مرورگر ها را می توان دریچه ای به دنیای اینترنت دانست که سعی می کنند تجربه بهتری از وبگردی برایمان به وجود بیاورند. گسترش استفاده از مرورگر در پلتفرم های مختلف موجب شده مرورگر ها همواره با آپدیت های مکرر ویژگی های بیشتری ارائه کنند. از سوی دیگر وقتی صحبت از گشت و گذار در اینترنت می شود همواره مقوله امنیت اطلاعات و حریم شخصی به میان می آید، مقوله ای که شرکت های بزرگی همچون گوگل سعی می کنند توجه ویژه ای به آن داشته باشند.
حالت ناشناس مرورگر نیز یکی از ویژگی هایی است که در راستای افزایش امنیت کاربران معرفی شد. این قابلیت که با نام های Incognito یا حالت پرایوت نیز شناخته می شود ابتدا در مرورگر کروم وجود داشت اما با گذر زمان و استقبال کاربران محبوبیت بیشتری پیدا کرد و اکنون تقریبا تمامی مرورگر ها چه در دسکتاپ و چه در موبایل از آن بهره می برند. در این مقاله قصد داریم ببینیم که حالت ناشناس مروگر چیست و دقیقا چه کاربردی دارد. تا انتهای این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید تا ویژگی ها، کاربرد و نحوه استفاده از پرایوت تب مرورگر ها را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
حالت ناشناس مرورگر چیست؟
همانطور که می دانید پس از جست و جو در مرورگر، اطلاعاتی مانند سابقه جست و جو، کوکی ها، کش، اطلاعات مربوط به حساب کاربری و … در مرورگر ذخیره می شوند. ذخیره شدن این اطلاعات موجب می شود دفعات بعدی که قصد بازدید از یک سایت را داشته باشید تجربه بهتری کسب کنید. با این وجود در شرایطی خاص علاقه ای نداریم که این اطلاعات در سیستم مان ذخیره شوند. در حالت عادی شما می توانید به صورت دستی سابقه مرورگر و داده های آن را حذف کنید اما علاوه بر اینکه این مسیر اندکی طولانی و سخت است، گاهی علاقه ای به پاک کردن سابقه سایت ها نداریم.
برای حل این مشکل و حفظ حریم خصوصی، حالت اینکوگنیتو (Incognito) یا پرایوت تب (Private Tab) در سال 2005 به وجود آمد؛ این ویژگی در واقع یک تب جدید در اختیارتان قرار می دهد که هیچگونه سابقه سرچ، کوکی یا اطلاعات دیگری را ذخیره نمی کند. به بیان دیگر زمانی که شما در تب ناشناس مرورگر به جست و جو بپردازید، پس از بستن تب تمامی داده های مربوط به جست و جو و اطلاعات مربوط به سایت از مرورگر پاک می شوند. این ویژگی موجب می شود بدون آنکه نیاز به پاک کردن سابقه مرورگر داشته باشید بتوانید به صورت ایمن وبگردی کنید.
حالت ناشناس مرورگر چه کاربردی دارد؟
شاید از خودتان بپرسید کاربرد حالت ناشناس مرورگر چیست و اصلا چرا باید از آن استفاده کنیم؟ در نگاه اول ذخیره شدن چند داده ساده یا هیستوری مرورگر مسئله چندان مهمی بنظر نمی رسد چه برسد به آنکه بخواهیم برای این کار یک تب مخصوص باز کنیم. اما شرایطی را تصور کنید که قصد دارید با سیستم یا گوشی یک شخص دیگر وبگردی کنید و نمی خواهید اطلاعات تان در سیستم باقی بماند، با استفاده از این قابلیت می توانید یک وبگردی ایمن را تجربه کنید.
از سوی دیگر ممکن است در سیستم کافی نت، دانشگاه یا … قصد وارد کردن اطلاعات حساب کاربری یک سایت خاص را داشته باشید، اگر برای این کار از تب ناشناس مرورگر استفاده کنید پس از بستن مرورگر هیچ گونه رمز و نام کاربری در سیستم ذخیره نمی شود و شخص بعدی که از سیستم استفاده کند نمی تواند به هیچ داده ای دست پیدا کند. تب ناشناس همچنین یکی از ایمن ترین گزینه ها برای ورود به صفحه پرداخت بانک می باشد زیرا اطلاعاتی مانند شماره کارت و تاریخ انقضای کارت به هیچ عنوان در آن ذخیره نمی شوند.
با استفاده از این تب همچنین می توانید بدون نیاز به خارج شدن از اکانت وارد چند اکانت خود در یک مرورگر شوید. جدا از این هنگامی که اکانت گوگل تان را در چند دیوایس وارد کرده باشید، تمامی سوابق مرورگر در دیوایس ها بروزرسانی می شوند اما با استفاده از تب ناشناس هیچ داده ای به دیوایس های دیگر منتقل نخواهد شد. البته به این موضوع توجه داشته باشید که حتی با استفاده از پرایوت تب مرورگر، باز هم سایت ها می توانند به یک سری از داده های ضروری در دستگاه شما دسترسی پیدا کنند.
چگونه از حالت ناشناس در مرورگر های مختلف استفاده کنیم؟
همانطور که گفتیم تب ناشناس در مرورگر های زیادی وجود دارد، بنابراین چه با گوشی وبگردی کنید چه با کامپیوتر، می توانید از این قابلیت استفاده کنید. این قابلیت عموما در گوگل کروم با نام اینکوگنیتو (Incognito) و در مرورگر های دیگر با اسم Private Tab ، Private Window یا InPrivate شناخته می شود. عموما عملکرد این ویژگی در اکثر مرورگر ها یکسان است اما برخی از آن ها ویژگی های خاص دیگری مانند ابزار گذر از تحریم اختصاصی نیز ارائه می دهند.
توجه داشته باشید که در تب ناشناس مرورگر امکان گرفتن اسکرین شات وجود ندارد، همچنین در این تب تمامی افزونه های مرورگر غیر فعال می شوند و اگر قصد دارید از اکستنشن های مرورگر استفاده کنید باید آن ها را یک به یک به تب ناشناس اضافه کنید. عموما روش ورود به تب ناشناس در مرورگر های مختلف چه در ویندوز و چه در گوشی یکسان است و با طی کردن یک سری مراحل مشخص می توانید به آن دسترسی پیدا کنید.
برای اینکار ابتدا مرورگر را باز کنید، سپس از بخش سمت راست بالای صفحه گزینه 3 نقطه را انتخاب کنید. در ادامه بر روی گزینه New Incognito Tab یا New Private Tab کلیک کنید. پس از آن یک صفحه جدید برای تان باز می شود که لوگو پرایوت تب در مرکز آن به چشم می خورد. می توانید به راحتی در این صفحه جدید به وبگردی بپردازید و حتی چندین تب پرایوت باز کنید. پس از بستن مرورگر نیز تمامی داده ها به صورت خودکار پاک می شوند.
سوالات متداول در مورد پرایوت تب مرورگر
آیا دیدن سابقه برگه ناشناس INCOGNITO مرورگر کروم امکانپذیر است؟
آیا حالت ناشناس واقعاً امن و خصوصی است؟
حالت ناشناس در چه مرورگر هایی وجود دارد؟
آموزش پاک کردن کش مرورگر های مختلف (کروم، فایرفاکس، اج و بریو)
سخن پایانی
در این مقاله به این سوال که حالت ناشناس مرورگر چیست پاسخ دادیم و نحوه استفاده از این ویژگی در مرورگر های مختلف را بررسی کردیم. بدون شک حالت اینکوگنیتو یک ویژگی کاربردی در مرورگرهاست که تضمین می کند افراد مختلف نتوانند به اطلاعات شخصی شما دست پیدا کنند. پیشنهاد می شود اگر قصد وبگردی با گوشی یا سیستم شخص دیگری را دارید، حتما از این قابلیت استفاده کنید تا اثری از داده های تان در مرورگر باقی نماند.
این قابلیت برای مخفی کردن اطلاعات حساب کاربری یا اطلاعات بانکی پس از پرداخت نیز کاربردی خواهد بود اما باید به این نکته توجه داشته باشید که پرایوت تب مرورگر همه چیز را مخفی نمی کند و همواره سایت مقابل قادر است به یک سری داده های تان دسترسی داشته باشد.
نظر شما در مورد کاربرد حالت ناشناس مرورگر چیست؟ آیا شما از این قابلیت استفاده می کنید؟ نظرات و تجربیات خود در این زمینه را با ما و دیگر کاربران مجله تکنوسان به اشتراک بگذارید.