کامپیوتر و لپ تاپ

راهنمای خرید پردازنده های AMD؛ نحوه انتخاب یک سی پی یو AMD خوب

در دنیای فناوری و به‌خصوص در حوزه کامپیوتر، پردازنده‌ها به عنوان مغز متفکر سیستم‌های محاسباتی شناخته می‌شوند. انتخاب یک پردازنده مناسب می‌تواند تأثیر زیادی بر عملکرد کلی سیستم داشته باشد، به‌ویژه برای کاربرانی که به انجام کارهای سنگین مانند بازی‌های ویدئویی، ویرایش ویدئو، طراحی گرافیکی یا محاسبات علمی می‌پردازند. در این میان، پردازنده‌های AMD به عنوان یکی از دو رقیب اصلی در بازار پردازنده ها، در سال‌های اخیر توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کرده‌اند. AMD با معرفی معماری های نوآورانه و محصولات متنوع توانسته است جایگاه خود را در بازار پردازنده‌ها تثبیت کند. از سری Ryzen که به خاطر قدرت پردازشی بالا و قیمت مناسب شناخته می‌شود تا سری Threadripper که برای کاربران حرفه‌ای و نیازهای محاسباتی سنگین طراحی شده است، AMD گزینه‌های فراوانی را برای انتخاب به کاربران ارائه می‌دهد. این تنوع در محصولات، به کاربران این امکان را می‌دهد که با توجه به نیازها و بودجه خود، بهترین گزینه را انتخاب کنند.

علاوه بر این، رقابت بین AMD و رقیب اصلی‌اش، Intel باعث شده است که هر دو شرکت به طور مداوم در تلاش برای بهبود عملکرد و کاهش قیمت‌ها باشند. این رقابت نه تنها منجر به پیشرفت فناوری شده، بلکه انتخاب‌های بیشتری را برای مصرف‌کنندگان فراهم کرده است. بنابراین، آگاهی از ویژگی‌ها و قابلیت‌های مختلف پردازنده‌های AMD می‌تواند به کاربران کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرند. در مقاله راهنمای خرید پردازنده های AMD از تکنوسان مگ، به بررسی نکات کلیدی در خرید پردازنده‌های AMD خواهیم پرداخت. از جمله مواردی که باید در نظر گرفته شوند شامل نوع کاربری، نسل پردازنده و ویژگی‌های فنی آن است. همچنین به بررسی تفاوت‌های بین مدل‌های مختلف پردازنده‌های AMD خواهیم پرداخت تا شما بتوانید بهترین گزینه را با توجه به نیازهای خود انتخاب کنید. اگر قصد خرید پردازنده دارید، با ما همراه باشید.

معرفی سری پردازنده های AMD

راهنمای خرید پردازنده های amd

سری Ryzen محبوب‌ترین خط تولید پردازنده‌های AMD است. AMD معماری جدید Zen خود را در سال 2017 با سری Ryzen معرفی کرد. همانند Intel Core، پردازنده‌های Ryzen هم از چهار رده Ryzen 7 ،Ryzen 5 ،Ryzen 3 و Ryzen 9 تشکیل می‌شوند. البته با توجه به تفاوت سی پی یو های اینتل و AMD نمی توان این دو برند را یکسان قرار داد. همچنین AMD سری پردازنده های دیگری را با نام های Athlon و Threadripper ساخته است که هر کدام برای مصارف خاصی تولید شده که در ادامه به بررسی هر کدام اشاره خواهیم کرد. به طور کلی CPU های AMD در خانواده و سری‌های زیر ساخته شده و روانه‌ی بازار می‌شوند:

  • Ryzen 
  • Athlon
  • Threadripper
  • Epyc 
  • Pro

بررسی سیستم نامگذاری سی پی یو های AMD

راهنمای خرید پردازنده های ای ام دی

تشخیص نسل CPU AMD بسیار ساده است. برای این کار شما باید پردازنده amd را به دو دسته‌ CPU و APU تقسیم بندی کرده و سپس نامگذاری را انجام دهید. APU مخفف عبارت Accelerated processing unit می‌باشد که عبارت است از مجموعه‌ای از پردازنده‌ها که به عنوان یک CPU و GPU عمل می‌کنند. برای سری پردازنده‌های Ryzen، نام‌گذاری پردازنده متشکل از نام پردازنده که از آن به عنوان سری پردازنده هم یاد می‌شود. رده پردازنده که یک عدد یک‌رقمی است و پس از آن مدل پردازنده (عدد SKU) که یک عدد چهار رقمی است و هر کدام از ارقامش معنای خاص خود را دارد. گاهی اوقات یک حرف پسوند هم در نام پردازنده قرار می‌گیرد.

اولین رقم در نام مدل پردازنده ، سری پردازنده را مشخص می‌کند برای مثال Ryzen 7xxx. اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم سال ساخت پردازنده است و این رقم هر چقدر بالاتر باشد پردازنده جدیدتر و قوی‌تر است. مثلا پردازنده‌ای که عدد SKU آن 7000 است یا با عدد 7 شروع می‌شود قطعا عملکرد بهتری نسبت به پردازنده‌های دارد که عدد SKU آن 5000 است یا با عدد 5 شروع می‌شود.

رقم دوم از مدل پردازنده نشان‌دهنده خانواده یا سری پردازنده است.

  • عدد 1 = Athlon Silver
  • عدد 2 = Athlon Gold
  • عدد 3 و 4 = Ryzen 3
  • عدد 5 و 6 = Ryzen 5
  • عدد 7 و 8 = Ryzen 7 , 9
  • عدد 9 = Ryzen 9

این رقم هم هر چقدر بیشتر باشد بهتر است یا به عبارت دیگر سری پردازنده جدیدتر خواهد بود که می‌توان از آن انتظار عملکرد بهتری را داشت. به عنوان مثال، اگر با پردازنده‌ی 7945HX مواجه هستید، این CPU جزئی از سری Ryzen 9 است.

رقم بعدی یعنی رقم سوم در مدل پردازنده به معماری به کار رفته در پردازنده اشاره دارد. معماری پردازنده‌های AMD با نام Zen‌ شناخته می‌شود. عدد بعد از Zen نشان‌دهنده جدیدتر بودن معماری به کار رفته در پردازنده است. مثلا معماری Zen5 نسبت به معماری Zen4 یا Zen3 جدیدتر است. باید بگوییم رقم سوم در مدل پردازنده یا عدد SKU با همان عدد معماری مطابقت دارد. یعنی اگر معماری پردازنده Zen5 باشد این رقم هم 5 و اگر Zen3‌ باشد این رقم 3 خواهد بود. هر چقدر معماری جدیدتر باشد بدون شک عملکرد پردازنده در مجموع جهات بهتر خواهد بود پس این رقم هم هر چقدر بیشتر باشد بهتر است.

رقم آخر یا رقم چهارم از مدل پردازنده یا عدد 0 است یا عدد 5 است. اگر 0 باشد به معنای رده‌پایین بودن و اگر 5 باشد به معنای رده‌بالا بودن پردازنده در یک سری ساخت مشخص است. به عنوان مثال اگر دو پردازنده Ryzen 5 داشته باشید که هر سه رقم عدد SKU آنها یکی باشد ولی رقم چهارم SKU یکی 0 و دیگری 5 باشد ، در این صورت پردازنده‌ای که رقم چهارم آن 5 است پردازنده بهتری است. در نظر داشته باشید که این مقایسه بین دو پردازنده از دو سری مختلف مثلا یک پردازنده Ryzen 5 و یک پردازنده Ryzen 7 یا زمانی که ارقام دیگر عدد SKU با هم متفاوت باشند صحیح نیست.

نکات خرید پردازنده های amd

همان‌طور که گفته شده AMD از حروف پسوند هم بعضا در پردازنده‌های خود استفاده می‌کند. هر کدام از این حروف معنای خاصی دارند که در ادامه مشاهده می‌کنید.

پسوند معنی
G برخورداری از گرافیک یکپارچه Radeon
GE برخورداری از گرافیک یکپارچه Radeon با مصرف انرژی و قدرت کمتر
X سرعت کلاک بیشتر نسبت به مدل عادی
XT سرعت کلاک بیشتر با عملکرد بهتر از X
AF اولین نسل از پردازنده‌های AMD با معماری Zen 
H پردازنده‌های لپ تاپ قدرتمند با گرافیک یکپارچه Radeon 
HS پردازنده‌های لپ تاپ قدرتمند با گرافیک یکپارچه Radeon و مصرف انرژی کمتر
HX پردازنده‌های لپ تاپ قدرتمند با گرافیک یکپارچه Radeon و قابلیت اورکلاک شدن
S پردازنده‌های دسکتاپ با گرافیک یکپارچه Radeon و مصرف انرژی کم
C ساخته شده اختصاصی برای کروم بوک‌ها و مصرف کمی دارد
E در لپ تاپ‌های بسیار سبک و قابل‌حمل استفاده می‌شود و مصرف کمی دارد
U قدرت پردازش کمتر و مصرف کمتری دارد

AMD Ryzen 3

انواع CPU های AMD Ryzen 3 در کامپیوتر های اقتصادی به کار گرفته می‌شود. رایزن 3 ضعیف‌ ترین عضو سری پردازنده های Ryzen است اما قدرت کافی برای تمام کارهای روزمره را در اختیار شما قرار می‌دهد. این نوع از CPU ها اساسا چهار هسته‌ای هستند و بعضی از آنها هسته مجازی هم ندارند، به این معنی که قدرت آنها به همان چهار هسته محدود می شود. حافظه کش آنها هم معمولا 4 مگابایت است که البته در بعضی موارد به 8 مگابایت هم می‌رسد. همچنین انواع CPU AMD رایزن 3 تنها به شکل APU عرضه می‌شوند. APU با پردازنده‌های AMD ضعیف نیستند اما توصیه می شود از آنها برای اجرای بازی‌ و کارهای گرافیکی استفاده نکنید. به علاوه با توجه به اقتصادی بودن پردازنده های Ryzen 3 این احتمال وجود دارد که AMD در آینده همه‌ آنها را در قالب APU تولید کند.

AMD Ryzen 5

سی پی یو 5 AMD Ryzen ، یک پردازنده میان رده AMD به حساب می‌آید. این پردازنده برای کسانی که قدرت پردازش بالا را با کم‌ترین قیمت می‌خواهند مناسب است. پردازنده ریزند 5 ، نیازهای اکثر کاربرهای عمومی را پوشش می دهد و در بخش تک هسته ای ، عملکردی برابر با قدرتمندترین CPU های Ryzen دارند. این پردازنده در انواع لپ تاپ گیمینگ دیده می‌شود اما آن را برای اجرای بازی‌های رده بالا پیشنهاد نمی‌کنیم. پردازنده‌های رایزن ۵ حداقل ۶ هسته اصلی و ۱۲ هسته مجازی را در دسترس شما قرار می‌دهند. 

راهنمای خرید سی پی یو amd

AMD Ryzen 7

رایزن ۷ سری پرچم‌دار سابق شرکت AMD است. این پردازنده‌های رده‌بالا برای سیستم‌های گیمینگ، تولید محتوا و محیط های کاری مناسب هستند. قیمت آنها تا حدودی از پردازنده‌های Ryzen 5 بیشتر است ولی کاملا مناسب اجرای برنامه‌های گرافیکی سنگین و گیمینگ حرفه‌ای است. این پردازنده‌ها 8 هسته حقیقی (دو هسته بیشتر از پردازنده‌های Ryzen 5) و 16 هسته مجازی دارند و حافظه کش‌ آنها بسته به مدلی که دارند بین 8 تا 32 مگابایت متغیر است. سرعت پایه در برخی از پردازنده‌های Ryzen 7 به 3.8 گیگاهرتز هم می‌رسد (مدل‌هایی که دارای حرف X در انتهای نامشان هستند). همچنین یک سری از پردازنده‌های رایزن 7 هم پسوند X3D را دارند که به معنای حافظه کش بیشتر برای چیپ و قدرت بیشتر است. حافظه کش X3D باعث عملکرد بهتر این پردازنده ها در اجرای بازی‌های ویدیویی شده اما ممکن است در برخی برنامه‌های دیگر با کاهش عملکرد مواجه شوید.

AMD Ryzen 9

پردازنده های AMD Ryzen 9 بالاترین قدرت ممکن در سری های Ryzen را دارند. در حال حاضر رایزن 9 پرچم‌دار سری Ryzen بوده و هر چیزی که از یک CPU بخواهید را در اختیار شما قرار می‌دهد. برای سیستم‌های گیمینگ و کامپیوترهای تولید محتوا که به دنبال اجرای سنگین‌ترین برنامه‌ها هستند، رایزن 9 یک انتخاب مناسب است. پردازنده‌های Ryzen 9 معمولا بین 8 تا 16 هسته حقیقی و 16 تا 32 هسته مجازی دارند. با توجه به اینکه پردازنده‌های قدرتمند و رده بالا معمولا بدون گرافیک مجزا استفاده نمی‌شوند ، اما با این وجود AMD تمام چیپ‌های پرچم‌دار جدید خود را به APU مجهز کرده است. حافظه کش پردازنده‌های Ryzen 9 نیز بین 16 تا 64 مگابایت است و سرعت پایه آنها نیز بین 3 تا 4.5 گیگاهرتز متغیر است.

راهنمای خرید cpu های amd

AMD Athlon

پردازنده‌های Athlon شرکت AMD برای اولین بار در سال 1999 معرفی شدند و در واقع اولین پردازنده‌های این شرکت بودند که سرعت‌شان به یک گیگاهرتز رسید. سری Athlon پردازنده های AMD ، به‌ عنوان هم تراز CPU های پنتیوم Intel شناخته می شوند. در حقیقت شرکت AMD با تولید پردازنده های Athlon قصد دارد بازار کامپیوترهای رده پایین رو تصاحب کند. AMD سری جدید پردازنده‌های Athlon خود را که در آنها از معماری Zen استفاده شده در سال 2018 معرفی کرد.

پردازنده‌های Athlon جدید در سه سری Pro ، Gold و Silver‌ عرضه شده‌اند البته به این نکته توجه داشته باشید که فقط این نوع از پردازنده های Athlon را در سیستم‌های اسمبل شده (از پیش بسته شده) می‌توانید بیابید و برای خرید به صورت جداگانه فقط نسخه معمولی آنها در دسترس است. این پردازنده‌ها معمولا دو هسته حقیقی و چهار هسته مجازی دارند و حافظه کش آنها از 4 مگابایت فراتر نمی رود اما سرعت پایه این سری 3.5 گیگاهرتز است.

معرفی سری پردازنده های amd

AMD Threadripper

از دیگر CPU های قدرتمند شرکت AMD پردازنده های سری Threadripper هستند. پردازنده های این سری برق مصرفی 350 وات دارند ، در حالی که حداکثر برق مصرفی پردازنده‌های رایزن 170 وات است. این موضوع به خاطر تعداد بالاتر هسته‌ها و رشته‌ها در این پردازنده‌ها است. تعداد هسته‌های حقیقی و میزان حافظه کش در بهترین پردازنده‌های AMD Threadripper به ترتیب به 64 هسته و 256 مگابایت می‌رسد.

به علاوه سرعت پایه این پردازنده کمتر از 4.0 گیگاهرتز است. پردازنده‌های Threadripper برای گیمینگ و امور روزمره نیستند و حتی ممکن است از پردازنده‌های معمولی رایزن عملکرد ضعیف‌تری در این زمینه داشته باشند. این موضوع می تواند به دلیل سرعت کلاک پایین‌تر هسته‌ها باشد. پردازنده‌های Threadripper از نظر اندازه هم بسیار بزرگتر از پردازنده‌های رایزن هستند و با توجه به اندازه بزرگی که دارند در حال حاضر فقط در کامپیوترهای دسکتاپ استفاده می‌شوند و نسخه کوچکتر آنها که مناسب لپ تاپ باشد تولید نشده است. این پردازنده ها در فعالیت های سرور و مهندسی کاربرد دارند.

پردازنده های PRO

تمام پردازنده های Athlon ،Ryzen و Threadripper دارای نسخه Pro هستند که مناسب مصارف تجاری است. در پردازنده‌های Pro به مسئله امنیت توجه شده و فناوری‌هایی در آنها به کار رفته امنیت سیستم ها را تضمین می‌کنند. دو مورد از این فناوری‌ها عبارتند از AMD Memory Guard و AMD Memory Stack هستند. فناوری AMD Memory Guard برای رمزگذاری لحظه ای محتویات حافظه رم به گونه ای که دسترسی به محتویات این حافظه حتی در صورت سرقت سیستم به صورت روشن ممکن نباشد. همچنین AMD Memory Stack راهکار سخت‌افزاری برای حفاظت از سیستم در برابر بدافزارها است.

پردازنده های Epyc

هدف از تولید این سری از پردازنده ها Workstation و بازارهای سرور است، بنابراین این پردازنده ها معمولاً هسته­ های بیشتری نسبت به پردازنده­ های کامپیوتر اصلی ارائه می­ دهند. پردازنده‌ های Epyc معمولا قدرتی در حد پردازنده‌های Threadripper دارند؛ دلیلش هم آن است که بار پردازشی کامپیوترهای سرور به دلیل درخواست‌های زیادی که از کامپیوترهای سرویس‌گیرنده یا کلاینت دریافت می‌کنند به مراتب بیشتر از یک کامپیوتر معمولی است. به علاوه سرعت کلاک آنها لزوماً به طور مستقیم با نمونه­ های Ryzen مقایسه نمی­شود. همچنین پردازنده­ های EPYC از پهنای باند حافظه بسیار بالاتر و ظرفیت RAM بیشتری نسبت به پردازنده­ های سری Ryzen و همچنین بسیاری از لاین های PCI-E بیشتر برای اتصال کارت­ های الحاقی و NVMe SSD پشتیبانی می­ کنند.

بررسی سیستم نام گذاری سی پی یو های amd

نام پردازنده قدرت پردازش کاربرد پردازنده
Ryzen 3 کم مصارف عمومی
Ryzen 5 متوسط مصارف عمومی و اجرا برخی از بازی های گرافیکی
Ryzen 7 بالا مناسب اجرای بازی ها و برنامه های سنگین
Ryzen 9 بسیار بالا مناسب اجرای بازی ها و برنامه های گرافیکی سنگین تر
Athlon خیلی کم مصارف عمومی سبک
Threadripper فوق‌العاده بالا مناسب اجرای برنامه ها و بازی های فوق سنگین گرافیکی
Pro برای مصارف امنیتی
Epyc فوق‌العاده بالا استفاده در سرور ها

سوالات متداول در مورد راهنمای خرید پردازنده های AMD

نکات خرید پردازنده های amd

پردازنده‌های AMD برای چه سیستم‌هایی مناسب هستند؟

تنوع پردازنده‌های برند AMD بسیار بالا است و در حال حاضر برای تمامی دستگاه‌های الکترونیکی نظیر کامپیوترهای رومیزی، لپ‌تاپ یا کامپیوترهای همراه در کاربری های عمومی، گیمینگ و… پردازنده‌های مناسبی در لیست محصولات آن وجود دارد.

سری پردازنده های AMD Threadripper مناسب چه کسانی است؟

با توجه به اینکه مهندسان به یک سیستم قدرتمند و قابل گسترش نیاز دارند که بتواند عملکرد خوبی را در کارهای سنگین و پیشرفته با ویژگی‌های امنیتی بالا، مدیریت‌پذیری و گسترش‌پذیر انجام دهد، استفاده از سری پردازنده های AMD Threadripper می تواند گزینه خوبی برای این افراد باشد.

آیا سری Threadripper بهتر از Ryzen است؟

از نظر عملکرد خود CPU، در ساخت هر دو باید از یک تعداد هسته یکسان استفاده کنند اما Threadripper PRO دارای چند ویژگی اضافی (مانند خطوط PCIe بیشتر و حافظه 8 کاناله) است که می‌تواند تأثیر کلی بر عملکرد گردش‌های کاری خاص داشته باشد.

پردازنده های سری Ryzen قوی تر هستند یا سری Athlon؟

اکثر سی پی یو های Ryzen از پردازنده های Athlon قدرت پردازشی بالاتری دارند؛ این پردازنده ها بهترین گزینه برای امور سنگین می باشند.

نتیجه گیری

در این مقاله از تکنوسان مگ به راهنمای خرید پردازنده های AMD پرداختیم. در این مقاله ابتدا به معرفی سری پردازنده های AMD اشاره کردیم. همانطور که گفتیم هر سری از این پردازنده ها متناسب با کاری طراحی شده است که کاربران با توجه به نیازشان نسبت به خرید هر یک از این پردازنده اقدام می کنند. سپس به بررسی سیستم نامگذاری سی پس یو های AMD پرداختیم. سیستم نام‌گذاری پردازنده‌های لپ‌تاپ شرکت AMD در اواخر سال ۲۰۲۲ به‌طور کامل بازنگری شد. این تغییر می‌تواند هنگام خرید لپ تاپ جدید مجهز به پردازنده‌ی AMD بسیار کارآمد باشد. در نهایت هم با استفاده از جدول زیر می توانید خلاصه مطالب گفته شده را مشاهده کنید. به علاوه اگر تجربه استفاده از پردازنده های شرکت AMD را دارید می توانید در بخش نظرات تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا