امروزه به دلیل تبدیل شدن بخش زیادی از اطلاعات مان به داده های دیجیتال مانند فیلم، تصویر و… تجهیزات ذخیره سازی روز به روز در حال پیشرفت می باشند و همواره شاهد ظهور انواع مختلفی از این تجهیزات به بازار هستیم. یکی از جدیدترین تجهیزات ذخیره سازی که احتمالا تاکنون اسم آن را شنیده اید، کارت حافظه CF می باشد؛ کارت حافظه سی اف در واقع نسل جدید کارت های SD است که به صورت اختصاصی برای دوربین های دیجیتال نسل جدید طراحی می شود.
اما کارت حافظه CF چیست و چه تفاوتی با کارت SD های قدیمی دارد؟ در این مقاله از تکنوسان مگ قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم تا اگر قصد خرید کارت حافظه CF را دارید، با این محصولات بیشتر آشنا شوید. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
کارت حافظه CF چیست؟
تمامی لوازم فیلمبرداری موجود در بازار نظیر تبلت، گوشی هوشمند و دوربین های عکاسی مجهز به حافظه داخلی برای ثبت اطلاعات درون خود می باشند. اما ظرفیت حافظه داخلی آنها محدود است و پس از مدتی استفاده حافظه آنها پر می شود و شما نیاز به استفاده از حافظه های جانبی برای گسترش فضای ذخیره سازی خود خواهید داشت. یکی از کارت های حافظه جانبی که برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد کارت حافظه cf میباشد.
در سال ۱۹۹۴ شرکت معروف معروف و معتبر سن دیسک اقدام به معرفی تکنولوژی جدیدی برای حافظه های جانبی نمود. این تکنولوژی به دلیل قابلیت های مثبت بسیار بالایی که داشت توانست به قالب استاندارد حافظه های جانبی پرتابل تبدیل گردد. تکنولوژی فوق کارت حافظه CF یا CompactFlash نام دارد. با وجود گذشت سالیان طولانی از زمان عرضه این تکنولوژی، هنوز هم تکنولوژی فوق توانسته موجودیت خود را حفظ نماید و جزو مطمئن ترین حافظه های جانبی که برای دوربین های فیلمبرداری و دوربین های عکاسی دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرد می باشد. رم CF جزو حافظه های قابل جابجایی به شمار می رود که معمولاً از آن در دوربین های دیجیتال عکاسی و فیلمبرداری استفاده می گردد.
از جمله خصوصیات این کارت حافظه می توانیم به عدم نیاز آن به باتری جهت حفظ اطلاعات اشاره نماییم. علاوه بر این، این محصول هیچگونه قطعه مکانیکی متحرکی ندارد. برای تولید cf از حافظه فلش NOR استفاده شده است. حافظه های NOR دارای یک مزیت قابل توجه می باشند و آن هم این است که این نوع حافظه ها می توانند برنامه ها را به صورت مستقیم از فلش اجرا نمایند و برای این کار نیازی به کپی کردن برنامه ها درون رم نخواهند داشت و همین موضوع سبب افزایش سرعت آن ها می گردد.
بررسی خصوصیات و مشخصات فنی کارت حافظه CF
کارت های حافظه cf دارای ابعاد 42.8*36.4 میلی متری می باشند و فضای ذخیره سازی قابل دسترس آنها تا ۵۱۲ گیگابایت است که فضای بسیار خوب و مناسبی می باشد. البته ظرفیت این نوع حافظه متغیر است و کارت حافظه فوق در ظرفیت های مختلفی به بازار عرضه شده تا هر کاربر به تناسب میزان مصرف و نیازی که دارد اقدام به خرید کارت حافظه cf با ظرفیت متناسب نماید.
کارت حافظه cf در دو نوع مختلف به بازار عرضه شده و هر دو نوع این کارت حافظه دارای ظرفیت های متنوعی هستند. کارت حافظه نوع I که دارای ضخامت 3.3 میلی متر می باشد و کارت حافظه نوع II که دارای ضخامت 5.0 میلی متر است. کارت حافظه cf در لبه کناری خود دارای ۵۰ سوراخ ریز است که این سوراخ ها مادگی این کارت ها به شمار می رود و چنانچه قصد جا زدن کارت فوق درون دستگاهی را دارید می بایست این سوراخ ها را مقابل ۵۰ پین که بر روی دستگاه مورد نظر وجود دارد قرار دهید.
پین های فوق کار جابجایی اطلاعات بین کارت cf و دستگاه را انجام می دهند. پیشنهاد می کنیم در هنگام جا زدن کارت های cf نهایت دقت را به عمل آورید. چراکه اگر کارت را درست جا نزنید میتواند منجر به کج شدن پین ها شود و این موضوع منجر به از کار افتادن دستگاه شما خواهد شد. البته صاف کردن پین هایی که در اثر اشتباه جا زدن کارت حافظه کج شدهاند کار چندان پیچیده ای نیست و به راحتی با استفاده از یک پیچ گوشتی باریک می توانید اقدام به صاف کردن این پین ها نمایید.
البته پیشنهاد ما به شما این است که چنانچه پین های مربوط به دوربین شما دچار خمیدگی شده بهتر است برای صاف کردن پین به تعمیرکاران با تجربه مراجعه کنید تا آنها برای شما کار صاف کردن پین را انجام دهند. چرا که در صورت شکستن پین شما می بایست اقدام به تعویض درگاه حافظه دوربین کنید که این کار شما را متحمل پرداخت هزینه بالایی خواهد نمود.
تفاوت کارت حافظه CF با SD در چیست؟
در این مقاله به معرفی کارت حافظه CF و کاربرد آن در دنیای دیجیتال پرداختیم. کارت حافظه sd نیز جزو پرفروشترین حافظه های جانبی موجود در بازار به شمار میرود و این محصول نیز از فروش بسیار بالایی برخوردار می باشد. پیش از بررسی تفاوتهای این دو کارت حافظه با یکدیگر بهتر است این موضوع را بدانید که کارت حافظه sd در دو نوع مختلف SDHC و SDXC به بازار عرضه شده است. در ادامه مقاله قصد داریم تا تفاوت کارت حافظه SD و CF را برای شما عنوان نماییم:
- سرعت انتقال کارت حافظه sd نزدیک به ۲ مگابایت در ثانیه می باشد. البته نوع خاصی از این حافظه ها نیز به بازار عرضه شده اند که سرعت انتقال دیتا در آنها به 8 تا 10 مگابایت در ثانیه نیز می رسد. هرچه سرعت انتقال کارت حافظه بالاتر باشد، آن کارت حافظه جهت استفاده برای ضبط ویدئو بهتر عمل خواهد کرد و اغلب افرادی که تمایل به خرید حافظه جانبی برای استفاده در دوربین های فیلم خود دارند، به سرعت انتقال کارت حافظه اهمیت زیادی می دهند. این در صورتی است که سرعت انتقال کارت های حافظه cf بسیار بیشتر از کارت های حافظه sd می باشد و برای آن می توان عددی در حدود ۱۷۰۰ مگابایت در ثانیه را عنوان نمود. البته در مدل های مختلف این نوع کارت حافظه این عدد متغیر می باشد و ممکن است کمی بیشتر یا کمتر از عدد فوق گردد. بنابراین اغلب افرادی که به کار فیلمبرداری اشتغال دارند ترجیح میدهند تا کارت های حافظه cf را برای انجام امور مختلف خود مورد استفاده قرار دهند تا با این کار سرعت خود را بالا ببرند.
- تعداد پین های داخلی کارت حافظه cf نسبت به کارت حافظه sd بیشتر است و این موضوع یکی از ایرادات بزرگ برای کارت های cf تلقی می شود. چرا که با وجود تعداد زیاد پین در این حافظه ها ممکن است در هنگام خارج کردن حافظه و جا زدن مجدد آن در محل مورد نظر تعدادی از بین ها دچار آسیب شوند و دستگاه خراب گردد.
- ابعاد کارت های حافظه sd نسبت به کارت حافظه cf کوچکتر است.
- دوام و مقاومت کارت های cf نسبت به کارت های sd بیشتر می باشد و در شرایط دمایی سخت این کارت های حافظه خراب نمی شوند و دچار آسیب نمی گردند. به نحوی که عنوان شده چنانچه کارت حافظه cf درون آب جوش بیافتد هم امکان بازیابی اطلاعات موجود درون آن فراهم خواهد بود. این کارت ها در سرمای شدید هم به درستی عمل میکنند و عملکردشان دچار اختلال نمی گردد.
- به دلیل آنکه نقاط اتصال حافظه sd در سطح بیرونی کارت قابل مشاهده می باشد و ابعاد این نوع حافظه نسبت به حافظه cf کوچک تر است، معمولاً از آنها در دوربین های سبک و جمع و جور استفاده می شود.
- به طور کلی اگر بخواهیم درصد استفاده کنندگان از کارتهای حافظه cf و sd را با یکدیگر مقایسه کنیم، تعداد نفرات بیشتری در جهان از کارتهای حافظه SD استفاده می نمایند. ولی افرادی که نیاز به سرعت و ظرفیت بالاتر دارند و به صورت تخصصی در زمینه فیلمبرداری و عکاسی مشغول به کار هستند ترجیح میدهند تا کارت های حافظه cf را برای رفع نیاز شان خریداری نمایند.
جمع بندی
در این مقاله پس از معرفی کارت حافظه CF و بررسی خصوصیات و کاربردهای مختلف این کارت حافظه پر طرفدار، اقدام به مقایسه و بررسی تفاوت های بین این کارت حافظه و با کارت حافظه sd کردیم. این دو کارت حافظه از جهاتی به یکدیگر شباهت دارند و در برخی موارد نیز با یکدیگر تفاوت هایی دارا می باشند. مثلاً کارتهای حافظه cf ابعاد شان نسبت به کارت های حافظه sd بزرگتر است و نمیتوان این کارتها را در دوربین های کوچک و جمع و جور مورد استفاده قرار داد.
در یک جمع بندی کلی به این نتیجه می رسیم که چنانچه قصد خرید کارت حافظه جانبی برای فیلمبرداری و عکسبرداری را دارید، به دلیل بالا بودن ظرفیت و سرعت انتقال کارت حافظه cf، بهترین گزینه برای خرید این کارت حافظه خواهد بود. البته حتما چک کنید که آیا دوربینی که قصد خرید کارت حافظه برای آن را دارید از این نوع کارت حافظه پشتیبانی می کند یا خیر تا بعدا دچار مشکل نشوید.
شما خرید کدام یک از این دو کارت حافظه را به کاربران توصیه می کنید؟ دلایل شما برای این انتخاب چیست؟ با در میان گذاشتن نظرات خود در بخش کامنت می توانید به یافتن یک کارت حافظه با مشخصات ایده آل به سایر کاربران کمک کنید و آنها را در در این زمینه یاری نمایید.