کامپیوتر و لپ تاپ

DDR در رم چیست و تفاوت نسل های مختلف DDR رم

رم یکی از قطعاتی است که اگر به ارتقا سیستم خانگی یا لپ تاپ تان فکر کرده باشید، قطعا با آن سروکار داشته اید. حافظه رم یکی از اجزا مهم کامپیوتر و لپ تاپ می باشد و بالا بودن ظرفیت و سرعت آن موجب کارکرد بهتر سیستم می شود. همانطور که میدانید رم یا RAM در نسل های مختلف عرضه می شود که آن ها را تحت عنوان DDR می شناسند. DDR یا نسل رم تعیین می کند که سرعت، قدرت و سازگاری این حافظه با سیستم تان چگونه است.

اما معنی DDR در رم چیست و چرا تا این اندازه حائز اهمیت است؟ در این مقاله ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم، سپس نگاهی به تفاوت نسل‌ های مختلف رم می اندازیم تا با این محصولات کاربردی بیشتر آشنا شوید. با تکنوسان مگ همراه باشید.

تفاوت DDR و DDR2 و DDR3

منظور از DDR در رم چیست؟

DDR مخفف عبارت Double Data Rate یا انتقال دیتای دو برابر می باشد. قبل از ظهور فناوری دی دی آر در رم ها، تکنولوژی SDR یا Single Data Rate در این قطعات بهره گرفته می شد. رم های SDR در هر ثانیه توانایی انتقال یک بیت در هر کلاک پالس را داشتند. این موضوع موجب می شد تعامل رم و پردازنده به کندی انجام شود و کارایی سیستم بسیار افت کند. در سال 2000 برای حل این معضل و افزایش پتانسیل کامپیوتر ها، رم های DDR معرفی شدند تا با انتقال 2 بیت در هر کلاک پالس، پتانسیل 2 برابری را ارائه کنند.

از این رو بعد از معرفی رم های DDR این فناوری به یک استاندارد ثابت برای حافظه رم سیستم های خانگی، کامپیوتر های سرور، لپ تاپ ها، کنسول های بازی و … شد. جالب است بدانید رم های QDR یا Quad Data Rate نیز وجود دارند که در هر کلاک پالس 4 بیت را منتقل می کنند اما به دلیل هزینه زیاد و پتانسیل نه چندان بالا تنها در برخی از سیستم های سرور وجود دارد.

تفاوت نسل‌ های مختلف DDR رم

تفاوت رم DDR در برابر DDR2 و DDR3

پس از معرفی رم های DDR، یک تکنولوژی موفق وجود داشت که تنها محدودیت آن سرعت فرکانس و ظرفیت بود. از این رو کمپانی های تولید کننده رم تصمیم گرفتند این فناوری را بهینه کنند و در نسل های جدید آن را عرضه کنند. اکنون و در زمان نوشتن این مقاله، رم های DDR5 معرفی شده اند و سعی می کنند جای خود را در بازار باز کنند. هز نسل رم، ویژگی های زیادی دارد که آن را نسبت به نسل های قبل متمایز می کند اما یک قاعده کلی در مورد این مسئله وجود دارد و آن هم این است که هر چقدر عدد DDR رم بالاتر باشد با محصول جدیدتر و قوی تری روبرو هستید. البته هر نسل رم تنها با اسلات هم نسل مادربرد سازگار است و نمی توانید رم های نسل جدیدتر یا قدیمی تر را به سیستم خود متصل کنید. در ادامه نسل های مختلف رم را از نظر کارایی بررسی می کنیم تا با آن ها بیشتر آشنا شوید.

رم های DDR

رم های DDR یا DDR1 اولین نسل رم ها هستند که در سال 2000 معرفی شدند. این رم ها با ولتاژ 2.5 ولت کار می کردند که برای مادربرد های آن نسل عدد مناسبی محسوب می شد. این رم ها می توانستند تنها 400 مگاهرتز سرعت داشته باشند و حداکثر ظرفیت آن ها نیز 1.25 گیگابایت بود.

رم های DDR2

3 سال پس از معرفی اولین نسل رم های DDR، رم های DDR2 معرفی شدند تا این فناوری مسیر پیشرفت خود را با پر کردن نقاط ضعف نسل قبل ادامه دهد. این رم ها همه گیری بیشتری داشتند، به طوری که تا سال 2010 حدود 30 درصد از رم های فروخته شده از این نسل بودند و پس از آن با معرفی نسل های جدید به فراموشی سپرده شدند. رم های DDR2 می توانند تا حداکثر 800 مگاهرتز سرعت داشته باشند که نسبت به نسل گذشته 2 برابر سریع تر بوده و می توانست بسیاری از فعالیت های سیستم را روان تر کند.

یکی از تفاوت های مهم رم های DDR2، کاهش ولتاژ مصرفی به 1.8 ولت بود که موجب مصرف هرچه بهینه تر انرژی به خصوص در انواع لپ تاپ می شد و به این دلیل به عنوان رم لپ تاپ استفاده می شدند. این رم ها در ماژول های 8 گیگابایتی نیز به تولید می رسید اما عمده ماژول های موجود در بازار به زیر 4 گیگابایت محدود می شد. با معرفی نسل های بعد، DDR2 نیز از دور خارج شد.

انواع رم DDR / انواع DDR در رم

رم های DDR3

در سال 2007، ماژول های DDR3 به بازار عمومی عرضه شدند و به نوعی انقلابی در دنیای رم ها ایجاد کردند. این رم ها به دلیل ارتقای بی نظیر در زمینه سرعت و ظرفیت، محبوبیت و همه گیری زیادی داشتند به طوری که تا سال 2014 حدود 80 درصد رم های فروخته شده از نوع DDR3 بودند. رم های DDR3 در ماژول های 16 گیگابایتی نیز تولید می شدند و می توانستند تا 2133 مگاهرتز سرعت داشته باشند. البته فرکانس 1600 مگاهرتز یک استاندارد فراگیر برای این ماژول ها بود. ولتاژ مصرفی رم های DDR3 نیز به 1.5 ولت کاهش پیدا کرد که در مدل های DDR3L به 1.35 ولت هم می رسید. این محصولات نیز رفته رفته در حال منقضی شدن هستند و اکنون حدود 8 درصد از رم های فروخته شده از نوع DDR3 هستند.

رم های DDR3L یا LPDDR3 مدل های کم مصرفی هستند که ولتاژ آن ها تا 1.35 ولت کم شده تا پتانسیل بیشتری برای استفاده در لپ تاپ ها داشته باشند.

ویژگی های رم DDR چیست؟

رم های DDR4

رم های DDR4 را می توان نقطه شروعی برای تحول در دنیای رم ها دانست. این نسل از رم ها علاوه بر تمرکز بر روی ویژگی های سخت افزاری، از نظر ظاهری نیز دچار تحول شدند. رم های DDR4، در مدل های گیمینگ، RGB دار و … تولید می شوند تا کاربری های بیشتری را پوشش دهند. این نسل در سال 2012 معرفی شد و امروزه حدود 90 درصد از رم های فروخته شده در بازار از این نسل می باشند.

چیزی که رم های DDR4 را برای فعالیت های گیمینگ مناسب می کرد، امکان اورکلاک کردن بالا در کنار افزایش ظرفیت و فرکانس می باشد. برخی از این رم ها با اورکلاک شدن، می توانند تا 5000 مگاهرتز نیز فرکانس داشته باشند. برخی از ماژول های DDR4 در ظرفیت های 32 گیگابایتی نیز تولید می شوند. همچنین این رم ها با کاهش ولتاژ به 1.2 ولت، بهینه ترین مصرف را در بین رم ها دارند.

رم های DDR5

از کجا بفهمیم رم ddr چند است

در سال 2020 فناوری ساخت رم های DDR5 معرفی شد تا دنیای رم ها همچنان در مسیر پیشرفت باقی بماند. این رم ها از نظر سرعت، ظرفیت و مصرف انرژی بهینه شدند و می توان از آن ها انتظار کارایی بی نظیری داشت. رم های DDR5 در حال حاضر قرار است که در ماژول های 16 گیگابایتی و فرکانس 4800 مگاهرتز عرضه شوند. اما با توجه به وعده های داده شده از سوی کمپانی های تولید کننده رم، می توان انتظار داشت در چند سال آینده و با پیشرفت این نسل، شاهد حضور ماژول های 128 گیگابایتی در فرکانس 8400 مگاهرتز نیز باشیم.

اینتل اولین کمپانی ای است که پردازنده های نسل 12 خود را با پشتیبانی از این نسل رم ها عرضه کرد اما هنوز هم این رم ها جای خود را در بازار باز نکرده اند و اگر قصد خرید آن ها را دارید باید چند سالی منتظر بمانید.

سوالات متداول در مورد معنی DDR در رم

چگونه نسل DDR رم سیستم خود را تشخیص دهیم؟

روش های زیادی برای تشخیص نسل رم وجود دارد که ساده ترین آن ها استفاده از نرم افزار CPU Z می باشد. این نرم افزار اطلاعات کاملی از نسل و ویژگی های رم در اختیارتان قرار می دهد. جدا از این بر روی بسیاری از رم ها یک برچسب وجود دارد که ویژگی های برجسته آن را در اختیارتان قرار می دهد.

تفاوت رم DDR و LPDDR در چیست؟

واژه LP در رم های LPDDR مخفف Low-Power می باشد و به مصرف هر چه کمتر انرژی توسط این محصولات اشاره دارد. LPDDR  ها معمولا در لپ تاپ ها و دیوایس های قابل حمل که شارژدهی باتری در آن ها اهمیت دارد مورد استفاده قرار می گیرد.

آیا اسلات های DDR3 قابلیت پشتیبانی از رم های DDR4 را دارند؟

هر نسل رم از شیار های مخصوص خود بهره می برد که در اسلات های هم نسل چفت می شود، بنابراین هیچ راهی برای اتصال رم های جدید به اسلات های قدیمی و یا برعکس وجود ندارد.

سخن پایانی

در این مقاله، به این سوال که معنی DDR در رم چیست پاسخ دادیم و تفاوت نسل‌ های مختلف رم را بررسی کردیم. پیشرفت فناوری نه تنها در رم ها، بلکه تمامی قطعات سخت افزاری را دچار دگرگونی می کند. با ظهور فناوری DDR5 در رم ها بنظر می رسد که رفته رفته دیگر جایی برای رم هایی قدیمی نیست و به زودی بیشتر سیستم ها به این رم های پرقدرت مجهز می شوند. شما از چه نسل رمی در سیستم تان استفاده می کنید؟ نظرات خود را با ما و دیگر کاربران مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا