کامپیوتر و لپ تاپ

راهنمای خرید واتر کولینگ (خنک کننده آبی)

با بالا رفتن بار پردازشی پردازنده ها در چند سال اخیر، همواره مصرف انرژی و در نتیجه حرارت تولید شده توسط آن ها نیز افزایش چشمگیری داشت. به طوری که پردازنده های گیمینگ امروزی، به خنک کننده هایی بسیار قدرتمند برای کارکرد در دمای مناسب نیاز دارند. به همین دلیل، خنک کننده های آبی امروزه موارد استفاده زیادی به خصوص برای سیستم های گیمینگ دارند. در مقاله راهنمای خرید واتر کولینگ از تکنوسان مگ، قصد داریم نکات مهم برای خرید خنک کننده آبی را بررسی کنیم تا بتوانید یک گزینه ایده آل مطابق نیازتان تهیه کنید. اگر قصد خرید خنک کننده سی پی یو دارید، تا انتهای این مقاله همراهِ ما باشید.

واتر کولینگ چیست؟

چرا به واتر کولینگ نیاز داریم؟

پیش از آن که بخواهیم شما را با مشخصات یک واتر کولینگ خوب آشنا کرده و در مورد نکات مهم در خرید واتر کولینگ اطلاعات کاملی را به شما ارائه دهیم نیاز است تا به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که واتر کولینگ چیست و چرا به واتر کولینگ نیاز داریم؟

واتر کولینگ یا خنک کننده آبی، یکی از جدیدترین سیستم های خنک کننده پردازنده است که برای سیستم های بالارده گیمینگ و رندرینگ مورد استفاده قرار می گیرد. این خنک کننده همانطور که از اسمش پیداست، با استفاده از جریان آب یا مایعی خاص، پردازنده را خنک می کند که خنک کنندگی بسیار بیشتری نسبت به فن های معمولی ارائه خواهد داد.

در یک سیستم خنک کننده آبی، جریان آب در لوله ها توسط یک یا چند فن خنک می شوند و سپس به سمت پردازنده هدایت می شوند. پس از آن حرارت تولید شده توسط پردازنده به آب منتقل می شود و آب مجددا به فن ها هدایت می شود تا خنک شود. این  چرخه موجب می شود در شدید ترین فعالیت های سیستم هم، شاهد دمایی مطلوب در پردازنده سیستم باشید.

نکات مهم هنگام خرید واتر کولینگ

اگر بخواهیم شما را با مشخصات واتر کولینگ خوب آشنا کرده و بیان کنیم که برای خرید واتر کولینگ به چه نکاتی توجه کنیم، نیاز است تا به چند پارامتر بسیار مهم توجه داشته باشید. در همین راستا اگر بخواهیم شما را با نکاتی برای انتخاب بهترین واتر کولینگ آشنا کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کولانت

کولانت مایع خنک کننده‌ای است که در سیستم واتر کولینگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. کولانت به نحوی است که با قیمت نسبتا بالایی به فروش می‌رسد. موضوع مهمی که باید بدانید این است که اگر از سیستم خنک کننده مایع سیکل بسته استفاده کنید، نیازی نیست تا نگرانی در مورد تهیه کولانت مازاد داشته باشید.

راهنمای خرید واتر کولینگ استاندارد

این در حالی است که کاربرانی که خنک کننده سیکل باز خریداری می‌کنند، نیاز است تا همواره مایع کولانت به میزان کافی ذخیره داشته باشند و در صورت نیاز سریعا آن را تعویض کنند. به عنوان راهنمای خرید خنک کننده آبی سی پی یو و کولانت باید به مواردی چون رنگ دهنده‌های شیمیایی، حساسیت به نور و… توجه داشته باشید چرا که این پارامترها بر روی قیمت نهایی انواع واتر کولینگ اثر گذار است.

خنک کننده های مایع به 2 دسته AIO یا سیکل بسته و کاستوم یا سیکل باز تقسیم می شوند. خنک کننده های AIO به صورت استاندارد طراحی می شوند و امکان تغییر در مایع و لوله های آن ها وجود ندارد. اما خنک کننده های مایع کاستوم عموما قابل شخصی سازی می باشند.

ابعاد رادیاتور

از نظر فنی در خنک کننده‌های مایع سیکل بسته و سیکل باز شاهد قطعات مشترکی هستیم. یکی از این قطعات که باید به آن توجه داشته باشید، رادیاتور مورد استفاده در این دسته از محصولات است. نکته مهمی که باید بدانید این است که رادیاتورهای مورد استفاده در سیکل بسته به نحوی هستند که امکان باز کردن لوله‌های انتقال مایع و تعویض رادیاتور به راحتی وجود ندارد. رادیاتور به عنوان پراکنده کننده کولانت و برای خنک سازی آن از طریق هیت سینک‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و وجود آن باعث می‌شود تا دمای مایع خنک کننده در مسیر رفت و برگشت کاهش پیدا کند.

سایز یا ابعاد رادیاتور از نظز فیزیکی یکی از فاکتورهای مهم هنگام خرید واتر کولینگ می باشد. به طور کلی ابعاد رادیاتورهای تولید شده برای این کار شامل 360mm ، 240mm و 120 میلی متر می باشد. این اعداد نشانگر مجموع فن هایی است که برای کار با رادیاتور طراحی شده است. به عنوان مثال یک رادیاتور 360 میلی متری برای کار با سه فن 120 میلی متری و یک رادیاتور 280 میلی متری برای کار با دو فن 140 میلی متری طراحی شده است.

واتر پمپ

یکی دیگر از مواردی که به عنوان راهنمای خرید واتر کولینگ باید به آن توجه داشته باشید واتر پمپ است. وظیفه اصلی واتر پمپ در انواع سایز واتر کولینگ به گردش در آوردن مایع خنک کننده از بلاک به سمت رادیاتور و بر عکس است.

نکات مهم هنگام خرید واتر کولینگ

امروزه شاهد فناوری‌های مختلفی در تولید واتر پمپ هستیم که استفاده از این فناوری‌ها در کنار افزایش میزان کارایی، باعث می‌شود تا نویز سیستم واتر کولینگ کاهش پیدا کند. یکی دیگر از نکاتی برای خرید واتر کولینگ باید به آن توجه کنید، تعداد پره‌های موتور مورد استفاده در سیستم واتر پمپ است که نقش بسیار مهمی در عملکرد و نویز واتر پمپ ایفا می‌کند. در نهایت نیز به عنوان مشاوره خرید واتر کولینگ پیشنهاد می‌شود که به سراغ محصولاتی با واتر پمپ از جنس مس خالص بروید چرا که این دسته از محصولات هم طول عمر بالایی دارند و هم فرآیند انتقال دما را به شکل بسیار بهینه‌ای انجام می‌دهند.

واتر بلاک

در خنک کننده‌های سیکل بسته از دو قطعه واتر بلاک و واتر پمپ در یک مجموعه استفاده می‌شود. به همین واسطه عملکرد هر یک از این قطعات بر روی عملکرد قطعه دیگر و همچنین مجموعه کلی واتر کولر اثر می‌گذارد.

برای خرید واتر کولینگ به چه نکاتی توجه کنیم؟

در این بین به عنوان راهنمای خرید واتر کولینگ کامپیوتر نیاز است تا به واتر بلاک مورد استفاده در این دسته از محصولات توجه داشته باشید. واتر بلاک قطعه‌ای است که بر روی سطح پردازنده نصب می‌شود و وجود این قطعه باعث می‌شود تا حرارت CPU به سمت واتر پمپ و همچنین سیستم خنک کننده انتقال پیدا کند.

وجود این قطعه باعث می‌شود تا دمای پردازنده کنترل شود. از نظر ساختار درونی نیز باید به این نکته توجه داشته باشید که واتر بلاک دارای هیت سینک یکپارچه مسی هستند و شیارهایی در بین این قطعه وجود دارد. وجود این شیارها باعث می‌شود تا کولانت پس از عبور کردن از این بخش، فرآیند خنک سازی را از سمت پمپ و رادیاتور به بهترین شکل ممکن انجام دهد. به دلیل اندازه و ابعاد مختلفی که این قطعه دارد، به عنوان راهنمای خرید خنک کننده آبی سی پی یو نیاز است تا به سراغ محصولاتی بروید که واتر بلاک آن ابعاد مناسبی داشته باشد تا فرآیند خنک سازی به بهترین شکل ممکن انجام شود.

لوله‌های انتقال مایع

از دیگر مواردی که به عنوان نکات خرید واتر کولینگ باید به آن توجه داشته باشید، لوله‌های انتقال مایع است. در اصطلاح به این سیستم‌ها شیلنگ می‌گویند. شرکت‌های تولید کننده انواع واتر کولینگ، برای تولید این دسته از محصولات از جنس پلاستیک نیمه سخت استفاده می‌کنند. استفاده از این متریال باعث می‌شود تا این دسته از محصولات انعطاف پذیری قابل توجهی داشته باشند.

نکاتی برای خرید واتر کولینگ

به عنوان راهنمای خرید واتر کولینگ نیاز است تا توجه بسیار زیادی به طول لوله‌ها داشته باشید، چرا که با افزایش طول رادیاتور نیاز است تا طول لوله‌ها نیز بیشتر شود. به عنوان مثال کاربرانی که از کیس‌های بزرگ تر از استاندارد Mid Tower استفاده می‌کنند، نیاز دارند تا رادیاتور‌های بزرگ تری خریداری کنند و به همین دلیل باید از لوله‌های انتقال مایعی استفاده شود که هم طول و هم ضخامت قابل توجهی داشته باشد تا احتمال پارگی یا بروز نشتی کاهش پیدا کند.

فن

رادیاتورهایی که در انواع واتر کولینگ مورد استفاده قرار می‌گیرد، با توجه به ابعاد خود امکان نصب فن دارند. به صورت کلی امکان نصب فن در هر دو سمت رادیاتور وجود دارد. فنی که در یک سمت قرار می‌گیرد به صورت دمنده و فنی که در سمت دیگر نصب می‌شود، به صورت مکنده است. فن‌ها به شکلی هستند که جریان هوا را از میان پره‌های رادیاتور عبور می‌دهند. به هر میزانی که تعداد فن مورد استفاده در انواع واتر کولینگ افزایش پیدا کند، این مسئله باعث افزایش کارایی می‌شود، اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که بالا رفتن تعداد فن‌ها باعث بیشتر شدن میزان نویز خواهد شد.

راهنمای خرید واتر کولینگ کامپیوتر

از مهم ترین مواردی که به عنوان راهنمای خرید خنک کننده آبی سی پی یو و خرید واتر کولینگ از بهترین برند‌های واتر کولینگ باید به آن توجه داشته باشید سرعت چرخش فن بر اساس معیار دور در دقیقه، شدت جریان هوای تولید شده بر اساس معیار فوت مکعب در دقیقه و میزان نویز بر اساس معیار دسی بل اشاره کرد.

حرف آخر

در این مطلب تلاش کردیم تا نگاهی به راهنمای خرید واتر کولینگ انداخته و بیان کنیم که برای خرید این دسته از محصولات باید به چه مواردی توجه داشته باشید. همان طوری که مشاهده کردید در سیستم انواع واتر کولینگ شاهد قطعات مختلفی هستیم و به عنوان راهنمای خرید خنک کننده آبی سی پی یو باید به این پارامترها توجه داشته باشید. در صورتی که تجربه خرید و استفاده از انواع واتر کولینگ را دارید، می‌توانید در بخش کامنت‌ها نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید تا از این طریق افرادی که قصد خرید واتر کولینگ را دارند، بتوانند با توجه به راهنمای خرید واتر کولینگ یک محصول باکیفیت و حرفه‌ای را خریداری کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا