کامپیوتر و لپ تاپ

بررسی جامع تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX؛ کدام انتخاب بهتری است؟

بدون شک کمپانی انویدیا را می توان جزء تاثیرگذار ترین برند ها در دنیای گیم دانست. این برند محبوب در حال حاضر چیزی حدود 80 درصد از بازار کارت گرافیک های دسکتاپ را در دست دارد و هر ساله با معرفی محصولات جدید بر محبوبیت آن افزوده می شود. انویدیا در حال حاضر دو سری کارت گرافیک گیمینگ در بازار دارد که هر دو سری ویژگی های خود را دارند؛ کارت های سری GTX و کارت های سری RTX. اگر قصد خرید کارت گرافیک داشته باشید، قطعا دانستن تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX می تواند به شما کمک کند گزینه مناسب با نیاز تان را انتخاب کنید. از این رو قصد داریم در این مقاله فرق کارت گرافیک GTX و RTX را بررسی کنیم و ببینیم آیا کارت های RTX آنطور که باید خوب هستند یا خیر. با تکنوسان مگ همراه باشید.

کارت گرافیک GTX چیست؟

مقایسه کارت گرافیک GTX و RTX

قبل از اینکه به سراغ بررسی تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX برویم، بهتر است با کارت های سری GTX و RTX بیشتر آشنا شوید. جی تی ایکس مخفف واژه Giga Texel Shader eXtreme می باشد. اولین نسخه کارت گرافیک از سری GTX در سال 2009 تحت عنوان GTX 260 و GTX 280 معرفی شدند و انویدیا در طی چند سال پس از آن مدل های زیادی از این سری را راهی بازار کرد.

کارت های سری GTX شامل مدل های پایین رده تنها برای تصویر گرفتن و فعالیت های مالتی مدیا، مدل های میان رده برای گیمینگ با رزولوشن متوسط و مدل های حرفه ای برای گیمینگ و رندرینگ حرفه ای می باشند. در حال حاضر کارت های GTX در سری های 600، 700، 1000 و سری 16 در بازار وجود دارند که کارت های سری 16 به عنوان پرچمداران GTX شناخته می شوند. آخرین مدل از سری GTX در سال 2019 تحت عنوان GTX 1660 TI عرضه شد و پس از آن انویدیا بر روی توسعه کارت های نسل بعد یعنی RTX تمرکز کرد.

کارت گرافیک RTX چیست؟

RTX یا Ray Tracing Texel eXtreme آخرین خانواده از کارت های گرافیک انویدیا است که هم اکنون کارت های این خانواده را به عنوان پرچمداران انویدیا می شناسند. اولین مدل از کارت های گرافیک RTX در سال 2018 معرفی شد و انویدیا از آن زمان تاکنون بر روی کارت های این مدل کار می کند. کارت گرافیک های آر تی ایکس در 2 سری RTX 20 و RTX 30 در بازار وجود دارند که هر سری شامل مدل های پایین رده، میان رده و بالا رده می باشند. آخرین کارت گرافیکی که در زمان نوشته شدن این مقاله از این سری معرفی شده RTX 3090 TI می باشد اما انتظار می رود به زودی شاهد معرفی کارت های سری RTX 40 نیز باشیم.

تفاوت کارت گرافیک gtx با rtx / مقایسه کارت گرافیک gtx با rtx

کارت های گرافیک RTX همانطور که از اسمشان پیداست، ویژگی Ray Tracing را با خود به سیستم های خانگی و گیمینگ می آورند. ری تریسینگ یا رهگیری پرتو یک تکنیک برای طبیعی کردن جلوه های نور در بازی است که این روز ها صنعت گیم های گرافیکی حول محور آن می چرخد. فناوری دیگری که کارت گرافیک های سری آر تی ایکس با خود به همراه می آورند، DLSS یا Deep Learning Super Sampling می باشد. این فناوری نیز کمک می کند تا بهترین بازدهی را در بازی داشته باشید. در ادامه برای درک تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX با این 2 فناوری بیشتر آشنا می شوید.

فناوری Ray Tracing؛ انقلابی در دنیای گیم!

همانطور که گفتیم، اصلی ترین تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX وجود فناوری Ray Tracing در کارت گرافیک های سری RTX است. رهگیری پرتو چندی پیش تنها در انحصار هالیوود بود، اما با گذر زمان راه خود را به دنیای گیم باز کرد و امروزه بازی های زیادی این قابلیت را ارائه می دهند. در دنیای واقعی برای اینکه یک جسم دیده شود، باید بازتاب یک منبع نور از آن جسم به چشم ما برسد. رهگیری پرتو نیز همین ویژگی را به دنیای گیم می آورد و به بازی سازان اجازه می دهد با استفاده از منابع نور و بازتاب واقع گرایانه آن ها گرافیک بازی را چشمگیر تر از همیشه کنند.

تفاوت کارت های گرافیک سری GTX و RTX

تاثیر Ray Tracing در بازی، در هنگام بازتاب نور از آب یا شیشه و موارد اینچنینی به بهترین نحو ثابت می شود. با این وجود استفاده از این قابلیت به توان پردازشی بسیار بالایی نیاز دارد و با فعال کردن آن فریم ریت کمتری از بازی دریافت خواهید کرد. در چند سال گذشته بازی های کمی وجود داشتند که از این قابلیت پشتیبانی می کردند اما امروزه با معرفی کنسول های نسل نهمی، هر روز تعداد بازی هایی با پشتیبانی از رهگیری پرتو بیشتر می شود. البته Ray Tracing تنها مختص به RTX نیست و کنسول های نسل نهمی با اینکه از پردازشگر گرافیکی AMD استفاده می کنند قادرند فناوری Ray Tracing را ارائه دهند.

فناوری DLSS؛ وقتی پردازش گیم مدرن می شود!

با بررسی تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX متوجه فناوری دیگری تحت عنوان DLSS می شویم. Deep Learning Super Sampling فناوری مدرنی است که به کمک یادگیری ماشینی کمک می کند رندرینگ گیم در بهترین حالت انجام شود. این فناوری در واقع با رندر کردن فریم ها در وضوح پایین تر و ترکیب آن با یادگیری ماشینی کمک می کند بازی در بهینه ترین حالت خود اجرا شود. یادگیری ماشینی با استفاده از سرور های قدرتمند انویدیا بهترین الگوریتم رندر گیری هر بازی خاص را در کارت گرافیک شما اعمال می کند تا بالاترین فریم ریت ممکن را دریافت کنید. بسیاری این ویژگی را مکمل ری تریسینگ می دانند زیرا با فعال کردن این 2 مورد می توانید بهترین گرافیک و فریم ریت را تجربه کنید.

تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX

تا اینجای مقاله با کارت گرافیک های سری GTX و RTX آشنا شدیم و حالا ویژگی های هر کدام را می دانیم. اکنون این سوال پیش می آید که تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX در چیست و آیا واقعا کارت های RTX قدرتمند تر از سری GTX هستند؟ قبل از هر چیزی باید بگوییم این مسئله درست است که کارت های گرافیک RTX نسل های جدید پرقدرت انویدیا هستند، اما این مسئله به هیچ عنوان درست نیست که تمامی این کارت ها از نظر توان پردازشی از سری GTX قوی تر اند.

تفاوت کارت گرافیک rtx با gtx

به عنوان مثال یک کارت پایین رده از سری RTX ضعیف تر از کارت های پرچمدار GTX عمل می کند. البته این مسئله شامل فناوری های Ray Tracing و DLSS نمی شود زیرا این فناوری های مختص کارت های RTX هستند و حتی قدرتمند ترین کارت های GTX هم این فناوری ها را ارائه نمی دهند. مورد بعدی برای فرق کارت گرافیک GTX و RTX در نوع معماری آن ها می باشد؛ کارت های گرافیک پرچمدار GTX ار معماری TURING بهره می برند که این معماری حتی به برخی مدل های RTX نیز راه یافت. اما اکنون مدل های بالارده RTX از معماری AMPERE که یک معماری مدرن تر است استفاده می کنند.

همچنین نسل VRAM کارت های گرافیک جی تی ایکس از نوع GDDR6 بود. این در حالی است که پرچمداران سری RTX از VRAM های GDDR6X استفاده می کنند. GDDR6X حدود 40 درصد بهتر از نسل قبلی خود عمل می کند و این بالا رفتن سرعت با افزایش حجم VRAM در کارت های RTX موجب شده دستیابی به رزولوشن های بالا در گیم بسیار ساده تر شود. با این وجود می توان گفت هرچقدر هم که توان پردازشی 2 کارت هم رده از سری GTX و RTX نزدیک به هم باشد، معماری جدیدتر، وجود فناوری های مدرن و پشتیبانی انویدیا از کارت های RTX تضمین می کند که کارت های RTX گزینه های بهتری باشند.

سخن پایانی

در این مقاله تفاوت کارت گرافیک GTX و RTX را بررسی کردیم و اکنون می توانید بسته به نیازتان گزینه مناسب را انتخاب کنید. عموما با وجود فناوری های DLSS و رهگیری پرتو کارت های سری RTX گزینه های بهتری نسبت به هم رده های سری GTX خود هستند. البته این ویژگی ها موجب شده قیمت آن ها نیز بالاتر باشد. از این رو اگر قصد استفاده های رندرینگ و گیمینگ در سطح حرفه ای را دارید بهتر است به سراغ این محصولات بروید. البته این موضوع را نیز در نظر بگیرید که کارت های سری RTX به دلیل معماری بروز تر، سازگاری بهتری با بازی های جدید دارند و قطعا مدت زمان بیشتری توسط انویدیا پشتیبانی می شوند.

این موضوع در حالی است که برخی از کارت های سری GTX مانند کارت های سری 600 و 700 از همین حالا هیچ بروزرسانی توسط انویدیا دریافت نمی کنند. شما بگویید؛ اصلی ترین فرق کارت گرافیک GTX و RTX در چیست؟ شما کدام گزینه را برای خرید انتخاب می کنید؟ نظرات، سوالات و تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا