استخراج رمز ارز یا خرید و فروش ارز های دیجیتال، در چند سال اخیر محبوبیت بی سابقه ای در سراسر جهان پیدا کرده و اکنون طرفداران مخصوص به خود را دارد. استخراج رمز ارزهایی مانند بیت کوین، اتریوم، ترون و… به دلیل نرخ رشد بی سابقه آن ها، روز به روز در حال افزایش می باشد. اما همانطور که می دانید استخراج ارز دیجیتال مقوله بسیار پیچیده ای است و ماینر ها برای استخراج با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. یکی از این مشکلات که به تازگی گریبان گیر ماینر ها شده را می توان “ابطال گارانتی قطعات سخت افزاری در صورت فعالیت ماینینگ” دانست. اما چرا قطعات کامپیوتری در صورت استفاده های ماینینگ از گارانتی خارج می شوند؟ با تکنوسان همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد ماینینگ و چالش گارانتی بوجود آمده و شرایط ابطال گارانتی قطعات سخت افزاری کامپیوتر در هنگام ماینینگ کسب کنید.
فهرست مطالب
ماینینگ و چالش گارانتی پیش روی ماینرها
به تازگی خیلی از شرکت های ارائه گارانتی و خدمات پس از فروش، ارائه خدمات گارانتی محصولات را منوط به عدم استفاده از کالا برای استخراج رمز ارزها کرده اند. از این رو شرکت های گارانتی کننده، با توجه به افزایش استفاده و بهره مندی از قطعات کامپیوتری برای استخراج رمز ارز، بند های نظیر موارد زیر را به شرایط گارانتی خود اضافه کرده اند:
در صورتی که از محصولات (نام محصول) برای هرگونه استفاده نامتعارف با حجم ذخیره سازی و تبادل بالا و خارج از استاندارد مانند استخراج انواع رمز ارز استفاده شود، بروز اشکال در عملکرد آن ها مصداق صدمه عمدی کاربر بوده و ارائه سرویس به این محصولات خارج از تعهد گارانتی است.
کارت های گرافیک با ضمانت (شرکت گارانتی کننده) به منظور استفاده در کامپیوترهای خانگی، مهندسی، گیمینگ و طراحی ، تولید و توزیع شده اند و استفاده آنها در مصارف صنعتی یا غیر کامپیوتری نظیر استخراج رمز ارزها (ماینینگ) و Overclocking موجب کاهش طول عمر کالا و آسیب دیدگی پردازنده گرافیکی و سایر المانهای روی کارت گرافیک شده و موجب موجب ابطال گارانتی خواهد شد.
استفاده از کارتهای گرافیک سری گیمینگ برای مصارف ماینینگ منجر به ابطال گارانتی می شود. اگر از هارد و SSD های گارانتی سازگار برای مصارف ماینینگ (استخراج ارزهای دیجیتالی) استفاده گردد ، گارانتی قطعه ابطال می گردد.
اما آیا این شرایط جدید گارانتی مشکلی برای مصرف کننده ها به وجود خواهد آورد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه همراه ما باشید.
استدلال شرکت های خدمات پس از فروش
شرکت های ارائه خدمات پس از فروش با استناد به بند عدم شمول شرایط گارانتی برای استفاده های غیر معمول، از پشتیبانی محصولاتی که برای ماینینگ استفاده شوند، سر باز می زنند. تا اینجا شاید حق به صورت کامل به شرکت های گارانتی داده شود. چون معمولا در استخراج رمز ارز فشار زیادی به قطعات وارد می شود و همچنین فارغ از گرمای بالای تولید شده در سیستم های ماینینگ، معمولا گردش هوای مناسبی هم برای این سیستم ها در نظر گرفته نمی شود.
البته ماینرها نظر دیگری دارند و معتقدند که حتی در صورت استفاده متوالی از قطعات هم نباید مشکلی برای استفاده به وجود بیاید و با توجه به پرداخت هزینه خرید کالای با گارانتی معتبر در صورت بروز مشکل حق استفاده از گارانتی محصول برای آنها محفوظ می باشد. نظری که در تقابل با سیاست فعلی اکثر شرکت های گارانتی کننده می باشد و با توجه به قطعی های برق امسال، عموم مردم هم چندان دل خوشی از ماینرها ندارند و حق را به شرکت ها می دهند!
اما در ماینینگ و چالش گارانتی بین شرکت های خدمات پس از فروش و استخراج کنندگان رمز ارزها، گروه سومی هم وجود دارند که ممکن است متضرر شوند، مصرف کنندگان معمولی! طبق شرایط قید شده در شرایط گارانتی بسیاری از شرکت ها، مرجع تشخیص استفاده نامتعارف از محصولات، کارشناسان فنی مراکز خدمات پس از فروش خواهند بود که این موضوع می تواند دستاویزی برای شانه خالی کردن از ارائه خدمات با زدن برچسب “استفاده برای استخراج رمز ارز” بر روی کالاهای ارسال شده برای مراکز خدمات باشد. کالاهایی که شاید به دلیل نقص فنی اولیه یا در استفاده های معمولی یا نوسان برق دچار مشکل شده باشند.
کدام قطعات بیشتر در استخراج رمز ارز مورد استفاده قرار می گیرند؟
دلیل اصلی پافشاری شرکت های گارانتی برای عدم استفاده محصولات در فعالیت های ماینینگ را می توان تنها در یک کلمه خلاصه کرد، حرارت! گرم شدن بیش از حد قطعات در هنگام فعالیت های روزمره، به خودی خود آسیب زیادی به قطعات کامپیوتری وارد خواهد کرد، چه بسا از این محصولات در فعالیت های پیچیده و الگوریتم های ریاضی به منظور استخراج رمز ارز استفاده شود. نوع بهره گیری از قطعات در فعالیت ماینینگ، بسته به نوع ارز دیجیتال می تواند متفاوت باشد، اما به طور کلی برخی از ارزها، حتی بیشتر از تصویرسازی های سه بعدی در بازی های رده بالا از سیستم بهره خواهند گرفت.
دلیل دیگر خرابی قطعات سخت افزاری در هنگام استفاده های ماینینگ را می توان استفاده تمام وقت از سیستم های استخراج رمز ارز دانست؛ حتی گیمر های فوق حرفه ای در بهترین شرایط بیشتر از نصف روز از سیستم استفاده نمی کنند، اما سیستم های ماینینگ عموما ۲۴ ساعت شبانه رو و ۷ روز هفته در حال فعالیت می باشند. کارکرد تمام وقت، پردازش بالا و عدم وجود سیستم تهویه مناسب می تواند حتی قوی ترین قطعات را نیز از پا در بیاورد. در ادامه نگاهی به برخی از پرکاربردترین قطعات کامپیوتر در استخراج ارز دیجیتال و نحوه تاثیر گذاری ماینینگ بر روی آن ها خواهیم داشت.
پاور
منبع تغذیه یا پاور را می توان عضو اصلی یک سیستم مخصوص استخراج رمز ارز دانست. عدم وجود استاندارد لازم در سیستم های ماینینگ، موجب شده همواره مصرف برق این سیستم ها بالا باشد. از سوی دیگر معمولا تعداد قطعات متصل شده به سیستم های ماینینگ بیشتر از سیستم های مالتی مدیا و حتی گیمینگ خواهد بود. بهترین پاورهای کامپیوتر، می توانند در شرایط عادی حدود ۵ الی ۱۰ سال دوام بیاورند. اما در صورت استفاده تمام وقت آن هم با حجم کاری بالا، قطعا همه چیز فرق خواهد کرد.
کارت گرافیک
در استخراج ارز های دیجیتالی مانند بیت کوین گلد، اتریوم، دوج و … کارت گرافیک حرف اول را می زند. کارت گرافیک ها به گونه ای طراحی شده اند تا سنگین ترین محاسبات ریاضی را برای اجرای بازی ها انجام دهند، از این رو الگوریتم های مختلف هشینگ که رایج ترین روش های استخراج رمز ارز می باشد به کمک آن ها قابل پیاده سازی خواهد بود. به همین منظور استفاده از این گجت در سیستم های ماینینگ از ارزش زیادی برخوردار می باشد. کارت گرافیک های رده بالا به منظور فعالیت های گیمینگ طراحی می شوند و قادرند در هنگام اجرای سنگین ترین بازی ها نیز در محدوده دمای ایمن باقی بمانند. با این حال این قطعات نیز مانند سایر تجهیزات ماینینگ در هنگام استخراج رمز ارز، شانس زیادی برای بقای طولانی مدت نخواهند داشت.
مادربرد
اصلی ترین قطعه ماینر ها برای استخراج، مادربرد ها هستند؛ عدم وجود اسلات کافی برای نصب قطعات مورد نیاز می توانند مقوله ماینینگ را به تاخیر بیاندازد. از این رو مادربرد های ماینینگ زیادی در بازار یافت می شوند تا خلاء اسلات را به خصوص برای اتصال کارت گرافیک پر کنند. سیستم های نرمال برای اتصال کارت گرافیک از درگاه PCI-Express X16 استفاده می کنند که در سیستم های گیمینگ حتی شاهد حضور ۳ عدد از این درگاه ها خواهیم بود. اما سیستم های استخراج رمز ارز راه ساده تری را پیش گرفتند و از تعداد زیادی درگاه PCI-Express X1 یا PCI-Express X4 بهره می برند. ماینر ها با استفاده از تبدیل های PCI-Express X16 به PCI-Express X1/X4 می توانند به سادگی تعداد زیادی کارت گرافیک را به سیستم متصل کنند. این امر می تواند بار بسیار زیادی بر روی مادربرد به وجود بیاورد و طول عمر آن را به شدت کم کند.
سی پی یو
به طور کلی می توان گفت نقش پردازنده در سیستم های ماینینگ کمتر از سایر قطعات خواهد بود. گرچه برخی از الگوریتم های استخراج رمز ارز از طریق پردازنده قابل انجام خواهند بود، اما به دلیل محدودیت تعبیه پردازنده در سیستم های کامپیوتری، طرفداران آن ها بسیار کمتر می باشد. با این وجود یکی از متعدد ترین خرابی های یک سیستم ماینینگ، به دلیل از کار افتادن CPU ها به وجود می آید. البته باید در نظر داشت که پردازنده ها در حالت عادی نیز گارانتی معتبری ارائه نمی دهند، چه بسا از این قطعه در فعالیت هایی مانند استخراج رمز ارز استفاده شود.
هارد و SSD
استخراج ارز دیجیتال بر مبنای فضای ذخیره سازی یکی از جدیدترین الگوریتم های ماینینگ می باشد، در این روش، به جای استفاده از الگوریتم های پیچیده ریاضی به منظور استخراج، تنها از تجهیزات ذخیره سازی استفاده می شود. استخراج رمز ارز بر مبنای تجهیزات ذخیره سازی توان کاری از سیستم دریافت می کند طرفداران زیادی داشته است، به گونه ای که بر اساس گزارش دیجی تایمز، خرید اس اس دی های ای دیتا از اوایل سال ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته با رشد ۵۰۰ درصدی مواجه شده است. با این حال پافشاری شرکت های گارانتی به خصوص در رابطه با درایو های اس اس دی، بر عدم استفاده از این محصولات به منظور استفاده های ماینینگ می باشد.
سخن پایانی
در مقاله ماینینگ و چالش گارانتی قطعات سخت افزاری نگاهی به استدلال شرکت های گارانتی دهنده برای عدم گارانتی قطعات سخت افزاری در هنگام استخراج ارز دیجیتال داشتیم. همچنین برخی از پر استفاده ترین قطعات کامپیوتر برای ماین کردن رمز ارز را مورد بررسی قرار دادیم. به طور کلی استخراج ارز دیجیتال با استفاده از کامپیوتر، در بیشتر موارد صرفه اقتصادی ندارد و می تواند موجب آسیب رسیدن به سیستم شود. با این حال افزایش روز افزون ماینینگ، افراد زیادی را به این راه کشانده و می توان گفت در نهایت بیشترین ضرر به گیمر ها و استفاده کنندگان عادی کامپیوتر وارد می شود. بنظر شما آیا عدم گارانتی قطعات سخت افزاری برای ماینینگ عملی منطقی است؟ نظرات خود را در مورد ماینینگ و چالش گارانتی به وجود آمده با ما به اشتراک بگذارید.