هک شدن تلفن همراه باعث میشود تا هکرها بتوانند به اطلاعات داخل گوشی هوشمندتان دسترسی پیدا کرده و اقدام به سرقت اطلاعات شخصی، گوش دادن به مکالمات تلفنی، بررسی داده های تلفن و… کنند. امروزه افراد سودجو با استفاده از روش های مختلف می توانند اقدام به سرقت اطلاعات شخصی تان کنند و در صورت عدم توجه به این موضوع، ممکن است به راحتی اطلاعات تان را از دست بدهید.
امروزه روش های مختلفی برای تشخیص هک شدن گوشی وجود دارد؛ روش های تشخیص هک شدن گوشی به شما کمک میکند تا بتوانید به سرعت متوجه بروز مشکل در گوشی خود شده و سریعا برای حل این مشکل اقدام کنید. در همین راستا در این مطلب از تکنوسان مگ قصد داریم تا به بررسی علائم هک شدن گوشی پرداخته و همچنین شما را با مهم ترین روش های جلوگیری از هک شدن گوشی آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
روش های تشخیص هک شدن گوشی
یکی از مهم ترین سوالاتی که کاربران گوشیهای هوشمند مطرح میکنند این است که از کجا بفهمیم گوشی هک شده است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که مجرمان سایبری همیشه روش های خود را اصلاح میکنند و این مسئله باعث میشود تا شناسایی حملات دشوار شود. با این حال، نشانههای واضحی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا هک شدن خود را بررسی کنید. از مهم ترین روش های تشخیص هک شدن گوشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
روش های ردیابی گوشی های مختلف؛ چگونه گوشی گم شده را پیدا کنیم؟
پنجره های باز شو یا پاپ آپ
در صورتی که تبلیغات پاپ آپ غیرمعمول و بسیار زیادی را بر روی گوشی خود میبینید، ممکن است گوشی شما یک ابزار تبلیغاتی مزاحم داشته باشد. پیشنهاد ما این است که از این پنجرههای بازشو و پاپ آپ دوری کرده و به هیچ عنوان آنها را باز نکنید زیرا ممکن است مشکل را بدتر کند.
پیامک ها یا تماس های ناشناخته
دریافت تماسها و پیامهایی از شمارههای ناشناس میتواند بیانگر آن باشد که به احتمال زیاد گوشی شما هک شده است. در چنین شرایطی به تماسهای شمارههای ناشناس پاسخ ندهید.
یک گوشی آیفون یا اندروید هک شده میتواند به تمام مخاطبین ذخیره شده در خود پیامک ارسال کند. اگر تلفن شخصی که میشناسید هک شده است، شماره شما میتواند قربانی بعدی باشد. پیشنهاد ما این است که تماسهای گوشی خود را بررسی کرده و اگر شمارهای را مشاهده کردید که نمیشناسید، مخاطب را مسدود کنید.
استفاده از بیش از حد داده
اگر مصرف اینترنت شما تغییر چندانی نکرده است اما میزان مصرف داده شما افزایش پیدا کرده است، این مسئله میتواند نشانه هک شدن گوشی شما باشد. در واقع این نشانه به شما میگوید که برنامه مخربی در پس زمینه در حال اجرا است و باعث مصرف زیاد دادهها شده است. در چنین شرایطی باید برنامههای گوشی خود را بررسی کرده و هر اپلیکیشن مشکوک را حذف کنید.
باتری سریعتر از حد معمول خالی میشود
اگر در چند وقت اخیر تلفن خود را بیش از اندازه شارژ میکنید و به نظر میرسد باتری شما به سرعت خالی میشود این احتمال وجود دارد که یا باتری گوشی شما قدیمی شده یا ممکن است عاملی در گوشی شما باعث بروز مشکل برای باتری شده باشد. بدافزارها نصب شده روی گوشی شما میتوانند منابع گوشی شما را مصرف کرده و باتری شما را به سرعت تخلیه کنند.
داغ شدن گوشی
در صورتی که آیفون یا گوشی اندروید شما حتی زمانی که از آن استفاده نمیکنید داغ میشود و داغ میماند، این نشانه نیز برای تشخیص هک شدن گوشی مورد استفاده قرار میگیرد. تلفنها با استفاده مداوم داغ میشوند، به خصوص اگر برای مدت طولانی در حال بازی یا فیلم دیدن باشید. اما اگر این اتفاق نمیافتد و تلفن شما همچنان به طور غیر طبیعی داغ میشود، ممکن است گوشی شما هک شده باشد و عاملی باعث بروز چنین مشکلی شده باشد.
کاهش عملکرد گوشی
یکی از روشهای تشخیص هک شدن گوشی، کاهش عملکرد دستگاه است. اگر تماسهای شما به صورت ناگهانی قطع میشود، اگر پیامک دریافت نمیکنید یا پیامهایی که ارسال کرده اید دریافت نمیشوند، اگر تلفن شما ناگهان فریزر شده و کاری نمیکند و… تمامی این موارد به شما اطلاع میدهد که به احتمال زیاد یا قدرت پردازشی گوشی شما با مشکل مواجه شده یا هکرها توانسته اند به گوشی شما نفوذ کرده و باعث بروز چنین مشکلاتی شوند.
باز شدن وب سایت ها عجیب
یک گوشی آیفون یا اندروید هک شده به بدافزار ممکن است به سایتهایی غیر از سایتهایی که میخواهید شما را هدایت کنند. اگر وب سایتهایی را مشاهده میکنید که برای شما عجیب به نظر میرسند، ممکن تلفن شما هک شده باشد و شما را به وب سایتهای ناامن فرستاده است.
نصب شدن برنامه هایی که نمی شناسید بر روی گوشی
برنامههای عجیب و غریبی که نصب نکرده اید، نباید در گوشی شما قرار بگیرند. اگر متوجه برنامهای روی گوشی خود شدید که آن را خودتان نصب نکرده اید، ممکن است یک هکر این کار را انجام داده باشد. البته، برخی از برنامههای غیرضروری از قبل روی گوشیهای جدید نصب میشوند و بنابراین اگر برنامهای را نمیشناسید، لزوماً به معنای مخرب بودن آن نیست.
پیشنهاد ما این است که در صورت مواجه با هر یک از این برنامه ها، نام آن را در اینترنت جستجو کرده و به صورت تخصصی در مورد این نرم افزارها مطالعه کنید. دقت داشته باشید برخی از نرم افزار های هک گوشی، در قالب نرم افزار های پیش فرضی مانند وای فای، تنظیمات و… بر روی گوشی نصب می شوند تا بنظر شما عادی بنظر برسند.
در صورت هک شدن گوشی باید چیکار کنیم؟
اگر گوشی شما هک شده است، سریعاً باید برای کاهش آسیب به اطلاعات خود اقدام کنید. در واقع اقدامات سادهای وجود دارد که میتوانید برای به حداقل رساندن خطر انجام دهید. اگر بخواهیم شما را با این اقدامات آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حذف برنامه های ناشناخته
در صورتی که از طریق روشهای تشخیص هک شدن گوشی مطمئن شدید که گوشی شما آسیب دیده است، باید در گام اول همه برنامههای داخل گوشی خود را مرور کنید و برنامه ناآشنا را بررسی کنید. هکرها میتوانند بدافزاری را نصب کنند که به نظر یک برنامه پیش فرض بی ضرر است. به همین دلیل نیاز است تا دسترسیهای برنامههایی را که نمیشناسید چک کرده و هر برنامه مشکوکی را حذف کنید.
نرم افزار آنتی ویروس نصب کنید
یک نرم افزار آنتی ویروس قوی که توسط یک شرکت معتبر تولید شده است، به عنوان نرم افزار تشخیص هک شدن گوشی میتواند به سرعت گوشی شما را اسکن کرده و هر محتوا مخربی را شناسایی و حذف میکند. حتی در صورتی که اقدام به حذف برنامههای ناشناخته کردید، نصب آنتی ویروس و اسکن گوشی یک مرحله ضروری است، زیرا اگر بقایای یک حمله هکری همچنین بر روی گوشی شما باقی مانده باشد، ممکن است دوباره برای گوشی شما مشکل ایجاد شود. برای جلوگیری از هک شدن در آینده، پیشنهاد ما این است که گوشی خود را به طور مرتب اسکن کنید.
بازگشت گوشی به تنظیمات کارخانه
برگرداندن گوشی به تنظیمات کارخانه میتواند تمام بدافزارهای نصب شده بر روی گوشی را حذف کند. اگرچه با انجام این کار همه دادههای ذخیره شده در تلفن خود را از دست خواهید داد، اما میتوانید جلوی هکری که به گوشی شما نفوذ کرده را بگیرید. پیشنهاد ما این است که پیش از بازگرداندن گوشی خود به تنظیمات کارخانه، از تمام مخاطبین، عکس ها، یادداشتها و… نسخه پشتیبان تهیه کنید تا بتوانید دوباره از این اطلاعات استفاده کنید.
تغییر دادن رمز عبورهای موجود در گوشی
اگر هک شدید، از رمزهای عبور قدیمی خود مجددا استفاده نکنید. پیشنهاد ما این است که تمام رمزهای عبور خود را برای تمام حسابهای متصل به تلفن تغییر دهید. رمز عبور اکانت خود در شبکههای اجتماعی، درگاههای بانکداری آنلاین، خدمات اشتراک گذاری ابری و هر اکانتی که رمز آن در تلفن همراه شما ذخیره شده باید تغییر کند. همچنین برای جلوگیری از هک شدن اکانتهای تان در آینده، رمزهای عبور قوی انتخاب کنید.
روش های جلوگیری از هک شدن گوشی
پس از آن که شما را با نحوه تشخیص هک شدن گوشی آشنا کرده و همچنین بیان کردیم که پس از هک شدن گوشی باید چه اقداماتی انجام دهید، حال نیاز است تا نگاهی به روشهای جلوگیری از هک شدن گوشی انداخته و بیان کنیم که چگونه میتوانید با چند اقدام ساده از گوشی خود نگهداری کرده و از دادهها و گوشی خود محافظت کنید. اگر بخواهیم شما را با مهم ترین روشهای جلوگیری از هک شدن گوشی آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از رمزهای عبور قوی استفاده کنید
حدس زدن رمزهای عبور ساده آسان است. ایجاد گذرواژهها یا رمزهای عبور طولانی، منحصر به فرد و غیرقابل حدس زدن، از شکسته شدن و هک آنها جلوگیری میکند. انجام این کار باعث میشود تا بتوانید تا حد قابل توجهی جلوی هک شدن گوشی خود را بگیرید. امروزه نرم افزارهای مدیریت رمز عبور مختلفی وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها رمزهای عبور پیچیده ایجاد و آنها را ذخیره کنید.
از احراز هویت دو مرحله ای و بیومتریک استفاده کنید
با استفاده از احراز هویت دو مرحله ای، هکرها برای دسترسی به حسابهای شما به چیزی بیش از رمز عبور شما نیاز دارند. همچنین با استفاده از فناوری بیومتریک مانند تشخیص چهره میتوانید جلوی نفوذ هکرها را به داخل گوشی خود را بگیرید.
پاک کردن کوکی ها و تاریخچه وب گردی
کوکیها اطلاعاتی هستند که توسط وب سایتها برای ایجاد نمایهای از شما و عادت هایتان استفاده میشوند. به منظور جلوگیری از هک شدن گوشی پیشنهاد میشود که کوکیهای مرورگر خود را حذف کرده تا در صورت هک شدن گوشی، اطلاعات خود را ایمن نگه دارید.
نصب به روز رسانی
نرم افزارها به طور مداوم در حال پیشرفت هستند. در چنین شرایطی به روز رسانیها راهی برای توسعه دهندگان هستند تا بتوانند اقدام به رفع مشکلات امنیتی نرم افزارهای خود کنند. به همین دلیل پیشنهاد میشود که همیشه به روز رسانیهای جدید نرم افزاری را نصب کنید تا مطمئن شوید بهترین نسخه برنامههای را دارید. نصب به روزرسانیها باعث میشود تا نرم افزارها بهتر اجرا شده و شما را ایمن نگه دارند.
از آنتی ویروس استفاده کنید
حتی اگر تمامی روشهای جلوگیری از هک شدن گوشی را انجام دهید، باز هم بدافزارها میتوانند وارد گوشی شما شوند. در چنین شرایطی استفاده از نرم افزار آنتی ویروس قوی باعث میشود تا هرگونه تهدیدی که روی گوشی شما وجود دارد به سرعت اسکن و حذف شود. استفاده از این نرم افزارها از گوشی شما در برابر هکرها و بدافزارها محافظت میکند.
استفاده از VPN در هنگام استفاده از Wi-Fi عمومی
هکرها به راحتی میتوانند به Wi-Fi عمومی ناامن نفوذ کنند. برای اطمینان از اتصال رمزگذاری شده و پنهان نگه داشتن شما از دید هکرها و جاسوسان نیاز است تا از VPN استفاده کنید.
گوشی خود را جیلبریک نکنید
جیلبریک یا روت کردن درو اقع باعث تغییر نرم افزار اصلی گوشی میشود. بسیاری از افراد برای دور زدن محدودیتهای ایجاد شده توسط توسعه دهنده در گوشی خود، اقدام به روت کردن میکنند.
جیلبریک یا روت کردن در حالی که به شما این امکان را میدهد تا تغییرات بسیار زیادی را در تلفن خود ایجاد کنید، همچنین باعث میشود که گوشی شما آسیب پذیرتر شود. بدون امنیت داخلی سیستم عامل، هکرها شانس بیشتری برای هک کردن گوشی شما و آلوده کردن آن به بدافزار دارند. به همین دلیل تنها اگر اطلاعات فنی کاملی دارید، اقدام به روت گوشی خود کنید.
روش های هک گوشی
در صورتی که بدانید هکرها معمولا چگونه گوشی شما را هک میکنند، میتوانید اقدام به جلوگیری از هک شدن گوشی خود کنید. اگر بخواهیم شما را با رایج ترین روشهای هک آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فیشینگ
فیشینگ یک حمله سایبری هدفمند است که قربانیان را به کلیک روی یک لینک مخرب، اقدام به دانلود یک فایل خطرناک کرده یا اطلاعات شخصی خود را ارسال میکنند. در این روش هدف به دست آوردن اطلاعات خصوصی از قربانی است. به منظور جلوگیری از فیشینگ شدن نیاز است تا بر روی هر لینکی کلیک نکرده و در صورتی که یک وب سایت از شما اطلاعات شخصی تان را میخواهید، وضعیت آن را با صورت دقیق بررسی کرده و پس از پیدا کردن اطمینان کامل نسبت به آن سایت، اطلاعات شخصی خود را وارد کنید.
نرم افزارهای ردیابی
نرم افزارهای ردیابی برنامههایی هستند که بر روی فعالیت دستگاه شما نظارت میکنند. هکرها میتوانند از کی لاگرها و سایر نرم افزارهای ردیابی برای بدست آوردن هر آن چه شما تایپ میکنید استفاده کنند. این نرم افزارها به هکرها کمک میکند تا اطلاعات کاربری ورود به سیستم، رمز عبور، جزئیات کارت اعتباری و سایر اطلاعات حساس شما را به سرعت پیدا کنند. استفاده از کیبوردهای مجازی باعث میشود تا این نرم افزارهای ردیابی نتوانند به درستی رمز عبورهای شما را در اختیار هکرها قرار دهند.
وای فای و بلوتوث
هکرها به راحتی میتوانند به شبکههای بی سیم ناامن نفوذ کرده و اطلاعات شخصی افراد را بدزدند. به همین دلیل برای مرور ایمن ماندن در هنگام استفاده از Wi-Fi عمومی نیاز است تا همیشه از VPN استفاده کنید تا از اتصال رمزگذاری شده و خصوصی بهره ببرید. همچنین لازم به ذکر است که هکرها میتوانند به دستگاههای بلوتوثی نیز نفوذ کنند. بنابراین از جفت کردن تلفن خود با یک بلوتوث ناشناخته خودداری کنید.
حرف آخر
در این مطلب از تکنوسان مگ تلاش کردیم تا هر آن چه در مورد هک شدن گوشی باید بدانید را به شما ارائه دهیم. توجه به موارد گفته شده در این مطلب به شما کمک میکند تا بتوانید از هک شدن گوشی خود جلوگیری کرده و یا در صورت بروز مشکل فرآیند تشخیص هک شدن گوشی را انجام دهید.
در صورتی که نظر و تجربه خاصی در مورد تشخیص هک شدن گوشی دارید، میتوانید این روشها و تکنیکها را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید تا از این طریق به سایر کاربران کمک کنید تا به سرعت متوجه هک شدن گوشی خود شوند.