ویدئو پروژکتورها یکی از بهترین ابزار نمایش تصویر در محیط های آموزشی و اداری هستند و برای انواع ارائه ها و ویدئو کنفرانس ها به کار برده می شوند. در چند سال اخیر ویدئو پروژکتورها مورد استقبال کاربران خانگی هم قرار گرفته اند و برخی به جای خرید یک تلویزیون بزرگ 50 یا 60 اینچی، ویدئو پروژکتور را برای تماشای فیلم و بازی های کامپیوتری انتخاب می کنند. اگر شما نیز علاقه مند به آشنایی با انواع ویدئو پروژکتورها هستید و یا قصد خرید ویدئو پروژکتور دارید، پیشنهاد می کنیم تا پایان مقاله راهنمای خرید ویدئو پروژکتور با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
انواع ویدئو پروژکتور
ویدئو پروژکتورها (که به آنها پروژکتور یا دیتا پروژکتور نیز می گویند) انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها برای مکان و فضای خاصی کاربرد دارند. عواملی مثل سایز و نوع کاربری جزو مهمترین فاکتورهای تعیین کننده در تشخیص نوع پروژکتور هستند و شرکت های تولید کننده ویدئو پروژکتور با توجه به نوع مصرف و نیاز کاربر، محصولاتشان را با امکانات و قابلیت های مشخصی تولید می کنند. انواع ویدئو پروژکتورها عبارتند از:
آموزشی و اداری
متداول ترین کاربرد یک ویدئو پروژکتور (Video Projector) در مکان های آموزشی و اداری مانند مدرسه، دانشگاه، اتاق کنفرانس و جلسات آنلاین است. معمولا پروژکتورهای مورد استفاده در این مکان ها مدل های معروف به Multimedia یا چند رسانه ای هستند که برای کاربری عادی مثل پخش فیلم و ارائه پاورپوینت به کار می روند. همچنین از این پروژکتورها در انواع سالن های جشن و مراسمات و تالارها نیز استفاده می کنند.
خانگی
چندسالی است که کاربران خانگی به سمت استفاده از ویدئو پروژکتورها رفته اند و آن را به تلویزیون ها ترجیح می دهند. بسیاری از افراد نیز این نوع پروژکتورها را به عنوان یک سینمای خانگی استفاده می کنند تا حسی مشابه به تماشای فیلم در سینما را برای خودشان ایجاد کنند. ابعاد ویدئو پروژکتورهای خانگی متغیر است و باید با توجه به بزرگی مکان مورد نظر انتخاب شود. معمولا این پروژکتورها در بازار به ویدئو پروژکتورهای خانگی یا سینمای خانگی معروف هستند.
جیبی و قابل حمل
ویدئو پروژکتورهای جیبی کوچک ترین مدل در نوع خود هستند و همانطور که از نامشان پیداست سایز کوچکی در حد جیب لباس دارند و قابل حمل هستند. این نوع پروژکتورها از آنجایی که لنز بزرگی برای پخش تصاویر ندارند، برای محیط های کوچک با نور کم و تاریک مناسب اند و قابل مقایسه با ویدئو پروژکتورهای سایز استاندارد نیستند. ویدئو پروژکتورهای جیبی برای افرادی که دوست دارند به تماشای فیلم با دوستان خود بپردازند و در مکان های مختلف یک پخش کننده تصویر همراه خود داشته باشند، گزینه ایده آلی هستند.
راهنمای خرید ویدئو پروژکتور
همه افراد شناخت کافی درباره انواع ویدئو پروژکتور ندارند و تفاوت انواع مختلف آن را با یکدیگر نمی دانند. همین عدم شناخت و در برخی مواقع تبلیغات غیر واقعی فروشندگان می تواند منجر به هزینه ای گزاف برای خرید یک ویدئو پروژکتور نامناسب شود. بنابراین در این قسمت مهم ترین نکاتی که باید در هنگام انتخاب یک ویدئو پروژکتور بدانید را توضیح خواهیم داد.
کیفیت تصویر
ویدئو پروژکتورها نیز رزولوشن های مشابهی با سایر دستگاه ها دارند و تنها تفاوت آنها با سایر دستگاه ها در نامگذاری برخی رزولوشن های آنها است، بنابراین هرچه رزولوشن تصویر بالاتر باشد کیفیت تصویر بالاتر نیز خواهد بود. همچنین پیشنهاد می شود که برای سینمای خانگی و تماشای فیلم یا بازی کردن سراغ مدل های با کیفیت واقعی Full HD بروید تا با کیفیت بالاتری فیلم مورد علاقه خود را تماشا کرده یا به بازی کردن بپردازید. البته در این زمینه کمپانی های تولید کننده تبلیغات دروغین بسیاری انجام می دهند و قبل از خرید در صورت امکان کیفیت تصویر پروژکتور را چک کنید یا اگر این امکان نبود با تحقیق در اینترنت کیفیت و رزولوشن تصویر واقعی آن را بررسی کنید.
تکنولوژی نمایش تصویر
به طور کلی می توان تمام ویدئو پروژکتورها را از لحاظ تکنولوژی نمایش تصویر به سه دسته تقسیم کرد:
- 3LCD: یکی از پرکاربرد ترین نوع تکنولوژی ویدئو پروژکتورها است که در آن تصویر توسط سه پنل LCD تولید می شود. در این مدل پروژکتورها تصویر تولید شده کیفیت بالایی دارد، البته این پنل نسبت به گرد و غبار حساس است و ممکن است بعد از مدتی تصویر کدر شود و کیفیت آن افت کند.
- DLP (Digital Light Proccecing): یکی دیگر از پرکاربردین تکنولوژی ها در نمایش تصویر ویدئو پروژکتورها هستند که از چندین آینه کوچک و یک چیپ ( digital micromirror devices)DMD برای تولید تصویر استفاده می کند. هزینه تمام شده DLP نسبت به مدل LCD کمتر است اما کیفیت پایین تری نسبت به آن دارد.
- LCoS (Liquid Crystal On Silicon): این تکنولوژی را می توان ترکیبی از دو مدل قبلی دانست که کیفیتی بالاتر و قابلیت نشان دادن تصاویری واضح تر را دارد، البته ویدئو پروژکتورهای با تکنولوژی LCoS قیمت بالاتری نسبت به دو مدل قبلی دارد.
تقریبا می توان گفت که همه ویدئو پروژکتورهای جدید برای تولید تصویر از این تکنولوژی ها استفاده می کنند. اما هنوز یک نکته مهم دیگر باقی مانده است که باید به آن اشاره کنیم. اکثر ویدئو پروژکتورها از لامپ های متداول به عنوان منبع نور استفاده می کنند، اما جدیدا در پروژکتورهای گران قیمت تر از نور لیزر به عنوان منبع نور استفاده می کنند که کیفیت و طول عمر بالاتری نسبت به سایر مدل ها دارند. پروژکتورهای لیزری می توانند تصاویر را با کنتراست بهتری نشان دهند، مشکل افت کیفیت تصویر پس از استفاده طولانی مدت را ندارند و رنگ ها را نیز بهتر و واضح نمایش می دهند. البته این پروژکتورها قطعا قیمت گران تری نسبت به سایر مدل ها دارند ولی نسبت به کیفیتی که ارائه می کنند، از ارزش خرید بالاتری برخوردار هستند.
شدت روشنایی
میزان شدت روشنایی یک ویدئو پروژکتور یکی از اصلی ترین فاکتورها در بررسی آن است و در کیفیت تصویر نمایش داده شده تاثیر بسیار زیادی می گذارد. شدت روشنایی یک پروژکتور را با واحد ANSI Lumen یا به طور خلاصه Lumen (لومن) اندازه گیری می کنند و هرچه عدد آن بالاتر باشد، تصویر نمایش داده شده روشنایی بیشتری خواهد داشت و در نهایت خروجی تصویر بهتر دیده می شود.
اکثر پروژکتورهای خانگی بین 2000 تا 4000 لومن روشنایی دارند که برای یک سینمای خانگی و فضای اتاق کافی است. در اتاق کنفرانس و کلاس درس چون معمولا کل فضا به صورت کامل تاریک نمی شود و شرایط ایده آل وجود ندارد، برای دید بهتر باید پروژکتوری با حداقل روشنایی 2500 لومن تهیه کرد. برای فضاهای بزرگتر مثل تالار عروسی و سالن کنفرانس نیز توصیه می شود که سراغ مدل های با روشنایی کم و ضعیف نروید و به دنبال مدل های با روشنایی بالاتر باشید.
نسبت پرتاپ (Throw Ratio)
نسبت پرتاب به زبان ساده بیشترین فاصله ممکن برای نصب پروژکتور نسبت به صفحه نمایش یا دیوار است. همه ویدئو پروژکتورها یک نسبت پرتاب مشخصی دارند که تا آن متراژ می توانند از پرده فاصله داشته باشند و این مقدار در مشخصات هر پروژکتور وجود دارد. برای اندازه گیری نسبت پرتاب کافی است که فاصله ویدئو پروژکتور تا پرده نمایش را تقسیم بر عرض پرده نمایش کنید؛ به عنوان مثال اگر فاصله صفحه نمایش تا پرده 3 متر و عرض پرده نمایش 2 متر باشد، باید به دنبال یک پروژکتور با نسبت پرتاب 1.5=3/2 باشید.
پروژکتورها بر اساس نسبت پرتابشان به دسته های مختلفی تقسیم می شوند و علاوه بر پروژکتورهای عادی که عموما فاصله پرتاب 2 متری دارند، پروژکتورهای Short Throw و ultra Short Throw نیز وجود دارند که باید با فاصله بسیار نزدیک تری در حد 0.5 متر یا 30 سانتی متر نسبت به پرده نصب شوند. در پروژکتورهای Short Throw نسبت پرتاب 1:1 (همان فاصله یک متری) و پایین تر است و این نسبت در برخی مدل ها حتی 0.5:1 و 0.3:1 نیز می رسد که به این نوع پروژکتورها Ultra Short Throw گفته می شود و در این مدل ها فاصله با پرده نمایش یا دیوار باید زیر نیم متر باشد.
نحوه نصب و صدای فن
قابلیت نصب روی دیوار یا قرار گیری روی یک میز در فاصله 20 سانتی متری از دیوار به نوع ویدئو پروژکتوری که انتخاب می کنید بستگی دارد. اگر دوست دارید ویدئو پروژکتور را به سقف متصل کنید حتما به دنبال مدلی باشید که قابلیت نصب روی دیوار را داشته باشد و به راحتی قابل استفاده باشد. همچنین اکثر افراد در هنگام خرید به صدای فن ناشی از گردش فن ویدئو پروژکتور توجه نمی کنند و در برخی مدل ها که نویز فن زیاد است، پس از مدتی استفاده ممکن است این صدا برای آنها آزار دهنده شود. معمولا صدای فن در مدل های ارزان تر به دلیل عدم استفاده از قطعات باکیفیت و طراحی نه چندان خوب بیشتر به گوش می رسد و می توان گفت که در مدل های گران قیمت تر صدای کمتری به گوش می رسد.
قابلیت زوم و تنظیم زاویه لنز
قابلیت زوم لنز و توانایی آن در تنظیم تصویر در ویدئو پروژکتورها بسیار با اهمیت است و به دیده شدن بهتر تصویر کمک شایانی می کند. معمولا اکثر پروژکتورها قابلیت زوم دیجیتال دارند و می توان توسط آن زوم تصویر را کم یا زیاد کرد. همچنین دیتا پروژکتور هایی که قابلیت تغییر زاویه و جابجایی لنز یا Lens Shift داشته باشند، امکان جابجایی تصویر در جهت های مختلف را در اختیار شما می گذارند. به عنوان مثال می توانید تصویر را کمی بالاتر برده یا آن را به سمت پایین متمایل کنید تا تصویر به خوبی با زاویه دید شد شما همسو شود.
قابلیت حمل
این موضوع برای کسانی اهمیت دارد که می خواهند یک ویدئو پروژکتور همراه خود داشته باشند. برای این دسته از افراد ویدئو پروژکتورهای کوچک و مدل های جیبی که به سادگی قابل حمل هستند و فضای زیادی نیز اشغال نمی کنند، می تواند بهترین انتخاب باشد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که نباید از یک پروژکتور جیبی و کوچک انتظاری در حد یک ویدئو پروژکتور استاندارد داشت و معمولا میزان روشنایی این مدل ها کمتر از مدل های استاندارد است.
پورت ها و قابلیت اتصال بی سیم
مانند هر دستگاه دیجیتال دیگری یک ویدئو پروژکتور تعداد پورت ورودی و ارتباطی دارد که برای انتقال تصویر و نمایش آن استفاده می کند. بهتر است با توجه به نیازی که دارید انواع پورت های موجود روی دیتا پروژکتور را بررسی کرده و سپس اقدام به خرید آن کنید. همچنین برخی مدل ها نیز قابلیت اتصال بی سیم وای فای دارند که برای پخش تصویر و ویدئو بدون نیاز به اتصال سیمی به کار می روند و مشکلات مربوط به نمایش تصویر با اتصال انواع کابل به کامپیوتر و لپ تاپ را نخواهد داشت. همچنین برخی پروژکتورها ورودی USB دارند که امکان پخش از طریق اتصال فلش را نیز فراهم می کند.
کلام آخر
به عنوان آخرین موضوع برای انتخاب یک ویدئو پروژکتور در این قسمت باید به قابلیت پخش صدای آنها نیز اشاره کرد. برخی از مدل ها دارای بلندگو برای هستند اما چندان نمی توان از آنها برای پخش صدای باکیفیت برای تماشای فیلم و بازی انتظار خاصی داشت، چرا که این دستگاه ها برای نمایش تصویر طراحی شده اند نه برای تولید صدای باکیفیت.
در انتها امیدواریم مطالب گفته شده در مقاله راهنمای خرید ویدئو پروژکتور اطلاعات مفیدی را در اختیار شما گذاشته باشد و شما را در انتخاب یک ویدئو پروژکتور خوب راهنمایی کرده باشد. همچنین از شما دعوت می کنیم نظرات و تجربیات خود را با ما و همراهان مجله تکنوسان به اشتراک گذارید.