اکسسوری و گجت

مقایسه و بررسی تفاوت لنز پرایم و زوم؛ کدام یک انتخاب بهتری است؟

دنیای عکاسی پر از بحث درباره بهترین هاست، از بهترین برند و فرمت های تصویر گرفته تا انتخاب لنز که یکی از بحث برانگیزترین موضوعات در بین عکاسان است. تفاوت لنز پرایم و زوم و برتری بین آن ها همیشه جز سوالاتی است که افراد فعال در عکاسی، نظرات متفاوتی در این باره دارند. از این رو در این مقاله قصد داریم تفاوت لنز پرایم با زوم را مورد بررسی قرار داده و درباره هر یک از لنزهای زوم و پرایم به طور جامع صحبت کنیم؛ بنابراین تا انتهای مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید.

لنز دوربین چیست؟

لنز یکی از مهم ترین ابزار صنعت عکاسی است که برای رساندن نور به یک نقطه کانونی ثابت استفاده می شود. به عبارتی دوربین بدون لنز برای یک عکاس کاملا بی فایده است. لنز از تجهیزاتی است که وقتی نور را از طریق منظره یاب می بینید، آن را به یک نقطه کوچک (معمولا) 35 میلی متری در پشت دوربین های فیلمبرداری، DSLR یا دوربین بدون آینه متمرکز می کند. اگر لنز را از دوربین خود بردارید، تنها تصویری که می توانید تولید کنید نور سفید است!

بررسی تفاوت لنزهای زوم و پرایم

بسیاری از افراد فکر می کنند که با خرید بهترین دوربین های عکاسی، دیگر به چیزی نیاز ندارند و می توانند بهترین تصاویر را ثبت کنند اما اینطور نیست. اهمیت لنز به قدری زیاد است که شما می توانید با تهیه یک لنز خوب برای یک دوربین معمولی و ارزان، تصاویر بی نظیری ثبت کنید. این در حالی است که یک لنز معمولی و کیفیت پایین می‌تواند عملکرد بسیار ضعیفی در بهترین دوربین های عکاسی داشته باشد و باعث می شود کیفیت تصاویر شما کاهش پیدا کند. بنابراین لنز از مهم ترین اجزای یک دوربین عکاسی است و با تهیه لنزهای مناسب با نیاز و دوربین خود می توانید تصاویر جذاب و با کیفیتی را ثبت کنید.

تعریف لنز پرایم

لنز پرایم چیست

برای اینکه تفاوت لنز پرایم و زوم را بدانیم، باید ابتدا به تعریف جداگانه هر کدام از لنزها بپردازیم. لنز پرایم، لنزی است که نمی توانید در آن فاصله کانونی را تغییر دهید یا به عبارتی میدان دید، ثابت است. این بدان معنی است که چنین لنزی دارای یک زاویه دید تنظیم شده است که نمی توان آن را تغییر داد. در واقع شما نمی توانید تصویر را بزرگ تر یا کوچک تر در کادر نشان دهید مگر اینکه حرکت کنید. تنها راه بزرگ کردن سوژه، نزدیک شدن فیزیکی به آن است. لنزهای پرایم یک فاصله کانونی مشخص مانند 50 میلی متر دارند که در انواع اندازه ها و فواصل کانونی عرضه می شوند. با توجه به این ویژگی ها  و عملکرد لنز پرایم یکی از مهم ترین مزایای لنزهای پرایم در مقابل لنزهای زوم تصاویر ثبت شده توسط این نوع لنز است که به وسیله آن می توانید تصاویر شارپ تر و واضح تری ثبت کنید.

 

تعریف لنز زوم

لنز زوم چیست

از سوی دیگر لنزهای زوم قرار دارند؛ لنزهای زوم در مقایسه با لنزهای پرایم فاصله کانونی متغیری دارند. به این صورت که با چرخاندن حلقه زوم، عناصر نوری را در داخل لنز حرکت می دهید تا به زاویه دید متفاوتی برسید. این بدان معناست که می توانید با چرخاندن حلقه زوم در یک جهت، اشیاء را بزرگتر نشان دهید یا با چرخاندن آن در جهت مخالف، اشیاء بیشتری را در کادر قرار دهید. با لنزهای زوم، می توانید سوژه خود را با چرخش حلقه و بدون تغییر فاصله فیزیکی نزدیکتر یا دورتر نشان دهید. استفاده از این لنز برای ثبت تصاویر متحرک و سوژه های در حال حرکت بسیار مناسب خواهد بود.

تفاوت لنزهای پرایم و زوم با یکدیگر

لنزهای زوم و پرایم چه تفاوتی با هم دارند

حالا که تعریف لنزهای زوم و پرایم را متوجه شدیم، نوبت به بررسی تفاوت های لنز زوم با پرایم است. این لنزها در مواردی با یکدیگر متفاوت هستند که در ادامه آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم.

فاصله کانونی لنز

همانطور که در تعریف لنزهای پرایم و زوم گفته شد، بارزترین تفاوتی که در بین لنزهای زوم و پرایم وجود دارد مربوط به فاصله کانونی است. فاصله کانونی در لنزهای پرایم می تواند بین 12 میلی متر تا 5200 میلی متر باشد که همیشه ثابت می ماند. از سوی دیگر، لنزهای زوم دارای حلقه های زوم هستند که به شما امکان می دهد از طیف وسیعی از طول زوم استفاده کنید. این موضوع یک مزیت برتر لنزهای زوم نسبت به لنز پرایم است زیرا بدون نزدیک شدن به سوژه و به اصطلاح حرکت فیزیکی، می توانید بزرگنمایی و کوچکنمایی مورد نظر خود را پیاده سازی کنید.

دیافراگم لنزها

یکی دیگر از تفاوت های لنز پرایم و زوم، مقدار دیافراگم است که اجازه می دهند سطوح مختلف نور از سنسور عبور کند. از آنجا که این دوئل را در فاصله کانونی، لنز زوم برده است؛ اما در مورد دیافراگم، لنزهای پرایم عملکرد بهتری دارند. این لنزها با ارائه دیافراگم بازتر که دارای حداکثر دیافراگم مانند f/1.4 یا حتی f/2.8 هستند، می توانند نور بیشتری را به سنسور دوربین بدهند. این موضوع باعث ایجاد روشنایی تصاویر در محیط های کم نور و تاریک می شود. همچنین علاوه بر کنترل بیشتر به روی عمق میدان دید، امکان استفاده از سرعت سریع تری از شاتر را فراهم می‌ کنند. با توجه به این ویژگی های لنز پرایم می توانید بوکه های بسیار جذابی را ایجاد کنید و از دنیای زیبای عکاسی لذت ببرید.

در مقابل لنزهای پرایم، لنزهای زوم هستند که در این زمینه عملکرد ضعیف تری دارند زیرا معمولا لنزهای زوم دارای حداکثر دیافراگم f/3.5 هستند با حرکت به سمت انتهای لنز به مقدار f/5.6 می رسد. لازم است بدانید که هر چقدر عدد f کمتر باشد، آن لنز دیافراگم باز تری دارد و در عکاسی موثرتر است. البته برخی از برندهای فعال در حوزه عکاسی، لنزهای زوم با دیافراگم باز هم تولید می کنند که طبیعتا قیمت بیشتری دارند.

اندازه لنزهای پرایم و زوم

فرق لنز پرایم و زوم چیست

یکی دیگر از تفاوت های لنز پرایم و زوم، اندازه آن ها است که البته هر دوی آن ها در سایزهای متفاوتی وجود دارند. بسیاری بر این باورند که عموما لنزهای پرایم سایز کوچک تری دارند. شاید در مواردی بتوان این حرف را تایید نمود اما بسیاری از لنزهای زوم مانند لنزهای تله فوتو زوم هستند که در سایزهای کوچکی مانند لنزهای پرایم موجود هستند. با این حال می توان گفت که کاربردی ترین لنزهای پرایم، سایزهای جمع و جور و کوچک آن هستند زیرا اکثر سبک‌های عکاسی به فاصله کانونی بیش از 200 میلی‌متر نیاز ندارند و فاصله کانونی تغییر نمی‌کند. این یعنی لنزهای پرایم بهترین گزینه خواهند بود.

این در حالی است که وقتی با لنزهای زوم به عکاسی مشغول باشید، مشاهده می کنید که در وسیع ترین فاصله کانونی، سایز کوچکی دارند و هر چقدر نیاز به بزرگنمایی داشته باشید، سایز این لنزها افزایش پیدا می کند و طولانی تر می شوند. سایز لنزهای زوم و پرایم بستگی به شرایط و نیاز شما دارد اما به طور کلی لنزهای زوم سایز بزرگتری دارند و ممکن است در یک روز شلوغ کاری، باعث شوند تا وزن زیادی را حمل کنید. این در حالی است که لنزهای پرایم را می توانید در مکان های عمومی حمل کنید و به سادگی عکاسی کنید.

وزن لنزهای زوم و پرایم

مزایا و معایب لنزهای پرایم و زوم

وزن لنز، یکی از مهم ترین نکات برای عکاسان است زیرا یک عکاس حرفه ای ممکن است ساعتها در طول روز مشغول به عکاسی باشد و وزن سنگین لنز باعث حمل و نقل سخت آن می شود که اذیت کننده خواهد بود؛ بنابراین وزن یکی دیگر از تفاوت ها بین لنزهای زوم و پرایم است. البته عکاسان در محیط آتلیه، طبیعتا از بابت وزن نگران نخواهند بود و این موضوع برای عکاسانی که در فضای باز عکاسی می کنند، می تواند مشکل ساز باشد. به طور کلی لنزهای پرایم بسیار سبک تر از لنزهای زوم هستند زیرا اجزای نوری کمتری در داخل آن تعبیه شده است. لنزهای زوم معمولاً حاوی عناصر شیشه ای بیشتری نسبت به لنزهای پرایم هستند و هنگامی که چندین لنز زوم دارید، وزن زیادی را متحمل می شوید. این در حالی است که حمل دو لنز پرایم با فواصل کانونی متفاوت می تواند بسیار سبک تر از یک لنز زوم باشد.

قیمت لنز پرایم در مقابل لنز زوم

قیمت یکی دیگر از از عواملی است که باعث ایجاد تفاوت بین لنزهای پرایم و زوم می شود. همانطور که تا به الان متوجه شدید، در لنزهای زوم عناصر شیشه ای بیشتری به کار رفته است که علاوه بر اینکه موجب سنگین شدن این لنز می شود، قیمت آن را نسبت به لنزهای پرایم بیشتر می کند. در مقابل لنزهای زوم، لنزهای پرایم به دلیل اینکه شیشه کمتری در آن ها به کار رفته است، قیمت کمتری دارند.

سخن آخر

تفاوت لنز پرایم و زوم از بحث های همیشگی در محافل عکاسی است و هر کسی نظرات منحصر به فرد خود را در این باره دارد. علت آن هم، تفاوت در نیاز هر فرد است. در واقع نمی توان گفت که کدام لنز از دیگری برتر است زیرا هر کدام مزایا و معایبی دارند. در آخر این شما هستید که باید نیاز خود را بررسی کنید و ببینید که کدام لنز مناسب عکاسی شماست. از این رو در این مقاله سعی کردیم ضمن تعریف لنز پرایم و زوم، تفاوت های آن ها را شرح دهیم تا به طور واضح از ویژگی لنز زوم و مشخصات لنز پرایم آگاه شوید. بنابراین حالا می توانید با توجه به نیاز خود، بهترین انتخاب را داشته باشید و از دنیای جذاب عکاسی لذت ببرید. چنانچه از فعالان حوزه عکاسی هستید و یا به تازگی لنز زوم یا پرایم خریداری کرده اید، حتما نظرات خود را در این باره برای ما بنویسید و تجربیات خود را در بخش دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا