را حفظ می کند و در شب به عنوان کمک کننده به LED ها برای بازتاب نور عمل می کند.
ویژگی های ظاهری
شکل ظاهری دوربین ها نیز یکی دیگر از فاکتور های خرید دوربین مداربسته می باشد. دوربین های مداربسته عموماً به شکل دام (Dome) و بولت یا بالت (Bullet) طراحی می شوند. دوربین های دام دوربین هایی گنبدی شکل هستند که روی سقف قرار می گیرند. اگر دوربین دام شما از نوع تحت شبکه باشد احتمالاً توانایی چرخش و تکان خوردن ۳۶۰ درجه از راه دور را خواهد داشت. این دوربین ها اغلب برای مکان های داخلی و بسته مانند پارکینگ، دفتر نگهبانی داخل فروشگاه ها و … گزینه مناسبی هستند.
دوربین مدار بسته بولت همان دوربین های کشیده و شبیه به مکعب هستند، این محصولات اغلب برای فضای بیرونی مانند مقابل بانک ، مقابل در فروشگاه، منزل و … استفاده می شوند. دوربین های بولت ممکن است قابلیت حرکت به چپ و راست نیز داشته باشند.
رزولوشن دوربین، کیفیت در کنار کارایی
رزولوشن دوربین نیز یکی از مهم ترین نکاتی است که باید به آن توجه کنید. بیشتر دوربین ها دارای لنز ۲ مگاپیکسلی هستند که برابر با کیفیت Full HD می باشد. اما برای محل هایی که جزئیات حساسیت زیادی دارد می توانید از لنز ۴ مگاپیکسلی استفاده کنید. لنز ۶ مگاپیکسلی هم با کیفیت عالی وجود دارد ولی هم قیمت بالایی دارد و داخل ایران به راحتی پیدا نمی شود و هم معمولاً نیازی به آن همه جزئیات نیست.
منبع انرژی
نحوه برق رسانی به دوربین های مدار بسته هم خود یکی دیگر از مشکلاتی است که احتمالاً با آن دست و پنجه نرم خواهید کرد. دوربین ها به علت حساسیتی که دارند اغلب به آداپتور برق ۱۲ ولت نیاز دارند. اگر تعداد دوربین ها زیاد نباشد می شود تک تک آنها را به برق متصل کرد اما اگر تعداد زیادی دوربین داشته باشیم بهتر است از آداپتور دوربین مدار بسته استفاده کنیم.
مقاومت در برابر آب و گرد و غبار
آخرین نکته ای که باید به آن متوجه کرد جنس بدنه دوربین است. دوربین های مدار بسته یا فلزی و یا پلاستیکی هستند. متریال استفاده شده به محل قرار گیری دوربین مرتبط است. اگر از دوربین داخل منزل، فروشگاه و به طور کلی مکان های سربسته استفاده می کنید، پلاستیکی بودن آن مشکلی ایجاد نمی کند. اما برای استفاده های خارجی بهتر است دوربین های فلزی با استاندارد های ضدآب تهیه کنید.
دوربین مداربسته کودکان یا Baby cam چیست؟
ممکن است در هنگام گشت و گذار برای انتخاب دوربین، بعضی از دوربین ها را به اسم baby cam (دوربین کودک) بیابید. دوربین کودک یکی از انواع خاص دوربین های تحت شبکه است که با داشتن وای فای داخلی به گوشی یا کامپیوتر شخصی متصل می شود و به شما اجازه می دهند آن را کنترل کنید. در واقع ضمن چک کردن محل، می توانید صدای محیط را نیز بشنوید، دوربین را حرکت دهید یا با میکروفون صدای خود را پخش کنید. به دلیل استفاده تکی از این دوربین ها به DVR و NVR نیازی نیست و می توانید این گجت ها را مستقیم به دیوایس خود متصل کنید.
معرفی انواع دوربین مداربسته
بحث دوربین مدار بسته بحث پیچیده ای نیست؛ طبیعتاً تنوع انواع دوربین مداربسته در بازار بسیار زیاد است اما با یک شناخت کلی در مورد آن ها به سادگی می توانید گزینه مورد نظر را انتخاب کنید. مهم ترین راهنمایی برای خرید دوربین مداربسته، در نظر گرفتن بودجه و توقع تان از دوربین (کیفیت، کارایی در محیط تاریک، مقاومت در برابر شرایط محیطی و …) می باشد. امروزه ۲ نوع دوربین مدار بسته در بازار وجود دارد که شامل دوربین های آنالوگ و دوربین های تحت شبکه (دوربین مداربسته دیجیتال) می شوند. در ادامه این 2 مورد را به صورت کامل بررسی می کنیم.
دوربین های آنالوگ
این دسته نسل اول دوربین های مدار بسته است که خود به ۲ گروه آنالوگ قدیمی و آنالوگ نسل جدید تقسیم می شود. در هر دو گروه صدا و تصویر با دو کابل منتقل می شود. کابلی که به صورت متداول برای این دسته از دوربین ها مورد استفاده قرار می گیرد کواکسیال RG59 است اما با توجه به شرایط، انتقال تصویر با کابل های مختلف نیز امکان پذیر خواهد بود. همانطور که از اسم این نوع از دوربین مداربسته پیداست عملکرد صحیح آن مشروط به نبود نویز روی خطوط سیم انتقال دهنده است. این امر باعث حساسیت دوربین ها و کاهش کیفیت تصویر آن می شود.
از این رو استفاده از نویز گیر و کابل هایی با کیفیت بالا می تواند در جلوگیری از این اتفاق نقش بسزایی داشته باشد. این دوربین ها هنگام فرستادن تصاویر و صدا فرکانس خود را به فرکانس امواج آنالوگ محیط تبدیل می کنند. این امر باعث افزایش نویز و کاهش کیفیت و از همه بدتر قابل دسترس بودن برای هر گیرنده ای در منطقه می شود. بنابراین تنها راه امن برای استفاده از این نوع دوربین ها، کابل خواهد بود.
برای ضبط تصاویر فرستاده شده چاره ای جز استفاده از سیستم دیجیتال نداریم؛ در آنالوگ های خیلی قدیمی دوربین به طور مستقیم به دستگاه ضبط VCR و نمایشگر وصل می شود که نقص و کمبودهای زیادی داشت. از کیفیت پایین پخش گرفته تا نیاز به تعویض سریع نوار های ویدیو دستگاه از جمله ایراد های این نوع دوربین مداربسته محسوب می شدند. پس از مدتی این نوع آنالوگ منسوخ و سیستم DVR جایگزین آن شد. امروزه تنها بخش آنالوگ دوربین های دیجیتال، فقط بخش انتقال تصویر است که به صورت آنالوگ به DVR منتقل می شود.
نقاط قوت و ضعف دوربین های آنالوگ
دوربین های آنالوگ نسل جدید نیز بر روی انواع دستگاه DVR تصاویر خود را با سیم و به صورت آنالوگ ارسال می کنند. علت نیاز به وجود آنالوگ نسل جدید، بی کیفیت بودن تصاویر آنالوگ های قدیمی و قیمت بالای دوربین های تحت شبکه که در ادامه راجع به آنها توضیح خواهیم داد می باشد. دوربین های مداربسته نسل جدید شامل تکنولوژی های AHD ، HD-CVI و HD-TVI هستند اما اغلب دوربین های موجود در بازار دارای تکنولوژی AHD هستند. همانطور که گفته شد این تکنولوژی ها برای ثبت و پخش تصاویر با کیفیت تر به وجود آمده اند.
نکته ای که باید به آن پرداخت این است که به طور مثال اگر دوربین شما AHD است باید DVR شما HD-CVI باشد، در غیر این صورت قادر به پخش تصاویر نخواهد بود بنابراین نوع تکنولوژی DVR یکی از مهم ترین نکات برای خرید دوربین مدار بسته می باشد.
به طور خلاصه می توان راجع به مزیت های دوربین مداربسته آنالوگ گفت:
- ارزان قیمت و اقتصادی
- دسترسی آسان در ایران
- نصب و راه اندازی آسان
و برای معایب این سیستم می توان اضافه کرد:
- ارتباط بدون سیم عملاً غیر قابل دسترس (کم کیفیت و نا امن)
- نویز پذیری بالا
- هزینه زیاد سیم ها برای محل های بزرگ
- کیفیت پایین نسبت به دوربین های تحت شبکه
دوربین های تحت شبکه IP
دوربین های تحت شبکه یا دوربین های IP همانطور که از نامشان پیداست بدون استفاده از سیم انتقال دهنده تصاویر و اطلاعات فعالیت می کنند. یعنی در همان ابتدا که تصویر در دوربین ثبت می شود، اطلاعات برای دستگاه گیرنده آن که NVR نام دارد (مانند DVR برای مداربسته های آنالوگ) ارسال شده و پس از رمزگشایی در دستگاه NVR به تصاویر واضح تبدیل می شوند.
همانطور که گفته شد کارایی دستگاه NVR (ضبط کننده شبکه ای ویدیو) همانند DVR است. تنها تفاوت این دو مدل در نحوه عملکرد آنهاست. بر خلاف DVR که نصب و راه اندازی آن بسیار ساده است، برای راه اندازی NVR به مفاهیم کامپیوتر و شبکه نیاز داریم. در واقع NVR مرکز شبکه در نظر گرفته می شود و نحوه شبکه کردن آن با دوربین ها با توجه به شرایط انجام می گیرد.
قیمت این سیستم نسبت به دستگاه DVR آنالوگ بیشتر است و دلیل آن به خود دوربین ها باز می گردد. دوربین های تحت شبکه عموماً دارای یک سیستم عامل کوچک هستند که آنها را تبدیل به کامپیوتر می کند که این امر اجازه ورود دوربین به شبکه را می دهد. این سخت افزار باعث تفاوت قیمت فاحش بین مداربسته های آنالوگ با تحت شبکه شده است.
دستگاه DVR چیست؟
دستگاه DVR یا Digital Video Recorder همان ضبط کننده ویدئو دیجیتالی دستگاهی برای ضبط و کنترل تصاویر دوربین های مداربسته است که قابلیت کنترل و ارتباط دیجیتال بین شبکه را دارد. به زبان دیگر می توان گفت این دستگاه نقش سرور دوربین های مداربسته را بازی می کند.
از امکاناتی که دستگاه DVR به کاربران ارائه می دهد، به موارد زیر می توان اشاره کرد :
- ضبط تصاویر از طریق هارد دیسک موجود بر خود دستگاه
- اتصال به شبکه کامپیوتر و یا ارسال اینترنتی تصویر
- پخش تصویر به صورت زنده
- پخش تصاویر به صورت یکجا (چند تصویر در یک قاب)
- اضافه کردن تنظیمات ضبط به صورت دستی برای شرایط ویژه
- نمایش بازپخش تصاویر و پشتیبان گیری از آنها
برای آشنایی بیشتر با این دستگاه ها می توانید به مقاله راهنمای خرید دستگاه DVR مراجعه کنید.
دستگاه NVR چیست؟
دستگاه NVR یا Network Video Recorder در واقع نسل جدید دستگاه های دی وی آر می باشد که برای دوربین های مداربسته تحت شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر پشتیبانی از رزولوشن و کیفیت بالاتر، دستگاه های ان وی آر به ویژگی هایی همچون تشخیص چهره، تشخیص پلاک، شمارش افراد و … نیز مجهز می شوند تا گزینه های به مراتب بیشتری برای امنیت به شما ارائه شود. اگر قیمت بالای این محصولات را در نظر نگیریم به طور کلی NVR ها گزینه های بهتری نسبت به برادر های بزرگ خود می باشند.
از امکاناتی که دستگاه NVR به کاربران ارائه می دهد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دریافت تصاویر از دوربین های تحت شبکه و ضبط آن ها
- بازپخش تصاویر به صورت گروهی یا تکی و پخش تصاویر دوربین ها به صورت زنده
- تنظیم ویژگی های تصویر اعم از روشنایی، رنگ و …
- برق رسانی به دوربین ها
- پردازش دیجیتال تصاویر و ارائه ویژگی هایی مانند نقشه گرمایی، تشخیص چهره و … (در صورت پشتیبانی دوربین ها)
چه برندی بخریم و از کجا؟
در این مقاله سعی کردیم بر روی راهنمایی خرید دوربین مداربسته تمرکز کنیم و انواع دوربین های مداربسته را بررسی کنیم. در آخر هم نگاهی به ویژگی های دستگاه DVR و NVR داشتیم. اما بحث برند همیشه در بین خرید محصولات الکترونیکی مطرح است و ممکن است این سوال را بپرسید که چه برند دوربین مداربسته ای مناسب است؟ از برند های معتبر و با کیفیت دوربین مداربسته می توان به داهوآ و سی پلاس و هایک ویژن و … اشاره کرد. اما بهتر است زیاد روی برند تمرکز نکنید و به کیفیت سخت افزاری و بدنه دوربین دقت داشته باشید. داشتن گارانتی یکی دیگر از عواملی است که می تواند اطمینان تان از خرید را دو چندان کند.
سعی کنید دوربینی تهیه کنید که حداقل دارای گارانتی چند ماهه باشد تا خیال تان از خراب شدن سریع دوربین راحت شود. فروشگاه اینترنتی تکنوسان علاوه بر داشتن انواع دوربین مداربسته، تمامی لوازم جانبی که برای نصب و راه اندازی دوربین نیاز دارید را، با بهترین و ارزان ترین قیمت در اختیارتان می گذارد.
با مراجعه به صفحه خرید دوربین مداربسته می توانید با توجه به نیاز خود اقدام به انتخاب و خرید انواع دوربین مداربسته کنید و در صورتی که نیازمند کمک بودید، از طریق پشتیبانی تکنوسان یا چت آنلاین با ما در ارتباط باشید. اگر تجربه خاصی از استفاده یا حتی نصب دوربین مداربسته داشته اید یا حتی نظراتی که به ما در بهبود عملکرد سایت کمک کند، باعث افتخار ماست که نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.