ممکن است نام اختصاری IMEI را شنیده باشید و بدانید که به هویت گوشی شما مربوط میشود، اما این کد دقیقاً برای چیست؟
حتی ممکن است شنیده باشید که شرکت بیمه یا مجری قانون شما را تشویق به ثبت IMEI میکنند. همچنین ممکن است آن را در تنظیمات گوشی یا بستهبندی دستگاه خود دیده باشید. چیزی که چندان واضح نیست این است که کد IMEI گوشی در واقع برای چیست؟ یک کد IMEI دقیقا به چه دردی میخورد؟! چگونه IMEI گوشی خود را پیدا میکنید؟ در این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید تا به بررسی مفهوم IMEI در گوشی بپردازیم.
فهرست مطالب
کد IMEI گوشی چیست؟
شناسه بینالمللی تجهیزات موبایل یا IMEI، یک شناسه عددی منحصر به فرد برای هر دستگاه تلفن همراه است. این عدد به تمایز هر دستگاه از از دستگاه دیگر کمک میکند. برای مثال اگر گوشی خود را برای تعمیر تحویل بدهید، آن را با استفاده از کد IMEI در گوشی ردیابی میکنند تا از میلیونها گوشی دیگر تمییز داده شود.
یک کد استاندارد IMEI یک رشته 14 رقمی است، با یک رقم بررسی پانزدهم اضافی برای تأیید کل رشته. همچنین یک مجموعه 16 رقمی وجود دارد که شامل اطلاعات مربوط به نسخه نرمافزاری دستگاه، معروف به IMEISV است.
حال، اطلاعات IMEI گوشی شامل چیست؟ از سال 2004، IMEI گوشی در قالب AA-BBBBBB-CCCCCC-D ظاهر میشود. بخشهای با برچسب A و B به عنوان کد تخصیص نوع (TAC)[1] شناخته میشوند. بخش TAC در کد IMEI، سازنده و مدل دستگاه را مشخص میکند. به عنوان مثال، کد Google Pixel TAC به صورت 161508-35 است، در حالی که این کد برای iPhone 6s Plus به صورت 332907-35 است.
برخی از مدلها بسته به تجدید نظر، محل تولید و سایر عوامل دارای TACهای متعددی هستند. به عنوان مثال، آیفون 5c دارای پنج کد TAC مختلف بود. شش رقم C نشاندهنده شماره سریال منحصر به فرد دستگاه شما است و سازنده گوشی این شماره را تعریف میکند. بخش D در کد IMEI یک رقم بررسی است که تضمین میکند IMEI گوشی، دستورالعملهای تخصیص و تأیید را رعایت میکند. این رقم بررسی برای جلوگیری از ضبط نادرست IMEI روی بستهبندی نمایش داده میشود، اما بخشی از IMEI در گوشی را تشکیل نمیدهد.
در حالی که IMEI گوشی بدون شک بسیار قابل توجه است، این تنها الزام قانونی برای گوشی هوشمند شما نیست. تولیدکنندگان باید مقررات مربوط به هر منطقهای را که میخواهند دستگاههای خود را در آن بفروشند، رعایت کنند.
سرویس رومینگ چیست و چه کاربردی دارد؟ + تعرفه رومینگ اپراتورها
نحوه به دست آوردن کد IMEI گوشی
چندین راه وجود دارد که میتوانید برای پیدا کردن IMEI در گوشی خود استفاده کنید. جهانیترین رویکرد این است که به برنامه شمارهگیر دستگاه خود بروید، *#06# (ستاره، مربع، 06، مربع) را شمارهگیری کنید و IMEI روی صفحه نمایش داده میشود.
اگر دستگاه Android یا iOS دارید، IMEI در گوشی را میتوانید در قسمت تنظیمات نیز پیدا کنید. در iOS به Settings > General > About بروید و IMEI نمایش داده خواهد شد. کپی کردن IMEI به سادگی ضربه زدن و نگه داشتن روی شماره است. دستگاههای اندرویدی ممکن است متفاوت باشند، اما به طور کلی رفتن به Settings > About باید IMEI را نشان دهد.
اگر نمیتوانید به دستگاه خود دسترسی پیدا کنید، راههای دیگری نیز برای یافتن IMEI گوشی وجود دارد. بستهبندی موبایل باید دارای برچسبی باشد که IMEI نمایش داده شده باشد. اگر دستگاه شما دارای باطری قابل جابهجایی است، IMEI اغلب در زیر باتری درج میشود. بسیاری از دستگاهها دارای IMEI در پشت خود نیز هستند. از سوی دیگر در سایر دستگاهها، از جمله آیفون 6s و بالاتر، IMEI روی سینی سیم کارت درج شده است.
با این حال، اگر قصد خرید یک دستگاه جدید، به ویژه یک دستگاه دست دوم را دارید، باید وضعیت آن را با استفاده از IMEI گوشی نیز بررسی کنید. برای انجام این کار، به IMEI.info بروید و شماره IMEI گوشی هوشمند را وارد کنید.
این ابزار رایگان کمی در مورد دستگاه به شما میگوید و همچنین خدمات اضافی مانند بررسی لیست سیاه اولیه را به شما ارائه میدهد. اگر میخواهید شفافیت بیشتری به دست آورید، IMEI.info دارای خدمات ممتاز مانند بررسی لیست سیاه جداگانه برای هر شرکت مخابراتی بزرگ و ابزار وضعیت قفل سیم کارت است.
لازم به ذکر است که برخی میگویند شماره سریال گوشی با کارتن یکی نیست. این اتفاق میتواند دلایل زیادی داشته باشد. اما باید بدانید که تنها شماره سریال گوشی که معتبر است، همان است که در تنظیمات آن پیدا میکنید.
کد IMEI گوشی برای چه چیزی استفاده میشود؟
هدف اصلی IMEI تجهیز دستگاه شما به یک شماره شناسایی منحصر به فرد است. بنابراین، در عمل،IMEI بسیار شبیه به شماره شناسایی خودرو (VIN) مورد استفاده در صنعت خودرو است. اگرچه گاهی اوقات اشتباه میشود، اما شماره IMEI کاملاً از شماره سیم کارت شما جدا است و قابل تغییر نیست.
وقتی به یک شبکه تلفن همراه متصل میشوید، اپراتور هر دو شماره را میگیرد تا سرویس آنها را فعال کند. شماره سیم کارت حساب مشترک شما را مشخص میکند، در حالی که IMEI فقط دستگاه را شناسایی میکند.
اگر دستگاه شما گم یا دزدیده شد، میتوانید با اپراتور خود تماس بگیرید که ممکن است بتواند یک بلوک روی شماره IMEI قرار دهد و از استفاده از آن برای اتصال به شبکه جلوگیری کند. اپراتور شما همچنین میتواند با شبکههای دیگر تماس بگیرد و از آنها بخواهد دستگاه را مسدود کنند. پس از انجام این کار، میتوانید از ابزارهای داخلی برای پیدا کردن مکان تلفن خود استفاده کنید.
امکان تشخیص کشور سازنده گوشی از روی IMEI نیز وجود دارد. اجازه دهید کد IMEI زیر را مثال بزنیم:
861181041053862
شماره هفتم و هشتم کد IMEI در گوشی، نشاندهنده کشور مبدا یا کشوری است که گوشی در آن تولید یا مونتاژ شده است. در مثال بالا میبینیم که رقم های هفتم و هشتم، 04 هستند که این کد متعلق به کشور کانادا است. اینگونه میتوانیم کشور مبدا تلفن را بشناسیم.
مجریان قانون، اغلب سوابق تلفنهای گم شده و بازیابی شده را که با IMEI آنها شناسایی میشوند، نگه میدارند. از آنجایی که دلیل خوبی برای تغییر IMEI در گوشی وجود ندارد، این عمل در بسیاری از مناطق غیرقانونی است.
البته، اگرچه ممکن است تغییر IMEI گوشی غیرقانونی باشد، اما این اتفاق در بسیاری موارد میافتد. به ویژه سارقان سعی میکنند شمارههای خارج از لیست سیاه را بگیرند و آنها را روی دستگاههای دزدیده شده خود اعمال کنند تا دوباره قابل استفاده باشند. به همین دلیل، توصیه میکنیم هرگز کد IMEI در گوشی خود را به صورت آنلاین به اشتراک نگذارید یا پست نکنید، در غیر این صورت ممکن است دستگاه خود را شبیهسازی شده ببینید. توصیه ما به طور کلی این است که از اشتراکگذاری دادههای شخصی به صورت آنلاین، خودداری کنید.
آیا IMEI گوشی خود را دارید؟
IMEI در گوشی یکی از مهمترین و منحصر به فردترین راههای شناسایی دستگاه شما است. اگر قبلاً این کار را نکردهاید، باید آن را بیابید و فوراً آن را یادداشت کنید. سابقه IMEI گوشی خود را در جایی امن نگه دارید تا در صورت نیاز در آنجا باشد. اگر به دنبال یک گاوصندوق دیجیتالی هستید، ممکن است حتی یک رمز عبور نیز این کار را انجام دهد. گفته میشود، اگر گوشی هوشمند شخص دیگری را پیدا کرده یا بازیابی کردهاید، ممکن است تعجب کنید که چگونه آن را به او برگردانید. پس از خواندن این مقاله، باید بدانید در صورت پیدا کردن گوشی گم شده یا دزدیدهشده چه باید بکنید.
آیا شماره سریال و کد IMEI در گوشی تفاوت دارند؟
پاسخ به این سوال خیر است! شماره شناسه بین المللی تجهیزات موبایل (IMEI) یک شماره شناسایی یا شماره سریال منحصر به فرد است که همه تلفنهای همراه و تلفنهای هوشمند از آن برخوردارند. شماره سریال گوشی، یک شماره منحصر به فرد است که توسط سازنده (مانند سامسونگ) برای کمک به شناسایی یک دستگاه خاص اختصاص داده شده است. به عنوان مثال، شماره سریال گوشی شما با هر گوشی دیگری که سامسونگ ساخته است متفاوت خواهد بود. شماره سریال، سازماندهی و پیگیری محصولات را برای سازندگان آسانتر میکند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، اینجا کلیک کنید.
قابلیت Nearby Share در اندروید چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
چگونه با کد IMEI گوشی را پیدا کنیم؟
پلیس میتواند از شماره سریال گوشی برای یافتن تلفن همراه گمشده یا دزدیدهشده شما استفاده کند. حتی با وجود یک سیمکارت متفاوت، در لحظه برقراری تماس، شماره IMEI به پلیس کمک میکند تا تلفن شما را تا دکل تلفن همراه دقیقاً یا نزدیک آن ردیابی کند.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی کد IMEI و روش های پیدا کردن این کد در گوشی پرداختیم. همانطور که به آن اشاره کردیم این شماره که از آن به عنوان شماره سریال موبایل نیز یاد میشود یکی از مهمترین مواردی است که باید در مورد گوشی بدانید.
در پایان، امیدواریم مطالعه این نکات برای شما مفید بوده باشد و هنگام خرید حتما شماره سریال گوشی را بررسی کنید و از سابقه آن مطمئن شوید. همچنین سعی کنید کد IMEI گوشی خود را داشته باشید؛ چرا که اکنون به خوبی از اهمیت آن آگاه هستید. نظر شما درباره کد IMEI در گوشی چیست؟ آیا تاکنون به آن نیازی پیدا کرده اید؟