کامپیوتر و لپ تاپ

HDR چیست و انواع استاندارد های HDR کدامند ؟

امروزه با افزایش کیفیت محتوای دیجیتال، نمایشگر ها هم همواره در حال پیشرفت هستند و ویژگی های زیادی به آن ها اضافه می شود. فناوری های بروز تر هرکدام به نوعی موجب افزایش کیفیت در نمایشگر گوشی، تلویزیون، مانیتور و… می شوند تا کاربر حس واقع گرایانه تری دریافت کند. یکی از این فناوری ها که امروزه بسیار مورد بحث می باشد، فناوری HDR می باشد. اچ دی آر در گوشی ها، مانیتور ها، تلویزیون ها و… وجود دارد وسازندگان همواره تاکید زیادی بر آن دارند. اما HDR چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله از تکنوسان مگ قصد داریم ابتدا به این سوال پاسخ دهیم و سپس انواع استاندارد های HDR را بررسی کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.

قابلیت HDR چیست؟

HDR یا High Dynamic Range به یک سیگنال ویدیویی گفته می‌شود که دارای ابر داده بوده و اجازه تغییر نحوه نمایش روشنایی و رنگ در فیلم‌ها و تصاویر را به تلویزیون می‌دهد. بنابراین تصویری که در تلویزیون های HDR پخش می‌شوند، جزئیات بیشتری به نمایش در می آید و برجسته‌تر خواهد بود. علاوه بر این سایه‌های موجود در فیلم‌ها و تصاویر نیز بسیار دقیق‌تر و تیره‌تر به نظر خواهند رسید. این فناوری جهت کسب اطمینان، اقدام به باز تولید صحیح همه رنگ‌ها نموده و این موضوع منجر به واقعی‌تر و متمایزتر شدن رنگ‌ها خواهد شد. در نتیجه تلویزیون‌ها یا نمایشگرهایی که توانایی تشخیص سیگنال HDR را دارا هستند، فیلم‌ها و تصاویر را بسیار بهتر به نمایش در می‌آورند.

قابلیت HDR محدودیت‌هایی که در سیگنال‌های ویدیویی قدیمی وجود داشت را حذف نموده و اطلاعات روشنایی و رنگ در طیف وسیع‌تری در آن ارائه می‌شود. نمایشگرهایی که از قابلیت سازگاری با HDR برخوردار هستند توانایی خواندن این اطلاعات را دارا هستند و می‌توانند تصاویر را با طیف گسترده‌تری از رنگ و روشنایی به نمایش در بیاورند. پس می‌توان گفت ویدیوهای اچ دی آر نسبت به ویدیوهای قدیمی از اطلاعات اضافی بیشتری برخوردار می‌باشند که این اطلاعات منجر به افزایش سطح روشنایی تلویزیون می‌گردد.

در نتیجه در تلویزیون‌های HDR اشیا روشن و تیره در یک صفحه نمایش می‌توانند با درجه بالایی از روشنایی و تاریکی به نمایش در بیایند. پس می‌توانیم نتیجه بگیریم تلویزیون‌هایی که با قابلیت HDR سازگاری دارند، توانایی نمایش تصاویر با درجات بیشتری از تاریکی و روشنایی را دارا هستند و همین موضوع سبب شده تا در این تلویزیون‌ها تمایز بیشتری بین رنگ‌ها را شاهد باشیم.

البته باید این نکته را خاطرنشان شویم که میزان درجات روشنایی و تاریکی در تلویزیون‌های مختلف متفاوت می‌باشد و برخی از آنها تا حد بسیار بالایی می‌توانند روشنایی و تاریکی را به نمایش در بیاورند. این در حالی است که در بسیاری دیگر از تلویزیون‌ها این امکان وجود ندارد. در مجموع تلویزیون‌های HDR توانایی نمایش عمیق‌تر و واضح‌تر رنگ‌های قرمز، سبز و آبی را دارا هستند و تنوع رنگی که این تلویزیون‌ها دارند، نسبت به تلویزیون‌های فاقد این قابلیت بسیار بیشتر می‌باشد. علاوه بر این، این تلویزیون‌ها می‌توانند سایه‌های عمیق و تاریکی‌های موجود در تصاویر را نیز بهتر به نمایش در بیاورند و این امر منجر به نمایش بهتر جزئیات در این تلویزیون‌ها خواهد شد.

از آنجایی که در تلویزیون‌های hdr حجم بیشتری از اطلاعات نیاز می‌باشد، همه رسانه‌ها توانایی مدیریت این حجم از اطلاعات بالا را ندارند. مثلاً دیسک‌های استاندارد Blu-ray توانایی پشتیبانی از قابلیت hdr را دارا نیستند. اما دیسک‌های Ultra HD Blu-ray که توانایی نگهداری حجم بیشتری از داده‌ها را در خود دارد می‌تواند از قابلیت hdr پشتیبانی نماید.

ذکر این نکته نیز خالی از لطف نمی‌باشد که در برخی از سرویس‌های پخش آنلاین نیز شاهد ارائه محتوای hdr به کاربران هستیم. اگر قصد مشاهده این محتواها را دارید حتماً می‌بایست از یک اینترنت با اتصال پایدار و سرعت بالا استفاده نمایید. بنابراین چنانچه پهنای اینترنت شما بالا نباشد، امکان دریافت محتوای hdr برای شما فراهم نخواهد بود. حداقل سرعت اینترنت برای مشاهده محتوای hdr به صورت آنلاین ۱۵ مگابایت می‌باشد.

انواع استاندارد HDR

قابلیت اچ دی آر دارای فرمت‌های مختلفی می‌باشد که هر یک از این فرمت‌ها توسط سازندگان به خصوصی پشتیبانی می‌گردند. در واقع با استفاده از فرمت‌های مختلف این قابلیت شاهد بهبود کنتراست و عمق رنگ در تصاویر و ویدیوها خواهیم بود و این موضوع در صحنه‌های که خیلی تاریک یا خیلی روشن هستند بیشتر نمود پیدا می‌کند. از جمله فرمت‌های مختلف hdr می‌توانیم به موارد زیر اشاره نماییم:

  • HDR10
  • Dolby Vision
  • +HDR10
  • HLG
  • Technicolor

فرمت HDR10

استاندارد HDR10 توسط UHD Alliance ارائه شده و امروزه به وسیله کلیه ارائه دهندگان محتوای اچ دی آر پشتیبانی می‌گردد. در این استاندارد از فراداده ایستا استفاده می‌شود و همین موضوع سبب شده تا در ویدیوی HDR10 سطح نور و رنگ بدون در نظر گرفتن صفحه نمایشی که اقدام به نمایش تصاویر می‌کند، در مقادیر مطلق تنظیم ‌گردد. از آنجایی که این استاندارد اپن سورس می‌باشد، همه توزیع کنندگان و تولید کنندگان محتوا اجازه استفاده آزادانه از آن را دارند.

فرمت +HDR10

فرمت +HDR10 در سال ۲۰۱۷ به وسیله کمپانی سامسونگ به بازار معرفی شد. این فرمت کلیه ویژگی‌های فرمت قبلی یعنی HDR10 را دارا می‌باشد و با بهبود برخی از ویژگی‌های نسخه قبلی به بازار عرضه شده است. برخی از تفاوت‌های اصلی که بین HDR10 با +HDR10 وجود دارد این است که در +HDR10 حداکثر میزان روشنایی ۴۰۰۰ نیت می‌باشد. این در حالی است که این میزان در HDR10 هزار نیت بود. علاوه بر این در +HDR10 شاهد افزایش کنتراست تصاویر نیز هستیم.

فرمت HLG

فرمت HLG که مخفف شده Hybrid Log Gamma می‌باشد، با ترکیب لگاریتم گاما اقدام به نمایش تصاویر می‌کند و معمولاً از آن در پخش‌های زنده استفاده می‌شود. فرمت HLG قابلیت سازگاری کامل با فناوری های HDR و SDR را دارد. در نتیجه این فرمت در یک سیگنال ویدیویی این توانایی را دارد که در صفحه‌های SDR به عنوان SDR و در صفحه‌های HDR به عنوان HDR به نمایش در بیاید.

فرمت دالبی ویژن

یکی دیگر از فرمت‌های تکنولوژی hdr، دالبی ویژن می‌باشد که شباهت بسیار زیادی به +HDR10 دارد. از جمله قابلیت‌های فرمت دالبی ویژن می‌توانیم به دقت رنگ بسیار بالای آن نسبت به سایر فرمت‌ها اشاره نماییم. بنابراین محتوای تصاویری که در این فرمت به نمایش در می‌آیند از رنگ‌های بسیار غنی برخوردار خواهند بود. حداکثر میزان روشنایی در فرمت دالبی دیژن برابر با ۱۰ هزار نیت بوده که چندین برابر فرمت‌های قبلی است. عمق رنگ‌ها در این فرمت ۱۲ بیت است و از ۶۸ میلیارد رنگ مختلف پشتیبانی می‌کند.

فرمت Advanced HDR Technicolor

جدیدترین فرمت تکنولوژی hdr ، Advanced HDR Technicolor می‌باشد که نسبت به کلیه فرمت‌های قبلی که به آنها اشاره کردیم می‌تواند رنگ‌ها را درخشان‌تر، غنی‌تر و پر جنب و جوش‌تر به نمایش در بیاورد. بنابراین این فرمت از hdr به عنوان پیشرفته‌ترین سطح از فرمت‌های این قابلیت می‌تواند معرفی شود.

کاربرد hdr در گوشی

قابلیت hdr در گوشی استفاده از آن برای نمایش تصاویر می‌باشد و این موضوع سبب شده تا کیفیت تصاویر و فیلم‌هایی که در این گوشی ها به نمایش در می‌آید، بسیار خوب باشد و جزئیات در آنها بهتر به نمایش در بیا‌ید. قابلیت اچ دی آر همچنین می‌تواند در حین عکاسی توسط گوشی نیز مورد استفاده قرار بگیرد و منجر به ثبت تصاویر با کیفیت بالاتری خواهد شد.

بنابراین چنانچه شما این قابلیت را در دوربین گوشی خود فعال کنید، می‌توانید تصاویر با کیفیت‌تری را علی الخصوص در مکان‌هایی که بسیار تاریک یا بسیار روشن هستند ثبت کنید. برای اینکه تفاوت تصاویری که با استفاده از این قابلیت به ثبت رسیده اند را با تصاویر عادی مقایسه کنید، بهتر است از یک سوژه در دو حالت مختلف اکتیو و دی اکتیو بودن این قابلیت عکاسی نمایید و سپس به بررسی نتایج دریافتی بپردازید.

کاربرد hdr در تلویزیون

تلویزیون‌هایی که دارای تکنولوژی اچ دی آر هستند می‌توانند تصاویر و فیلم‌ها را بسیار زیباتر به نظر برسانند. دلیل این امر هم این است که در تلویزیون‌هایی که از اچ دی آر پشتیبانی می‌کنند، شاهد وجود دامنه دینامیکی بیشتری در میان نقاط روشن و تاریک تصاویر هستیم و این موضوع سبب می‌شود تصاویر در محیط‌های بسیار پرنور یا خیلی کم نور بهتر به نظر برسد. علاوه بر این در این تلویزیون‌ها بازه رنگی بیشتر بوده و به همین خاطر تلویزیون‌های فوق می‌توانند صحنه‌های طبیعی را بسیار زیباتر به نظر برسانند. تلویزیون‌هایی که از قابلیت hdr پشتیبانی می‌کنند می‌توانند تصاویر را بسیار واضح‌تر و نزدیک‌تر به واقعیت پخش کنند.

کاربرد hdr در کنسول های بازی

اغلب کنسول‌های بازی جدیدی که توسط کمپانی‌های مختلف به بازار عرضه شده، از قابلیت hdr پشتیبانی می‌کنند. چنانچه شما اقدام به اتصال این کنسول‌های بازی به تلویزیون‌هایی که آنها نیز از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند نمایید، می‌توانید تجربه بسیار لذت بخشی از اجرای بازی‌های مختلف داشته باشید. این موضوع سبب شده تا بسیاری از بازی‌های محبوب قدیمی که از این تکنولوژی پشتیبانی نمی‌کردند نیز به روز رسانی شوند و نسخه جدید آنها که از تکنولوژی hdr پشتیبانی می‌کند به بازار عرضه شود. پس با استفاده از کنسول‌های جدید بازی که از قابلیت hdr پشتیبانی می‌کنند، می‌توانید تجربه یک بازی لذت بخش و واقعی‌گرایانه را داشته باشید.

جمع ‌بندی

در این مقاله در رابطه با قابلیت hdr صحبت کردیم و اطلاعات جامع و کاملی در رابطه با این قابلیت در اختیار کاربران قرار دادیم. به طور کلی نمایشگرهایی که از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند می‌توانند بهتر جزئیات تصاویر را به نمایش در بیاورند و نمایش تصویر در آنها بسیار واقع گرایانه خواهد بود. در ادامه انواع مختلف فرمت‌های مختلف HDR را مورد تحلیل و بررسی قرار دادیم و خصوصیات و ویژگی‌های متمایز هر یک از این فرمت‌ها را برای شما عنوان کردیم. سپس به بررسی کاربرد اچ دی آر در گوشی، تلویزیون و کنسول‌های بازی پرداختیم.

نظر شما درباره این قابلیت چیست؟ آیا با وجود اینکه تلویزیون‌هایی که از این قابلیت برخوردار هستند، نسبت به تلویزیون‌های قدیمی‌تر قیمت بیشتری دارند، پرداخت هزینه بیشتر برای خرید این تلویزیون ها را به جان می‌خرید؟ با در میان گذاشتن نظرات خود در بخش کامنت می‌توانید اطلاعات کاربران در رابطه با این قابلیت را تکمیل کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا