در دنیایی زندگی می کنیم که محبوبیت بازی های ویدئویی روز به روز بیشتر می شود و سخت افزارهای مربوط به آن همواره مسیر پیشرفت خود را با ایده پردازی های جدید به تصویر می کشند. یکی از این ایده پردازی های خاص که در چند سال اخیر به یک استاندارد ثابت در سیستم های گیمینگ تبدیل شده است را می توان نورپردازی RGB دانست. امروزه تمام سیستم های مخصوص بازی و لپ تاپ های گیمینگ به نور RGB مجهز می شوند و به نوعی این نورپردازی را می توان یک قدرت نمایی در کانفیگ های گیمینگ دانست. اما نورپردازی RGB چیست و چه تاثیری در قطعات سخت افزاری دارد؟ با تکنوسان مگ همراه باشید تا با نورپردازی RGB بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
نورپردازی RGB چیست و چه کاربردی دارد؟
محبوبیت نورپردازی RGB در چند سال اخیر انقدر زیاد شده که اکنون حتی برخی از گوشی های گیمینگ نیز این ویژگی را ارائه می دهند. جالب است بدانید نور RGB تنها در تجهیزات گیمینگ و به عنوان LED مورد استفاده قرار نمی گیرد. RGB در واقع یک استاندارد برای به نمایش در آوردن طیف رنگ هاست و احتمالا نمایشگری که با آن در حال خواندن این مقاله هستید هم با استاندارد RGB رنگ ها را به نمایش در می آورد. RGB در واقع با بهره گیری از 3 رنگ اصلی قرمز (RED)، سبز (GREEN) و آبی (BLUE) می تواند طیف وسیعی از رنگ ها را به نمایش در بیاورد.
دلیل نام گذاری این ویژگی هم به دلیل بهره گیری از این 3 رنگ می باشد. به کمک این 3 رنگ و استاندارد RGB می توان میلیون ها رنگ را به تصویر کشید، به همین دلیل طراحان و گرافیست ها این استاندارد را برای رنگ های خود انتخاب می کنند. قطعات سخت افزاری نیز دقیقا با بهره گیری از همین اصل عمل می کنند، این قطعات معمولا یک پنل LED را که از 3 رنگ اصلی بهره می برد به کار می گیرند و با پیاده سازی الگوریتم های مختلف این 3 رنگ را به 16 میلیون رنگ دیگر تبدیل می کند.
نقش نورپردازی RGB در قطعات سخت افزاری
تا اینجای مقاله با مفهوم نورپردازی RGB آشنا شدید و می دانید که چرا این استاندارد از اهمیت ویژه ای در دنیای رنگ های دیجیتال برخوردار است. اما همانطور که می دانید RGB مخصوص یک قطعه نیست و امروزه تقریبا تمامی قطعات سخت افزار بالارده به پنل هایی با نورپردازی آر جی بی مجهز می شوند. در ادامه می خواهیم برخی از قطعاتی که از RGB پشتیبانی می کنند را بررسی کنیم تا ببینیم برای جمع کردن یک سیستم مناسب توجه به کدام قطعه اهمیت بیشتری دارد.
نورپردازی RGB در مادربرد
عموما مادربرد را می توان مهمترین قطعه یک سیستم دانست؛ اگر مادربرد پتانسیل کافی برای نصب قطعات را نداشته باشد به هیچ عنوان نمی توانید یک سیستم حرفه ای را روی آن سوار کنید. معمولا مادربرد های میان رده به خودی خود از پنل RGB بهره نمی برند و این پنل تنها در مادربرد های حرفه ای و گیمینگ وجود دارد. مادربرد های گیمینگ معمولا قسمت کوچکی مانند لوگو برند یا پنل پشتی را به صورت RGB ارائه می دهند. این در حالی است که مادربرد های میان رده تنها از سوکت RGB بهره می برند و می توانید با اتصال تجهیزات دارای نورپردازی به آن ظاهر کیس خود را زیبا تر کنید. سوکت RGB یک سوکت 4 پین می باشد و می توانید طیف وسیعی از تجهیزات RGB را به سادگی به آن متصل کنید.
نورپردازی RGB در فن و سیستم خنک کننده
مورد بعدی که در سیستم های گیمینگ rgb دار مشاهده می کنید، سیستم خنک کننده و فن های RGB دار می باشد. از آن جایی که سیستم خنک کننده بر روی قطعات سوار می شود تا بتواند دمای آن ها را پایین نگه دارد، زیبا بودن آن می تواند تاثیر زیادی برای جلوه نهایی یک سیستم گیمینگ داشته باشد. از این رو کمپانی های زیادی تجهیزات خنک کننده ای مانند فن ها، خنک کننده های آبی، خنک کننده های AIO و … را به نورپردازی RGB مجهز می کنند و با صرف هزینه بیشتر می توانید آن ها را تهیه کنید.
نورپردازی آر جی بی در رم
شاید در 10 سال گذشته کسی فکرش را نمی کرد که روزی رم هایی با پنل نورپردازی به بازار عرضه شود. اما امروزه بازار رم های RGB بسیار داغ است و کمپانی های زیادی سعی می کنند رم های خود را از نظر ظاهری زیباتر از رقبا عرضه کنند. رم های آر جی بی دار به سوکت های اضافه احتیاج ندارند و تنها با اتصال در مادربرد می توانند طیف وسیعی از نور های RGB را ارائه دهند. استفاده از این رم ها در کیس های شیشه ای ظاهر زیبایی به کیس می بخشد اما نمی توانید قیمت بسیار بالای این رم ها را نادیده بگیرید.
نورپردازی RGB در کارت گرافیک
قیمت کارت گرافیک ها به خودی خود بسیار زیاد است با این حال کمپانی های زیادی برای نشان دادن قدرت دیزاین خود کارت های گرافیک را به صورت RGB دار عرضه می کنند. معمولا RGB در کارت گرافیک ها به فن ها محدود می شود اما برخی از محصولات بازار در پنل های کناری هم به rgb مجهز شده اند. به طور کلی این موضوع که تمامی قطعات سیستم را rgb دار انتخاب کنید کمی دور از ذهن است و نه تنها موجب زیبایی کیس نمی شود، بلکه شلوغ شدن بیش از حد کیس را در بر خواهد داشت.
نوار های RGB
نوار های rgb را می توان ایده آل ترین و مقرون به صرفه ترین راه برای دستیابی به نورپردازی RGB دانست. این نوار ها نسبت به قطعات سخت افزاری RGB دار قیمت بسیار کمتری دارند و به راحتی می توانید آن ها را تهیه کنید. نوار های RGB در ابعاد مختلفی وجود دارند اما همه آن ها به وسیله هدر RGB به مادربرد متصل می شوند. توجه داشته باشید که برای اتصال نوار های طویل باید اطمینان حاصل کنید که مادربرد می تواند آن را هندل کند.
نورپردازی ARGB چیست؟
نورپردازی RGB تقریبا در تمام قطعات سخت افزاری بالارده وجود دارد و با کمی گشت و گذار می توانید قطعات زیادی با پشتیبانی از این فناوری بیابید. اما در چند سال اخیر یک جهش رو به بالا به نام ARGB برای این استاندارد اتفاق افتاده که توانسته سطح زیبایی سیستم های گیمینگ را بالاتر ببرد. نورپردازی ARGB یا Addressable RGB در واقع نسل جدید RGB است. ARGB بر خلاف RGB به صورت آدرس پذیر طراحی شده و می توانید به وسیله نرم افزار مخصوص هر سلول آن را به صورت جداگانه برنامه ریزی کنید.
این ویژگی سبب می شود به عنوان مثال یک فن RGB را بتوانید به صورت رنگین کمانی در بیاورید. در حالی که فن های RGB در یک لحظه تنها می توانند یک رنگ را به نمایش بگذارند. ARGB همچنین امکان سایه دهی به تجهیزات تان را می دهد، به طور کلی می توان گفت ARGB یک نمونه باهوش تر از RGB است که اکنون در بروز ترین حالت خود به سر می برد. توجه داشته باشید که هدر محصولات RGB و ARGB متفاوت است و در صورت پشتیبانی نکردن مادربرد نمی توانید از آن ها استفاده کنید.
معرفی استاندارد های RGB
تا اینجا با مفهوم نورپردازی RGB آشنا شدید و کاربرد RGB در قطعات سخت افزاری را درک کردید. اما شاید برای تان سوال باشد که چطور می شود نوع نور یک قطعه RGB را به دلخواه تغییر داد؟ یا اگر چند قطعه دارای RGB داشته باشیم چگونه نور آن ها را به صورت یکسان و هماهنگ پخش کنیم؟ برای این امر کمپانی های فعال در حوزه گیمینگ تصمیم گرفتند هر کدام مسیر خود را پیش بگیرند و انحصار بازار RGB را به نام خود تمام کنند. از این رو کمپانی هایی مانند ایسوس، ام اس آی، ریزر و… هرکدام یک استاندارد و الگوریتم مشخص برای برنامه ریزی تجهیزات rgb خود ارائه دادند. این استاندارد ها موجب می شود بتوانید چند قطعه RGB را به صورت همگام با یکدیگر روشن کنید و به آن ژست نور بدهید. بنابراین در هنگام خرید چند قطعه RGB دار، باید استاندارد پشتیبانی از آن ها یکسان باشد تا بتوانید نهایت پتانسیل را دریافت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله نگاهی به نورپردازی RGB در سیستم های گیمینگ داشتیم و کاربرد این ویژگی را در قطعات سخت افزاری مورد بررسی قرار دادیم. چه به دنیای گیمینگ علاقه داشته باشید و چه نه باز هم نمی توانید منکر زیبایی سیستم های RGB شوید. همین موضوع موجب شده بسیاری از کاربران حتی اگر از سیستم خود برای استفاده های روزانه بهره می ببرند، باز هم به دنبال پیاده سازی استاندارد های RGB باشند. با اینکه آر جی بی هیچ تاثیری در قدرت و عملکرد یک سیستم ندارد اما همچنان جلوه بسیار زیبایی به سیستم های گیمینگ می بخشد. با در نظر گرفتن این تفاسیر و پیشرفت روز افزون طرفداران RGB می توان انتظار داشت که پای این ویژگی به کنسول های نسل دهم هم باز شود. شما از چه تجهیزات RGB استفاده می کنید؟ بنظر شما پرداخت هزینه اضافی برای سیستم های RGB دار منطقی است؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
ببخشید یک سوال دارم اونم اینکه آیا میشه قطعات قدیمی مثلا ddr3رای بر روی یک کیس rgb اسمبل کرد ؟؟ لطفاا جواب بدید
خیر دوست عزیز، این امکان وجود نداره
سلام خسته نباشید
چند روزه یه هدست خریدم rgb هاش همیشه روشنه فقط با جدا کردن کابل خاموش میشه میخواستم بدونم این همواره روشن بودنه باعث خرابی میشه یا نه؟