پردازنده – CPU
پردازنده واحد پردازش مرکزی یا همان مغز رایانه، اصلی ترین مرکز پردازش کامپیوتر می باشد و وظیفه محاسبات، منطق، کنترل این دو و ورودی و خروجی اطلاعات را به عهده دارد. در واقع سی پی یو تضمین می کند که سیستم شما چه قدرت پردازشی دارد و تا چه اندازه می تواند دستورات پردازشی را سریع تر و بهتر انجام دهد.
انواع CPU از نظر نحوه اتصال
با توجه به شکل اتصال پردازنده بر روی مادربرد، سوکت پردازنده ها به دو دسته BGA و LGA تقسیم بندی می شود:
- پردازنده سوکت BGA: به صورت چسبی بر روی مادربرد قرار می گیرد. طبیعتا امکان ارتقا ندارد؛ مثل سی پی یو گوشی های هوشمند
- پردازنده سوکت LGA: توسط کاربر بر روی مادربرد نصب می گردد. امکان ارتقا دارد مثل سی پی یو رایانه های خانگی
روش نصب سی پی یو کامپیوتر
برای نصب CPU بر روی مادربرد کافی است ابتدا قطعه پلاستیکی محافظ روی سوکت مادربرد را خارج کرده و سپس CPU را بر روی آن قرار دهید. در این مرحله دقت نمایید که هر سی پی یو فقط از یک طرف بر روی سوکت قرار می گیرد. برای تشخیص جهت صحیح اتصال CPU به این نکته توجه کنید که در گوشه یک ضلع CPU یک علامت مثلثی شکل قرار دارد که دقیقا همین علامت بر روی سوکت مادربرد نیز قرار دارد، در صورتی که این دو علامت در یک سو قرار گیرند، پردازنده بر روی مادربرد به صورت صحیح قرار گرفته است.
در این مرحله باید قاب فلزی سوکت مادربرد را بر روی سی پی یو قرار داده و اهرم را به سمت پایین کشیده و زیر گیره سوکت مادربرد قرار دهید تا پردازنده با فشار به مادربرد متصل شود. دقت نمایید که اگر جهت اتصال پردازنده بر روی مادربرد اشتباه باشد، با قفل کردن اهرم سوکت مادربرد، پایه های مادربرد و پردازنده آسیب دیده و عملا امکان تعمیر آن وجود ندارد. به دلیل بالا رفتن دمای پردازنده ها معمولا از خمیر خنک کننده یا همان خمیر سیلیکون و فن سی پی یو استفاده می شود. در صورتی که سی پی یو توان حرارتی بالایی داشته باشد یا اینکه در حالت اورکلاک استفاده شود، لازم است به جای فن از سیستم های خنک کننده آبی استفاده شود.
تفاوت سی پی یو Box و Tray چیست؟
هنگام خرید CPU معمولا به این دو واژه بر می خورید. یک CPU می تواند به هر 2 شکل بالا ارائه شود. این دو از نظر کیفیت ساخت هیچ تفاوتی با هم ندارند. فقط سی پی یو BOX دارای جعبه و فن خنک کننده است اما سی پی یو Tray به صورت تنها و بدون پک ارائه می شود.
نکات مهم خرید CPU کامپیوتر
همانطور که می دانید، CPU یا پردازنده، مغز و قلب کامپیوتر است و بسیاری از عملکردهای سیستم را انجام میدهد. بنابراین، در هنگام خرید این قطعه باید فاکتور های زیادی را در نظر بگیرید. اما چه عواملی را باید در انتخاب CPU در نظر داشت؟ در ادامه به برخی از نکات مهم خرید CPU اشاره میکنیم.
اینتل یا AMD؟
همانطور که می دانید در حال حاضر دو شرکت اصلی در زمینه تولید CPU وجود دارند: اینتل و AMD. هر دو شرکت محصولات متنوع و با کیفیتی را برای بازارهای مختلف عرضه میکنند. اما هر کدام از آنها نقاط قوت و ضعف خود را دارند. بسته به نیاز و بودجه خود، میتوانید بین برندهای مختلف و مدلهای آنها انتخاب کنید.
نوع کاربری
قبل از خرید CPU، باید بدانید که کامپیوتر خود را برای چه اموری مورد استفاده قرار می دهید.. آیا میخواهید بازیهای جدید و سنگین را با سیستم خود اجرا کنید یا قصد دارید ویدئوهای 4K را ویرایش کنید؟ آیا فقط میخواهید از اینترنت و نرمافزارهای ساده استفاده کنید یا انجام رندر های گرافیکی و پروژه های مهندسی سنگین مد نظر شما قرار دارد. پاسخ به این سوالات میتواند به شما کمک کند تا CPU مناسب با توان و قابلیتهای لازم را پیدا کنید.
قیمت CPU
خرید CPU با بودجه محدود ممکن است باعث شود که شما بین تعداد هستهها، فرکانس، حافظه کش و دیگر ویژگیهای CPU مجبور به انتخاب شوید. به طور کلی، CPU های گرانتر قابلیتهای بالاتر و عملکرد بهتری دارند، اما نباید فراموش کنید که CPU تنها قسمتی از سیستم است و باید با سایر قطعات نیز هماهنگ باشد. پس از خرید CPU با بودجه خود، مطمئن شوید که مادربرد، حافظه رم، کارت گرافیک و پاور مناسب آن را نیز تهیه کنید.
نسل و سوکت پردازنده
پردازنده های مختلف با تکنولوژیهای متفاوت ساخته میشوند و نسلهای مختلفی دارند. نسل CPU نشاندهنده سال تولید و فناوری های آن است. به طور معمول، CPUهای جدیدتر نسل بالاتر، عملکرد بهتر و مصرف انرژی پایینتری دارند. سوکت سی پی یو نیز بیانگر نوع اتصال آن به مادربرد است؛ باید مطمئن شوید که سوکت CPU با سوکت مادربرد مطابقت دارد، در غیر این صورت نمیتوانید آن را نصب کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که برخی از CPUها نیاز به خنککننده قوی تر دارند و باید خنک کننده مخصوص آن را تهیه کند.
تعداد هستهها و فرکانس CPU
تعداد هستهها و فرکانس پردازنده دو عامل مهم در عملکرد آن هستند. تعداد هستهها نشاندهنده تعداد پردازشگرهای موجود در CPU است. هر هسته میتواند یک فرآیند را اجرا کند. بنابراین، CPUهای چند هستهای میتوانند چندین فرآیند را به صورت همزمان یا موازی اجرا کنند. فرکانس CPU نشاندهنده سرعت هر هسته است. فرکانس بالاتر به معنای اجرای سریعتر فرآیندها است. به طور کلی پردازنده هایی با تعداد هسته بالا برای عملیات های مالتی تسکینگ و پردازنده هایی با فرکانس بالا برای پردازش سریع مورد استفاده قرار می گیرند. اما نباید فقط به تعداد هستهها و فرکانس CPU توجه کرد. بلکه باید به نوع و معماری هستهها، حافظه کش، توان مصرفی و سایر عوامل نیز دقت کرد.
قیمت انواع سی پی یو (پردازنده)
نسل سوکت و تعداد هسته پردازنده مهمترین عامل در اختلاف قیمت سی پی یو ها می باشد. برای خرید سی پی یو به صورت تکی یا عمده می توانید از طریق فروشگاه اینترنتی تکنوسان اقدام به خرید نمایید و نیز در کنار آن انواع قطعات سخت افزاری و اسمبل سیستم را با قیمت رقابتی تهیه کنید.