کامپیوتر و لپ تاپ

معرفی انواع کانکتور RJ و بررسی تفاوت های دو سوکت RJ45 و RJ11

در یک شبکه کامپیوتری از تجهیزات مختلفی مثل انواع کابل، کانکتور، سوکت، سوییچ و… برای راه اندازی یک شبکه استفاده می شود و هر کدام از آنها انواع و مدل های مختلفی دارند و بسته به مدلشان نوع کارایی آنها فرق می کند. در این مقاله تصمیم داریم به یکی از پرکاربردترین کانکتورهای مورد استفاده در شبکه، یعنی انواع کانکتور RJ بپردازیم و سپس دو کانکتور معروف و پر کاربرد RJ11 و RJ45 را با یکدیگر مقایسه کنیم. با تکنوسان مگ همراه باشید

کانکتور RJ چیست؟

کانکتورهای سری RJ یا Registered Jack مجموعه ای از کانکتورها هستند که در مخابرات و رابط های شبکه کامپیوتری به کار می روند. این کانکتور ها روی دوسر مبدا و مقصد کابل ها نصب شده و به سوکت های تعبیه شده روی دستگاه ورودی و خروجی متصل می شوند که این دستگاه می تواند مودم، کامپیوتر و تلفن باشد. پس از هر کلمه یا عبارت RJ دو عدد نوشته می شود که بیانگر نوع طراحی کانکتور، تعداد پین ها و کاربرد آن است؛ به عنوان مثال یکی از معروف ترین کانکتورهای RJ، مدل های RJ11 و RJ45 هستند که از اولی در خطوط تلفن و از دومی برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.

تفاوت های اساسی کابل تلفن یا RJ11 با کابل LAN یا RJ45

انواع کانکتورهای RJ

کانکتورهای RJ مدل های مختلفی دارند و همانطور که گفته شد مدل هر کدام با یک جفت عدد خاصی پس از عبارت RJ نشان داده می شوند و بیانگر کاربرد آن هستند. هر کدام از این کانکتورها دارای تعدادی سیم ورودی مشخصی هستند که هر کدام از آنها به یک پین وصل خواهند شد که به صورت تخصصی به هر پین Contact گفته می شوند و محل قرار گیری هر پین روی بدنه Position نام دارد.

برای توضیح ساختار کلی انواع کانکتکور RJ، به عنوان یک قاعده کلی می توان تعداد سیم های ورودی و پین های روی بدنه را به صورت PXCX نشان داد که در آن PX نشان دهنده تعداد سیم های ورودی و Position های موجود برای قرارگیری پین و CX بیانگر تعداد پین ها یا اتصال دهنده های تعبیه شده روی کانکتور است. بنابراین یک کانکتور P4C4 دارای چهار جایگاه ورودی سیم و 4 پین اتصال به مادگی است. از آنجایی که تعداد کانکتورهای شبکه سری RJ بسیار زیاد است ما در این بخش سعی کرده ایم تا چند مدل از معروف ترین و پرکاربردترین کانکتورهای این سری را معرفی کنیم.

فرمول نشان دهنده ساختار یک کانکتور RJ ربطی به نامگذاری آن ندارد و فقط بیانگر تعداد سیم های ورودی و پین های روی آن است.

کانکتور RJ11

کانکتور rj11 چیست

یکی از معروف ترین کانکتورها، کانکتور RJ11 است که مدل های 4 یا 6 پین دارد و می توان به آن 2 زوج یا 3 زوج سیم یا 4 تا 6 سیم را متصل کرد. اما معمولا در شبکه و IT از مدل های چهار سیمی استفاده می شود. این کانکتور اغلب دارای 4 پین یا Contact روی بدنه خود است که در آن دو سیم برای اتصال به تلفن و دو سیم دیگر برای استفاده های بعدی نصب می شوند و بیشترین استفاده از این کابل برای اتصال به تلفن یا مودم های اینترنت است. معمولا در دنیای IT به کابل های دو زوج دارای کانکتور RJ11 سیم یا کابل تلفن می گویند و کسی این کابل ها را RJ11 خطاب نمی کند.

کانکتور RJ12

انواع کانکتور شبکه سری (RJ)

کانکتورهای RJ12 دارای ساختار 6P6C هستند و مانند کابل های RJ11 برای اتصال کابل های تلفن به کار گرفته می شوند، با این تفاوت که از کابل های RJ12 تنها برای اتصال به تلفن و انتقال صدا استفاده می شود. از این کانکتورها و کابل هایی که از آن استفاده می کنند در راه اندازی شبکه تلفن خصوصی یک شرکت یا سازمان استفاده می شود و کمپانی هایی که می خواهند یک شبکه تلفن اختصاصی داشته باشند، باید برای راه اندازی شبکه تلفن از کابل های با کانکتور RJ12 به جای کابل تلفن های عادی استفاده کنند.

کانکتور RJ14

سوکت rj چیست / انواع سوکت و کانکتور سری rj

این کانکتورها نیز شبیه به کانکتورهای RJ11 هستند، با این تفاوت که ساختار ورودی سیم و اتصال آنها به صورت 6P4C است. این یعنی روی این کانکتور 6 سیم ورودی و 4 پین نری وجود دارد. از آنجایی که این کانکتورها قابلیت اتصال 2 خط تلفن را دارند، به همین دلیل از آنها می توان برای اتصال به 2 تلفن نیز استفاده کرد. در حالی که کابل های تلفن عادی که کانکتور RJ11 دارند را تنها می توان به یک تلفن وصل کرد. همچنین کانکتورهای RJ12 علاوه بر اتصال به تلفن قابلیت اتصال به مودم ها را نیز دارند.

کانکتور RJ45

کانکتور rj45 چیست

شاید معروف ترین و پرکاربردترین کانکتور در اتصال شبکه و دنیای IT کانکتورهای RJ45 یا با نام معروف تر آن یعنی کانکتور های کابل LAN هستند. از کابل های LAN (که معمولا به صورت Cat5، Cat6 و… نیز نامگذاری می شوند) در شبکه های کامپیوتری برای انتقال داده ها مختلف و اتصال به انواع کامپیوتر و مودم استفاده می شود. ساختار کانکتور RJ45 به صورت 8P8C است و به کابل های LAN دارای سیم های 4 زوج متصل می شوند و باید برای اتصال به کابل هر 8 سیم به صورت جداگانه وارد هر پوزیشن شوند.

اما در یک کابل شبکه LAN عادی برای اتصال کامپیوتر و مودم به همدیگر یا اتصال چند کامپیوتر به سوییچ شبکه و ایجاد شبکه محلی تنها از 4 پین یا کانکتور روی آن استفاده می شود، این یعنی چهار سیم  دیگر در کابل بدون استفاده باقی می مانند. البته اینگونه نیست که 4 سیم و پین نصب شده روی کابل های لَن کاملا بدون مصرف باشند، بلکه این سیم ها تنها در شبکه های کامپیوتری عادی استفاده ای ندارند و در دستگاه های با تکنولوژی پیشرفته تر و شبکه های پیچیده تر برای انتقال داده به کار گرفته می شوند.

کانکتور RJ48

تفاوت بین کابل RJ11(تلفن) و کابل RJ45(شبکه)

کانکتورهای RJ48 شباهت بسیار زیادی به مدل قبلی دارند با این تفاوت که در آن از سه جفت پین برای انتقال، دریافت و تخلیه (Drain) سیگنال داده ها استفاده می شود و یک جفت هم بدون استفاده باقی می ماند. کانکتورها و کابل های RJ48 برای انتقال داده ها و سیگنال ها در خطوط تلفن T1 استفاده می شوند که این خطوط از مرکز مخابراتی تا مقصد با کابل های فیبر نوری انتقال داده می شوند.

تفاوت کانکتور RJ11 و RJ45

یکی از سوالات پر تکرار در مورد انواع کانکتور سری RJ مربوط به تفاوت های بین دو کانکتور RJ11 و RJ45 است. از لحاظ ساختاری کانکتورهای RJ45 بزرگتر از RJ11 بوده، ساختار 8P8C دارند و سیم های 4 زوج به آنها متصل می شود. در حالی که کانکتورهای RJ11 ساختاری به صورت 6P4C دارند و به سیم تلفن های عادی دو زوج وصل می شوند. همچنین نوع استفاده هر دو کانکتور متفاوت است؛ از کابل های با کانکتور RJ45 که به کابل های LAN معروف هستند در انواع کابل های شبکه Cat و سایر اتصالات شبکه استفاده می شود، در حالی که از کابل های RJ11 جهت اتصال به تلفن برای انتقال صدا یا اتصال به مودم برای انتقال اینترنت روی بستر تلفن استفاده می شود.

از لحاظ اندازه و سایز نیز کانکتورهای RJ45 بزرگتر از RJ11 هستند و نمی توان آنها را به جک تلفن یا هر پورت RJ11 دیگری وصل کرد، در حالی که عکس این قضیه ممکن است و می توان کابل های RJ11 را به ورودی RJ45 مثل ورودی LAN وصل کرد. اما در این کار امکان آسیب دائمی به پورت RJ45 وجود دارد که به همین دلیل بهتر است که از انجام آن پرهیز کنید.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم تا با زبانی ساده و قابل فهم ساختار انواع کانکتورهای RJ و کاربردهای آن را در شبکه توضیح دهیم. پس از آن نیز به بیان تفاوت های کانکتورهای RJ45 و RJ11 پرداختیم که معمولا جزو یکی از پر تکرار ترین سوالات و موضوعات درباره انواع کابل های مورد استفاده در شبکه کامپیوتر است. کانکتورهای شبکه در بازار به دو صورت قابل تهیه هستند؛ در روش اول می توانید کابل های شبکه و تلفن موجود در بازار را تهیه کنید که سوکت های RJ مورد نیاز به صورت شرکتی روی آنها نصب شده اند و نیازی به نصب سوکت RJ به صورت جداگانه روی سیم ها نیست.

روش دوم خرید تجهیزات شبکه از قبیل کابل شبکه، سوکت RJ و آچار شبکه به صورت جداگانه و نصب سوکت به وسیله آچار شبکه روی سیم یا کابل است که از این روش بیشتر افرادی که کارشان نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری و مخابراتی است استفاده می کنند. امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم و اگر در این زمینه هر گونه سوال یا تجربه ای دارید از شما دعوت می کنیم در زیر همین مطلب آنها را با ما به اشتراک گذارید.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا