دانشنامه

رفرش ریت (Refresh Rate) چیست و چرا باید به آن توجه کنیم؟

امروزه در زندگی روزمره مان، نمایشگر ها دریچه ای برای ورود به دنیای مجازی هستند و به لطف آن ها می توانید از گوشی ها، تلویزیون ها، لپ تاپ ها و دیگر گجت های دیجیتال استفاده کنیم. نمایشگر ها از گذشته تاکنون همواره تغییرات زیادی را تجربه کردند و فناوری های جدید، برای تجربه بهتر و دریافت حس واقع گرایانه تر در این محصولات اعمال شدند. یکی از فناوری های مورد بحث که جدیدا اهمیت زیادی در نمایشگر ها پیدا کرده، رفرش ریت یا نرخ تازه سازی نمایشگر می باشد.

نرخ تازه سازی گوشی / نرخ تازه سازی نمایشگر

این فناوری در تلویزیون ها، مانیتور ها و حتی گوشی های هوشمند وجود دارد و کاربران زیادی به خصوص گیمر ها بر اهمیت آن تاکید می کنند. اما رفرش ریت چیست و چرا تا این اندازه پر اهمیت است؟ در این مقاله قصد داریم در مورد رفرش ریت و کاربرد آن در نمایشگر های مختلف صحبت کنیم تا ببینیم نمایشگر هایی با Refresh Rate بالا تا چه اندازه ارزش خرید دارند. تا انتهای این نوشته با تکنوسان مگ همراه باشید.

 رفرش ریت چیست؟

برای اینکه به مفهوم رفرش ریت پی ببریم، ابتدا باید نحوه به نمایش در آمدن یک محتوا بر روی نمایشگر را بدانیم. هر محتوای متحرکی که در یک نمایشگر دیده می شود، حاصل کنار هم قرار گرفتن چندین تصویر ثابت به صورت پی در پی است. این پشت هم قرار گرفتن تصاویر، موجب می شود یک محتوای متحرک را در گوشی یا لپ تاپ خود مشاهده کنید. رفرش ریت (Refresh Rate) یا نرخ بروزرسانی نمایشگر، واحدی برای اندازه گیری تعداد تصاویری است که یک نمایشگر می تواند در یک ثانیه به تصویر بکشد.

رفرش ریت در نمایشگر چیست

حداقل میزان رفرش ریت نمایشگر ها 60 هرتز است و تمامی گوشی ها، لپ تاپ ها و مانیتور ها قادرند حداقل 60 تصویر را در ثانیه به نمایش بگذارند. بنابراین زمانی که شما این سایت را به پایین اسکرول می کنید، تمامی محتوای آن به صورت پی در پی بر روی نمایشگر تان بروزرسانی می شوند و باعث می شوند یک محتوای متحرک بدون نقص مشاهده کنید. حالا تصور کنید در هنگام اسکرول کردن این صفحه، نمایشگرتان بجای 60 هرتز، با 10 هرتز تصاویر را تازه سازی می کرد و در هر ثانیه تنها 10 تصویر به شما نمایش میداد! بدون شک تصویر خروجی با لگ، کندی و غیر قابل مشاهده می شد.

دقیقا به همین دلیل است که بالا بودن رفرش ریت اهمیت زیادی دارد. حالا همین اختلاف را برای نمایشگر های 60 هرتز یا 120 هرتز در نظر بگیرید، نمایشگر های 120 هرتز می توانند محتوا را با سرعت بسیار بیشتری به نمایش بگذارند بنابراین کلیه فعالیت ها روان تر بنظر خواهد رسید. گیمر ها اهمیت ویژه ای برای نمایشگر هایی با رفرش ریت بالا قادرند زیرا در این صورت اجرای بازی های با FPS بالا به راحتی ممکن خواهد شد. FPS یا فریم ریت نیز به تعداد تصاویری می گویند ک یک محتوای متحرک از آن تشکیل شده است. برای آشنایی بیشتر با این فناوری می توانید به مقاله فریم ریت چیست مراجعه کنید.

رفرش ریت تلویزیون چیست

رفرش ریت گوشی چیست؟

تا چند سال پیش، خبری از رفرش ریت های بالا در گوشی ها نبود و تمامی گوشی های هوشمند بازار با نرخ بروزرسانی 60 هرتز عرضه می شدند. Razer Phone 1 اولین گوشی هوشمندی بود که از یک نمایشگر با رفرش ریت 120 هرتز بهره می برد. پس از معرفی این گوشی در سال 2017، رفته رفته کمپانی های بزرگی مانند سامسونگ، شیائومی و حتی اپل تصمیم گرفتند گوشی های خود را با نرخ بروزرسانی بالاتر عرضه کنند. امروزه تمام گوشی های پرچمدار و تعداد زیادی از گوشی های میان رده از نمایشگر هایی با نرخ بروزرسانی بالا استفاده می کنند تا تجربه کاربری بهتری را ارائه دهند. رفرش ریت گوشی های هوشمند در نسخه های 90 هرتزی، 120 هرتزی و حتی 144 هرتزی در بازار وجود دارند و می توانید بسته به نیاز خود یک گزینه را انتخاب کنید.

رفرش ریت مانیتور چیست

بالا بودن رفرش ریت موجب می شود در تمام فعالیت ها مانند وبگردی، گشت و گذار در شبکه های اجتماعی، گیم و … کارایی روان تری از گوشی خود ببینید اما این عمل تاثیر بسیار زیادی بر مصرف باتری می گذارد. گوشی هایی که از نمایشگر با رفرش ریت بالا بهره می برند تقریبا 50 درصد مصرف انرژی بیشتری دارند و این موضوع می تواند بر روی تجربه کاربری تاثیر منفی بگذارد. از این رو شما می توانید رفرش ریت گوشی را از تنظیمات بین 60 هرتز یا بالاتر جابجا کنید و بسته به نیاز خود کارایی روان تر یا مصرف انرژی بیشتر را داشته باشید.

رفرش ریت در مانیتور چیست؟

از آنجایی که سیستم های کامپیوتری قدرتمند ترین سخت افزار را در بین پلتفرم های مختلف دارند، به همین دلیل رفرش ریت در آن ها اهمیت زیادی خواهد داشت. بدون وجود یک مانیتور با رفرش ریت بالا، نیمی از پتانسیل یک سیستم گیمینگ بالارده به هدر می رود. با اتصال مانیتور هایی با رفرش ریت بالا به سیستم، تمامی فعالیت های ویندوز سریع تر و روان تر بنظر می رسد.

اسکرین رفرش ریت چیست

با این حال به دلیل قیمت بالای این مانیتور ها، عده کمی از مردم به سراغ خرید آن ها می روند و مانیتور های 120 هرتز یا بالاتر تنها انتخاب گیمر ها می باشند. البته رفرش ریت مانیتور های دسکتاپ مانند رفرش ریت گوشی ها تنها به 144 هرتز محدود نمی شود و رفرش ریت مانیتور های گیمینگ بالارده می توانند تا 360 هرتز هم بروزرسانی داشته باشند. البته این میزان بروزرسانی در یک ثانیه نیازمند یک سخت افزار بروز و قدرتمند نیز می باشد. تنظیمات ویندوز شامل بخشی برای تنظیم رفرش ریت است و به سادگی می توانید آن را تغییر دهید. برای آشنایی بیشتر با مانیتور های رفرش ریت بالا می توانید به مقاله راهنمای خرید مانیتور گیمینگ مراجعه کنید.

رفرش ریت در تلویزیون چیست؟

در دنیای تلویزیون ها هم تا چند سال پیش خبری از رفرش ریت های بالا نبود و تمامی آن ها با نرخ تازه سازی 60 هرتز عرضه می شدند. اما رفته رفته و با گسترش کنسول های نسل جدید، این استاندارد تغییر کرد و اکنون تلویزیون های گیمینگ بازار به دلیل ارائه تجربه هرچه بهتر از بازی، با رفرش ریت های بالاتر عرضه می شوند.

معنی رفرش ریت

چندی پیش شاهد عرضه کنسول های نسل نهمی با پشتیبانی از فریم ریت 120 FPS بودیم، بنابراین اگر بخواهید از تمام پتانسیل کنسول های جدید بهره ببرید، قطعا به نمایشگر هایی با نرخ تازه سازی 120 هرتز یا بیشتر نیاز خواهید داشت. البته نرخ بروزرسانی بالا در این تلویزیون ها به غیر از گیم کارایی دیگری ندارد و تجربه محسوسی در تماشای فیلم و ویدیو حس نخواهید کرد. با این وجود به دلیل قیمت بالای تلویزیون های با رفرش ریت بالا و کارایی نه چندان زیاد آن ها به غیر از کاربری گیمینگ، تنوع کمی از این تلویزیون ها در بازار وجود دارد.

به چه رفرش ریتی نیاز داریم؟

اگر قصد دارید گوشی، مانیتور یا تلویزیون خود را عوض کنید، ممکن است این سوال برای تان به وجود بیاید که به چه رفرش ریتی نیاز دارید و بهتر است چه نرخ تازه سازی را برای خرید نمایشگر در نظر بگیرید؟ پاسخ این سوال تا حد بسیار زیادی به نوع کاربری شما بستگی دارد. در مورد گوشی های موبایل باید گفت اگر تجربه کاربری برایتان از نگه داری شارژ مهم تر است، باید به سراغ گوشی های 90 یا 120 هرتز بروید. هرچند که این امکان وجود دارد در مواقع عدم نیاز به رفرش ریت بالا آن را خاموش کنید.

رفرش ریت یعنی چی

گوشی های 144 هرتز تنها به موبایل گیمر ها پیشنهاد می شوند؛ هرچند که در زمان نوشتن این مقاله تنها چند بازی وجود دارد که با فریم ریت بالای 90 هرتز اجرا شوند و سایر بازی ها همچنان به 60 FPS محدود هستند. در مورد رفرش ریت مانیتور ها هم باید گفت این موضوع به سخت افزار سیستم شما بستگی دارد، اگر مطمئن هستید که کارت گرافیک و پردازنده شما توانایی پردازش 120 FPS را دارد، بهتر است به سراغ مانیتور های 120 هرتز یا بالاتر بروید.

در غیر این صورت پتانسیل رفرش ریت مانیتور به هدر می رود و بلااستفاده می ماند. تلویزیون های رفرش ریت بالا هم تنها برای کسانی که از کنسول های نسل نهمی استفاده می کنند توصیه می شوند زیرا غیر از گیم کارایی دیگری نخواهند داشت و اگر یک گیمر حرفه ای نیستید، بهتر است در هنگام خرید تمرکزتان را روی رزولوشن و کیفیت تصویر بگذارید.

چگونه رفرش ریت را افزایش دهیم؟

تا اینجای مقاله، به این سوال که رفرش ریت چیست پاسخ دادیم و اکنون می دانید که رفرش ریت بالاتر موجب روان بودن و تجربه کاربری بهتر از یک نمایشگر می شود. به دلیل کارایی بالا، بسیاری از کاربران به دنبال روش های افزایش رفرش ریت نمایشگر خود هستند تا بتوانند از نهایت پتانسیل سیستم خود بهره ببرند. به طور کلی اگر نمایشگر گوشی، لپ تاپ یا کامپیوتر تان از رفرش ریت بالا پشتیبانی نکند، هیچ راهی برای افزایش آن ندارید و تنها کاری که می توانید انجام دهید تعویض آن با مدل جدیدتر است.

تنظیمات رفرش ریت

از طرف دیگر در برخی از موارد نمایشگر شما از رفرش ریت بالا پشتیبانی می کند اما این ویژگی در تنظیمات غیر فعال شده است. در این شرایط می توانید به سادگی آن را افزایش دهید و حداکثر پتانسیل گوشی یا سیستم تان را به کار بگیرید. در گوشی های هوشمند با رفتن به تنظیمات و بخش Display، با بخشی به اسم Refresh Rate مواجه می شوید که امکان تنظیم نرخ تازه سازی در 60 و بالاتر (بسته به پشتیبانی گوشی) را فراهم می کند. در ویندوز نیز با رفتن به بخش Display Setting و سپس Advanced Display Setting می توانید به راحتی Refresh Rate را به دلخواه خود تغییر دهید. (عکس بالا)

تفاوت رفرش ریت و فریم ریت در چیست؟

تا اینجا دانستیم که فریم ریت چیست و چه کاربردی دارد، اما اگر کمی در حوزه فناوری و به خصوص گیمینگ گشت و گذار کنید با واژه فریم ریت نیز روبرو خواهید شد. از این رو بسیاری از کاربران فریم ریت و رفرش ریت را با یکدیگر اشتباه میگیرند. برای درک بهتر این موضوع، باید بگوییم که فریم ریت در واقع تعداد تصاویر یک محتوای متحرک مانند ویدئو، بازی و … را به نمایش می گذارد.

رفرش ریت در گوشی های هوشمند

به عنوان مثال یک محتوای ویدئویی با نرخ 24 فریم در ثانیه ارائه می شود و شما آن را در حالی تماشا می کنید که 24 تصویر پی در پی را شامل شده است. رفرش ریت اما همانطور که گفتیم تنها فریم های قابل بروزرسانی در یک نمایشگر را به نمایش می گذارد و ربطی به نوع محتوا ندارد. ممکن است شما یک ویدئو 24 فریم را در یک نمایشگر 60 هرتز تماشا کنید، اما نمی توانید یک بازی 120 FPS را در یک نمایشگر که تنها از نرخ تازه سازی 60 هرتز بهره می برد اجرا کنید و خروجی نهایی همان 60 هرتز خواهد بود.

فریم در ثانیه یا FPS به این اشاره دارد که یک بازی یا محتوا در یک ثانیه از چند تصویر تشکیل شده است. نرخ تازه سازی اما تعداد دفعاتی است که نمایشگر یک محتوا جدید را به روز می کند.

سوالات متداول در مورد رفرش ریت

رفرش ریت 60 هرتز و 120 هرتز تا چه اندازه با هم تفاوت دارند؟

به طور کلی جواب این سوال تا حد زیادی به نوع کاربری شما بستگی دارد، در فعالیت هایی مانند وبگردی، گشت و گذار در شبکه های اجتماعی و مخصوصا گیم نرخ 120 هرتز یک تجربه فوق العاده و ایده آل است اما برای تماشای فیلم و ویدئو این 2 هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.

چه نرخ تازه سازی برای گیم مناسب است؟

عموما گیمر های عادی به نمایشگر هایی با نرخ تازه سازی 60 هرتز بسنده می کنند، اما اگر قصد انجام بازی در سطوح حرفه ای را داشته باشید حداقل نرخ تازه سازی که باید به دنبال آن باشید 120 است. البته این موضوع به سخت افزار و یا کنسولی که با آن به بازی می پردازید نیز مرتبط خواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله به این سوال که رفرش ریت چیست پاسخ دادیم و سپس کاربرد رفرش ریت در گوشی، مانیتور و تلویزیون را مورد بررسی قرار دادیم. عموما اگر قصد خرید مانیتور، تلویزیون و یا گوشی جدید دارید، رفرش ریت یکی از فاکتور هایی است که قطعا باید به آن توجه کنید. این مسئله درست است که رفرش ریت های بالا هدف اصلی گیمر ها می باشند اما نمی توان این فناوری را محدود به گیم کرد. رفرش ریت بالاتر می تواند در تمام فعالیت ها مانند وبگردی، اسکرول و … کارایی روان تر را به ارمغان بیاورد و تجربه کاربری بهتری به شما القا کند. شما با چه رفرش ریتی با گوشی یا مانیتور خود کار می کنید؟ بنظر شما کاربرد رفرش ریت تا این اندازه مهم است؟ نظرات و سوالات خود را با ما و دیگر کاربران مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا