پرینتر ها به عنوان یکی از کاربردی ترین لوازم ما در استفاده های روزمره، از قطعات پیچیده ای تشکیل شده اند و برای کارکرد صحیح همواره نیاز است که این قطعات در بهترین حالت خود کار کند. عدم توجه به این موضوع موجب می شود کیفیت چاپ دستگاه تان تا حد زیادی پایین بیاید و یا حتی شاهد کار نکردن پرینتر خود باشید.
از این رو آشنایی با انواع قطعات تعمیر پرینتر و دانستن کاربرد هر قطعه به شما کمک می کند بتوانید در صورت خرابی هر یک از اجزا، به نسبت تعویض به موقع آن اقدام کنید. در این مقاله از تکنوسان مگ قصد داریم شما را با قطعات تعمیر چاپگر های مختلف آشنا کنیم. اگر قصد خرید پرینتر و قطعات تعمیر پرینتر دارید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- بررسی و معرفی انواع قطعات تعمیر پرینتر
- برد پاور
- برد فرمتر
- برد های ولتاژ
- برد انجین
- موتور دستگاه پرینتر
- خنک کننده پرینتر یا فن
- سنسورهای ورودی و خروجی کاغذ
- پیکاپ
- سلونوئید یا کلاچ پرینتر
- کاست ورودی و خروجی کاغذ
- قطعات قابها و شاسی
- ال سی دی و پنل پرینتر
- لیزر پرینترها
- فیوزینگ پرینترهای لیزری
- هد پرینتر
- کابلهای فلت
- کارتریج
- یونیت درام کارتریج پرینتر
- ترنسفر پرینتر
- پمپ وکیوم
- حرف آخر
بررسی و معرفی انواع قطعات تعمیر پرینتر
به دلیل تنوع بالایی که هر یک از قطعات پرینتر دارد، بررسی کامل و تخصصی این دسته از محصولات میتواند خود تبدیل به یک مطلب جداگانه شود. با این حال سعی ما این است که در این مطلب، به بهترین شکل ممکن شما را با انواع قطعات تعمیر پرینتر آشنا کرده و در مورد کاربرد هر یک از این محصولات توضیحاتی را به شما ارائه دهیم.
برد پاور
یکی از قطعات پرینتر برد پاور است؛ به منظور پاسخ به این سوال که برد پاور چیست باید گفت که در تمامی دستگاههای پرینتر، پس از نصب، اولین کار روشن کردن دستگاه است. برای انجام این کار باید اتصال کابل Power به برق شهری صورت گیرد تا منبع تغذیهای به نام برد پاور فعال شود. وجود برد پاور باعث میشود تا برق رسانی به تمامی قطعات الکترونیکی پرینتر به شکل مستقیم و یا با کمک برد انجین یاهای ولتاژ صورت میگیرد. کاربرد برد پاور دستگاه پرینتر این است که برق ورودی را در خود ذخیره کند و به شکل همزمان برق را به قسمتهای الکترونیکی ارسال کند.
برد فرمتر
یکی دیگر از انواع قطعات تعمیر پرینتر برد فرمتر است. اگر بخواهیم بیان کنیم که برد فرمتر چیست باید گفت که این قطعه مهم ترین قسمت الکترونیکی و مغز پرینتر است. فرمتر پرینتر به نحوی است که برق پرینتر را از پاور به شکل مستقیم و یا غیر مستقیم دریافت میکند. همچنین این قطعه دستورات را از کامپیوتر دریافت و این دستورات را به قطعات دیگر ارسال میکند تا هر یک از این قطعات وظایف خود را به درستی انجام دهند. به منظور بررسی کاربرد برد فرمتر پرینتر باید گفت که این قطعه وظیفه انتقال دستورات کامپیوتر به پرینتر برای پرینتر گرفتن را برعهده دارد.
برد های ولتاژ
برد High Voltage از دیگر قطعات پرینتر است که معمولا شاهد استفاده از آن در اکثرا پرینترهای لیزری هستیم. این دسته از بردها به نحوی هستند که با کمک برقی که از پاور پرینتر دریافت میکنند، اتصالات بر روی کارتریج و یونیت درام را با هم برقرار میکنند. در فرآیند تعمیر پرینتر این قسمت اهمیت بالایی دارد و در صورت معیوب بودن های ولتاژ، چاپ پرینت بر روی برگه کمرنگ، سفید و یا سیاه صورت میگیرد.
برد انجین
بخش دیگری از سیستم پرینتر، برد انجین است. به منظور پاسخ به این سوال که برد انجین چیست باید گفت که این قطعه معمولا در پرینترهای لیزری، به خصوص پرینترهای لیزری رنگی مورد استفاده قرار میگیرد. مهم ترین وظیفهای که برد انجین دارد آن است که فرآیند ارتباط برد فرمتر با دیگر بردها را از طریق سیم و کابلها فراهم کند. همچنین با استفاده از برد انجین، اتصالات مختلف سیستم پرینتر به شکل منظم دسته بندی میشوند.
موتور دستگاه پرینتر
از دیگر قطعات پرینتر، موتور آن است. موتورها جز اجزایی هستند که در تمامی پرینترهای لیزری، سوزنی و جوهر افشان، پرینترهای حرارتی و… مورد استفاده قرار میگیرد. در این پرینترها از یک یا چند موتور برای گردش چرخ دندهها و قطعات مکانیکی استفاده میشود. در پرینترها به منظور هدایت دستورات الکترونیکی به مکانیکی باید از موتور پرینتر استفاده شود.
خنک کننده پرینتر یا فن
در پرینترهای لیزری که در آنها از فیوزینگ استفاده میشود، نیاز است تا فن و خنک کننده مورد استفاده قرار گیرد. وجود این فن باعث میشود تا از آب شدن قطعات و داغ شدن بردهای پرینتر جلوگیری شود و قطعات پرینتر بتوانند به بهترین شکل ممکن با هم کار کنند. به دلیل سیستم فیوزینگ در پرینترها، حرارت دستگاه ممکن است تا دما 180 درجه سانتیگراد افزایش پیدا کند. اگر خنک کننده پرینتر یا فن به درستی کار نکند، این افزایش دما باعث خرابی پرینتر خودرو میشود.
سنسورهای ورودی و خروجی کاغذ
در تمامی پرینترها شاهد چند حسگر و سنسور مختلف هستیم. این سنسورها در بخش ورودی و خروجی کاغذ مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه این سنسورها قطع و وصل قسمتهای مختلف پرینتر است تا فرآیند سوییچ کردن به درستی انجام شود. سنسورها به نحوی هستند که وقتی دستوری به قسمتهای مختلف پرینتر داده میشود، این سنسورها با کمک اهرمی که بر روی آنها نصب میشود، اقدام به سوییچ بین بخشهای مختلف میکند. در واقع این سنسورها با استفاده از سوییچ کردن، عمل هدایت کاغذ به داخل پرینتر را انجام میدهند.
پیکاپ
در دستگاههای لیزری، سوزنی، حرارتی و جوهر افشان شاهد قطعهای به نام پیکاپ هستیم. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که وظیفه پیکاپ در پرینتر چیست باید گفت که مهم ترین وظیفه این قطعه کشیدن کاغذ و هدایت آن به بخشهای داخلی و خروجی دستگاه است. لازم به ذکر است که به منظور انجام فرآیند پرینت دستگاه، نیاز است تا برد فرمتر دستور پرینت را از موتور به چرخ دندهها داده و سپس پیکاپ وارد عمل میشود و شروع به عمل هدایت کاغذ از کاست به داخل پرینتر میکند. در صورتی که این قطعه با مشکل مواجه شود، فرآیند به داخل کشیدن کاغذ به درستی صورت نمیگیرد.
سلونوئید یا کلاچ پرینتر
در پرینترها، مخصوصا پرینترهای لیزری شاهد نصب و استفاده از قطعهای به اسم سلونوئید و کلاچ پرینتر هستیم. این قطعه در کنار چرخ دندهها مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه اصلی که سلونوئید و کلاچ پرینتر آن است که فرآیند هدایت کاغذ از طریق قطع و وصل شدن صورت گیرد. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که کاربرد سلونوئید و کلاچ پرینتر چیست باید گفت که در بخش چرخ دندههای پرینتر شاهد یک یا چند سلونوئید و یا کلاچ هستیم. وجود این قطعه کمک میکند تا در کنار پیکاپ، دستور هدایت کاغذ صورت گیرد.
اگر به هر دلیلی با مشکل خرابی سلونوئید یا کلاچ مواجه شوید، کاغذ به داخل پرینتر هدایت نمیشود و فرآیند کشش کاغذ نیز به درستی صورت نمیگیرد. همچنین در صورت بروز مشکل برای این قطعه، چند کاغذ به داخل پرینتر میرود و یا ممکن است کاغذ به داخل پرینتر سر بخورد و چاپ به درستی صورت نگیرد.
کاست ورودی و خروجی کاغذ
در تمامی پرینترها به منظور قرار دادن درست کاغذ در بخش ورودی پرینتر، نیاز است تا از قطعهای پلاستیکی به اسم کاست استفاده شود. در واقع برای استفاده از پرینتر باید کاغذهای خام در این کاست قرار گیرد و دستگاه کاغذها را با استفاده از پیکاپ به داخل پرینتر میفرستد. کاست ورودی و خروجی کاغذ در برخی پرینترها متحرک است، این در حالی است که در اکثر پرینترها شاهد کاست ثابت هستیم. در قسمت خروجی پرینترها نیز از کاست پلاستیکی خروجی استفاده میشود تا کاغذ چاپ شده در این بخش قرار گیرد.
قطعات قابها و شاسی
یکی دیگر از انواع قطعات تعمیر پرینتر، قابها و شاسیها هستند. کار شاسی، سوار نگهداشتن قطعات مکانیکی و الکترونیکی بر روی پرینتر است. وظیفه قابها و شاسی در پرینتر در واقع منظم نگهداشتن قطعات در کنار هم است. انجام این کار باعث میشود تا قابهای بیرونی و درونی پرینتر شکل زیبایی و ظاهر شکیل نیز داشته باشند.
ال سی دی و پنل پرینتر
در بسیاری از پرینترها شاهد ال سی دی و پنل پرینتر هستیم. در واقع به منظور نمایش عملکرد دستگاه و همچنین نمایش تنظیمات دستگاه، نیاز است تا اطلاعات بر روی LCD پرینتر نمایش داده شود. همچنین برای تغییر و تنظیم پرینتر، نیاز است تا از پنل پرینتر استفاده کنید. پنلها به صورت تاچ و یا دکمهای هستند و استفاده از آن باعث سهولت در انجام فرآیند پرینت میشود.
لیزر پرینترها
در پرینترهای لیزری شاهد استفاده از قطعهای به نام لیزر هستیم. در سیستم لیزری شاهد یک برد، پلیگان و چند آینه هستیم که از طریق تابش نور بر روی کاغذ، فرآیند چاپ را صورت میگیرد. در صورت خرابی و بروز مشکل برای لیزر، فرآیند چاپ و پرینت به شکل کمرنگ و یا سفید صورت میگیرد. همچنین در صورت خرابی کامل لیزر دستگاه، با ارور و یا صدایهای ناهنجار مواجه خواهید شد.
فیوزینگ پرینترهای لیزری
در پرینترهای لیزری شاهد قطعهای به اسم فیوزینگ هستیم. در سیستم فیوزینگ پرینترهای لیزری شاهد هیتر یا لامپ فیوزینگ، پرس، فیلم و ترمیستور هستیم. وقتی که فرآیند چاپ بر روی کاغذ صورت میگیرد، برای آن که نوشتهها بر روی کاغذ تثبیت شود، باید حرارت اعمال شود تا فرآیند تثبیت صورت گیرد. فیوزینگ باعث تثبیت تونر کارتریج بر روی کاغذ میشود. همچنین در صورت خرابی فیوزینگ و قطعات موجود در سیستم آن، فرآیند فیوزینگ به درستی صورت نمیگیرد و با مشکلاتی چون پاک شدن نوشته و پخت نشدن مناسب تونر بر روی کاغذ مواجه خواهید شد.
هد پرینتر
در پرینترهای سوزنی و جوهر افشان شاهد قطعهای به اسم هد پرینتر هستیم. لازم به ذکر است که این قطعه در پرینترهای لیزری وجود ندارد. اگر بخواهیم شما را با این قطعه آشنا کنیم باید گفت که در پرینترهای جوهر افشان برای چاپ بر روی کاغذ نیاز است تا از هد پرینتر استفاده شود. در گام اول برای انجام فرآیند پرینت باید جوهر داخل هد پرینتر ریخته شود. سپس با استفاده از نازلهای موجود در هد، رنگ بر روی کاغذ پاشیده میشود و سپس عملیات پرینت صورت میگیرد. در صورتی که نازل هد پرینتر با مشکل خرابی مواجه شود، چاپ بر روی کاغذ به شکل کامل صورت نمیگیرد.
کابلهای فلت
یکی از مهم ترین قطعات پرینتر، کابلهای فلت است. از این کابلها برای اتصال قطعات الکترونیکی، بردها، سنسورها، موتور، فن ها، فیوزینگ، لیزر و هد و… استفاده میشود. در صورتی که کابلهای فلت با مشکل مواجه شود، فرآیند اتصال به درستی صورت نمیگیرد و قطعات پرینتر نمیتوانند به درستی کار خود را انجام دهند.
کارتریج
یکی از مهم ترین انواع قطعات تعمیر پرینتر کارتریج است. به منظور بررسی کاربرد کارتریج در پرینترهای لیزری، سوزنی و حرارتی باید گفت که این قطعه جز مواد مصرفی است که برای چاپ نوشته بر روی کاغذ از آن استفاده میشود. کارتریجها در پرینترهای لیزری پودری بوده و در پرینترهای جوهر افشان این دسته از محصولات مایع و در پرینترهای سوزنی به شکل ریبون هستند. در واقع میتوان گفت که کارتریج به همراه کاغذ جز پرکاربرد ترین مواد مصرفی برای چاپ کاغذ در پرینترها هستند. شما می توانید در مقاله راهنمای شارژ کارتریج پرینتر، با نحوه شارژ کردن کارتریج آشنا شوید.
یونیت درام کارتریج پرینتر
یونیت درام پرینتر یکی از قطعات مهمی است که در دستگاههای لیزری مورد استفاده قرار میگیرد. درام کارتریج به شکل یک پک کامل با کارتریج است. همچنین لازم به ذکر است که در برخی از پرینترها این قطعات به شکل یونیت جداگانه از کارتریج هستند. به منظور پاسخ به این سوال که درام در پرینتر چیست باید گفت که کاربرد درام و یونیت درام تخت کردن تونر بر روی کاغذ است. این عمل باعث میشود تا تونر بر روی کاغذ ریخته شود.
ترنسفر پرینتر
یکی از انواع قطعات تعمیر پرینتر که بیشتر پرینترهای لیزری رنگی مورد استفاده قرار میگیرد ترنسفر است. به منظور بررسی کاربرد ترنسفر باید گفت که در پرینترهای لیزری به منظور انتقال تونرهای چهار رنگ اصلی بر روی کاغذ از ترنسفر استفاده میشود. در صورتی که به هر دلیلی با مشکل پاره شدن ترنسفر مواجه شوید، فرآیند چاپ شدن به درستی صورت نمیگیرد.
پمپ وکیوم
یکی دیگر از قطعات پرینتر، پمپ وکیوم است که به منظور انتقال جوهر و مکش جوهر مورد استفاده قرار میگیرد. در پرینترهای جوهر افشان وجود این قطعه فرآیند هدایت جوهر به داخل پرینتر و مکش را انجام میدهد. در صورت خرابی و آسیب دیدگی پمپ وکیوم، جوهر به درستی به داخل هد پرینتر صورت نمیگیرد و چاپ به درستی انجام نمیشود.
حرف آخر
در این مطلب شما را با انواع قطعات تعمیر پرینتر آشنا کرده و در مورد کاربرد هر یک از این قطعات در سیستم پرینتر نیز توضیحات کاملی را به شما ارائه کردیم. توجه به موارد گفته شده در این مطلب به شما کمک میکند تا در صورت بروز مشکل برای پرینتر خود، به سرعت ایراد قطعات پرینتر را تشخیص داده و برای تعمیر آن اقدام کنید. نظرات و دیدگاههای شما در بخش کامنتها به سایر کاربران کمک میکند تا بتوانند با آگاهی کامل نسبت انواع قطعات تعمیر پرینتر، برای حل مشکل پرینترهای خود اقدام کنند.