فناوری QI و شارژ بی سیم یکی از مقوله هایی است که قطعا در چند سال اخیر بار ها با آن روبرو شده ایم؛ یک تکنولوژی نوظهور که می تواند آینده باتری ها و نحوه شارژ لوازم الکتریکی را به کلی دگرگون کند. اما QI چیست و فناوری شارژ بی سیم چگونه کار می کند؟ در این مقاله قصد داریم فناوری شارژ بی سیم (وایرلس) گوشی های موبایل را بررسی کنیم و در کنار آن درباره استاندار Qi صحبت کنیم. اگر قصد خرید شارژر وایرلس را دارید، با تکنوسان مگ همراه باشید.
قبل از رسیدن به موضوع شارژ بی سیم و QI بهتر است به گذشته یک نگاه کلی داشته باشیم؛ گره خوردن سیم های هندزفری، گیر کردن سیم موس و کیبورد، چسبیدن به تلویزیون بخاطر دسته کوتاه پلی استیشن و… همگی انگیزه ای برای حذف سیم های مزاحم از زندگی ما شدند. توسعه دهندگان تا جایی بر این هدف پافشاری کردند که امروزه نمونه بدون سیم تمامی این مثال ها را در بازار می بینیم! اگر چه که هنوز هم نمونه های سیم دار این وسایل وجود دارند و به فروش می رسند اما دور از انتظار نیست که در طی سال های آینده تمامی آن ها منسوخ شوند و دیگر شاهد تولید آنها نباشیم. در ادامه نگاهی دقیق تر به فناوری شارژ وایرلس خواهیم داشت.
فهرست مطالب
چرا شارژ بی سیم؟
جواب این سوال احتمالاً به تجربیات تلخی که از سیم ها داریم بر می گردد. درست است که سال ها از سیم ها استفاده می کنیم و احتمالاً هیچوقت از همه ی آنها بی نیاز نخواهیم شد، اما مشکلاتی که سیم ها برای ما به وجود می آورند نیز همیشه یکسان اند و هیچوقت ریشه کن نمیشوند!
به عنوان مثال لحظاتی که در هنگام شارژ گوشی با عجله قصد انجام کاری را دارید را به خاطر آورید، احتمالاً شما هم مانند من حواس تان به پریز برق و شارژر نبوده و به هنگام برداشتن گوشی، سیم آن مانع شده و در نتیجه یا گوشی از دست تان رها شده و یا سیم پاره شده و یا حتی دل و روده پریز برق از دیوار بیرون زده است!
از مشکلات خودِ سیم و خرابی هایی که همیشه آن را تهدید می کند و ممکن است رخ دهد هم دیگر چیزی نمی گویم. علاوه بر آن به خرابی پورت ورودی شارژر و کانکتور سیم شارژ هم لحظاتی فکر کنید. یکی از نقاط آسیب پذیر در برابر نفوذ آب و گرد و غبار نیز همان ورودی پورت شارژ است. به دنیایی فکر کنید که دیگر روی گوشی هیچ حفره ای چه برای شارژ و چه برای انتقال اطلاعات نیاز نباشد!
همه چیز در مورد فناوری شارژ بی سیم QI
در سال های اخیر تکنولوژی شارژ وایرلس پیشرفت چشمگیری داشته و اکنون اکثر گوشی های پرچمدار دارای این قابلیت هستند. انتقال جریان الکتریکی بدون نیاز به سیم و فقط توسط هوا رویای دیرینه نیکولا تسلا بود که هیچ وقت به آن دست نیافت. در حال حاضر هم این رویا تحقق نیافته اما دانشمندان توانسته اند در فاصله بسیار کم (کمتر از چند سانتی متر) این جریان را انتقال دهند و همین علم پایه اصلی فناوری شارژ بیسیم شده است. اما تکنولوژی qi چیست و چرا به استاندارد ثابتی برای شارژ بی سیم تبدیل شده؟ در ادامه نگاهی دقیق تر به این فناوری نوظهور و پیشرفت های آن خواهیم داشت.
تکنولوژی Qi چیست و چگونه کار می کند؟
پس از سال ها توسعه و گسترش فناوری شارژ بی سیم، qi اکنون به استانداردی ثابت برای شارژ وایرلس گوشی ها، ساعت های هوشمند و هندزفری بلوتوثی ها تبدیل شده است. به طور خلاصه داخل شارژر های وایرلس یک سیم پیچ فرستنده وجود دارد که میدان مغناطیسی ایجاد می کند، داخل گوشی هایی که از این فناوری پشتیبانی می کنند نیز یک گیرنده وجود دارد. این گیرنده در فاصله کمتر از ۱ سانتی متر می تواند امواج الکترو مغناطیسی تولید شده توسط شارژر بی سیم را دریافت کند. البته در نسخه های جدیدتر این فاصله تا ۵ سانتی متر نیز رسیده است که پیشرفت بزرگی برای فناوری qi محسوب می شود.
چرا QI به استانداردی ثابت برای شارژ بی سیم تبدیل شده است؟
امروزه تقریبا تمام برند های معتبر جهان، از فناوری QI برای تولید محصولات دارای شارژ بیسیم بهره می برند اما چرا این فناوری تا این حد همه گیر شده است؟ فرض کنید هر کمپانی از فناوری مختص به خود برای پیاده سازی شارژ بی سیم بهره می برد، در این صورت ده ها استاندارد مختلف وجود داشت و برای شارژ وایرلس هر گوشی باید یک شارژر خاص را تهیه می کردید. اما qi یک قاعده مشخص و یک استاندارد کلی را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد تا بتوانند فناوری شارژ بی سیم را به یک تکنولوژی یکپارچه در سطح جهان تبدیل کنند. از این رو فناوری QI به عنوان استانداردی ثابت و همه گیر شناخته می شود.
به جز تکنولوژی Qi شارژ وایرلس دیگری هم وجود دارد؟
تکنولوژی QI تنها یکی از فناوری های شارژ وایرلس است اما همانطور که گفتیم این ویژگی در حال تبدیل شدن به استاندارد جهانی در این زمینه مانند بلوتوث یا استاندارد USB است. از این رو نام qi حداقل در حوزه گوشی هوشمند و لوازم جانبی شناخته شده می باشد. تکنولوژی Qi توسط شرکت کنسرسیوم برق وایرلس یا “WPC” توسعه یافته است. از دیگر شرکت های فعال در این زمینه می توان به AirFuel Alliance اشاره کرد که مجموعه ای از دستگاه ها را با برند PowerMat توزیع می کند.
معایب تکنولوژی شارژ بی سیم چیست؟
فناوری شارژ وایرلس حتی پس از سال ها توسعه، همچنان در مراحل ابتدایی به سر می برد و نمی توان انتظار کارکرد بی نقصی از آن داشت. کم بودن سرعت شارژ بدون سیم نسبت به آداپتور های سیمی مهمترین محدودیت تکنولوژی شارژ بیسیم می باشد؛ در حالی که با معرفی فناوری های شارژ سریع امروزه برخی گوشی ها با توان 120 وات شارژ می شوند، شارژر های وایرلس تنها در رنج 15 الی 25 وات فعالیت می کنند. این موضوع در کنار بالا رفتن ظرفیت باتری ها موجب شده تا برای شارژ گوشی باید آن را حدود 1.5 الی 2 ساعت بدون حرکت بر روی پد های شارژ وایرلس قرار دهید. البته می توان بعضی از گوشی ها را با پشتیبانی از شارژ بیسیم 50 وات نیز در بازار یافت.
توان خروجی آداپتور های شارژ بی سیم در حالت عادی برای موبایل مناسب است اما به دلیل انتقال الکتریسیته از طریق سیم پیچ و به صورت بی سیم، مقدار بسیار زیادی از انرژی در این روش تلف می شود. در واقع چیزی حدود ۵۰% از انرژی تولید شده توسط یک شارژر بی سیم قبل از انتقال تلف شده و به گرما تبدیل می شود. از این رو توسعه دهندگان این ولتاژ را (حداقل فعلا) افزایش نمی دهند تا انرژی تلف شده باعث داغ شدن بیش از حد گوشی و آسیب به باتری و حتی انفجار آن نشود. آخرین نقص یک شارژر بی سیم همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، اتصال مستقیم و بدون فاصله شارژر و گوشی است؛ این مورد در برخی گوشی ها و شارژر ها به حدی حاد می شود که حتی با قاب هم امکان شارژ وایرلس گوشی وجود ندارد!
چگونه بفهمیم که گوشی هوشمند مان از فناوری شارژ بی سیم پشتیبانی می کند؟
شارژ بی سیم معکوس چیست؟
یکی از جدیدترین و خلاقانه ترین استاندارد های Qi، فناوری شارژ بیسیم معکوس می باشد. این ویژگی اولین بار توسط هواوی معرفی شد؛ تا به کمک آن بتوانید گوشی خود را به یک شارژر بی سیم تبدیل کنید و تمامی گجت هایی که از شارژ بی سیم پشتیبانی می کنند را به وسیله آن شارژ کنید. امروزه شارژ وایرلس معکوس در پرچم داران سامسونگ نیز تحت عنوان Wireless PowerShare به چشم می خورد. گرچه استفاده از گوشی به عنوان یک پاوربانک بی سیم به دلیل ظرفیت کم باتری منطقی نیست، اما در شرایط اضطراری و یا استفاده برای شارژ ساعت های هوشمند یا هندزفری بلوتوثی می تواند بسیار کاربردی باشد.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی و نحوه کارکرد شارژ بی سیم و ویژگی های فناوری qi نگاهی داشتیم تا نکاتی مهم را برای انتخاب شارژر وایرلس در نظر بگیرید. اگر گوشی هوشمند تان از تکنولوژی Qi پشتیبانی می کند حتما این فناوری را تجربه کنید؛ با اینکه شاید هنوز شارژ وایرلس به اندازه کافی پخته و کامل نشده، ولی عدم نیاز اتصال سیم به خصوص برای میز کار، هولدر ماشین و … می تواند مفید باشد. شارژر های وایرلس داخل ماشین علاوه بر قابلیت شارژ، به عنوان هلدر تلفن همراه با آهن ربای قوی ای که روی آنها وجود دارد هم عمل می کنند و می توانند به عنوان نگهدارنده گوشی موبایل مورد استفاده قرار گیرند. با در نظر گرفتن مزایا و معایب شارژ بی سیم، آیا شما استفاده از این فناوری نوظهور را پیشنهاد می دهید؟ تجربیات خود را در رابطه با استفاده از qi با ما به اشتراک بگذارید.