بدون شک کارت های گرافیک جزء پیچیده ترین و جذاب ترین قطعات کامپیوتر هستند و اگر گیمر باشید به دریافت توان گرافیکی بالا در سیستم اهمیت زیادی می دهید. توان گرافیکی تنها برای گیمر ها اهمیت ندارد و رندر گرفتن بسیاری از پروژه های مهندسی، طرح های گرافیکی و … هم به وسیله یک کارت گرافیک قدرتمند ممکن خواهد بود. از این رو همواره شاهد به وجود آمدن فناوری های زیادی در این زمینه هستیم.
2 فناوری که این روز ها در دنیای کامپیوتر اسم آن ها زیاد شنیده می شود فناوری SLI و فناوری کراس فایر می باشد؛ این 2 تکنولوژی توسط 2 غول سازنده کارت گرافیک یعنی انویدیا و AMD با هدف رقابت با یکدیگر معرفی شدند. اما فناوری SLI و کراس فایر چیست و دقیقا چه کاربردی دارد؟ در این مقاله ابتدا این 2 فناوری را با یکدیگر بررسی می کنیم و سپس به سراغ بررسی تفاوت فناوری کراس فایر و SLI می رویم، تا انتهای این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
فناوری SLI چیست؟
احتمالا در هنگام خرید کارت گرافیک یا مادربرد های انویدیا، در بخش مشخصات به واژه ای مبتنی بر پشتیبانی یا عدم پشتیبانی از SLI برخورد کرده اید. SLI یا Scalable Link Interface به معنی رابط پیوند مقیاس پذیر، یک فناوری است که توسط Nvidia توسعه داده شده و هدف آن پردازش همزمان 2 یا چند کارت گرافیک برای دریافت خروجی یکسان می باشد.
شما می توانید 2 یا چند کارت گرافیک که از این فناوری پشتیبانی می کنند را به یک سیستم متصل کنید و یک خروجی تصویر یکسان از آن ها دریافت کنید. در حقیقت SLI به صورت انحصاری در اختیار انویدیا می باشد و تنها کارت های این کمپانی از این فناوری پشتیبانی می کنند. SLI توانایی اتصال 2، 3 یا 4 کارت گرافیک را فراهم می کند که به آن SLI دو مسیره، SLI سه مسیره و در نهایت SLI چهار مسیره می گویند.
در صورت فعال شدن این فناوری یک کارت گرافیک به عنوان Master وظیفه رندر گرفتن بر روی مانیتور را خواهد داشت و کارت های دیگر به صورت Slave توان خود را با آن به اشتراک می گذارند. البته برای استفاده از SLI باید مادربرد تان اسلات مورد نیاز برای نصب 2 یا چند کارت گرافیک را داشته و پشتیبانی از SLI در مشخصات آن ذکر شده باشد. این فناوری در زمان معرفی سری کارت های GTX 600 پتانسیل خوبی داشت اما پس از آن به دلیل بالا رفتن توان گرافیکی، نیاز کمتری به چند کارت وجود داشت و طرفداران آن کاهش پیدا کرد.
فناوری کراس فایر چیست؟
فناوری کراس فایر یا Crossfire پاسخ AMD به فناوری SLI بود و در واقع برای رقابت با این ویژگی عرضه شد. به کمک کراس فایر می توانید 2 یا چند کارت گرافیک سازگار شرکت AMD را در یک سیستم تعبیه کنید و همانند SLI یک خروجی واحد دریافت کنید. کراس فایر نیز از همان اصل Slave / Master بهره می برد و یک کارت اصلی از توان بقیه کارت ها برای تولید توان پردازشی چند برابری استفاده می کند.
ای ام دی Crossfire در چند حالت دو مسیره، سه مسیره و چهار مسیره وجود دارد و برای استفاده از آن مادربرد تان باید از آن پشتیبانی کند. ای ام دی سعی کرده این فناوری را تا حد ممکن گسترش دهد تا توانایی بیشتری برای رقیب قدرتمندش داشته باشد. از این رو مادربرد ها و کارت گرافیک های زیادی از این فناوری پشتیبانی می کنند. با این وجود به دلیل هزینه زیاد تهیه چند کارت هر کسی به سمت استفاده از کراس فایر نمی رود.
تفاوت فناوری کراس فایر و SLI
تا اینجای مقاله با مفهوم کراس فایر و SLI آشنا شدیم، اما این سوال به وجود می آید که تفاوت این 2 فناوری در چیست و کدام یک ویژگی های برتری دارد؟ ابتدا باید این موضوع را در نظر بگیرید که اگر در سیستم تان یک کارت گرافیک از انویدیا یا AMD دارید چاره ای جز استفاده از فناوری همان شرکت نخواهید داشت. به بیان دیگر به هیچ عنوان نمی توانید 2 کارت مختلف از انویدیا و AMD را با هدف دریافت خروجی تصویر یکسان در سیستم نصب کنید.
AMD CrossFire و Nvidia SLI دو فناوری مشابه هستند که یک هدف توسعه داده شده اند، از این رو تفاوت زیادی بین آن ها وجود ندارد. با این وجود برای استفاده از SLI باید از 2 کارت همسان انویدیا با حافظه گرافیکی یکسان استفاده کنید، به بیان دیگر نمی توانید یک کارت سری 700 را با کارت سری 1000 به صورت SLI استفاده کنید.
AMD اما محدودیت کمتری بر روی کراس فایر اعمال کرده و برای استفاده از آن لزومی به یکی بودن کارت ها نیست و تنها کافی است که کارت های متصل شده با یکدیگر سازگاری داشته باشند. البته این موضوع مشکلاتی هم به همراه دارد؛ انویدیا به شما اطمینان می دهد که با اتصال 2 کارت یکسان می توانید نتیجه ای مطلوب دریافت کنید اما در مورد AMD اینگونه نیست و ممکن است با اتصال کارت های غیر همسان شاهد تجربه کاربری مناسبی نباشید.
تفاوت دیگر فناوری کراس فایر و SLI این است که شرکت های سازنده مادربرد برای استفاده از SLI باید مجوز های لازم را کسب کنند، این موضوع برای این شرکت ها هزینه بر خواهد بود و در نتیجه مادربرد های کمتری با SLI عرضه می شوند و تعداد مسیر های آن ها هم کمتر خواهد بود. کراس فایر اما نیازی به مجوز خاصی ندارد و از این رو تقریبا تمام مادربرد هایی که دارای 2 اسلات کارت گرافیک هستند از این فناوری پشتیبانی می کنند.
چرا به 2 یا چند کارت گرافیک نیاز داریم؟
ممکن است از خودتان بپرسید که چرا به 2 یا چند کارت گرافیک نیاز داریم و هدف از توسعه SLI و کراس فایر چیست؟ جواب این سوال تنها به توان پردازشی بالاتر محدود می شود. زمانی که شما از چند کارت گرافیک برای دریافت یک خروجی استفاده کنید توان گرافیکی سیستم به طرز باورنکردنی بالا می رود و چه در هنگام بازی یا رندر گرفتن از سیستم عملکردی چند برابر بهتر را شاهد خواهید بود.
با این وجود برای استفاده از این ویژگی بازی مورد نظر باید از فناوری SLI یا کراس فایر پشتیبانی کند. در واقع برای اینکه یک بازی بتواند توسط 2 یا چند کارت مجزا رندر گرفته شود، باید توسط سازنده برای این کار بهینه شود و شیوه رندر گرفتن آن تغییر پیدا کند. همانطور که با آن اشاره کردیم به دلیل بالا رفتن توان پردازشی کارت گرافیک های جدید، سخت بودن فرایند بهینه سازی بازی برای پشتیبانی از این فناوری و عدم استقبال کاربران به دلیل هزینه بالای تهیه 2 یا چند کات، بازی های جدید از SLI و کراس فایر پشتیبانی نمی کنند.
در زمان معرفی این فناوری ها تقریبا تمام بازی های AAA از آن ها پشتیبانی می کرد اما امروزه نیازی به استفاده از چند کارت گرافیک برای اجرای یک بازی نیست و تنها بازی های محدودی از این قابلیت پشتیبانی می کنند.
بررسی جامع تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX؛ کدام انتخاب بهتری است؟
سخن پایانی
در این مقاله ابتدا به این سوال که فناوری SLI و کراس فایر چیست پاسخ دادیم و سپس تفاوت فناوری کراس فایر و SLI را مورد بررسی قرار دادیم. اکنون کاربرد و تفاوت این 2 فناوری را می دانید، بدون شک وجود 2 یا چند کارت گرافیک موجب بالا رفتن توان پردازشی سیستم تان می شود. با این وجود استفاده از 2 یا چند کارت گرافیک در چند سال گذشته و به دلیل ضعیف تر بودن کارت گرافیک ها رایج بود.
امروزه کارت گرافیک های بالارده به تنهایی توانی چندین برابر مدل های قدیمی دارند. به همین دلیل نیازی به نصب 2 یا چند کارت گرافیک مجزا ندارید و یک کارت بالارده می تواند جدیدترین بازی ها را با بالاترین تنظیمات گرافیکی اجرا کند. همین موضوع موجب شده شرکت های بازی سازی توجه کمتری به فناوری اس ال آی و Crossfire داشته باشند و کاربرد این ویژگی تنها برای سیستم های مهندسی و رندرینگ ختم شود. نظر شما در مورد SLI و Crossfire چیست؟ بنظر شما نصب 2 یا چند کارت گرافیک در یک سیستم منطقی است؟ نظرات و تجربیات خود در این زمینه را با ما و دیگر کاربران مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.
سلام من دوتا گرافیک xfx rx580 دارم و فقط 4تا مانیتور روشن میشه و4تایه دیگه که مربوط به گرافیک دوم هست روشن نمیشه لطفا راهنمایی کنید ممنون