در دنیای فناوری اطلاعات و بازیهای کامپیوتری قطعاً انتخاب کارت گرافیک مناسب یکی از تصمیمات مهمی است که کاربران باید برای تهیه بگیرند. کارتهای گرافیک به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: کارتهای گرافیک آنبرد و کارتهای گرافیک مجزا. هر یک از این نوع کارتها ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که میتواند تأثیر قابل توجهی بر عملکرد سیستم، کیفیت تصویر و تجربه کاربری داشته باشد. در مقاله بررسی تفاوت کارت گرافیک آنبرد و مجزا از سایت تکنوسان مگ به بررسی تفاوتهای اصلی میان این دو نوع کارت گرافیک خواهیم پرداخت و عواملی را که باید در انتخاب بین آنها مد نظر قرار داد، تحلیل خواهیم کرد تا بهترین گزینه را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنید با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
بررسی کارت گرافیک آنبرد
همانطور که می دانید GPU یا همان مجموعه واحد پردازش گرافیک وظیفه پردازش و رندر کردن را برای ما انجام میدهد. کارت گرافیک های آنبرد در زمان قدیم روی مدار مادربرد نصب می شدند ولی با پیشرفت تکنولوژی GPU ها، اکنون روی CPU نصب میشوند. در نتیجه CPU هایی که دارای کارت گرافیک onboard هستند می توانند به عنوان پردازنده اصلی سیستم و هم به عنوان GPU یا همان کارت گرافیک سیستم فعالیت کنند.
این نوع از کارت گرافیک ها برای کاربری های روزمره و کارهایی که نیاز به پردازش گرافیکی کمتری دارند، استفاده میشود. با این حال، به دلیل محدودیتهای سختافزاری و استفاده از حافظه اصلی سیستم (RAM) برای پردازش گرافیکی، گرافیک Onboard عملکرد کمتری نسبت به کارتهای گرافیک جداگانه دارد. پردازندههای گرافیکی آنبرد به صورت کلی برای کارها و فعالیتهای ابتدایی و نچندان سنگینی مانند جستجو کردن در اینترنت، رسانههای اجتماعی و کار با نرمافزارهای اداری و مدیریتی و انجام کار های روزمره مناسب هستند.
مزایای کارت گرافیک آنبرد
درست است که کارت گرافیک های آنبرد به قدرت کارت گرافیک های مجزا نیستند اما این نوع از گرافیک ها دارای مزایایی هستند که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.
مصرف باتری: شاید مهمترین مزیت کارت گرافیک های آنبرد مصرف کم انرژی در سیستم های کامپیوتری و لپ تاپ ها باشد. این قطعه کوچک همانطور که عملکرد کمتری برای پردازش تصویری به کاربران خود ارائه می دهد به همان اندازه هم از توان پاور سیستم کمتر استفاده می کند.
اندازه و حجم کم: گرافیک آنبرد به دلیل اندازه کوچک و کم حجم بودن، نیازی به فضای اضافی برای نصب ندارد. این مزیت باعث میشود دستگاههایی که از گرافیک Onboard استفاده میکنند، سبکتر و باریکتر باشند.
قیمت: از دیگر ویژگی های کارت گرافیک آنبرد قیمت آنهاست. بسیاری از تولید کنندگان پردازنده مثل intel و Amd در کنار پردازنده های خود به کاربران یک پردازنده گارفیکی عالی با مزایای بسیار مناسب میدهند و کاربرانی که تنها به خاطر کار های اداری از سیستم خود استفاده می کنند، نیازی به هزینه برای خرید یک کارت گرافیک مجزا ندارند.
معایب کارت گرافیک های آنبرد
مانند هر وسیله دیگری کارت گرافیک های آنبرد به دلیل محدودیت های که برای سیستم ها ایجاد می کنند معایب زیر را شامل می شوند.
عملکرد ضعیف تر نسبت به گرافیک مجزا: اصلی ترین مشکل کارت گرافیک آنبرد نسبت به کارت گرافیک مجزا عملکرد ضعیف آنها است. این، به معنای قدرت پردازش گرافیکی کمتر و عدم قابلیت اجرای بازیها و برنامههای گرافیکی سنگین است.
استفاده از حافظه RAM به عنوان حافظه گرافیکی: همانطور که اشاره کردیم کارت گرافیک های آنبرد به دلیل محدودیت های سخت افزاری سیستم ها از حافظه رم برای پردازش های گرافیکی خود استفاده می کند و این موضوع به معنای اشغال بخشی از حافظه RAM سیستم توسط گرافیک است.
تاثیر روی عملکرد CPU: کارت گرافیک های آنبرد به دلیل اینکه روی پردازنده های سیستم ها نصب شده می تواند حرارت زیادی ایجاد کند و این حرارت به مرور زمان تاثیر منفی بسزایی روی عملکرد CPU می گذارد. البته به این نکته توجه داشته باشید که این اتفاق زمانی رخ می دهد که کاربر پیش از حد اندازه از سیستم خود استفاده کند.
غیر قابل تعویض بودن: کارت گرافیک های آنبرد غیر قابل تعویض هستند زیرا روی CPU نصب شده اند و برای تعویض این گرافیک ها باید کل CPU سیستم عوض شود.
بررسی کارت گرافیک مجزا
کارت گرافیک مجزا همانطور که از اسم آن مشخص است یک قطعه ی سخت افزاری جدای از دیگر قطعات سیستم می باشد و بر روی بورد سیستم قرار می گیرد. کارت گرافیک مجزا، حافظه مخصوص خودشان که به اسم VRAM شناخته شده است را دارند. این حافظه، دادههای مورد نیاز کارت گرافیک رو با سرعت بیشتری در اختیار GPU قرار میده. نکته ای که وجود دارد این است که هنگام خرید کارت گرافیک مجزا باید اسلات PCI-e مادربرد خود را بررسی کنید زیرا کارت گرافیکهای رایج از اسلاتهای PCI-e استفاده میکنند. این اسلات در واقع همان قسمتی است که کارت گرافیک مجزا به مادربرد متصل میشود.
مزایای کارت گرافیک مجزا
سیستم خنک کننده: کارت گرافیک های مجزای مدرن دارای ابعاد بزرگترین هستند و این موضوع باعث بالا رفتن توان مصرفی آنها شده است که در ادامه به آن اشاره می کنیم. توان مصرفی بالای کارت گرافیک موجب تولید گرما و حرارت زیاد می شود. به همین دلیل برخی از کارت گرافیک های سطح حرفه ای با سیستم های خنک کننده روانه بازار می شوند که بهترین انتخاب برای گیمر های حرفه ای خواهند بود. معمولا کارت های گرافیکی که سیستم خنک کننده قوی تری دارند، توسط شرکت اورکلاک تولید می شوند.
مناسب برای پردازش های سنگین گرافیکی: اجرای بازی های کامپیوتر و کار با نرم افزار های سنگین گرافیکی مانند Xara Designer Pro X و 3D max قطعا به یک کارت گرافیک مجزای خوب و مناسب احتیاج خواهید داشت.
قابلیت تغییر و ارتقاء: از دیگر مزیت های کارت گرافیک های مجزا قابلیت تغییر و ارتقاء آنها است. شما ممکن است هنگام استفاده از کامپیوتر یا لپ تاپ خود شاهد علائم خرابی کارت گرافیک مجزای خود باشید ، می توانید نسبت به تغییر یا تعمیر آن اقدام نمایید. همچنین برای آشنایی بیشتر با علائم خرابی کارت گرافیک های مجزا می توانید مقاله علائم خرابی کارت گرافیک را مطالعه کنید.
معایب کارت گرافیک مجزا
توان مصرفی زیاد: با پیشرفت تکنولوژی امروزه هر کارت گرافیک جدیدی که معرفی و وارد بازار می شود همواره توان مصرفی بیشتری نیاز دارد. این مسئله تا جایی پیش رفته که برخی از کارت های گرافیک مدرن در توان 450 وات فعالیت می کنند. با توجه به این موضوع اگر قصد انتخاب یک کارت گرافیک بالارده را داشته باشید توجه کنید که منبع تغذیه یا پاور سیستم تان توانایی کشش کارت گرافیک را دارد یا خیر. از پیامد دیگری که بالا رفتن توان مصرفی کارت گرافیک های مجزا در بر دارد، تولید حرارت بیشتر توسط چیپ پردازشی آن ها می باشد.
قیمت: قطعا از اصلی ترین تفاوت های کارت گرافیک آنبرد و کارت گرافیک مجزا قیمت آنها است. همانطور که میدانید برای خرید قطعه جدید از کامپیوتر باید هزینه ای برای آن پرداخت کرد و این موضوع بر خلاف کارت گرافیک های آنبرد که روی پردازنده ها تعبیه شده اند متفاوت است.
تفاوت کارت گرافیک آنبرد و مجزا
تا به اینجای مقاله به بررسی کارت گرافیک های مجزا و آنبرد و مزایا و معایب هر کدام از آنها پرداختیم. همانطور که اشاره شده کارت گرافیک های آمبرد و مجزا تفاوت هایی با هم دارند که چند مورد از مهمترین آنها را برای شما شرح خواهیم داد.
قدرت پردازش: کارت گرافیک مجزا، قدرت پردازش گرافیکی بالاتری نسبت به گرافیک Onboard دارد و این از مزیت های این مدل از کارت گرافیک ها به شمار می آید. این موضوع، به معنای قابلیت اجرای بازیهای سنگین و برنامههای گرافیکی پیچیده توسط گرافیک مجزا است ، این در حالیه که کارت گرافیک آنبرد توانایی این کار ها را ندارد.
حافظه گرافیک: گرافیک مجزا دارای حافظه گرافیک VRAM هستند. VRAM که مخفف Video Random Access Memory است، نوعی حافظه گرافیکی مستقل محسوب میشود که در کارت گرافیک های مجزا برای ذخیره و پردازش دادههای موردنیاز مربوط به ارائهی تصاویر در کامپیوتر یا لپ تاپ عا مورد استفاده قرار میگیرد. VRAM از نظر اصولی همان کار RAM سیستم را انجام میدهد. اما کارت گرافیک Onboard، از حافظه اصلی سیستم RAM برای پردازش های خود استفاده میکند.
امکان ارتقا: در گرافیک آنبرد، امکان ارتقا وجود ندارد و شما نمیتوانید آن را تغییر دهید. با گرافیک مجزا، امکان ارتقا و تعویض کارت گرافیک وجود دارد. یعنی در صورت نیاز به قدرت پردازش گرافیکی بیشتر، میتوانید کارت گرافیک جدیدتر و قویتری را به جای قبلی نصب کنید.
کارت گرافیک آنبرد بخریم یا کارت گرافیک مجزا ؟
برای پاسخ به این سوال باید نوع استفاده کاربری خود را مشخص کنید. همانطور که به آن اشاره کردیم ، اگر سیستم کامپیوتر یا لپ تاپ خود را تنها برای انجام کار های روزمره و کار با نرم افزار های اداری همچون office و oracle ، تماشای فیلم ، پخش موسیقی ، تایپ کردن و اجرای برنامه های حسابداری و در نهایت اجرای بازی های متوسط باشد قطعا نیازی به خرید یک کارت گرافیک مجزا نخواهید داشت. در حالی که اگر نوع استفاده کاربری شما از سیستم برای امور گرافیکی سنگین ، نظیر بازی های به روز و سنگین ، امور سه بعدی همچون انیمیشن سازی ، امور رندرینگ و کار های مشابه نیاز دارید ، باید نسبت به خرید کارت گرافیک قدام نمایید.
سوالات متداول تفاوت کارت گرافیک آنبورد و مجزا
آیا در لپ تاپ ها می توان از هر 2 گرافیک مجزا و آنبورد استفاده کرد؟
آیا میتوان برای اجرای بازی های سنگین از کارت گرافیکهای آنبرد استفاده کرد؟
جمع بندی
در مقاله بررسی تفاوت های کارت گرافیک آنبرد و مجزا از سایت تکنوسان مگ ، ابتدا به بررسی مشخصات و کارایی های کارت گرافیک های آنبرد و مجزا اشاره کردیم و سپس مزایا و معایب هر کدام را برای شما بازگو کردیم. همچنین به بررسی تفاوت های کارت های گرافیک آمبرد و مجزا پرداختیم.
همانطور که اشاره کردیم ، دو نوع کارت گرافیک وجود دارند که کاربران باید نسبت به نیاز خود و کاربری سیستم خود هر کدام را انتخاب کنند. کارت گرافیک آنبرد پیشرفتهای زیادی داشته و همچنان در حال پیشرفته اما نکته ای که وجود دارد این است که با تمام این پیشرفت ها، این نوع از کارت گرافیک ها عملکرد یک کارت گرافیک مجزای معمولی را خواهند داشت. در نهایت هم اگر شما تجربه استفاده از کارت گرافیک های مجزا و آنبرد را دارید می توانید در بخش نظرات تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.