دانشنامه

رزولوشن چیست؟ آشنایی با انواع رزولوشن و تاثیر آن در پلتفرم های مختلف

در دنیای امروز کیفیت حرف اول را می زند و می توان گفت طیف وسیعی از پیشرفت های حوزه تکنولوژی در جهت افزایش کیفیت داده های دیجیتال و بهبود جلوه های بصری آن ها به وجود آمده است. با ظهور کیفیت های 4K و 8K، ثبت داده ها و پخش آن ها توسط نمایشگر اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده و مقوله “رزولوشن” از همیشه پر اهمیت تر شده است.

 همانطور که می دانیم، هرچقدر کیفیت ثبت داده ها و پخش آن ها توسط نمایشگر ها بالاتر باشد، تجربه بهتر و واقع گرایانه تری بدست خواهیم آورد و از این رو همواره در هنگام خرید، به سمت بالاترین رزولوشن می رویم. اما رزولوشن چیست و آیا واقعا تا این اندازه اهمیت دارد؟ در این مقاله به این سوال پاسخ می دهیم و تاثیر انواع رزولوشن را مورد بررسی قرار می دهیم. با تکنوسان مگ همراه شوید.

پیکسل در صفحه نمایش چیست؟

انواع رزولوشن فیلم / انواع رزولوشن تصویر

برای اینکه با مفهوم انواع رزولوشن آشنا شویم، نیاز است که ابتدا بدانیم پیکسل چیست و چه نقشی در کیفیت تصویر ایفا می کند. پیکسل در واقع کوچکترین واحدی است که در یک تصویر دیجیتالی نمایش داده می‌ شود و هر محتوای تصویری یا ویدیویی، از کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی پیکسل تشکیل می شوند. پیکسل ها مربع های کوچکی هستند که با کنار هم قرار گرفتن، یک تصویر کامل را به نمایش در می آورند.

اگر از فاصله بسیار نزدیک به نمایشگر های گوشی، تلویزیون و … نگاه کنید، می توانید پیکسل ها را مشاهده کنید. هرچقدر اندازه پیکسل ها کوچکتر باشد و محتوای پخش شده در پیکسل های بیشتری اجرا شود، تصاویر با کیفیت تری ارائه خواهد شد. به همین دلیل است که بیشتر بودن تراکم پیکسلی یک نمایشگر، موجب با کیفیت تر بودن آن می شود.

رزولوشن چیست؟

حالا که با مفهوم پیکسل و کاربرد آن در نمایشگر ها آشنا شدیم، وقت آن است که بدانیم رزولوشن چیست. ساده ترین تعریفی که می توان برای رزولوشن بیان کرد این است که به تعداد پیکسل های قرار گرفته در طول و عرض نمایشگر رزولوشن می گویند. همانطور که گفتیم، برای به نمایش در آمدن تصاویر در نمایشگر نیاز است که تعداد زیادی پیکسل در کنار هم قرار بگیرند.

رزولوشن عددی است که پیکسل های به کار رفته در طول و عرض نمایشگر را نشان می دهد و به همین دلیل در هنگام خرید مانیتور، تلویزیون و … اهمیت بسیار زیادی دارد. یک نمایشگر Full HD دارای 1920×1080 پیکسل و یک نمایشگر 4K دارای 2160×3840 پیکسل می باشد. هرچقدر نمایشگر بزرگتر باشد، بالا بودن رزولوشن اهمیت بیشتری در آن پیدا می کند،به عنوان مثال رزولوشن فول اچ دی در یک گوشی موبایل بیانگر پیکسل های بسیار ریز و در نتیجه کیفیت تصویر بهتر است اما این رزولوشن در یک تلویزیون 50 اینچی کیفیتی نه چندان مناسب را به ارمغان می آورد. در زیر تاثیر رزولوشن در پلتفرم های مختلف را مورد بررسی قرار می دهیم.

انواع رزولوشن فیلم / انواع رزولوشن تصویر

تاثیر رزولوشن در دوربین

هر دوربین برای ثبت عکس و ویدئو بسته به کیفیت خود، یک رزولوشن را ارائه می دهد که می توان گفت بیانگر کیفیت آن می باشد. تقریبا تمام دوربین هایی که امروزه در گوشی ها به کار می روند، می توانند با رزولوشن FHD فیلم و عکس ثبت کنند. با این وجود گوشی های پرچمدار می توانند به صورت 4K و حتی 8K نیز به ثبت تصویر بپردازند. هرچقدر رزولوشن دوربین بیشتر باشد، کیفیت آن بیشتر می شود اما حجم محتوای ثبت شده نیز به طرز قابل توجهی افزایش پیدا می کند، این مسئله به دلیل ثبت جزئیات بیشتر از محیط اطراف است.

توجه داشته باشید برای پخش محتوای رزولوشن بالا، به یک نمایشگر با کیفیت نیاز خواهید داشت در غیر این صورت خروجی تصویر به حد کافی خوب نخواهد بود. از طرف دیگر رزولوشن در دوربین جزئیات ثبت شده را نشان می دهد و هیچ ربطی به کیفیت ثبت آن جزئیات ندارد. به عنوان مثال یک دوربین بالارده در رزولوشن FHD می تواند به دلیل ثبت نور بیشتر و سنسور دقیق تر در ثبت رنگ ها بسیار بهتر از یک دوربین FHD پایین رده عمل کند.

تاثیر رزولوشن در تصاویر و ویدئو ها

بدون شک یک محتوای رزولوشن بالا همیشه بهتر است و می تواند تجربه متفاوتی برای تان به ارمغان بیاورد. تصاویر و ویدئو ها بسته به دوربینی که توسط آن ثبت می شوند رزولوشن متفاوتی دارند و می توان در یک نگاه کلی گفت هر چقدر رزولوشن بیشتر باشد، نتیجه نهایی مطلوب تر است. پخش ویدئو های رزولوشن بالا به بار پردازشی بالایی نیاز دارد و از این رو اگر سیستم شما به اندازه کافی قدرتمند نباشد نمی توانید آن را پخش کنید. محتوای رزولوشن بالا برای اینکه در بهترین کیفیت پخش شوند باید در نمایشگر مناسب خروجی گرفته شوند. به عنوان مثال پخش یک ویدئو 4K در نمایشگر FHD موجب هدر رفتن پتانسیل ویدئو می شود.

بالاترین رزولوشن عکس

تاثیر رزولوشن در بازی ها

بحث رزولوشن در مورد بازی ها اندکی فرق می کند؛ بالا رفتن توان پردازشی کنسول ها و سیستم های گیمینگ موجب شده اجرای بازی های رزولوشن بالا ممکن شوند. امروزه بازی های با رزولوشن 4K ارائه می شوند اما برخی از سیستم های بالارده می توانند بازی های 8K را نیز خروجی بگیرند. در محتوای ویدیویی به دلیل اینکه تنها تصاویر از قبل ضبط شده پخش می شوند به بار گرافیکی چندان زیادی نیاز نیست اما بازی ها تمام پیکسل ها را در لحظه رندر می گیرند و به همین دلیل هرچقدر رزولوشن بالاتر برود به سیستم قدرتمندتری  نیاز خواهید داشت.

رابطه رزولوشن با اندازه نمایشگر

تا اینجای مقاله متوجه شدیم که رزولوشن چیست و چه تاثیری در کیفیت تصویر دارد. همانطور که به آن اشاره کردیم، رزولوشن رابطه مستقیمی با اندازه نمایشگر و فاصله ای که از آن به نمایشگر نگاه می کنید دارد. گوشی ها به دلیل اینکه از فاصله نزدیک مورد استفاده قرار می گیرند، نیاز به انواع رزولوشن بالاتری دارند از این رو امروزه حتی گوشی های 4 اینچی هم رزولوشن FHD را ارائه می دهند.

البته استاندارد رزولوشن فول اچ دی در گوشی ها به دلیل ابعاد متفاوت نمایشگر اندکی متفاوت است و معمولا در گوشی ها 1080×2400 پیکسل برابر FHD می باشد. البته گوشی های بالارده امروزی رزولوشن QHD هم ارائه می دهند تا جزئیات بسیار بیشتری را دریافت کنید. لپ تاپ ها و مانیتور ها هم در انواع رزولوشن های استاندارد FHD و QHD در بازار وجود دارند که برای مدل های 19 الی 27 اینچی کیفیت بسیار مناسبی ارائه می دهند.

در مورد تلویزیون ها اما همه چیز متفاوت است و امروزه با بالا رفتن کیفیت محتوا تلویزیون های Full HD رفته رفته در حال منسوخ شدن هستند. تلویزیون های بالارده امروزی رزولوشن 7680×4320 پیکسل یا 8K را ارائه می دهند که عدد بسیار قابل توجهی است و انتظار نمی رود تا چندین سال آینده شاهد پیدایش رزولوشن بالاتری باشیم.

انواع رزولوشن

از گذشته تا کنون همواره کیفیت نمایشگر ها در حال پیشرفت بوده و روز به روز شاهد بازی با اعداد توسط کمپانی های سازنده هستیم. اعدادی که روزی نشانگر اوج کیفیت در تلویزیون ها و دیگر نمایشگر های اطراف مان بودند امروزه هیچ ارزشی ندارند و رفته رفته منسوخ می شوند. به همین دلیل می توان پیش بینی کرد که در آینده نیز این اتفاق خواهد افتاد و رزولوشن های بسیار بالایی مانند 8k قطعا جایگزین دیگر کیفیت ها می شوند. در ادامه انواع رزولوشن های رایج و کاربرد آن ها را بررسی می کنیم.

انواع رزولوشن مانیتور

720P: می توان این رزولوشن را کمترین وضوحی دانست که برای محتوای امروزی ارائه می شود. به این رزولوشن HD نیز گفته می شود و پیکسل های آن برابر 1280×720 می باشند. معمولا ارزان ترین مانیتور ها و گوشی های بازار با کیفیت HD عرضه می شوند.

1080P: شاید بتوان پر استفاده ترین رزولوشن در دنیای امروز را 1080P یا Full HD دانست. 1920×1080 امروزه در طیف وسیعی از گوشی ها، مانیتورها و تلویزیون ها مورد استفاده قرار می گیرد. این وضوح کاملا راضی کننده است از این رو هم برای بازی و هم برای تماشای فیلم استفاده می شود.

2K: رزولوشن 2K یا 1440p جایگاه بعدی وضوح تصویر را در اختیار دارد. وضوح 2K میتواند تجربه بسیار خوبی از جزئیات تصویر را برایتان به ارمغان بیاورد. به دلیل اینکه این وضوح 4 برابر HD کیفیت ارائه می کند، به آن Quad HD یا QHD نیز گفته می شود. پیکسل های این وضوح برابر 2560×1440 می باشد و  بسیاری از گوشی های پرچمدار، مانیتور ها و دیگر نمایشگر ها این رزولوشن را ارائه میدهند.

انواع رزولوشن گوشی

4K: رزولوشن 4K به نام های UHD یا Ultra HD نیز خوانده می شود و می تواند 4 برابر 1080P کیفیت پخش ارائه دهد. 2160×3840 پیکسل برای هر نمایشگری یک عدد عالی است و وجود آن می تواند بهترین کیفیت ممکن را نوید ببخشد. این رزولوشن در کنسول های نسل نهمی پشتیبانی می شود و بسیاری از تلویزیون های امروزی آن را ارائه می دهند.

8K: در بین انواع رزولوشن، 8k بالاترین وضوحی است که در حال حاضر در تلویزیون ها ارائه شده 8K می باشد. تراکم پیکسلی این کیفیت برابر 7680×4320 پیکسل می باشند که 8 برابر کیفیت FHD می باشد. امروزه تنها تلویزیون های بالارده این کیفیت را ارائه می کنند و این کیفیت چندان فراگیر نشده است. حجم بالای محتوای 8K موجب شده ویدئوهای کمی با این کیفیت وجود داشته باشد و به سادگی نتوان آن ها را پیدا کرد. به عنوان مثال ثبت هر دقیقه فیلم 8K به وسیله گوشی S20 ULTRA حدود 600 مگابایت از فضای شما را اشغال خواهد کرد!

سوالات متداول رزولوشن 

آیا رزولوشن بالاتر همیشه بهتر است؟

رزولوشن بالاتر به معنی کیفیت بهتر و بیشتر محتوای پخش شده است. اما این موضوع موجب بالا رفتن حجم نیز می شود، از آن گذشته اگر نمایشگر شما از رزولوشن بالا پشتیبانی نکند استفاده از آن بی معنی خواهد بود.

چه رزولوشنی برای تماشای فیلم مناسب است؟

این مسئله بستگی به کیفیت نمایشگر تان دارد، اگر از نمایشگر های FHD استفاده می کنید بهتر است که به سراغ فیلم های HD یا کیفیت پایین تر نروید زیرا تجربه دلچسبی ارائه نمی دهند. فیلم های 4K با اینکه کیفیت بی نظیری ارائه می دهند اما حجم بسیار بالایی دارند.

سخن پایانی

در این مقاله کاربرد انواع رزولوشن را در محیط های مختلف مورد بررسی قرار دادیم و اکنون می دانیم که رزولوشن چیست و چقدر اهمیت دارد. این مسئله کاملا درست است که رزولوشن بیشتر مساوی با کیفیت بهتر خواهد بود اما نمی توان گفت که همیشه بهتر است به سراغ عدد بالاتر بروید. در لپ تاپ ها و گوشی ها رزولوشن بالاتر نمایشگر به معنی مصرف انرژی بیشتر و شارژدهی کمتر است. در سایر دیوایس ها هم اگر شما محتوایی با رزولوشن بالا برای پخش نداشته باشید کیفیت تصویرتان تفاوتی نخواهد داشت.

بنابراین قبل از اینکه یک نمایشگر با رزولوشن بالا خریداری کنید ابتدا نیاز های خود را بسنجید تا گزینه انتخابی مناسب نوع کاربری شما باشد. بنظر شما رزولوشن تا چه اندازه اهمیت دارد؟ شما از چه رزولوشنی در نمایشگر خود استفاده می کنید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا