کامپیوتر و لپ تاپ

مقابله با هک وای فای و 8 روش برای افزایش امنیت وای فای خانگی

پیشرفت دنیای فناوری و دیجیتالی شدن تمامی داده های ما، موجب شده مقوله امنیت حوزه IT اهمیت ویژه ای در زندگی روزمره مان داشته باشد. بدون وجود امنیت کافی در پلتفرم ها، همواره اطلاعات ما در معرض خطر قرار دارند و این موضوع می تواند موجب بروز هزینه اضافی و یا حتی دزدیده شدن اطلاعات شخصی شود. از این رو افزایش امنیت وای فای خانگی یکی از موضوع هایی است که افراد زیادی به دنبال آن هستند. مقابله با هک وای فای کار چندان سختی نیست و به لطف پیشرفت ویژگی های نرم افزاری در چند سال اخیر، می توان با پیروی از چند دستور ساده امنیت وای فای را به بالاترین سطح خود رساند. در این مقاله ابتدا روش تشخیص هک وای فای را آموزش می دهیم و سپس چند پیشنهاد برای افزایش امنیت وای فای در اختیارتان قرار می دهیم. با تکنوسان مگ همراه باشید.

راه های مقابله با هک وای فای

روش های مقابله با هک وای فای

اولین قدم برای افزایش امنیت وای فای این است که بدانید آیا وای فای هک شده است یا خیر. اگر حجم اینترنت شما زودتر از حد معمول به اتمام می رسد و یا سرعت اینترنت نسبت به گذشته افت داشته، می توان این احتمال را در نظر گرفت که شخص دیگری در حال استفاده از وای فای خانگی شما است. یکی از ساده ترین روش ها برای اینکه تشخیص دهید کسی به مودم شما متصل شده یا خیر، این است که ابتدا تمام تجهیزات متصل شده به مودم را قطع کنید. اگر همچنان چراغ وای فای مودم در حال چشمک زدن باشد، یعنی شخصی در حال استفاده از وای فای است. البته این روش کمی پیش و پا افتاده است و نمی توان از آن به عنوان یک پاسخ قطعی یاد کرد. در ادامه روش هایی را برای تشخیص هک وای فای ارائه می کنیم.

شناسایی افراد متصل شده به مودم با استفاده از مک آدرس

روش تضمینی برای شناسایی افراد متصل شده به مودم استفاده از بخش تنظیمات مودم است؛ پنل مدیریت هر مودم با مودم دیگر متفاوت است اما در نهایت همه مودم ها امکان چک کردن مک آدرس های متصل شده را خواهند داشت. برای مشاهده افراد متصل شده به وای فای، ابتدا آدرس 192‌.168‌.1‌.1 را در مرورگر خود وارد کنید و به پنل مدیریت وارد شوید. اگر رمز پنل مدیریت را تعویض نکرده اید نام کاربری و رمز عبور آن به صورت پیش فرض admin خواهد بود. پس از ورود به بخش تنظیمات، به دنبال بخش Wireless Configuration یا Wireless Status بگردید. پس از آن به دنبال بخش Mac Address بگردید تا لیست تمام دیوایس های متصل شده را ببینید. پس از مشاهده مک آدرس ها و شمارش تعداد آن ها می توانید بفهمید که چند نفر به مودم متصل هستند، همچنین می توانید مک آدرس ها را با دستگاه های خودتان مقایسه کنید و مک آدرس های اضافه را بلاک کنید.

چگونه امنیت وای فای بالا ببریم

شناسایی افراد متصل شده به مودم با استفاده از اپلیکیشن

ممکن است استفاده از پنل مودم و شناسایی مک آدرس برای بسیاری از افراد سخت باشد و نتوانند به سادگی به این بخش مودم دسترسی پیدا کنند. از این رو می توان گفت استفاده از اپلیکیشن های جانبی بهترین گزینه برای تان خواهد بود. این اپلیکیشن ها چک می کنند که چه تعداد کاربری به مودم شما متصل هستند و به سادگی می توانید آن ها را مدیریت کنید. در زیر اسم چند نمونه از کاربردی ترین اپلیکیشن های تشخیص افراد متصل به مودم را مشاهده کنید.

8 روش برای افزایش امنیت وای فای خانگی و مقابله با هک وای فای

تا اینجا روش های مقابله با هک وای فای را دانستید، پس از شناسایی افراد اضافه به سادگی می توانید آن ها را از تنظیمات مودم بلاک کنید و یا به کلی رمز وای فای را تعویض کنید تا دسترسی آن ها به کلی قطع شود. اما به طور کلی پیش گیری بهتر از درمان است و بهتر است قبل از اینکه وای فای تان هک شود به فکر ارتقا امنیت آن باشید. افزایش امنیت وای فای خانگی موضوع چندان پیچیده ای نیست اما روش های بسیار زیادی برای دستیابی به آن وجود دارد. در ادامه چند مورد کاربردی برای بالا بردن امنیت وای فای را آموزش می دهیم.

استفاده از رمز عبور قدرتمند

بدون شک اولین قدم برای افزایش امنیت وای فای و کم کردن خطر هک، استفاده از رمز عبور های قدرتمند است. این موضوع تنها به مودم ختم نمی شود و در هر پلتفرم دیگری، استفاده از رمز ساده کار هکر ها را به شدت ساده می کند. به هیچ عنوان در رمز مودم خود از اعداد قابل حدسی مانند 1 تا 8، شماره موبایل، تاریخ تولد و… استفاده نکنید. سعی کنید رمز انتخابی شما ترکیبی از اعداد، حروف و علائم نگارشی باشد.

چگونه امنیت وای فای را افزایش دهیم

همچنین در انتخاب رمز از ترکیب اعداد بزرگ و کوچک استفاده کنید. اگر انتخاب یک رمز پیچیده برای تان دشوار است، می توانید از سایت های ساخت پسورد استفاده کنید. سایت Secure Password Generator یک گزینه ایده آل برای این کار است. می توانید در این سایت نوع رمز، نوع ترکیب و تعداد رقم های رمز را انتخاب کنید و یک رمز قدرتمند تحویل بگیرید. سعی کنید برای جلوگیری از فراموش شدن پسورد آن را جایی یادداشت کنید یا از ابزار های آنلاین ذخیره پسورد استفاده کنید.

استفاده از شیوه رمز گذاری مناسب

مطمئنا در هنگام انتخاب رمز برای مودم یا حتی هات اسپات گوشی تان، با WPA آشنا شده اید. WPA مخفف واژه Wi-Fi Protected Access می باشد و یک شیوه برای رمزگذاری مودم است که از مدت ها پیش وجود داشته است. با اینکه WPA به دلیل نقص امنیتی و امکان هک شدن بالا دیگر منسوخ شده، اما هم نسل های مدرن این شیوه رمزگذاری با نام های WPA2 و WPA3 اکنون مورد استفاده قرار می گیرند. WPA2 دیگر مانند WPA ضعف امنیتی ندارد و یک گزینه استاندارد است، اگر مودم شما از این رمزگذاری پشتیبانی نمی کند احتمالا زمان جایگزینی آن با یک مودم جدیدتر فرا رسیده است. WPA3 اما یک شیوه مدرن برای رمزگذاری است که سطح بسیار بالایی از امنیت را ارائه می کند. WPA3 از رمزگذاری 192 بیتی بهره می برد و حتی اگر رمز عبور وای فای تان پیچیده نباشد باز هم هک شدن آن غیر ممکن خواهد شد.

چگونه امنیت وای فای خود را افزایش دهیم

عوض کردن رمز پنل مودم

بسیاری از افراد تصور می کنند که رمز وای فای تنها راه دسترسی به مودم است و از این رو تنها روی عوض کردن آن تمرکز می کنند. اما همانطور که میدانید مودم ها یک پنل مدیریت دارند که تنظیمات اصلی مانند کانفیگ مودم، عوض کردن رمز وای فای و … در آنجا قابل انجام خواهد بود. تقریبا نام کاربری و رمز عبور تمام مودم ها، admin می باشد؛ از این رو هر شخصی که به مودم تان دسترسی داشته باشد می تواند به سادگی وارد این بخش شود و به بخش های مختلف مودم دسترسی داشته باشد. شما می توانید از یک نام کاربری و رمز عبور مناسب در این بخش استفاده کنید تا امنیت آن افزایش یابد.

مخفی کردن SSID

شاید در نگاه اول چندان منطقی بنظر نرسد، اما مخفی کردن SSID تاثیر بسیار زیادی در افزایش امنیت وای فای خواهد داشت. SSID همان نام عبوری یا نام WIFI است که در بخش تنظیمات مودم انتخاب می شود و پس از آن می توانید با روشن کردن وای فای گوشی یا لپ تاپ آن را مشاهده کنید. پس از مخفی کردن SSID، اسم وای فای شما در هیچ دستگاهی نمایش داده نمی شود در حالی که وای فای کاملا در دسترس است. شما می توانید با وارد کردن نام وایفای به صورت دستی به شبکه اینترنت خود دسترسی داشته باشید در حالی که این شبکه از دید بقیه افراد مخفی است.

برای مخفی کردن وای فای ابتدا وارد تنظیمات مودم شوید و به دنبال بخش WiFi settings یا Wireless settings بگردید. پس از آن گزینه Hide access point یا Hide SSID را پیدا کنید و آن را فعال کنید. با ذخیره کردن تنظیمات SSID شما مخفی می شود. پیشنهاد می شود پس از این کار SSID خود را تغییر دهید تا افرادی که از قبل به مودم متصل بودند نتوانند به آن متصل شوند.

چگونه امنیت وای فای رو بالا ببریم

فعال کردن شبکه مهمان

فعال کردن شبکه مهمان نیز یکی از روش های افزایش امنیت وای فای و جلوگیری از هک شدن مودم می باشد. فرض کنید که افراد زیادی قرار است به مودم شما متصل شوند و شما نمی خواهید که به آن ها رمز اصلی مودم خود را بدهید. در این حالت شبکه مهمان به کمتان می آید و نه تنها مانع دسترسی آن ها به رمز مودم می شود. بلکه امکان دسترسی به تنظیمات مودم را هم محدود می کند. برای فعال کردن این ویژگی ابتدا مطمئن شوید که مودم تان آن را پشتیبانی می کند. سپس به WiFi settings یا  Wireless settings بروید و به دنبال گزینه Allow guest access یا Guest network بگردید. پس از ورود به این بخش کافی است یک اسم و رمز عبور برای شبکه مهمان خود انتخاب کنید و تنظیمات را ذخیره کنید.

آپدیت فریمور (Firmware) مودم

در یک جمله می توان گفت که بروز بودن نقطه مقابل ضعف امنیتی است. از سیستم عامل های گوشی موبایل گرفته تا ویندوز، آپدیت های امنیتی همواره سعی می کنند نقص ها و حفره های کشف شده در سیستم را از بین ببرند تا نهایت امنیت نصیبتان شود. فریمور مودم نیز ممکن است از طرف شرکت سازنده آپدیت هایی دریافت کند که به سادگی می توانید آن ها را دانلود کرده و بر روی مودم خود نصب کنید. البته بیشتر مودم ها به صورت خودکار فریمور جدید را دریافت می کنند و نیازی به تنظیمات اضافی برای این کار ندارید.

استفاده از نرم افزار های مودم یا روتر

برخی از مودم ها یا روتر های نسل جدید، از یک اپلیکیشن موبایلی نیز بهره می برند که ویژگی های زیادی را برایتان به وجود می آورد. به عنوان مثال از طریق این اپلیکیشن در هر کجای جهان که باشید می توانید لیست افراد متصل شده به مودم را مشاهده کرده و آن ها را مدیریت کنید. این موضوع می تواند امکان مشاهده افراد غیرمجاز به مودم از هر جایی را بدهد تا در صورت لزوم به تعویض رمز مودم اقدام کنید.

بالاترین سطح امنیت وای فای

خاموش کردن وای فای

شاید در نگاه اول کمی مسخره بنظر برسد اما در واقع ساده ترین روش برای افزایش امنیت وای فای این است که در مواقع خاص آن را خاموش کنید. به عنوان مثال زمانی که در خانه حضور ندارید و یا شب ها، روشن بودن مداوم وای فای می تواند موجب در معرض دید بودن وای فای و در نتیجه به خطر افتادن امنیت آن شود. از سوی دیگر ممکن است تنها استفاده شما از مودم توسط کابل LAN باشد و هیچ استفاده از از وای فای نکنید. در این شرایط بهتر است از طریق دکمه قرار داده شده در پشت مودم، وای فای را موقتا خاموش کنید و هر زمان که به آن نیاز داشتید مجددا آن را روشن کنید.

سخن پایانی

در این مقاله، روش های تشخیص هک مودم را بررسی کردیم و چند پیشنهاد برای مقابله با هک وای فای در اختیارتان قرار دادیم. مودم های جدید، امکانات بروز تری برای ایمن کردن وای فای در اختیارتان قرار می دهند و نسبت به مدل های قدیمی بسیار مفید تر می باشند. از این رو یکی از راهکار های افزایش امنیت وای فای، خرید مودم جدید خواهد بود. عموما پس از انتخاب یک رمز قدرتمند امکان هک مودم بسیار کم می شود، بنابراین سعی کنید رمز مودم خود را تنها اختیار افراد مطمئن قرار دهید. چک کردن افراد متصل شده به صورت منظم نیز کمک شایانی به شما خواهد کرد. بنظر شما بهترین روش مقابله با هک وای فای چیست؟ شما از چه روشی برای افزایش امنیت مودم خود استفاده می کنید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران تکنوسان مگ به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا