کامپیوتر و لپ تاپ

آموزش نصب SSD روی لپ تاپ؛ افزایش سرعت لپ تاپ با کمترین هزینه

یکی از مشکلات کاربران با لپ تاپ ها، کند شدن آنها پس از گذشت مدتی از عمر آنهاست و در برخی مواقع این کندی به حدی می رسد که حتی برنامه های سبک و عادی نیز به سختی اجرا می شوند. از طرفی با افزایش شدید قیمت لپ تاپ ها، خیلی از افراد توانایی مالی خرید لپ تاپ جدید را ندارند و مجبور به استفاده از لپ تاپ فعلی خود هستند. اما یک راه حل برای این مشکل وجود دارد که برای اکثر لپ تاپ های قدیمی جوابگو است و آن نصب SSD روی لپ تاپ است. اگر می خواهید بدانید که چگونه می توان یک درایو اس اس دی را روی لپ تاپ نصب کرد، این مقاله از تکنوسان مگ را تا انتها مطالعه کنید.

چرا باید هارد لپ تاپ را SSD کنیم؟

همانطور که در مقدمه اشاره کردیم، معمولا اکثر کسانی که لپ تاپ دارند، پس از چند سال استفاده با مشکل کند شدن لپ تاپ شان مواجه می شوند و رفته رفته این موضوع تبدیل به یک دردسر بزرگ برای آنها می شود. در اکثر مواقع این مشکل به خاطر کندی هارد لپ تاپ به وجود می آید و سایر قطعات لپ تاپ هنوز به طور قابل قبولی کار می کنند. یک راه حل عالی برای رهایی از شر این مشکل، اضافه کردن یا جایگزینی یک درایو ذخیره سازی SSD است.

مزایای نصب هارد SSD روی لپ تاپ

درایو های SSD سرعت بسیار بیشتری نسبت به هارد های معمولی یا همان HDD دارند و باعث افزایش چشمگیر سرعت لود ویندوز و اجرای برنامه ها در لپ تاپ می شوند. اما نصب درایو SSD روی لپ تاپ به همین سادگی نیست و مخصوصاً در برخی مدل های قدیمی تر به علت پیچیدگی کار، برای این کار باید به یک فرد متخصص مراجعه شود. از سوی دیگر قبل از خرید حافظه SSD برای لپ تاپ، باید سازگاری لپ تاپ خود را با درایو SSD بررسی کنید تا بدانید که آیا لپ تاپ شما از حافظه SSD پشتیبانی می کند یا خیر. در بخش بعدی به موضوع سازگاری لپ تاپ ها با حافظه های SSD می پردازیم.

آیا لپ تاپ شما با SSD سازگار است؟

قبل از تهیه و نصب یک درایو اس اس دی روی لپ تاپ تان، ابتدا باید از این موضوع اطمینان حاصل کنید که لپ تاپ شما قابلیت نصب یک درایو اس اس دی را داشته باشد. تقریبا اکثر لپ تاپ های چند سال گذشته خودشان یک درایو SSD دارند و آنهایی که ندارند نیز محل نصب یک درایو اس اس دی روی برد شان توسط شرکت سازنده تعبیه شده است. در مورد لپ تاپ هایی که کمی قدیمی تر هستند نمی توان یک نظر کلی داد و سازگاری آنها با حافظه های SSD باید بررسی شود. برای این منظور ابتدا باید بررسی کنید که لپ تاپ شما از کانکتور SATA پشتیبانی می کند یا خیر.

اصولا همه لپ تاپ های موجود در بازار به غیر از لپ تاپ های خیلی قدیمی از کانکتور ساتا برای اتصال هارد درایو استفاده می کنند و قابلیت اتصال انواع حافظه SSD را دارند. مورد بعدی سازگاری بایوس لپ تاپ با حافظه SSD است و اینکه بایوس لپ تاپ از درایو SSD پشتیبانی می کند را باید بررسی کنید. اگر بایوس لپ تاپ شما از SSD پشتیبانی نمی کند، احتمال دارد با آپدیت بایوس این مشکل حل شود. اما اگر آپدیتی برای بایوس در کار نبود نا امید نشوید، زیرا امکان دارد افرادی که مدل مشابه لپ تاپ شما را دارند، این موضوع را تست کرده و حتی به نتیجه نیز رسیده باشند که پاسخ این سوال را می توانید در انجمن های کاربران در سطح اینترنت یا ویدئوهای یوتیوب پیدا کنید.

همچنین اگر سر رشته ای در کامپیوتر ندارید و بررسی این موضوع برای شما سخت است، می توانید به وب سایت شرکت سازنده لپ تاپ مراجعه کنید یا اینکه در اینترنت مدل مدل لپ تاپ خود را سرچ کرده و سازگاری آن با نصب حافظه اس اس دی را چک کنید.

به حافظه SSD با چه ظرفیتی روی لپ تاپ نیاز داریم؟

پس از اینکه تصمیم به خرید و نصب حافظه SSD برای لپ تاپ خود گرفتید، سوال مهمی که باید از خودتان بپرسید این است که به حافظه SSD چند گیگابایتی نیاز دارید و چه مقدار می توانید برای آن هزینه کنید؟ از آنجایی که حافظه های SSD نسبت به هاردهای معمولی گران تر هستند، مدل های ظرفیت بالا (مانند مدل های 500 گیگابایتی و بالاتر) نسبت به یک هارد معمولی با ظرفیت مشابه قیمت های بسیار زیاد تری دارند و معمولا افراد برای لپ تاپ خود سراغ ظرفیت 120 و 240 گیگابایتی می روند تا فقط ویندوز و برنامه های اصلی را روی آن نصب و استفاده کنند.

اگر محدودیت بودجه دارید، پیشنهاد می کنیم که مدل های 200 و 240 گیگابایتی را انتخاب کنید و تا حد امکان سراع ظرفیت 120 گیگابایتی نروید. زیرا احتمالا پس از گذشت یک یا دو سال با آپدیت شدن ویندوز و سایر برنامه ها و نصب برنامه های جدید، با مشکل کمبود فضای خالی مواجه می شوید و در انتها مجبور به حذف چند برنامه خواهید شد.

روش های نصب SSD روی لپ تاپ

پس از اطمینان از سازگاری SSD با لپ تاپ شما و انتخاب میزان ظرفیت مورد نیازتان، وقت آن است که سراغ نصب این حافظه روی لپ تاپ برویم. برای نصب SSD روی لپ تاپ دو روش مختلف وجود دارد:

1- نصب SSD به جای هارد اصلی

آموزش نصب اس اس دی روی لپ تاپ

در این روش درایو SSD را جایگزین هارد اصلی لپ تاپ می کنیم. برای این کار در ابتدا باید لپ تاپ را به صورت کامل خاموش کنید و باتری را نیز جدا نمایید. سپس قاب پشت لپ تاپ را باز کنید، هارد HDD را از برد اصلی جدا و SSD جدید را به جای آن وصل کنید. اکنون با نصب یک ویندوز جدید می توانید از نهایت سرعت حافظه اس اس دی بهره ببرید. برای اینکه بتوانید به اطلاعات خود در هارد HDD دسترسی داشته باشید، می توانید از تبدیل SATA به USB برای اتصال هارد به لپ تاپ استفاده کنید که در این حالت هارد شما تبدیل به یک هارد اکسترنال خواهد شد.

همچنین با تهیه یک مبدل هارد لپ تاپ یا HDD Caddy نیز می توانید از هارد قدیمی خود به عنوان هارد دوم در لپ تاپ به جای درایو نوری CD/DVD استفاده کنید. براکت یا مبدل هارد لپ تاپ یک محفظه ای است که هارد HDD یا SSD داخل آن قرار می گیرد و قابلیت جایگزینی به جای درایو نوری و تبدیل آن به اسلات هارد دوم را دارد. برای این کار باید در ابتدا درایو نوری CD/DVD لپ تاپ را خارج کنید و سپس مبدل هارد را به جای آن قرار دهید. اکنون لپ تاپ این درایو را به عنوان هارد دوم شما می شناسد و شما می توانید به تمامی اطلاعات خود روی هارد قدیمی دسترسی داشته باشید و از آن برای ذخیره سازی انواع فیلم، بازی، برنامه و … استفاده کنید.

2- نصب SSD به جای درایو نوری

نحوه ی اتصال هارد SSD بروی لپ تاپ

با این روش دیگر نیاز نیست که هارد اصلی خود را عوض کنید و می توانید هارد SSD را به عنوان هارد دوم به جای دی وی دی رایتر قرار دهید. در این روش ابتدا باید یک مبدل هارد 2.5 اینچی تهیه کنید و هارد SSD را داخل آن قرار دهید، سپس درایو نوری لپ تاپ را از جای خود خارج و مبدل هارد را جایگزین آن کنید. اکنون با تغییر تنظیمات در بایوس و تعریف SSD به عنوان هارد اول لپ تاپ، می توانید از حافظه SSD خود به عنوان هارد اول لپ تاپ استفاده کنید و ویندوز را روی آن اجرا کنید. البته این روش برای برخی از لپ تاپ ها پاسخگو نبوده و لپ تاپ نمی تواند SSD متصل شده از درایو نوری را به عنوان هارد اول تشخیص دهد. در این صورت برای این دسته از لپ تاپ ها باید از روش اول استفاده کرد و برای داشتن هارد HDD خود نیز می توان هارد قبلی را با مبدل به جای درایو نوری جا زد.

البته چند سالی است که با فراوان شدن فلش مموری ها، استفاده از سی دی و دی وی دی تقریبا منسوخ شده و شرکت های سازنده لپ تاپ نیز برای سبک تر کردن لپ تاپ های خود درایو نوری را به کلی از لپ تاپ هایشان حذف کرده اند. همانطور که پیشتر گفته شد اکثر لپ تاپ های جدیدی که درایو نوری ندارند، خودشان دارای یک اسلات SSD یا حتی پورت حافظه M.2 و NVME هستند و برای آنها نیازی به طی مراحل گفته شده نیست و به راحتی می توان به آنها یکی از انواع حافظه های SSD اضافه کرد.

کلام آخر

با ورود حافظه های SSD به بازار و فراگیر شدن آنها، لپ تاپ های قدیمی نیز جان تازه ای گرفتند و حالا می توان با نصب یک حافظه SSD روی لپ تاپ سرعت آن را چند برابر کرد. اما نصب SSD روی همه لپ تاپ ها به این سادگی نیست و مخصوصا در لپ تاپ های قدیمی، طراحی و قرارگیری قطعات لپ تاپ به گونه ای است که دسترسی به هارد لپ تاپ  و تعویض آن راحت نبوده و پیچیدگی فراوانی دارد.

اگر برای شما هم دسترسی به هارد لپ تاپ تان سخت است، می توانید در اینترنت آموزش نصب SSD روی مدل لپ تاپ خود را سرچ کنید و نحوه جایگزینی و نصب حافظه SSD را یاد بگیرید. همچنین اگر پس از تحقیق و تماشای آموزش ها همچنان فکر می کنید که نمی توانید این کار را انجام دهید و تخصص لازم را ندارید، پیشنهاد می کنیم که حتما این کار را به یک تعمیرکار متخصص بسپارید تا نصب SSD جدید را برایتان انجام دهد. امیدواریم این مطلب اطلاعات مفیدی را در اختیار شما گذاشته باشد و اگر در این زمینه هرگونه تجربه و نظری دارید، حتما در بخش دیدگاه ها آن را با مجله تکنوسان و سایر کاربران به اشتراک گذارید.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. بسیار عالی خیلییی ممنونیم از اینکه انقدر دقیق و کامل نوشتید🙏🙏🙏

  2. بسیاااار عالی خیلی ممنونم مطلب بسیار کامل و دقیق نوشته شده بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا