دنیای سخت افزار دنیای بزرگی است و به لطف پیشرفت فناوری های جدید، همه ما به نوعی با قطعات سخت افزاری سروکار داریم. این قطعات در لپ تاپ هایمان وجود دارند، سرعت گوشی های مان را تضمین می کنند و پیشرفت بسیاری از فعالیت های روزمره، به قدرت و بروز بودن آن ها بستگی دارد. در این بین و با همه گیری گوشی های هوشمند، فرق رم و رام در گوشی نیز به یکی از پر تکرار ترین سوالات این حوزه تبدیل شده است. به عنوان مثال بسیاری از کاربران، توزیع کنندگان و حتی فروشندگان موبایل، به اشتباه این 2 واژه را با همدیگر اشتباه می گیرند. رم و رام جزء فاکتور هایی هستند که بدون شک در هنگام انتخاب گوشی، آن ها را در نظر می گیرید. اما تفاوت RAM و ROM در گوشی چیست و چرا نباید آن ها را با همدیگر اشتباه گرفت؟ با تکنوسان مگ همراه باشید تا با یکدیگر پاسخ این سوال را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
رم گوشی چیست و چه کاربردی دارد؟
برای اینکه فرق رم گوشی و رام گوشی را درک کنیم، ابتدا باید کاربرد دقیق این 2 قطعه سخت افزاری را بدانیم. رم (RAM) مخفف کلمه Random Access Memory یا “حافظه دسترسی تصادفی” می باشد. دلیل این نامگذاری، ماهیت این حافظه در نگهداری از اطلاعات می باشد. رم ها تنها می توانند داده ها را به صورت موقت در خود ذخیره کنند و مانند حافظه های میکرو اس دی، فلش و … امکان نگهداری دائمی اطلاعات در آن ها وجود ندارد. این محدودیت بهایی برای سرعت انتقال اطلاعات بسیار بالاتر رم ها نسبت به حافظه های دیگر می شود. با در نظر گرفتن این تفاسیر این سوال به وجود می آید که کاربرد رم در گوشی چیست و حالا که نمی شود داده ای در آن نگهداری کرد چرا بالا بودن ظرفیت رم در گوشی اهمیت دارد؟
برای اینکه یک اپلیکیشن در گوشی باز شود و یا هر فعالیتی توسط پردازنده انجام شود، نیاز است که یک سری داده ها با سرعت بسیار بالا در تعامل با پردازنده قرار بگیرند. حافظه داخلی گوشی به دلیل سرعت بسیار پایین تر و ماهیت خود نمی تواند این ویژگی را داشته باشد. به بیان دیگر می توان گفت رم حافظه اختصاصی پردازنده است و به آن کمک می کند تا فعالیت ها را سریع تر بازبینی کند. از این رو می توان گفت بالا بودن و بروز بودن رم در گوشی ارتباط مستقیمی با فعالیت های سیستم عامل دارد. البته رم بیشتر، عموما به معنی سرعت بیشتر گوشی نیست و تنها باز بودن اپلیکیشن های بیشتر در پس زمینه و روان کار کردن سیستم عامل را تضمین می کند.
رام گوشی چیست و چه کاربردی دارد؟
حالا که کاربرد حافظه رم در گوشی را دانستیم، وقت آن است که نگاهی به کاربرد حافظه رام در گوشی بیندازیم. رام (ROM) مخفف کلمه Read Only Memory یا “حافظه فقط خواندنی” می باشد و همانطور که از اسمش پیداست ایجاد تغییر یا نوشتن اطلاعات بر روی آن امکان پذیر نیست. داده های موجود بر روی این حافظه توسط شرکت سازنده بر روی آن ریخته می شود و معمولا اعمال تغییرات بر روی آن زمان گیر و سخت خواهد بود و توسط هر کسی قابل اجرا نیست. رام ها تقریبا در تمام مادربرد ها از جمله گوشی، کامپیوتر، لپ تاپ و … وجود دارند و وظیفه آن ها نگهداری و اجرای یک سری از داده های پیش فرض می باشد. به عنوان مثال داده های مربوط به بایوس کامپیوتر در این حافظه ذخیره می شود تا با خراب شدن هارد از دست نرود. البته بعضی از سیستم های جدید از حافظه های فلش برای ذخیره اطلاعات بایوس استفاده می کنند به همین دلیل می توانید آن ها را آپدیت کنید.
در گوشی ها نیز معمولا اطلاعات مربوط به لودینگ سیستم عامل در حافظه رام ذخیره می شود و توسط کاربر قابل تغییر نیست. با دانستن کاربرد رام، این سوال به وجود می آید که تفاوت رام اصلی با رام گلوبال و یا رام کاستوم چیست؟ اکثر کمپانی ها گوشی های خود را با هدف فروش در منطقه خاصی تولید می کنند، از این رو رام پیش فرض نصب شده بر روی آن ها متفاوت خواهد بود؛ رام گلوبال به معنی بازار جهانی است و منظور از رام اصلی رام اورجینال موجود در گوشی می باشد. از سوی دیگر کاستوم رام ها یا رام های شخصی سازی شده نیز وجود دارند و اندکی ظاهر گوشی را از حالت پیش فرض دور می کنند. با این وجود این اصطلاح ربطی به قطعه سخت افزاری ROM ندارد و تنها برای تشخیص ریجن گوشی مورد استفاده قرار می گیرد.
و اما تفاوت رم و رام در گوشی!
تا اینجای مقاله، کاربرد رم و رام در گوشی را بررسی کردیم، حالا که با مفهوم این 2 حافظه آشنا شدید وقت آن رسیده که تفاوت رم و رام در گوشی را نیز مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که به آن اشاره کردیم بالا بودن ظرفیت رم نشانگر بالا بودن سرعت گوشی نیست اما بهتر است که برای کارکرد بهتر گوشی، در صورت امکان ظرفیت رم بالاتری انتخاب کنید. امروزه بیشتر گوشی ها با حداقل 4 گیگابایت رم در بازار وجود دارند اما برخی از گوشی های گیمینگ یا پرچم دار، با 16 گیگابایت رم نیز در بازار یافت می شوند. در ادامه تفاوت های بین رم و رام گوشی را بررسی می کنیم:
- رم تنها اطلاعات را به صورت موقت ذخیره می کند و پس از خاموش شدن گوشی اطلاعات از دست می روند در حالی که رام اطلاعات را به صورت دائمی در خود نگه می دارد.
- اطلاعات رم به سادگی قابل تغییر است و در هر لحظه دچار تغییر می شود، در حالی که رام تنها چند بار و توسط سازندگان می تواند تغییر کند.
- سرعت حافظه رم بسیار بیشتر از رام است و به همین دلیل برخی از اطلاعات رام به صورت موقت داخل رم هم کپی می شوند.
- ظرفیت حافظه رم می تواند تا چندین گیگابایت هم افزایش پیدا کند، این در حالی است که رام ها معمولا تا چند مگابایت فراتر نمی روند.
- رم در تعامل با CPU کار می کند و فرایند های آن را بهبود می بخشد در حالی که رام وظیفه فراخوانی اطلاعات پیش از ورود به سیستم عامل را بر عهده دارد.
RAM مخفف “حافظه با دسترسی تصادفی” است و ROM مخفف “حافظه فقط خواندنی” است، هر دو در گوشی شما وجود دارند. RAM یک حافظه فرار است که فایل هایی را که روی آن کار می کنید به طور موقت ذخیره می کند. ROM یک حافظه غیر فرار است که به طور دائم دستورالعمل ها را برای گوشی شما ذخیره می کند.
سوالات متداول در مورد تفاوت رم و رام در گوشی
فرق رم و رام در گوشی چیست؟
کاربرد رم گوشی چیست؟
کاربرد رام گوشی چیست؟
چرا بالا بودن ظرفیت رم در گوشی اهمیت دارد؟
جمع بندی
در این مقاله، تفاوت رم با رام در گوشی بررسی کردیم تا یکبار برای همیشه با مفهوم این 2 واژه آشنا شوید. طبیعتا در هنگام انتخاب گوشی، باید توجه ویژه ای به ظرفیت رم داشته باشید، رام اما یک حافظه ثابت است و حق انتخاب زیادی برای آن نخواهید داشت. با اینکه تفاوت زیادی بین رم و رام وجود دارد، همچنان بعضی از کاربران این 2 قطعه را با یکدیگر اشتباه میگیرند. آیا شما از کاربرد رم و رام در گوشی اطلاع داشتید؟ بنظر شما تاثیر ظرفیت رم در انتخاب گوشی چقدر است؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران تکنوسان مگ به اشتراک بگذارید.