یکی از سوالاتی که اغلب مردم با آن مواجه می شوند این است که آیا وصل بودن شارژر به پریز برق منجر به خراب شدن شارژر یا کم شدن طول عمر شارژر می شود؟ اگر شما نیز با این سوال در ذهن خود مواجه هستید بهتر است خواندن ادامه این مطلب را از دست ندهید. مهمترین نکته ای که در این میان وجود دارد این است که شارژر های جدید موجود در بازار دارای منبع تغذیه سوئیچینگ یا همان SMPS هستند. این موضوع به این معنی است که درون این شارژرها از آداپتور های سنگین استفاده نشده است.
سوئیچینگ فوق هم در صورت متصل بودن دستگاه هم در غیر این صورت چنانچه به پریز برق متصل باشد اقدام به کارکرد می کند و ولتاژ و جریان درون آن به وجود می آید. این موضوع بدین معنی است که رها کردن شارژر در پریز برق حتی در صورت عدم اتصال به دستگاه منجر به بالا رفتن استهلاک شارژ و پایین آمدن طول عمر مفید شارژر می شود. اگر قصد خرید شارژر برای گوشی خود را دارید می توانید آن را از این لینک خریداری نمایید. مجله تکنوسان مگ با نوشتن این مقاله سعی دارد تا شما را در خصوص نحوه استفاده صحیح از شارژر جهت افزایش طول عمر شارژ راهنمایی کند.
وصل بودن دائمی شارژرها به برق
همانطور که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم سوئیچینگ که در شارژرهای جدید به عنوان منبع تغذیه مورد استفاده قرار گرفته از چند بخش تشکیل شده است که عبارتند از:
· تولید کننده فرکانس بالا
· یکسو کننده
· کاهنده ولتاژ و صافی
برخی از قطعاتی که در سوئیچینگ استفاده شده اند چنانچه شارژر به برق متصل باشد و حتی دستگاهی به شارژر متصل نشده باشد نیز اقدام به انجام امور محوله خود می نمایند. از جمله بخش هایی که این قابلیت را دارا می باشد می توان به یکسو کننده ولتاژ اشاره کرد که با اتصال شارژر به پریز برق کار تبدیل ولتاژ متناوب ۲۲۰ به ولتاژ مستقیم یا همان DC را انجام می دهد. برای یکسو کننده ولتاژ مهم نیست که دستگاهی به شارژر متصل شده باشد یا خیر و در صورت اتصال به پریز برق شروع به انجام کار تبدیل ولتاژ می نماید. این موضوع به این معنی است که در صورت اتصال شارژر به پریز برق کار تبدیل ولتاژ در شارژ شروع می شود.
علاوه بر این شارژر های جدید که مجهز به منبع تغذیه سوئیچینگ هستند دارای یک مصرف کننده کوچک در قسمت خروجی هستند که این مصرفکننده منجر به وجود آمدن مقداری جریان دائمی در شارژ می شود. این موضوع به این معنی است که با وجود این مصرف کننده هنگامی که دستگاه به دستگاه شارژر متصل شود، شاهد ایجاد جریان ۱۰۰ میلی آمپر در مدار خواهیم بود. اما این عدد در صورت عدم اتصال دستگاه به شارژر ۵ میلی آمپر خواهد بود. دلیل این امر هم این است که وجود این جریان سبب حفظ تعادل در کارکرد منابع تغذیه سوئیچینگ میگردد.
نحوه عملکرد شارژرها
همان طور که می دانید شارژرها وظیفه شارژ کردن باتری وسایل مختلفی نظیر گوشی موبایل را انجام می دهند. در اصل وظیفه اصلی شارژرها تبدیل ولتاژ برق شهری ۲۲۰ ولت به ولتاژ ورودی دستگاه مورد نظر می باشد. درون هر شارژر چندین قطعه الکترونیکی وجود دارد که وظایف اصلی این قطعات تبدیل ولتاژ متناوب ۲۲۰ ولت AC به ولتاژ مستقیم DC است. در یک جمع بندی کلی شارژر ها به عنوان رابط دستگاه های مورد نظر برای شارژ شدن و پریز برق می باشند. ولتاژ ورودی در همه شارژر ها یکسان بوده و عدد ۲۲۰ ولت می باشد. اما میزان ولتاژ خروجی بسته به دستگاه شما متفاوت است. مثلاً میزان ولتاژ خروجی دستگاه هایی نظیر موبایل ۵ بوده که این عدد در دستگاه هایی نظیر لپ تاپ به ۱۹ یا ۲۰ ولت می رسد. نهایتاً شارژر ها با کاهش ولتاژ آن را تبدیل به ولتاژ سازگار با دستگاه های مختلف می نمایند.
یک موضوع مهم که در خصوص شارژر ها وجود دارد این است که هر شارژر مختص استفاده برای دستگاه خاص خود می باشد. یعنی هر دستگاه میزان ولتاژ ورودی متفاوتی را دارا می باشد و شارژری که برای آن تولید می شود نیز دقیقاً همین میزان ولتاژ ورودی را به دستگاه تحویل می دهد. بنابراین چنانچه شما از شارژر دستگاه دیگری برای شارژ کردن دستگاه خود استفاده کنید ممکن است به دلیل عدم تطابق ولتاژها طول عمر مفید دستگاه شما کاهش یابد و این امر منجر به آسیب رسیدن به دستگاه شما شود. بر روی شارژر های موبایل معمولاً عبارات Input و Output درج شده است و در کنار آن ها اعدادی نوشته شده است. عبارت Input ولتاژ ورودی و عبارت Output ولتاژ خروجی از دستگاه را نشان می دهد. بنابراین اگر هم قرار است از شارژر دستگاه دیگری برای شارژ کردن دستگاه خود استفاده کنید حتماً عدد Output آن را مشاهده کنید و چنانچه این عدد با Input دستگاه شما یکی بود می توانید از آن برای شارژ کردن دستگاه مورد نظرتان بهره ببرید.
وصل بودن شارژر به پریز برق
پس از اینکه شارژر به دستگاه مورد نظر برای شارژ متصل می شود مشاهده میکنیم که شارژر مقداری گرم می گردد. دلیل این امر هم این است که روند تبدیل ولتاژ ۲۲۰ ولت به جریان کمتر سبب گرم شدن شارژر می شود. اما هنگامی که شارژ به برق متصل باشد ولی به دستگاهی وصل نشود شارژر گرم نمی گردد. دلیل این امر هم عدم وجود مصرف کننده جهت دریافت ولتاژ می باشد. در این حالت میزان کارکرد شارژ نسبت به حالت قبلی کاهش پیدا می کند و این موضوع سبب می شود که شارژر گرم نشود. جریان الکتریکی که در شارژر وجود دارد از پریز برق آغاز می شود و پس از انجام عملیات تبدیل ولتاژ مجدداً به نقطه آغازین باز میگردد. البته این موضوع هنگامی صدق میکند که مسیری که جریان طی می کند بسته باشد. در صورت باز بودن مسیر، جریان این امکان را ندارد که مجددا به نقطه آغازین خود بازگردد و به دلیل عدم شکل گرفتن جریان در شارژ، شاهد عدم به وجود آمدن گرما خواهیم بود.
به طور کلی رفت و برگشت جریان در شارژرها تنها با وجود آمدن مدار امکان پذیر می باشد. چنانچه در درون شارژر مدار به وجود آمده باشد، جریان از مدار عبور می کند و کار تبدیل ولتاژ به درستی صورت می پذیرد و نهایتاً با اتصال دستگاه هاسی نظیر تبلت، موبایل و لپ تاپ به شارژر مدار بسته شده و شاهد به وجود آمدن مسیر بسته شده و به وجود آمدن مدار در شارژ خواهیم بود. به دلیل وجود مدار در شارژر، شارژر گرم می شود و شما با لمس کردن آن گرمای شارژر را متوجه خواهید شد.
جمع بندی
در یک جمع بندی کلی به این نتیجه می رسیم که وصل بودن شارژر به پریز برق بدون دستگاه منجر به استهلاک شارژر و کم شدن طول عمر مفید آن می شود. اما این موضوع به این معنی نیست که با اتصال دائمی شارژ به پریز برق عمر مفید آن از ۱۵ سال به ۴ سال می رسد. بنابراین بهتر است برای بالا بردن طول عمر شارژر، پس از استفاده از آن شارژ خود را از پریز برق خارج نمایید. بنابراین اشکال وصل بودن شارژر به پریز برق بالا رفت استهلاک شارژر تاثیر می گذارد و مصرف برق شما می باشد. شارژر هایی که به برق متصل هستند و دستگاهی به آن ها متصل نیست نیز دارای مصرف برقی در حدود ۵ میلی آمپر هستند.
بنابراین برای آنکه در حفظ منابع طبیعی کوشا باشیم بهتر است از رها کردن شارژر در پریز برق پیشگیری به عمل بیاوریم. فرهنگ سازی کردن این قضیه سبب می شود تا منابع برق کشور به درستی مورد استفاده قرار بگیرد و برای آیندگان نیز این منابع ذخیره شود. به احتمال زیاد شما پس از مطالعه این مقاله به این نتیجه می رسید که رها کردن شارژر در پریز برق کار جالبی نیست و بهتر است از انجام این کار ممانعت به عمل بیاورید. این کار نه تنها منجر به کاهش طول عمر مفید شارژر شما می شود، بلکه شما را متحمل پرداخت هزینه های بیشتر برای پرداخت بهای برق مصرفی نیز می کند.
سلام بابت فرهنگ سازی صرفه جویی در مصرف برق ازتون تشکر میکنم.
سلام بر شما
به خاطر این مطالبی که آوردهاید که رعایت آن باعث کاهش مصرف برق و جلوگیری بیرویه از خرابی دستگاهها میشود از شما تشکر میگردد.
بارها و بارها دیدهایم که تلویزیون و یا هر وسیله برقی که با کنترل خاموش میکنند یا رایانه، که فقط با سیستم عامل ویندوز خاموش میکنند، همچنان اتصالشان به برق برقرار است، غافل از اینکه وسایلی که به نظر ما با کنترل خاموش میشوند، خاموش کامل نیستند و در حالت آماده به کار (استندبای) هستند و در بخش پاور آنها (رایانه، کولر، تلویزیون و یا هر وسیله دارای کنترل از راه دور) بخش پاور (برد پاور) و در رایانه، قسمتهایی از برد اصلی (مادر برد یا ماینبرد) نیز همچنان درگیر برق و مصرف برق و استهلاک قطعات مخصوصا خازنها هست. در کولرهای کنترلدار، در فصول بیکاری آن، سیم رابط از پریز جدا شود یا فیوز آن خاموش گردد و کاغذی جلو یکی از باتریهای کنترل آن گذاشته شود که کنترل روشن نماند. این مطلب برای سایر کنترلها هم صدق میکند. جهت اتصال تلویزیون و یا رایانه از پریزهای کلیددار مانند سیارهای کلیددار استفاذه شود تا پس از خاموشی، با خاموش نمودن دکمه پریز یا سیار، به طور کامل جریان برق از آن دستگاهها قطع شود.
سلام و عرض ادب
لطف میکنید بفرمائید ترتیب اتصال شارژر به گوشی به چه شکلی باید باشد!؟
یعنی اول باید شارژر به برق وصل شود و بعد به گوشی متصل کنیم یا برعکس؟؟
با سلام و عرض ادب.
بهتر است جهت شروع شارژ، اول (شارژر) آداپتور به برق زده شود و بعد به گوشی.
در مورد جدایی آن، فرق ندارد که اول کدام جدا شود.