کامپیوتر و لپ تاپدانشنامه

تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز در وای فای چیست؟

حتما برای شما پیش آمده است که در مشخصات تلفن های هوشمند و روی جعبه مودم ها اعداد 2.4 و 5 یا 2.4GHz و 5GHz را دیده باشید و کنجکاوید که بدانید معنی آنها چیست و چه تفاوتی با همدیگر دارند. اصلا این اعداد بیانگر چه چیزی هستند و چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ برای یافتن جواب این سوالات با مقاله تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز از تکنوسان مگ تا پایان همراه باشید تا با این اصلاحات آشنا و تفاوت آنها را به طور کامل دریابید.

تفاوت فرکانس 5g با 2.4g

آشنایی با استانداردهای وای فای

قبل از اینکه به سراغ موضوع اصلی یعنی تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز برویم، لازم است که ابتدا با یک سری مفاهیم کلی تر که این فرکانس ها جزیی از آن هستند، آشنا شویم. کلمه وای فای (WIFI) به صورت کلی یک متد یا روش برای اتصال به اینترنت است و در این روش با استفاده از امواج صوتی اتصال به اینترنت صورت می گیرد. شبکه بی سیم یا وای فای برای اتصال به اینترنت یک سری استانداردها به به نام IEEE Standards دارد که در دستگاه های مختلف به کار گرفته می شود.

هر یک از دستگاه های دیجیتالی مثل لپ تاپ، تلفن هوشمند و تبلت از این استانداردها برای اتصال و استفاده از شبکه وای فای استفاده می کنند. به طور دقیق تر ،تمام این دستگاه ها از یک استاندارد وای فای تحت نام IEEE 802.11 استفاده می کنند که خود آن دارای زیر مجموعه هایی است که هر کدام را با قرار دادن یک عدد پس از عدد 802.11 نشان می دهند. به عنوان مثال دو استاندارد 802.11n  و 802.11ac بیشترین کاربرد را در انواع مودم ها دارند که هر کدام آنها کیفیت و کارایی متفاوتی دارند و در ادامه بیشتر به آنها می پردازیم.

خب حالا این استانداردها به چه دردی می خورند و اصلا چه اهمیتی برای ما دارند؟ هر یک از استانداردهای وای فای نشان می دهند که شبکه وای فای با چه سرعتی می تواند اطلاعات را انتقال داده و محدوده پوشش آنها چقدر است. در حقیقت شبکه وای فای برای انتقال دیتا از امواج رادیویی استفاده می کرده و در استاندارد های مختلف خود از فرکانس های رادیویی متفاوتی استفاده می کند. در نتیجه اینجاست که بحث شبکه بی سیم یا باند فرکانس ۲.۴ و ۵ گیگاهرتزی مطرح می شود و دانستن تفاوت این دو فرکانس در عملکرد مهم و با اهمیت می شود. در ادامه به معرفی و آشنایی با هر یک از این فرکانس های بی سیم می پردازیم تا شناخت جامعی از ساختار هر کدام بدست آوریم.

تفاوت باندهای فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز در وای فای

فرکانس بی سیم 2.4 و 5 گیگاهرتز چیست و چه تفاوتی با همدیگر دارند؟

پس از آشنایی با استانداردهای وای فای، در این قسمت از مقاله می خواهیم به معرفی باند های فرکانس 2.4 و 5 گیگاهرتز در وای فای بپردازیم و سپس تفاوت های آنها را با یکدیگر مقایسه کنیم.

فرکانس 2.4 گیگاهرتز چیست؟

فرکانس بی سیم 2.4 گیگاهرتز یک فرکانس رادیویی است که در دستگاه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. تلفن های بی سیم، مایکروویو، مودم اینترنت و.. همه با فرکانس 2.4 گیگاهرتزی کار می کنند (البته در مودم ها فرکانس های دیگری نیز استفاده می شوند). یکی از ویژگی های فرکانس وای فای 2.4GHz طول موج بالا است که باعث می شود قابلیت پوشش محدوده گسترده و عبور از اجسام سخت مانند دیوار را داشته باشد. فرکانس های 2.4 گیگاهرتزی در شبکه های وای فای می توانند با سرعت 450 تا 600 مگابیت بر ثانیه انتقال اطلاعات و دیتا داشته باشند. به طور دقیق تر در مودم های با استاندارد 802.11b/g/n از فرکانس وایرلس ۲.۴ گیگاهرتزی استفاده می شود و نهایت سرعتی که یک مودم روی این فرکانس می تواند داشته باشد بین 450 تا 600 مگابیت بر ثانیه است. 

فرکانس 5 گیگاهرتز چیست؟

فرکانس بی سیم 5 گیگاهرتزی در سال 2013 با استاندارد بی سیم 802.11ac وارد دنیای مودم ها شد و از طول موج کوتاه تری نسبت به فرکانس ۲.۴ گیگاهرتزی بهره می برد که همین امر آن را برای استفاده در محیط های کوچک تر مناسب می کند. فرکانس 5GHz مانند فرکانس 2.4 گیگاهرتزی نمی تواند به خوبی از موانع سخت عبور کند و پوشش خوبی در فضاهای سرپوشیده ندارد، اما در عوض امکان اتصالی پایدار تر و با سرعت بالا را در فواصل نزدیک می تواند فراهم کند. میزان سرعت انتقال اطلاعات روی فرکانس 5 گیگاهرتزی به 1300 مگابیت بر ثانیه می رسد و مودم های جدید می توانند روی فرکانس بی سیم 5 گیگاهرتزی دیتا را سریعتر منتقل کنند.

اگر در برخی سایت ها یا از زبان عده ای کلمه وای فای ۵ (wifi 5) را شنیدید، بدانید که منظور آنها همان شبکه وای فای روی فرکانس بی سیم 5 گیگاهرتزی است. همچنین به تازگی باند فرکانسی جدیدی به نام وای فای 6 معرفی شده که با استاندارد 820.11ax نشان داده می شود و جدیدترین عضو خانواده فرکانس های بی سیم محسوب است. البته WIFI 6 هنوز به صورت گسترده در انواع مودم و ارتباط های بی سیم مورد استفاده قرار نمی گیرد.

تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز

آشنایی با تفاوت های موجود بین باند 2.4GHz و 5GHz

تا اینجای مقاله به مفاهیم تئوریک انواع استانداردهای بی سیم پرداختیم و فرکانس ها و امواج رادیویی که که در آنها استفاده می شوند را توضیح دادیم. اما این مفاهیم در عمل چه تفاوتی با یکدیگر دارند و اصلا چه اهمیتی دارد که بدانید فرکانس بی سیم یک مودم از چه نوعی است؟ همانطور که در ویژگی های دو فرکانس بی سیم 2.4 و ۵ گیگاهرتزی اشاره کردیم، مودم هایی که روی فرکانس 2.4 گیگاهرتزی کار می کنند محدوده بیشتری را می توانند پوشش دهند و فضای بیشتری در خانه و اداره را سیگنال دهی می کنند. 

در حالی که فرکانس 5 گیگاهرتزی قدرت کمتری برای نفوذ به اشیا دارد و به همین دلیل در فضای باز عملکرد بهتری را از آن شاهد خواهیم بود. بنابراین صرف اینکه وای فای 5 یا همان 5 گیگاهرتزی جدید تر بوده و عدد بالاتری نسبت به 2.4 دارد باعث نمی شود که برد وای فای بیشتری داشته باشد. تفاوت بعدی مربوط به سرعت انتقال اطلاعات و پایداری در اتصال اینترنت است که اینجا مودم های با پشتیبانی از فرکانس های 5 گیگاهرتزی بهتر می توانند عمل کنند.

همانطور که گفته شد سرعت انتقال دیتای مودم ۵ گیگاهرتزی حدود 1300 مگابیت بر ثانیه است که از این حیث برتری تقریبا دو برابری نسبت به مودم های با باند 2.4 گیگاهرتزی داشته و همچنین از لحاظ پایداری سیگنال و ارتباط عملکردی بهتر دارند. به بیان دیگر می توان گفت که مودم های با باند وای فای 2.4 گیگاهرتزی برد سیگنال بیشتری دارند و قدرت سیگنال بیشتری حتی با فاصله گرفتن از مودم دارند و مودم های با فرکانس 5 گیگاهرتزی به لطف سرعت بیشتر خود عملکرد بهتری برای دیدن استریم ها و بازی های آنلاین دارند، البته تنها اگر به اندازه کافی نزدیک به مودم باشید.

برای سادگی بیشتر نیز تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز را در جدول زیر گردآوری کرده ایم.

ویژگی/فرکانس فرکانس 2.4 گیگاهرتزی فرکانس 5 گیگاهرتزی
حداکثر سرعت 600 مگابیت بر ثانیه 1300 مگابیت بر ثانیه
محدوده پوشش 70 متر 35 متر
قدرت عبور از دیوار قوی ضعیف
استاندارد وای فای 802.11n 802.11ac

آیا مودمی وجود دارد که از هر دو باند فرکانس پشتیبانی کند؟

آیا این امکان وجود دارد یک مودم به صورت همزمان از دو باند فرکانسی 2.4 و 5 گیگاهرتزی استفاده کند؟ بله؛ مودم هایی در بازار وجود دارند تحت عنوان مودم های دو بانده که می توانند اینترنت را به صورت همزمان روی دو فرکانس مذکور ارائه کنند. مودم های دوبانده با توجه به اینکه به استاندارد های 2.4 و 5 گیگاهرتزی مجهز هستند، امکان ارائه سرعت اینترنت تا 2167 مگابیت بر ثانیه را دارند که امکان دسترسی به سرعت آپلود و دانلود بالاتر را فراهم می کند. همچنین این مودم ها برای کسانی که دستگاه های جدید (مانند گوشی های هوشمند و لپ تاپ های جدیدی) مجهز به وای فای 5 دارند نیز مناسب است و آنها می توانند از ویژگی های جدید روی دستگاه خود استفاده کنند و اتصال بهتر و پایدار تری را تجربه کنند.

تفاوت سرعت اینترنت در وای فای باند 5 گیگاهرتز با 2.4 گیگاهرتز

جمع بندی

داشتن اطلاعاتی راجع به تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز می تواند در هنگام خرید مودم بسیار کارآمد و کمک کننده باشد. اگر به دنبال یک مودم خانگی برای استفاده های عادی هستید و خانه بزرگ و با اتاق های زیاد دارید، پیشنهاد می کنیم که سراغ مودم های 2.4 گیگاهرتزی بروید که فاصله و محدوده تحت پوشش بیشتری داشته باشد. اگر هم دوست دارید گیم آنلاین بازی کنید و یا استریم آنلاین در توییچ یا ویدئوهای یوتیوب را تماشا کنید، مودم های مجهز به شبکه بی سیم 5 گیگاهرتزی می تواند انتخاب ایده آل تری باشد.

همچنین اگر علاقه مندید که در مورد مودم ها بیشتر بدانید، می توانید به این مقاله از مجله تکنوسان مراجعه کنید.

امیدواریم که مقاله تفاوت بین شبکه بی سیم ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز اطلاعات مفیدی را خدمت شما قرار داده باشد و منتظر نظرات، انتقادات و پیشنهادات شما مخاطبان عزیز در بخش دیدگاه ها هستیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا