افزایش سرعت کارت گرافیک یکی از اصلی ترین مسائلی است که گیمرها و افراد مختلف به هنگام کار با کامپیوتر به ذهنشان میرسد. اگر شما هم در هنگام اجرای بازیها با سرعت پایین و عدم کارایی کارت گرافیک خود مواجه میشوید، بالا بردن سرعت کارت گرافیک راه حل شماست. اینکه چگونه سرعت کارت گرافیکی را بالا ببریم؟ دغدغه بسیاری از کاربران است. به همین دلیل ما در این مطلب از تکنوسان مگ قصد داریم شما را با راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک، آشنا کنیم.
کارت گرافیک یکی از اصلی ترین و مهم ترین بخش های یک کامپیوتر است که وظایف مهمی را به عهده دارد. این کارت گرافیک، اطلاعات تغییر یافته ای را که از کامپیوتر ارسال شده انجام میدهد. این اطلاعات برای نمایش دادن تصاویر روی صفحه مانیتور است. هر پیکسلی که مانیتور نشان میدهد بایستی بارها و بارها در هر ثانیه تغییر پیدا کند و این امر به هیچ عنوان کار آسانی نیست.
به همین دلیل شرکتهای مختلف روش های افزایش سرعت کارت گرافیک را ارائه داده اند و هر روز مدلی جدیدتر از کارت گرافیک را عرضه میکنند. آیا شما هم جزء کاربرانی هستید که با رایانه شخصی خود بازیهای کامپیوتری انجام میدهید؟ اگر جواب این سوال مثبت است، بنابراین تا به حال برای یکبار هم که شده به ارتقاء GPU یا افزایش سرعت کارت گرافیک در ویندوز 7 یا سایر ویندوزها فکر کردهاید. چیزی که بازیکنان حرفه ای اغلب به دنبال آن هستند. پس تا انتهای این مطلب با ما باشید تا نحوه افزایش سرعت کارت گرافیک را به شما معرفی کنیم تا با بالا بردن سرعت کارت گرافیک Amd یا Intel تجربه جدیدی از بازیهای کامپیوتری را برای خود به ارمغان آورید.
فهرست مطالب
کارت گرافیک چیست و چه وظایفی دارد؟
پیش از آنکه به راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک در کامپیوتر بپردازیم، خوب است با مفهوم کارت گرافیک در کامپیوتر آشنا شوید.
کارت گرافیک دارای هسته اصلی است که این هستۀ اصلی یک تراشه با نام GPU است. GPU به معنی واحد پردازنده گرافیک است. وظیفه این کارت نمایش دادن تصویر روی صفحه رایانه شماست.
کارت گرافیک دادهها و دستورالعملهایی که به نمایش تصویر مربوط میشود را از CPU که واحد اصلی پردازش مرکزی است دریافت میکند. پس از آن دادهها را پردازش میکند و به صفحۀ کامپیوتر شما میگوید که در واقع چه چیزی را باید نمایش دهد.
به عبارت سادهتر، صفحۀ کامپیوتر شما، سیگنالهای مربوط به تصویر را از کارت گرافیک گرفته و نمایش میدهد. کار اصلی کارت گرافیک پیچیده بوده اما اجزا و اصول آن به سادگی قابل درک میباشند.
به طور کلی هر آنچه که شما در مانیتور میبینید از پیکسل تشکیل شده است. این نقاط کوچک که در صفحه به بیش از یک میلیون میرسد، برای گرفتن دادهها به مترجم نیاز دارد. این مترجم پیکسلها را به تصویر تبدیل می کند. اگر مادربورد کامپیوتر قابلیت گرافیک را نداشته باشد، این وظیفه بر عهده کارت گرافیک است. کارت گرافیک با استفاده از چند مؤلفه اصلی این کار را انجام میدهد که این مؤلفهها عبارتند از:
- اتصال مادربرد
- پردازنده تصمیم گیرنده
- حافظه جهت ذخیره تصاویر به صورت موقت
- اتصال مانیتور
روشهای افزایش سرعت کارت گرافیک
همانطور که تا بدین جا مقاله متوجه شدید، کارت گرافیک وظیفه تبدیل دادهها به تصاویر را در صفحه کامپیوتر به عهده دارد. زمانی که در حال انجام بازی هستید، این کارت گرافیک است که دوست شماست و هر آنچه که در مانیتور مشاهده میکنید، از همین کارت گرافیک گرفته شده است. بنابراین افزایش سرعت کارت گرافیک intel یا amd از مهم ترین اقداماتی است که هر کاربر باید انجام دهد. افزایش سرعت در کارت گرافیک به معنی عملکرد بهینه از آن است.
در ابتدا روشهایی را برای افزایش سرعت کارت گرافیک ویندوز 10 به شما ارائه میدهیم.
افزایش سرعت کارت گرافیک در ویندوز 10
روشهای مختلفی برای افزایش سرعت کارت گرافیک Amd یا افزایش قدرت کارت گرافیک اینتل وجود دارد که موارد زیر جزء مهم ترین آنهاست:
1- درایو کارت گرافیک را به روز رسانی نمایید
به روز رسانی درایو مخصوص کارت گرافیک میتواند نخستین قدم جهت بالا بردن قدرت و سرعت کارت گرافیک باشد. تفاوتی ندارد که کامپیوتر شما گرافیک PCI داشته باشد یا گرافیک آن on board یا یکپارچه باشد. از آنجایی که تراشۀ کارت گرافیک بیشترین بخش بار بصری را به عهده دارد، نصب بروزترین درایوها برای بالا بردن سرعت آن الزامی است. چنانچه از نسخه درایو کارت گرافیک خود اطلاعاتی ندارید، مراحل زیر را طی کنید:
- گزینۀ start را بزنید و از آنجا Device manager را انتخاب کنید.
- پس از باز شدن گزینه، Display Adapters را انتخاب کرده تا برای شما نوع کارت گرافیک نمایش داده شود.
- در این بخش حداقل یک GPU مشاهده خواهید کرد. اگر کامپیوتر شما دارای پردازندۀ intel یا Amd باشد، فهرستی با همین نامها مشاهده میکنید. اگر کارت گرافیک مجزا داشته باشد، نامهای دیگری مانند AMD Radeon یا Nvidia GeForce مشاهده میکنید.
- پس از آن با توجه تنظیمات، میتوان درایو را به روز رسانی کرد.
2- ویندوز خود را به روز رسانی کنید
یکی دیگر از راهکارهای افزایش سرعت کارت گرافیک به روز رسانی کردن ویندوز و همچنین نرم افزارهای جانبی ویندوز است. با وجود ویندوز 10 حتماً نسخۀ DirectX را روی سیستم نصب دارید، اما باز هم باید وجود آن را بررسی کنید. DirectX یک API است که در اجرای بازیهای مختلف، نقش مهمی را به عهده دارد. داشتن آخرین نسخه از آن میتواند عملکرد کارت گرافیک را بهبود بخشد تا بتوانید بدین وسیله بازیها را با سرعت و لذت بیشتری انجام دهید.
3- انجام اوورکلاک Overclocking
یکی دیگر از روشهای افزایش سرعت کارت گرافیک انجام اوورکلاک است. با این کار میتوانید فرکانس و همچنین ولتاژ هستۀ کارت گرافیک را تغییر دهید تا بدین وسیله سرعت اضافی از آن خارج شود. چنانچه عادت به انجام این کار ندارید، باید با احتیاط زیادی این کار را انجام دهید، چرا که هر گونه تنظیمات غلط میتواند آسیب جدی به این تراشه وارد کند. استفاده از فن برای خنک کردن GPU و جلوگیری از گرم شدن زیاد آن میتواند تا حد زیادی از آسیب کارت گرافیک جلوگیری کند.
شما میتوانید مانند پردازندههای مرکزی، کارت گرافیک خود را به وسیله نرم افزارها، اوورکلاک کنید. استفاده از MSI’s Afterburner میتواند شما را در این مسیر یاری کند. این نرم افزار GPU را اسکن میکند و پایدارترین و بالاتری تنظیمات اوورکلاک کامپیوتر را پیدا میکند. سایر نرم افزارها مانند EVGA’s precision X1 نیز میتواند این کار را انجام داده و منجر به افزایش سرعت کارت گرافیک کامپیوتر شود.
4- کامپیوتر را تمیز کنید
چنانچه کارت گرافیک کامپیوتر شما زیاد از حد داغ شود، اجزای ظریف کارت سرعت خود را از دست میدهند و عمل پردازش به طور جدی کاهش خواهد یافت. با استفاده از فیلترهای ورودی و فنها میتوانید از ورود گرد و غبار به کارت گرافیک جلوگیری نمایید. وجود جریان هوای گرم می تواند منجر به کاهش سرعت کارت گرافیک شود. بنابراین یکی از مؤثرترین راهکارها برای افزایش سرعت کارت گرافیک، تمیز کردن ورودیهایی است که دارای مخزن هوای فشرده هستند.
در مرحلۀ بعدی خوب است کامپیوتر را خاموش کرده و سیم برق آن را جدا کنید. برای تخلیه کردن الکتریسیته ساکن به زمین یا یک شی فلزی باید دست بزنید. سپس درب کیس را جدا کرده و با استفاده از فشار کمپرسور باد، گرد و غباری که روی اجزا جمع شده است را از بین ببرید.
5- بهبود جریان هوا
تمیز کردن کامپیوتر تا حدودی باعث بهبود بخشیدن به جریان هوا میشود اما باید دقیقتر عمل کنید. برای کامپیوترهای رومیزی که ممکن است فنهای اضافی داشته باشند، این کار بسیار مفید است. وجود فنهای اضافی در کامپیوتر میتواند موجب نویزهای بیشتری باشد اما برای افزایش سرعت کارت گرافیک بسیار کاربردی است.
6- تنظیمات Power
اگر با لپ تاپ کار میکنید، برای بالا بردن سرعت کارت گرافیک، لپ تاپ را به پریز برق وصل کنید. CPU و GPU لپ تاپها زمانی که از پریز برق جدا هستند، سرعت کمتری دارند و در فرکانس بسیار پایینتری کار میکنند. چرا که لپ تاپ ها بدون استفاده از باتری نمیتوانند بیشتری توان خروجی خود را نشان دهند. انجام دادن تنظیمات روشنایی برای لپ تاپ و کامپیوتر رومیزی میتواند میزان عملکرد کارت گرافیک را افزایش دهد و منجر به بالا رفتن سرعت کارت گرافیک شود. برای انجام این تنظیمات مراحل زیر را طی کنید:
- گزینۀ Start را بزنید و به بخش تنظیمات وارد شوید. تنظیمات در سمت چپ منوی start است.
- در بخش تنظیمات، سیستم خود را انتخاب نمایید.
- صفحۀ نمایش در این مرحله ظاهر شده و باید گزینۀ Power & Sleep را انتخاب کنید.
- کمی پایین بروید و Additional power setting را در این مرحله انتخاب کنید.
- گزینۀ High performance را در این بخش انتخاب نمایید.
- اگر گزینۀ Change plan setting را انتخاب کنید ویندوز 10 Change advanced power setting را نشان میدهد که با کلیک کردن، پنجرۀ جدید باز میشود. در این پنجره همۀ تنظیمات گزینۀ high performance قرار گرفته اند. چنانچه با ساز و کار ویندوز 10 آشنا نیستید، این تنظیمات را تغییر دهید.
در نهایت اگر همۀ این آیتمها را انجام دادید و باز هم بازی شما با سرعت پایینی اجرا میشود، باید تنظیمات گرافیکی آن بازی را تغییر دهید. برای افزایش سرعت کارت گرافیک های انویدیا یا افزایش قدرت کارت گرافیک در ویندوز 7 نیز برخی از این راهکارها قابل اجرا هستند. افزایش قدرت کارت گرافیک Amd در ویندوز 7 میتواند کیفیت بازیها و برنامههایی که روی کامپیوتر دارید را به طرز قابل توجهی بهبود بخشد.
سوالات متدوال درباره افزایش سرعت کارت گرافیک
چند مدل کارت گرافیک داریم؟
آیا ارتقاء کارت گرافیک میتواند به افزایش سرعت آن کمک کند؟
افزایش سرعت کارت گرافیک چه عملکردهایی را در کامپیوتر بهبود میبخشد؟
جمع بندی
کارت گرافیک یکی از تراشههای بسیار مهم در هر کامپیوتر است که وظیفه تبدیل دادهها به پیکسلها را به عهده دارد. آنچه که افراد روی مانیتور مشاهده میکنند نتیجۀ تلاش GPU بوده است. به همین دلیل است که افرادی که با کامپیوتر شخصی خود بازیهای رایانهای انجام میدهند اغلب به دنبال راهکارهایی جهت افزایش سرعت کارت گرافیک هستند. چرا که با افزایش سرعت و قدرت، میتوانند بازیها را با کیفیت بسیار بالاتری انجام دهند و از انجام بازیها لذت ببرند.
اینکه چگونه سرعت کارت گرافیک را بالا ببریم نیازمند انجام روشهای متعددی است که در این مطلب آنها را به شما آموزش دادیم. اگر نمیخواهید برای خرید یک کارت گرافیک جدید هزینه کنید، میتوانید با ترفندهایی که گفته شد، سرعت آن را بالا ببرید.
البته لازم به ذکر است ترفندهایی که گفته شد برای کامپیوترهایی با ویندوز 10 هستند اما انجام بعضی از آنها برای ویندوزهای دیگر نیز کارایی دارد. با آپدیت ویندوز و همچنین DirectX میتوانید عملکرد GPU را بهبود بخشید و سرعت کارت گرافیک سیستم خود را بالا ببرید. با انجام روشهایی که ذکر شد میتوانید بدون ارتقاء کارت گرافیک، سرعت آن را بالا ببرید.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و بتوانید با موارد گفته شده در این مقاله کارایی و سرعت کارت گرافیک حود را افزایش دهید. نظر شما درباره روش های گفته شده برای بالا بردن سرعت کارت گرافیک چیست؟ شما می توانید در زیر همین بخش نظرات ارزشمند خود را با ما و دیگر خوانندگان مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.