یکی از سوالات پر تکرار در حوزه موبایل، تفاوت تاچ و ال سی دی گوشی است و خیلی از افراد تصور می کنند که هر دوی این ها یک قطعه مشترک هستند و تفاوتی با همدیگر ندارند. اما آیا این باور درست است و تاچ گوشی همان صفحه نمایش است؟ برای اینکه این ابهام بر طرف شود و تفاوت تاچ و ال سی دی گوشی به خوبی قابل درک باشد، در ابتدا به بررسی اجزای یک صفحه نمایش موبایل می پردازیم؛ در ادامه نیز به تشخیص نوع خرابی هر قطعه خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
ساختار صفحه نمایش گوشی چگونه است؟
برخی فکر می کنند صفحه نمایش گوشی یکپارچه است و اجزای مختلف آن در یک قطعه جای می گیرند، در حالی که اینگونه نیست و یک صفحه نمایش گوشی شامل سه قطعه مختلف است که به صورت لایه به لایه روی همدیگر قرار می گیرند و هر کدام وظیفه جداگانه و مخصوص به خود را دارند. این سه قطعه گلس محافظ صفحه نمایش، تاچ یا دیجیتایزر و خود صفحه نمایش هستند که در ادامه توضیحات بیشتری راجع به هر کدام از آنها ارائه می کنیم:
گلس صفحه نمایش
گلس یا شیشه محافظ صفحه نمایش قطعه ای است که در ساختار یک صفحه نمایش گوشی بالاتر از سایر قطعات قرار می گیرد و وظیفه محافظت از آنها را بر عهده دارد. به بیان بهتر، گلس یا شیشه محافظ در ابتدا از برخورد انگشت کاربر با صفحه نمایش جلوگیری می کند و جلوی ورود هرگونه ضربه و خراش را به ال سی دی یا صفحه نمایش می گیرد. این قطعه در پروسه ساخت موبایل با ابزار خاصی روی صفحه نمایش گوشی قرار داده می شود و با گلسی که در بازار به فروش می رسد تفاوت دارد. امروزه نسل جدید گلس های محافظ صفحه در گوشی های میان رده و بالاتر، گلس های گوریلا گلس کمپانی کورنینگ هستند که مقاومت بسیار بالایی در برابر خراش و حتی سقوط از ارتفاع دارند.
دیجیتایزر (Digitizer) یا تاچ صفحه
دیجیتایزر صفحه ای شیشه ای و حساس به فشار است که در ساختار صفحه نمایش گوشی در زیر گلس قرار می گیرد و وظیفه انتقال دستورات کاربر از طریق لمس صفحه نمایش به گوشی را دارد. این صفحه شیشه ای همان تاچ اسکرین صفحه نمایش است که در بین تعمیرکاران و افراد عادی با نام هایی مثل تاچ ال سی دی، تاچ گوشی و تاچ صفحه شناخته می شود. دیجیتایزر یک سوکت نیز دارد که آن را به برد اصلی وصل می کند و از این طریق نقاط لمس شده را به گوشی اعلام می کند.
صفحه نمایش
در آخرین لایه از ساختار نمایشگر گوشی، صفحه نمایش وجود دارد که در بین افراد عادی به ال سی دی (LCD) معروف است. تا چند سال پیش تقریبا همه صفحه نمایش های به کار برده شده در داخل گوشی ها از جنس LCD بودند و پس از آن صفحه نمایش های AMOLED و Super AMOLED وارد پروسه تولید گوشی ها شدند. با این وجود هنوز هم اکثر تعمیرکاران صفحه نمایش گوشی را همان LCD یا تاچ ال سی دی خطاب می کنند.
البته پنل صفحه نمایش دارای یک لایه برای نور پس زمینه یا بک لایت در پشت خود است که آن با صفحه نمایش به صورت یک قطعه مشترک محسوب می شوند. در انتها نیز همه قطعات روی یک فریم در کنار همدیگر قرار می گیرند و صفحه نمایش گوشی را تشکیل می دهند.
آیا می توان با یک صفحه نمایش شکسته نیز کار کرد؟
اکنون که با ساختار کلی یک صفحه نمایش در گوشی و تفاوت تاچ با ال سی دی موبایل آشنا شدید، وقت آن است که به یک سوال و موضوع مهم تر بپردازیم. همانطور که احتمالا می دانید، تاچ و ال سی دی یکی از گران ترین قطعات گوشی است و اکثر تعمیرکاران در صورت شکسته شدن صفحه گوشی های جدید، به خاطر گران بودن قیمت تاچ و ال سی دی، پیشنهاد می کنند که سراغ خرید یک گوشی جدید بروید.
سوالی که اینجا پیش می آید این است که آیا می توان با یک صفحه نمایش شکسته نیز کار کرد؟ در پاسخ باید گفت در صورتی که تنها به گلس محافظ گوشی آسیب رسیده باشد و دو قطعه دیگر یعنی تاچ و ال سی دی آسیب ندیده باشند، می توان از گوشی استفاده کرد اما قطعا کار کردن با گوشی خیلی سخت خواهد بود. بنابراین بهتر است که در صورت وقوع چنین پیش آمدی اقدام به تعویض تاچ ال سی دی گوشی خود کنید یا درصورتی که هزینه تعویض آن خیلی زیاد بود، یک گوشی جدید برای خودتان تهیه کنید.
از کجا بفهمیم گلس، تاچ یا ال سی دی گوشی شکسته است؟
در صورتی که صفحه نمایش گوشی آسیب ببیند و دچار شکستگی شود، می توان با یک بررسی ساده و سطحی فهمید که کدام قسمت از صفحه نمایش دچار آسیب دیدگی شده و گوشی تا چه میزان قابل استفاده است. اگر صفحه نمایش گوشی شما شکسته شده است احتمالا یکی از سه حالت زیر برای شما پیش آمده است:
شکسته شدن گلس محافظ صفحه
اگر صفحه گوشی بر اثر ضربه یا سقوط شکسته شده ولی تاچ گوشی کار می کند و تصویر هم نمایش داده می شود، به این معنی است که فقط گلس محافظ و لایه اولیه صفحه نمایش آسیب دیده و دیجیتایزر و صفحه نمایش گوشی احتمالا آسیبی ندیده اند و به درستی کار می کنند.
برای اینکه از سالم بودن تاچ و ال سی دی اطمینان حاصل کنید به صفحه نمایش گوشی نگاه کنید که هیچ گونه رنگ بنفش و تیره ای روی صفحه وجود نداشته باشد. همچنین با انگشت خود روی نقاط شکسته شده و سایر نقاط صفحه نمایش را تست کنید تا مطمئن شوید که به تاچ گوشی نیز آسیبی وارد نشده باشد. در اکثر گوشی های جدید و قدیمی امکان تعویض جداگانه گلس گوشی وجود دارد و می توانید گلس صفحه نمایش را به صورت جداگانه تعویض کنید که یک راه حل بسیار کم هزینه و بهتر از تعویض کامل تاچ و ال سی دی خواهد بود. این نوع گلس ها در بازار به نام گلس تعمیراتی معروف هستند و با گلس عادی که روی نمایشگر فروخته می شوند فرق دارند.
شکسته شدن تاچ صفحه
اگر پس از وارد شدن ضربه به صفحه گوشی، صفحه نمایش هیچ واکنشی به لمس صفحه و دستورات کاربر نشان ندهد اما همچنان تصویر گوشی قابل رویت باشد، به این معنی است که تاچ گوشی خراب شده است. معمولا در گوشی های هوشمند جدید، بر خلاف برخی مدل های قدیمی تر، دو قطعه تاچ و صفحه نمایش بر روی همدیگر پرس شده و قابلیت جداسازی ندارند. به همین دلیل اگر قطعه تاچ گوشی خراب شود، صفحه نمایش نیز با آن تعویض می شود.
شکسته شدن ال سی دی
در برخی مواقع که ضربه وارد شده به گوشی خیلی شدید باشد، هیچ تصویری روی صفحه نمایش داده نمی شود یا اینکه روی صفحه نمایش پر از خطوط رنگی یا نقطه های های سیاه می شود. در این حالت می توان گفت که صفحه نمایش گوشی دچار آسیب شده است و تنها راه حل آن نیز تعویض صفحه نمایش خواهد بود.
البته در این حالت نیز ممکن است همچنان تاچ گوشی خراب نشده باشد و امکان جواب دادن به تماس نیز وجود داشته باشد. اما از آنجایی که ال سی دی گوشی آسیب دیده و تصویری نیز در کار نیست یا اینکه بخش زیادی از تصویر تار و غیر قابل نمایش شده است، خرید تاچ و ال سی دی تنها گزینه پیش رو خواهد بود.
سوالات متداول درباره تفاوت تاچ و ال سی دی گوشی
مهم ترین تفاوت تاچ و ال سی دی چیست؟
آیا می توان تاچ یا ال سی دی گوشی را به تنهایی تعویض کرد؟
آیا می توان گلس صفحه نمایش را تعویض کرد؟
چگونه می توان از شکستن صفحه نمایش گوشی جلوگیری کرد؟
جمع بندی
به عنوان جمع بندی در این بخش می توان گفت که ساختار صفحه نمایش یک گوشی از سه بخش کلی گلس، دیجیتایزر (تاچ) و نمایشگر (ال سی دی) تشکیل شده که هر کدام از آنها به ترتیب روی همدیگر قرار گرفته اند. بنابراین، تاچ ال سی دی یک قطعه واحد نیست، بلکه دو قطعه جداگانه با وظایف مختلف هستند. وظیفه تاچ تشخیص نقاط لمس شده روی صفحه توسط کاربر و انتقال آن به گوشی و وظیفه نمایشگر، نشان دادن اتفاقات پردازش شده توسط قطعات داخلی گوشی است.
البته در گوشی های هوشمند جدید تاچ و ال سی دی روی هم پرس می شوند و برای تعویض هر کدام از آنها در صورت آسیب دیدن باید جفتشان را تعویض کرد، به همین دلیل در بین عموم مردم و تعمیرکاران از عبارت “تاچ ال سی دی” استفاده می شود. پیدا کردن تاچ ال سی دی باکیفیت و اورجینال با قیمتی معقول همواره یکی از دغدغه های تعمیرکاران است. اگر مغازه دار بوده و دنبال خرید عمده تاچ ال سی هستید، می توانید به تکنوسان اطمینان کنید. شما می توانید خرید عمده لوازم جانبی موبایل و کامپیوتر و قطعات تعمیر موبایل را در این مجموعه با بهترین قیمت انجام دهید. امیدواریم این مطلب اطلاعات مفیدی را در اختیار شما گذاشته باشد و در انتها از شما دعوت می کنیم نظرات خود را در این باره با تکنوسان مگ و سایر کاربران به اشتراک گذارید.
سلام.خسته نباشید.راستش من یه کارگرکارواشم الانم بیکارم.پارسال برادوتابچم یه گوَشی جی پلاس پی۱۰گرفتم.که باذوتاضربه صبحش رفت یعنی نصف خط خطی یکم آبی.خلاضه تعمیرکارایی که پنج شش تابردم.تشخیص تعویض بود.و توشهرمون هئچ جانداشتن قطعات رو..ببخشیداگه بخوایدتعویض السیدیش کنید نهائتش چند..واینکه گوشی ُسامسونگ گلکسی استار۲پلاس مذل۳۵۰è که یجورائی مثل قرض امانت دادن بهمون ولی مشکلش اینه که صفحه یهو سفیدمیشه وسریع خط خطی روی.مارکش میاد.ّوبعدیاخاموش می مونه یا نهائت ّیه رب روشن.که اینم گفتن السیدیشه۳۰۰میشه.خواستم بدونم نظرشماهمینه.لطف کنید جواب ّممنون میشم
سلام من یک گوشی سامسونگ مدل m62 دارم _ تاچ ترک برداشته اما تصویر سالمه سالمه حتی تاچ هم بدون نقص کار میکنه تاچ به هیچ روشی تعمیر یا تعویض نمیشه که ترکش دیده نشه
مطلب شما فوق العاده آموزنده و کاربردی بود .
با توجه به پاراگراف پرسی بودن تاچ و ال سی دی آیا گوشی ال جی ولوت تاچ و ال سی دی آن پرس شده اند؟
با تشکر و سپاس فراوان