دانشنامهکامپیوتر و لپ تاپ

تفاوت مگابایت و مگابیت (MB و Mb) در چیست؟ + موارد کاربرد هر یک

یکی از اشتباهات رایج کاربران در حوزه دیجیتال مربوط به عدم شناسایی و تفاوت مگابایت و مگابیت است و اکثر افراد فکر می کنند که مگابیت همان مگابایت است و برعکس! در حالی که این تفکر درست نیست و هر کدام از این دو معیار اندازه گیری، کاربرد متفاوتی دارند. همچنین همین عدم دانش کافی کاربران باعث شده تا در برخی مواقع برای ترغیب کاربر از حقه های تبلیغاتی در بیان یک خدمت یا سرویسی که بر مبنای مگابیت و مگابایت است، استفاده شود که این موضوع برای بسیاری از کاربران گمراه کننده می شود. با ما تا انتهای این مقاله از تکنوسان مگ همراه باشید تا به طور کامل با تفاوت مگابایت و مگابیت و کاربرد هر کدام از آنها آشنا شوید.

تفاوت بیت و بایت در چیست؟

تفاوت سرعت مگابیت با مگابایت

برای اینکه بتوانیم به درستی تفاوت مگابایت و مگابیت را متوجه شویم، لازم است که ابتدا با دو واحد اندازه گیری بیت و بایت آشنا شویم. در علوم کامپیوتری بیت کوچکترین واحد داده است که می تواند عدد 0 یا 1 باشد و نام آن برگرفته از عبارت Binary Digit است. از آنجایی که بیت کوچکترین واحد داده است، از یک واحد بزرگتر برای نشان دادن مجموعه ای از آنها استفاده می کنند که بایت (Byte) نام دارد. یک بایت معادل 8 بیت است و برای تعداد بالاتر آن از واحد های کیلوبایت، مگابایت، گیگابایت، ترابایت و… استفاده می شود.

پس به طور خلاصه یک بایت برابر 8 بیت است و هر واحدی که بر مبنای بایت نوشته شود 8 برابر بزرگتر از بیت خواهد بود. به عنوان مثال 4 مگابیت معادل 500 کیلوبایت است و 8 مگابیت معادل 1 مگابایت است. در زیر ما برای روشن تر شدن این قضیه به چند مورد از این تبدیل ها اشاره کرده ایم:

1 بایت = 8 بیت

1 مگابایت = 8 مگابیت

1 گیگابایت = 8 گیگابیت

1 ترابایت = 8 ترابیت

آیا MB با Mb تفاوت دارد؟

یکی دیگر از موضوعات مهم برای شناخت تفاوت مگابایت و مگابیت توجه به نماد و شیوه نوشتن آن ها است؛ از آنجایی که دو واحد بیت و بایت با همدیگر فرق می کنند، برای نشان دادن آنها نیز از نمادهای مختلفی باید استفاده شود. برای نمایش بیت از حرف کوچک b و برای نمایش بایت از حرف بزرگ B استفاده می شود. بنابراین به عنوان مثال برای یک فایل حجم 1Mb معادل 1 مگابیت و 1MB معادل یک مگابایت خواهد بود و این دو میزان با همدیگر فرق دارند. همچنین برای نشان دادن سرعت اینترنت از واحد های مگابایت و مگابیت بر واحد ثانیه (PS) استفاده می شود که به عنوان مثال در آن مقدار 2Mbps با 2MBps تفاوت دارد و اولی معادل دو مگابیت بر ثانیه و دومی معادل دو مگابایت بر ثانیه است.

تفاوت مگابایت و مگابیت (MB vs Mb)

کاربرد مگابایت و مگابیت چیست؟

اکنون که با تفاوت بیت و بایت آشنا شدید وقت آن است که درباره موارد کاربرد هر یک از دو واحد بدانید. به طور کلی از واحد بیت و واحد های مرتبط به آن برای سنجش سرعت استفاده می شود و از واحد بایت برای سنجش سایز و حافظه استفاده می شود. به عنوان مثال رایج ترین محل استفاده از بیت برای بیان سرعت سرویس های اینترنتی است که نرخ انتقال داده ها را با مگابیت بر ثانیه (Mbps) نشان می دهند.

در طرف دیگر تقریبا در سایر موارد برای نشان دادن سایز و مقدار فضای در دسترس یا اشغال شده از بایت استفاده می شود. به عنوان مثال برای بیان مقدار حافظه رم از واحد گیگابایت (GB)، برای بیان فضای موجود در انواع هارد و درایو SSD از واحد گیگابایت (GB) و ترابایت (TB) استفاده می شود.

استفاده تبلیغاتی از تفاوت مگابیت و مگابایت

احتمالا بزرگترین سوال شما درباره فرق مگابایت و مگابیت این است که چرا شرکت های ارائه کننده اینترنت سرعت سرویس اینترنتی خود را بر مبنای مگابیت ذکر می کنند و از واحد مگابایت استفاده نمی کنند؟ اصلا چرا وقتی یک سرویس اینترنت ADSL با سرعت 8 مگابیت بر ثانیه (8Mbps) می خریم سرعت دانلود ما حدود 1 مگابایت (1MB) و پایین تر است؟ یا اینکه چرا وقتی یک فایلی را دانلود می کنیم بر مبنای واحد مگابایت از حجم اینترنت کم می شود؟

یکی از علت هایی که شرکت های ارائه کننده اینترنت از واحد بیت استفاده می کنند این است که نرخ انتقالات داده ها در بستر اینترنت بر مبنای بیت است و شرکت های پخش اینترنت نیز از واحد های بزرگتر بیت مانند کیلوبیت و مگابیت برای معرفی و فروش سرویس های خود استفاده می کنند. اما دلیل مهمتر و بزرگ تر این است که بیان سرعت سرویس های اینترنتی بر مبنای بیت از لحاظ عددی بزرگتر از واحد بایت خواهد بود و تاثیر بیشتری را روی مشتری خواهند گذاشت.

به همین خاطر این شرکت ها سرویس های خود را بر مبنای کیلوبیت و مگابیت معرفی می کنند، در حالی که اگر قرار بود سرعت دانلود را بگویند این عدد به 1 مگابایت و کمتر می رسید. این موضوع را نمی توان به عنوان یک کلاهبرداری تلقی کرد اما می توان گفت که به نوعی شرکت های ارائه کننده اینترنت از عدم آگاهی مشتریان برای بازی های تبلیغاتی و اثر گذاری بیشتر استفاده می کنند.

علاوه بر این، شرکت های ارائه کننده اینترنت از واژه “حداکثر” یا “تا سقف سرعت…” برای سرویس های خود استفاده می کنند که به این معنی است که در بهترین و سریع ترین حالت سرعت اینترنت شما به آن عدد مذکور می رسد و این عدد همیشه به صورت ثابت و بدون نوسان در اختیار شما نیست.

به عنوان مثال وقتی گفته می شود که یک سرویس اینترنتی حداکثر 16 مگابیت بر ثانیه سرعت دارد، به این معنی است که در حالت حداکثری خود به این سرعت خواهد رسید و در ایده آل ترین حالت سرعت دانلود شما 2 مگابایت بر ثانیه خواهد بود (که البته به دلایل مختلفی از جمله ضعیف یا قدیمی بودن زیر ساخت شبکه این سرعت در هر منطقه ای قابل دستیابی نیست)؛ البته امکان دارد که همیشه این مقدار سرعت در دسترس شما نباشد و سرعت دانلود شما به عددی کمتر و حتی به حدود 1 مگابایت بر ثانیه و پایین تر هم برسد.

محاسبه سرعت بر مبنای مگابیت و مگابایت

بنابراین در هنگام خرید سرویس اینترنت به این موضوع نیز توجه داشته باشید که سرعت اینترنت به طور ثابت همان عددی که در توضیح سرویس اینترنت ذکر شده نیست و عدد مذکور بیشترین مقداری است که سرویس دهنده به شما اجازه دسترسی به آن را خواهد داد.

آیا دانستن تفاوت مگابایت با مگابیت ضروری است؟

قطعا دانستن فرق مگابایت و مگابیت می تواند برای افراد مفید باشد و در مواقعی مانند تصمیم گیری برای خرید یک سرویس اینترنتی یا کالای دیجیتال به آنها کمک کند. به عنوان مثال دانستن این موضوع که سرعت سرویس های اینترنتی بر مبنای مگابیت بر ثانیه (Mbps) فروخته می شوند در حالی که سرعت دانلود اینترنت شما بر مبنای کیلوبایت (KB) و مگابایت (MB) محاسبه می شود، تاثیر زیادی در انتخاب سرعت و حجم مناسب برای خودتان خواهد داشت.

علاوه بر این واحد اندازه گیری حافظه های ذخیره سازی مثل هارد، SSD، فلش و رم موبایل و رم های کامپیوتر و لپ تاپ همگی بر مبنای واحد های بایت مثل مگابایت، گیگابایت و ترابایت هستند و آشنایی با این واحد ها برای خرید و تهیه این وسایل کمک فراوانی به شما خواهد کرد.

کلام آخر

همانطور که در طول مقاله تفاوت مگابایت و مگابیت گفته شد، بیشترین استفاده از واحد مگابیت در فروش سرویس های اینترنت خانگی مانند ADSL و +ADSL2 است. شرکت های ارائه کننده اینترنت سرعت سرویس های اینترنتی خود را بر مبنای مگابیت بر ثانیه (Mbps) بیان می کنند در حالی که سرعت دانلود و حجم مصرفی بر مبنای مگابایت و گیگابایت سنجیده می شود و دانستن تفاوت این دو واحد به شما در تهیه یک اینترنت پرسرعت با حجم کافی کمک خواهد کرد. در انتها امیدواریم از این مقاله اطلاعات مفیدی را کسب کرده باشید و در صورتی که درباره تفاوت مگابیت و مگابایت سوالی دارید می توانید سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان گذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا