کامپیوتر و لپ تاپ

رم DDR5 چیست و هر آنچه که باید در مورد رم دی دی آر 5 بدانید!

از چند سال پیش تاکنون، دنیای کامپیوتر با سرعت باورنکردنی در حال پیشرفت است و هر روز شاهد ظهور فناوری های جدید و تکنولوژی های بروز تری هستیم. تکنولوژی هایی که همگی با هدف تسریع و بهبود تجربه کاربری در امور ما ارائه می شوند. یکی از مورد بحث ترین فناوری هایی که چندی پیش معرفی شد فناوری رم های DDR5 است. محصولاتی که با معماری مدرن و پتانسیل بسیار بالای خود می توانند آینده ای متفاوت برای سیستم های کامپیوتری رقم بزنند. این رم ها چندی پیش و پس از 7 سال حکمرانی رم های DDR4 معرفی شدند. اما رم DDR5 تا چه حد سریع تر از نسل های قبلی خود است؟ آیا با معرفی این رم ها زمان مهاجرت به نسل جدید فرا رسیده؟ با تکنوسان مگ همراه باشید تا ویژگی رم های DDR5 و تفاوت آن ها با رم های DDR4 را بررسی کنیم.

تفاوت رم DDR4 و رم DDR5

رم DDR5 چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

رم DDR5 یا Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic Random-Access Memory (به اختصار DDR5 SDRAM) جدید ترین نسل از رم های بازار است و در سال 2020 به صورت رسمی معرفی شد. این رم پس از حدود 7 سال حکمرانی رم های DDR4 با معماری جدید و بروزتر عرضه شد تا دنیای حافظه های موقت، یک بار دیگر دچار تحول شود. چندی پیش، اینتل با معرفی پردازنده های نسل 12 خود تحت عنوان Alder Lake، اعلام کرد این پردازنده ها از رم های ddr4 و ddr5 پشتیبانی می کنند.

البته این موضوع به این دلیل است که در دوره انتقالی رم های ddr4 به ddr5 به سر می بریم و قطعا تا چند سال آینده پشتیبانی پردازنده ها از رم های DDR4 به کلی قطع می شود. البته کمپانی AMD هنوز پردازنده ای با پشتیبانی از رم DDR5 معرفی نکرده و در همین ابتدا باید بگوییم اگر قصد خرید رم DDR5 دارید، باید از پردازنده های اینتل استفاده کنید. در ادامه مهم ترین پیشرفت های رم DDR5 نسبت به نسل گذشته را بررسی می کنیم تا با این محصولات بیشتر آشنا شوید. همچنین می توانید با مطالعه مقاله DDR در رم چیست اطلاعات بیشتری در مورد فناوری DDR بدست آورید.

پایه گذاری برای ظرفیت های بالاتر

بدون شک اولین چیزی که فناوری های جدید این روز ها به ارمغان می آورند، بازی با اعداد و بالا رفتن ظرفیت ها می باشد. رم های DDR4 در نسل قبل در ماژول های حداکثر 32 گیگابایتی عرضه می شدند. این یعنی شما می توانستید یک کامپیوتر خانگی را با استفاده از 4 ماژول رم به 128 گیگابایت رم مجهز کنید که بسیار فراتر از نیاز های هر گیمر حرفه ای می باشد. با این وجود مهندسین طراح DDR5 به این اعداد بسنده نکردند و معماری جدید رم های DDR5 این امکان را فراهم می کند که ظرفیت هر ماژول را به 128 گیگابایت برسانید!

قابلیت های رم DDR5

با این وجود اینطور بنظر می رسد که با استفاده از 4 ماژول رم DDR5 بتوان 512 گیگابایت رم را در سیستم های خانگی تعبیه کرد. این موضوع حداقل در حال حاضر و در زمان نوشتن این مقاله بسیار دور از ذهن است؛ این مسئله درست است که معماری رم های دی دی آر 5 امکان ساخت ماژول های 128 گیگابایتی را فراهم می کند، اما در حال حاضر این رم ها در ماژول های 8، 16 یا 32 گیگابایتی تولید می شوند و تا زمان تولید چنین رم هایی زمان زیادی باقی مانده است. از طرفی در حال حاضر برای سیستم های خانگی، گیمینگ و رندرینگ به هیچ عنوان چنین ظرفیتی نیاز نیست.

رم های DDR5؛ سریع تر از همیشه

ویژگی دیگری که رم های DDR5 برای ما به ارمغان می آورند، سرعت بالاتر نسبت به نسل های قبلی است. در واقع سرعت بالاتر رم ها چیزی است که بسیار بیشتر از ظرفیت در این نسل به کمک مان خواهد آمد. رم های DDR4 در فرکانس های 3600 تا 4000 مگاهرتز در بازار وجود دارند اما بیشتر سیستم ها از رم هایی با فرکانس 2666 مگاهرتز استفاده می کنند. رم های DDR5 اما با فرکانس 4800 مگاهرتز عرضه می شوند که عدد بسیار بالاتری است. در واقع یک رم ddr5 حدود 50 درصد پهنای باند بیشتری نسبت به نسل قبلی خود دارد.

این موضوع کاملا درست است که در حال حاضر برخی از رم های اورکلاک شده DDR4 می توانند به عددی حتی بیشتر از 5000 مگاهرتز دست پیدا کنند، اما 4800 مگاهرتز یک پایه برای فرکانس رم های DDR5 است و با توجه به معماری این رم ها می توان انتظار داشت در چند سال آینده شاهد طراحی رم های دی دی آر 5 با فرکانس 8400 مگاهرتز نیز باشیم. البته هنوز مشخص نیست این رم ها در چه زمانی به تولید انبوه می رسند و در حال حاضر باید به همین فرکانس موجود رم DDR5 بسنده کنیم. برای آشنایی بیشتر با فرکانس رم و تاثیر آن در عملکرد سیستم می توانید به مقاله هرآنچه باید درباره فرکانس رم و تاثیر آن در سرعت رم بدانیم مراجعه کنید.

عملکرد رم DDR5

پایین آمدن مصرف انرژی

اگر به تاریخچه نسل های مختلف رم از DDR1 تا DDR4 نگاهی بیندازید، متوجه می شوید که هرچقدر نسل رم جدید تر می شود، مصرف انرژی آن نیز بهینه تر از قبل می شود. این مسئله شاید در کامپیوتر های خانگی با پاور های غول پیکر اهمیت زیادی نداشته باشد، اما می تواند کارایی لپ تاپ ها و گجت های قابل حمل را تا حد زیادی بهبود ببخشد. کم کردن مصرف انرژی رم ها شاید در نگاه اول چندان پیچیده نباشد، اما موضوع تنها پایین آوردن ولتاژ و توان مصرفی نیست زیرا این کار باید در کنار بالا رفتن ظرفیت و سرعت رم ها انجام شود.

رم های ddr4 با ولتاژ 1.2 ولت ارائه می شدند، این در حالی است که رم های DDR5 در ولتاژ 1.1 ولت طراحی می شوند و می توانند عملکرد بهتر در کنار مصرف انرژی بهینه تری را به وجود بیاورند. البته این عدد برای ماژول های معمولی DDR5 می باشد و یک رم DDR5 اورکلاک شده قطعا مصرف انرژی بیشتری برای دستیابی به فرکانس بالاتر خواهد داشت.

رم DDR5 چقدر از DDR4 سریع‌ تر است؟

تا اینجای مقاله با ویژگی های رم ddr5 آشنا شدید و اکنون این سوال پیش می آید که رم های DDR5 تا چه اندازه سریعتر و بهتر از رم های DDR4 هستند؟ به طور کلی می توان گفت رم های دی دی آر 5 در هر زمینه ای از نسل قبلی خود بهتر شده اند و می توان آن ها را یک انقلاب در زمینه رم های کامپیوتری دانست. پهنای باند بالاتر، حداکثر ظرفیت بیشتر و مصرف انرژی کمتر دقیقا همان چیزی است که یک نسل جدید به آن نیاز دارد. با این وجود، چیزی که از رم های ddr5 در زمان حال میبینید تنها یک پایه گذاری برای این نسل است و همانند ddr4 که در سال های اول عرضه کارایی چندانی نداشت باید کمی صبر کنید تا با حداکثر پتانسیل این نسل مواجه شویم.

آیا اکنون زمان مناسبی برای مهاجرت به رم های DDR5 است؟

با اینکه حدود 2 سال از معرفی رم DDR5 می گذرد، اما همچنان مادربرد ها و پردازنده های کمی در بازار وجود دارند که از فناوری DDR5 پشتیبانی کنند و با توجه به کمبود چیپست در سطح جهانی، انتظار می رود پیشرفت این رم ها همچنان آهسته جلو برود. همانطور که به آن اشاره کردیم، در حال حاضر تنها پردازنده های نسل 12 اینتل از DDR5 پشتیبانی می کنند و هنوز حتی AMD هم پردازنده های جدید خود با پشتیبانی از این فناوری را عرضه نکرده است. از طرفی، در حال حاضر رم های DDR5 از نظر حجم، سرعت و کارایی تفاوت چندانی با رم های DDR4 بالارده و اورکلاک شده ندارند.

زمان عرضه رم DDR5

به بیانی دیگر شما می توانید یک رم DDR4 گیمینگ با فرکانس 5000 مگاهرتز را در بازار تهیه کنید و به سادگی به مادربرد DDR4 تان متصل کنید. بنابراین توجیه مناسبی برای عوض کردن مادربرد و پردازنده برای استفاده از رم های 4800 مگاهرتزی DDR5 وجود ندارد. بهترین کار این است که تا به ثبات رسیدن وضعیت چیپ ها، پایین آمدن قیمت و بروز شدن فناوری رم های DDR5 صبور باشید.

سوالات متداول در مورد رم DDR5

کدام پردازنده ها از رم های DDR5 پشتیبانی می کنند؟

در حال حاضر پردازنده های نسل 12 اینتل با معماری Alder Lake از رم های DDR5 پشتیبانی می کنند، AMD نیز قرار است در سال جاری پردازنده های ZEN 4 خود را با پشتیبانی از این رم ها عرضه کند.

چگونه می توان رم های DDR5 را روی کامپیوتر نصب کرد؟

برای اینکه این رم ها را روی سیستم شخصی یا لپ تاپ تان نصب کنید، باید مادربرد شما از رم های DDR5 پشتیبانی کند. به بیان دیگر این امکان وجود ندارد که رم های DDR5 را به مادربرد های DDR4 متصل کنید.

چرا قیمت رم های DDR5 بالاست؟

رم های DDR5 در زمان عرضه حدود 30 الی 40 درصد گران قیمت تر از نسل های قبلی بودند، دلیل اصلی قیمت بالای این محصولات کمبود تراشه در سطح جهانی است، این رم ها همچنین از اجزای بیشتری بهره می برند که قیمت آن ها را بالا می برد.

سخن پایانی

در این مقاله ویژگی های رم DDR5 و تفاوت آن با نسل های قبلی را مورد بررسی قرار دادیم. شاید با کمی نگاه به قابلیت های رم DDR5 به این موضوع پی ببریم که این رم ها تفاوت زیادی با نسل قبلی خود ندارند. این مسئله کاملا درست است اما فناوری DDR5 اکنون در شروع مسیر خود به سر می برد و راه زیادی تا به تکامل رسیدن خواهد داشت. مهم ترین ویژگی که اکنون در این محصولات شاهد آن هستیم، معماری بروز و پتانسیل بالای آن ها برای ارتقا در آینده است.

رم های دی دی آر 5، مانند تمام نسل های قبل، در اواسط دوره خود به اوج کارایی خواهد رسید، این یعنی برای اینکه شاهد ظهور حداکثر پتانسیل این نسل باشیم باید چند سال صبر کنیم.

بنظر شما رم های DDR5 تا چه حد موفق عمل کردند؟ آیا فکر می کنید که رم DDR5 در حال حاضر ارزش خرید دارد؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران تکنوسان مگ به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا