با وجود گسترش فضای مجازی و محتوای دیجیتال همچنان پرینترها کاربرد خود را از دست نداده و بالعکس موارد استفاده آنها حتی از گذشته نیز بیشتر شده است. امروزه تنوع مدل پرینترها به حدی زیاد شده که تقریبا در هر زمینه ای یک چاپگر مخصوص وجود دارد، همین موضوع شاید برای برخی افراد چالش بزرگی در هنگام خرید ایجاد کند که چه پرینتری مناسب نیازهایشان است. بنابراین در مقاله راهنمای خرید پرینتر قصد داریم یک راهنمای کامل و جامع برای انتخاب پرینتر خوب را توضیح دهیم. با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
انواع پرینتر
کاربرد چاپگر ها فقط به چاپ صفحه های مقالات و جزوات دانشگاهی محدود نمی شود و گستردگی آنها به حدی است که می توان در بازار از یک پرینتر کوچک خانگی تا پرینتر های چندکاره و اداری با ابعاد بزرگ پیدا کرد. در ابتدا بد نیست که کمی با انواع پرینترها و کاربرد آنها آشنا شوید تا شناخت کاملی از انواع پرینتر بدست آورید. انواع پرینترها عبارت اند از:
- جوهرافشان (Inkjet): پرینترهای جوهر افشان جزو مدل های محبوب و پرکاربرد بازار محسوب می شوند که از جوهر خیس برای چاپ و کپی متون و عکس استفاده می کنند و مدل های عادی آن از ارزان ترین چاپگرهای بازار است. این پرینترها به دلیل هزینه بالای نگه داری کم کم جای خود را به پرینترهای لیزری دادند.
- لیزری (Laser): پرینتر های لیزری نسبت به مدل جوهر افشان سرعت بالاتری دارند و ساختار متفاوتی برای چاپ کردن دارند. همچنین این دسته پرینترها قیمت بالاتری نسبت به پرینتر های جوهر افشان دارند اما هزینه نگه داری آنها نسبت به پرینترهای جوهر افشان پایین تر است.
- رنگی: پرینترهای رنگی همانطور که از نامشان پیداست برای چاپ اسناد، متون و عکس های رنگی کاربرد دارند و به جای حوهر مشکی از جوهر های رنگی برای چاپ و کپی روی کاغذ استفاده می کنند.
- چندکاره (Multi Function): پرینتر های چند کاره قابلیت انجام چند کار مختلف مانند چاپ، اسکن، کپی و فکس را دارند. ابعاد پرینترهای چندکاره معمولا از پرینترهای خانگی بزرگتر است و معمولا آنها در ادارات، کافی نت ها، شرکت ها و.. که حجم پرینت و کپی بالایی دارند استفاده می شود.
- سه بعدی: همانطور که از نامش پیداست این نوع پرینتر می تواند فایل ها را به صورت سه بعدی پرینت کند و نمونه ای کاملا واقعی را از یک طرح دیجیتالی ایجاد کند. پرینترهای سه بعدی کاربرد خانگی ندارند و بیشتر استفاده آنها برای کارهای صنعتی و حرفه ای است.
راهنمای خرید پرینتر و ویژگی های یک چاپگر خوب
اگر نگاهی به مشخصات یک دستگاه پرینتر در وبسایت های فروشگاهی بیاندازید با ستونی طولانی از مشخصات مختلف و تخصصی مواجه می شوید که کار را برای مقایسه و انتخاب چاپگر مورد نظر شما بسیار سخت می کند. در این بخش از مقاله راهنمای خرید پرینتر می خواهیم مشخصات یک پرینتر خوب را که مناسب با نیازهای شما باشد را به صورت خلاصه، ساده و روان توضیح دهیم.
پرینتر لیزری یا جوهر افشان؟
اولین سوالی که هر فردی در هنگام خرید پرینتر برایش پیش می آید این است که آیا باید پرینتر جوهری بخرید یا لیزری؟ پرینترهای جوهر افشان با اینکه قیمت پایین تری دارند اما هزینه نگهداری بالایی داشته و اصلا برای استفاده های خانگی به صرفه نیستند. در آن طرف، پرینترهای لیزری هزینه نگهداری پایین تری دارند و بر خلاف چاپگرهای جوهر افشان که از کارتریج جوهر استفاده می کنند، در در این نوع پرینتر ها از تونر که نوعی گرد جوهر است برای چاپ استفاده می شود.در ضمن سرعت پرینترهای لیزری بالاتر از جوهر افشان است و برای چاپ صفحات زیاد گزینه بهتری هستند. به طور کلی اگر برای مصارف عادی و چاپ صفحات سیاه و سفید به یک پرینتر نیاز دارید، مدل های لیزری انتخاب های به صرفه تری هستند.
نوع استفاده
نوع استفاده یا نوع کاربری مورد دیگری است که باید در هنگام انتخاب یک پرینتر به آن توجه کنید. برای کاربری های عادی با حجم چاپ کم، پرینترهای جوهر افشان و لیزری گزینه هایی خوبی هستند. برای کارهای اداری که حجم کاری بالاتری دارند، پرینترهای چند کاره معقولانه تر به نظر می رسد و برای کارهای تخصصی تر مانند چاپ عکس و نقشه نیز پرینترهای رنگی و به طور دقیق مدل های جوهر افشان این نوع چاپگرها انتخاب بهتری هستند. دلیل این نیز به خاطر دقت بهتر و کیفیت بالاتر خروجی یک پرینتر جوهر افشان است که دقت چاپ بالاتری نسبت به مدل های لیزری هم رده خود دارند.
همچنین اگر برای شما میزان دقت چاپگر مهم است حتما در قسمت مشخصات پرینتر به رزولوشن چاپگر که با DPI نشان داده می شود دقت کنید. این ویژگی دقت چاپ پرینتر را نشان می دهد و هرچه میزان آن بالاتر باشد خروجی با کیفیت تری تولید می شود.
توان کار ماهانه
معمولا شرکت های تولید کننده پرینتر یک عدد اسمی را برای ظرفیت و توانی که یک پرینتر برای چاپ برگه در طول یک ماه دارد را ذکر می کنند. همچنین در کنار آن توصیه می کنند که این عدد اسمی بوده و برای اینکه پرینتر عمر بیشتری کند و فشاری به هد و سایر قطعات نیاید بهتر است که میزان خیلی کمتری از عدد مذکور را در طول یک ماه چاپ کنید.
به عنوان مثال اگر ظرفیت چاپ ماهیانه یک پرینتر 80,000 برگه باشد، خود شرکت سازنده توصیه می کند که حداکثر تا 4,000 برگه را در طول یک ماه با پرینتر چاپ کنید تا به دستگاه فشار نیاید. این تعداد برای کسانی که استفاده های زیادی در طول یک ماه از پرینتر دارند باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا امکان دارد پرینتری که میخرند تحمل کار سنگین را نداشه باشد و با چاپ پیشتر از توان خود دچار خرابی شود.
قابلیت تغذیه خودکار
قابلیت تغذیه خودکار یا ADF برای کسانی کاربردی است که هر بار تعداد صفحات زیادی را کپی می گیرند. به لطف این فناوری دیگر نیاز نیست که هر برگ از صفحه جزوه یا مقاله را داخل پرینتر گذاشته، پس از کپی شدن آن را از پرینتر خارج کرده و برگ بعدی را قرار دهید. پرینترهایی مجهز به فناوری ADF خودشان یک سینی مخصوص قرارگیری کاغذ دارند که به صورت خودکار برگه ها را وارد دستگاه کرده و از آن کپی می گیرند، به این ترتیب دیگر نیازی نیست که شما به صورت دستی 100 یا 200 صفحه را داخل دستگاه قرار دهید تا دستگاه آن را کپی کند.
سایز کاغذ قابل چاپ
ویژگی مهم دیگر در یک چاپگر حداکثر سایز کاغذی است که داخل سینی پرینتر جای می گیرد و می تواند آن را چاپ کند. معمولا اکثر پرینترهای خانگی حداکثر سایز کاغذی که می توانند چاپ کند کاغذ A4 است و از کاغذ های کوچک تر مانند A5 و سایر سایز ها نیز پشتیبانی می کنند. اما اگر برای چاپ فایل یا طراحی خود به کاغذ بزرگتری مانند A3 و حتی بزرگتر نیاز دارید، باید پرینتری تهیه کنید که سینی کاغذ آن قابلیت پشتیبانی از سایز کاغذ مورد نظر شما داشته باشد.
قابلیت چاپ دو طرفه
وقتی یک مطلب چندین صفحه ای را قرار است پرینت گرفته شود، برای صرفه جویی در هزینه و مصرف کاغذ باید از هر دو صفحه کاغذ برای پرینت صفحات استفاده کرد. همه پرینترها دارای قابلیت چاپ دو طرفه خودکار نیستند و باید به صورت دستی هر دو طرف یک کاغذ را چاپ کرد، بنابراین پیشنهاد می شود اگر همیشه حجم زیادی از صفحات را چاپ می کنید به دنبال یک پرینتر با قابلیت چاپ دو طرفه اتوماتیک باشید.
ظرفیت کاغذ
ظرفیت سینی کاغذ برای کاربردهای عادی و خانگی چندان مسئله خاصی نیست و معمولا اکثر پرینترهای ارزان قیمت از سینی با ظرفیت کاغذ 100 تا 150 برگی استفاده می کنند. اما برای مکان های اداری و مشاغلی که حجم پرینت بالایی دارند ظرفیت سینی کاغذ اهمیت دارد. به این دلیل که اگر پرینتر سینی کاغذ کوچکی داشته باشد باید مداوم کاغذ سینی را شارژ کرد و این خود باعث طولانی تر شدن پروسه چاپ می شود.
اتصالات
با پیشرفت درگاه های اتصال، پورت ها و اتصالات بی سیم دیگر تنها راه وصل کردن پرینتر به کامپیوتر و چاپ گرفتن صفحات نیست و امروزه می توانید از راه های ساده تری پرینتر را به کامپیوتر خود وصل کنید و حتی از طریق گوشی و وای فای فایل های پرینت را برای چاپگر ارسال کنید. پرینترهای با درگاه USB قابلیت اتصال هارد و فلش مموری و پرینت گرفتن فایل از داخل این حافظه ها دارند، همچنین در برخی مدل ها این کار را می توانید با اتصال یک کارت حافظه نیز انجام دهید.
اتصال بی سیم وای فای نیز قابلیت جدیدی است که با آن دیگر نیازی به اتصال سیمی به کامپیوتر یا لپ تاپ خود ندارید و تنها از طریق شبکه وای فای می توانید فایل ها را از کامپیوتر و لپ تاپ برای پرینتر ارسال کنید. همچنین با گسترش شبکه اینترنت، ویژگی چاپ ابری یا Cloud Print هم به پرینتر های جدید اضافه شده که در آن می توانید از فایل های روی اپلیکیشن ها و وبسایت های مشخصی پرینت کنید. البته در این روش چاپگر باید به اینترنت متصل باشد که معمولا این دسته از پرینترها یک پورت اترنت برای اتصال به اینترنت دارند.
نمایشگر
پرینترهایی که دارای صفحه نمایش یا نمایشگر هستند امکان تغییر تنظیمات شان خیلی راحت تر است و به سرعت می توان بدون نیاز به استفاده از کامپیوتر به صورت مستقیم تنظیماتی مثل نحوه پرینت گرفتن و تعداد صفحات را مشخص کرد. البته همه پرینترها دارای نمایشگر تنظیمات نیستند و معمولا پرینترهای دارای صفحه نمایش قیمتی بالاتر از سایر مدل ها دارند و بیشتر شرکت ها در مدل های گران قیمت خود این قابلیت را قرار می دهند.
سایر نکات
علاوه بر نکات گفته شده در این بخش یک سری نکات دیگر هم وجود دارد که باید به آن توجه کنید. همانطور که می دانید شرکت های مختلفی اقدام به تولید پرینتر کرده اند، اما همه این شرکت ها از خدمات پس از فروش خوبی برخوردار نیستند و شرکت های کمتر شناخته احتمالا قطعات و کارتریج هایشان به صورت محدود و به سختی داخل بازار پیدا می شود. بنابراین توصیه می شود که از شرکت های معتبری مثل اچ پی (HP)، برادر(Brother)، اپسون (Epson)، کنون (Canon) و… پرینتر خود را تهیه کنید تا در صورت خرابی، قطعات آن در بازار برای تعمیر وجود داشته باشد.
مورد بعدی چاپ بدون حاشیه یک صفحه است که ممکن است برای برخی افراد بسیار مهم باشد. متاسفانه هر پرینتری امکان چاپ تمام صفحه را نداشته و همیشه مقداری فضای خالی در گوشه صفحه باقی می ماند. این مورد بیشتر برای افرادی که بنر یا پوستر چاپ می کنند اتفاق می افتد و برای حل آن مجبورند با کاتر گوشه های اضافی را ببرند. بنابراین اگر قابلیت چاپ بدون حاشیه برای شما مهم است باید سراغ پرینترهایی بروید که این توانایی را داشته باشند و معمولا پرینترهای حرفه و گران قیمت این ویژگی را در خود دارند.
بالاخره چقدر برای یک پرینتر هزینه کنیم؟
این که چه پرینتری برای شما مناسب است و چه مقدار هزینه باید برای یک پرینتر انجام شود بستگی زیادی به نیاز شما دارد و باید با توجه به نیاز خود یک پرینتر مناسب تهیه کنید. همانطور که در بخش راهنمای خرید چاپگر گفته شد پرینترها انواع مختلفی دارند و هر چقدر امکاناتشان بیشتر باشد قیمت بالاتری خواهند داشت. اگر برای کارهای عادی و سبک به یک پرینتر و یا حتی اسکنر نیاز دارید بهتر است که سراغ پرینترهای تک و چندکاره با قیمت های اقتصادی و معقولانه بروید و نیاز نیست هزینه زیادی کنید.
اگر هم کیفیت خروجی برای شما مهم است و یک پرینتر حرفه ای نیاز دارید توصیه می کنیم که پرینتری با امکانات و ویژگی های کار خودتان تهیه کنید و سراغ پرینترهای چندکاره و نامرتبط نروید. به عنوان مثال کسانی که در زمینه گرافیک و چاپ عکس فعالیت می کنند انواع چاپگر عکس که به طور ویژه برای پرینت عکس تولید شده برایشان گزینه مناسبی خواهد بود.
سوالات متداول
چند نوع پرینتر وجود دارد؟
چه پرینتری برای خانه بخرم؟
چه پرینتری برای چاپ عکس مناسب است؟
کدام پرینترها برای کارهای اداری مناسب هستند؟
چرا پرینتر کم رنگ چاپ می کند؟
جمع بندی
انتخاب یک پرینتر خوب و باکیفیت باعث افزایش سرعت کار و کاهش هزینه های نگهداری و تعمیر آن می شود. به همین دلیل دانستن یک سری اطلاعات کلی و نکات مهم در خرید پرینتر می تواند کمک فراوانی کند. برای کاربری های خانگی چاپگر جوهر افشان و لیزری انتخاب خوبی می توانند باشند و همانطور که گفته شد توصیه می کنیم که برای خانه خودتان یک پرینتر لیزری تهیه کنید که هزینه نگهداری پایینی داشته باشد. برای کاربری های اداری و حرفه ای نیز سعی کنید بهترین پرینتر را با توجه به نوع نیاز خودتان تهیه کنید تا بتوانید بهترین خروجی و کارایی را از آن بدست آورید.
در انتها امیدواریم اطلاعات مفیدی را از مقاله راهنمای خرید پرینتر بدست آورده باشید و در صورتی که هرگونه سوال یا انتقاد و پیشنهادی دارید، در بخش دیدگاه ها با ما به اشتراک گذارید.
سلام ، خیلی عالی و جامع بود مطالبتون
و توضیحات به اندازه و ساده بیان شده بود .
سلام، ممنون از همراهی شما🙏