کامپیوتر و لپ تاپ

تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک در چیست؟ + مقایسه عملکرد آن ها

برای اینکه درباره تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک اطلاعات کافی داشته باشیم، نیاز است تا در ابتدا نگاهی به فرایند استفاده از اینترنت و آی پی بیندازیم. همه ما در طول روز با استفاده از گوشی، لپ تاپ و … از اینترنت استفاده می کنیم و بسیاری از کارهای روزمره خود را در بستر اینترنت انجام می دهیم. معمولا کاربرانی که فرایند وصل شدن به اینترنت و ساز و کار آن را می شناسند، با آی پی آشنایی دارند.

آدرس IP نقش مهمی در وصل شدن به اینترنت ایفا می کند و در واقع هر دستگاهی که به اینترنت وصل می شود، یک آدرس IP منحصر به فرد دارد. این پروتکل دارای دو نوع آی پی Static و Dynamic است که در این مقاله به بررسی فرق آی پی استاتیک و داینامیک می پردازیم و شما را کاربردهای آن ها آشنا می کنیم. اما بیایید در ابتدا به سوال رایج آدرس IP چیست، پاسخ دهیم. تا انتهای این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید.

آدرس آی پی (IP Address) چیست؟

فرق آی پی استاتیک و داینامیک

برای درک بهتر تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک، در ابتدا باید با آی پی آشنا شویم. بیایید حالتی را باهم بررسی کنیم؛ هنگامی که قصد دارید بسته ای را پست کنید، نیاز به آدرس گیرنده دارید تا بسته شما به او تحویل داده شود. این روند در بستر اینترنت نیز وجود دارد و باید تبادل داده ای بین دستگاه شما و سرور انجام شود.

هر دستگاهی که در این فرایند شرکت می کند، یک آدرس دارد که به آن آدرس آی پی گفته می شود. به عبارتی، آدرس پروتکل اینترنت (IP)، یک شماره منحصر به فرد است که به هر دستگاه در یک شبکه، اختصاص داده می شود. دستگاه های موجود در شبکه، از آدرس های آی پی برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند.

از سوی دیگر بیایید فرایند سرچ کردن شما در گوگل را نیز مورد بررسی قرار دهیم. ابتدا باید بدانید که اینترنت از DNS (سیستم نام دامنه) استفاده می کند تا کاربران بتوانند از کلمات به جای اعداد برای آدرس های اینترنتی استفاده کنند. در واقع شما می توانید DNS را به عنوان یک دفترچه از آدرس های اینترنتی در نظر بگیرید که هر نام دامنه، نشان دهنده یک آدرس IP است.

پس از اینکه آدرسی را در مرورگر تایپ می کنید، وظیفه مرورگر این است که نام دامنه را در دی ان اس، جستجو کند و بعد DNS، آدرس آی پی آن دامنه را به مرورگر برمی گرداند. سپس مرورگر شما به آن آدرس IP متصل می شود و شما می توانید صفحه مورد نظر را مشاهده کنید.

آدرس آی پی که سیستم شما از طریق آن با سرور ارتباط برقرار می کند؛ از تعدادی از ارقام تشکیل شده است. به عنوان مثال 192.168.1.1 یک آدرس آی پی است که این اعداد با قاعده خاصی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. همچنین این اعداد به صورت 4 عددی از اعداد بین 0 تا 255 نوشته شده و به وسیله نقطه از هم جدا می شوند.

تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک چیست؟

تفاوت آی پی ثابت و داینامیک در چیست

معمولا صحبت های زیادی را پیرامون دو نوع از آی پی ها می شنویم. آی پی استاتیک و داینامیک، دو نوع از آی پی ها هستند که هر کدام تعریف جداگانه و همینطور کاربرد منحصر به فردی دارند. برای اینکه تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک را متوجه شوید، لازم است تا تعریف و کاربرد هر کدام را بدانید، بنابراین در ادامه شما را با معنی ای پی استاتیک و داینامیک آشنا می کنیم.

آی پی استاتیک (Static IP) چیست؟

آی پی استاتیک چیست

آی پی استاتیک که ممکن است آن را با نام های آی پی ثابت و آی پی ایستا نیز بشناسید؛ یک عدد 32 بیتی است که به عنوان یک آدرس در اینترنت به دستگاه شما اختصاص داده می شود. به عبارت ساده تر، یک آدرس ثابت مانند یک خیابان است که آدرس آن تغییر نمی کند و برای همیشه ثابت است. این آی پی معمولاً توسط یک ارائه دهنده خدمات اینترنتی (ISP) ارائه می شود و با قطع و وصل کردن مودم اینترنت، تغییر نمی کند و به روی سیستم ثابت می ماند.

یکی از اصلی ترین تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک به نوع کاربرد آن ها بر می گردد. معمولا از آی پی ایستا برای کسب و کارهایی که نیاز به مدیریت داده های زیاد دارند، استفاده می شود. در این صورت، یک آی پی ثابت برای کارمندان و مشتریان که به سرورهای آن سازمان و کسب و کار متصل می شوند، در نظر گرفته می شود.

کاربرد IP ثابت در جهت تسهیل عملیات با سرورهای FTP، ایمیل و شبکه های خصوصی مجازی، سرورهای پایگاه داده، تجهیزات شبکه، دسترسی از راه دور به شبکه شرکتی و … مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های مهمی که بسیاری از مشاغل را توجیه می کند که از آی پی استاتیک استفاده کنند این است که به راحتی می توانند مکان یابی کنند و نشان دهند دقیقا در چه مکانی یک رایانه به شبکه متصل است.

این موضوع می تواند در بسیاری از موارد مانند سو استفاده های اینترنتی و رعایت مسائل امنیتی، موثر باشد. از این رو بسیاری از مشاغل کوچک هم برای خدماتی مانند استفاده از فناوری VoIP، انجام بازی های آنلاین، مدیریت دوربین های مدار بسته و … که نیاز به موقعیت یابی دارند؛ از آی پی استاتیک استفاده می کنند.

آی پی داینامیک (Dynamic IP) چیست؟

کاربرد آی پی داینامیک

آدرس های IP داینامیک که آن ها را با نام آی پی پویا نیز می شناسید، رایج ترین نوع آدرس IP هستند که اصلی ترین کاربرد آن ها در مودم های خانگی است. این نوع آی پی، نوع پیش فرض ارائه شده توسط ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) هستند. آدرس‌های IP پویا برای کاربرانی که به صورت روزمره از اینترنت استفاده می کنند، ایده‌آل است. علت آن هم به مدیریت آسان آن ها و همچنین عدم انجام تنظیمات اضافی یا پیکربندی شبکه توسط کاربران، بر می گردد. با یک آدرس IP پویا، سرور DHCP به طور خودکار آدرس IP بعدی موجود را به دستگاه اختصاص می دهد و به این صورت شما نیازی به انجام تنظیمات ندارید.

در این راستا لازم است بدانید که سرورهای پروتکل پیکربندی میزبان پویا (DHCP) وظیفه کنترل و مدیریت توزیع آدرس های IP را به عهده دارند. عملکرد این سرویس به این صورت است که پس از دریافت درخواست کاربران برای آدرس آی پی، در پایگاه داده ای که در اختیار دارد به جستجوی آی پی خالی می گردد تا به کاربر مورد نظر اختصاص دهد.

از مزایای آی پی پویا یا داینامیک می توان به صرفه جوی در هزینه، مدیریت آسان و امنیت آن اشاره کرد. مخصوصا در بحث امنیت نقش خیلی پررنگی ایفا می کند زیرا مورد حمله قرار دادن آی پی داینامیک که مدام در حال تغییر است، برای سوء استفاده گران اینترنتی، کار دشواری است. همچنین می توانید با پنهان کردن آدرس شبکه خود با استفاده از VPN، به امنیت شبکه خود بیافزایید.

از سوی دیگر، آدرس های پویا به شما امکان استفاده مجدد از آدرس های IP را می دهند. به این معنی که اگر رایانه یا دستگاه جدیدی برای وصل شدن به مودم نیاز دارید، لازم نیست دستگاه قبلی را به صورت دستی حذف کنید یا آی پی خاصی به آن اختصاص دهید. در این حالت، هنگامی که دو رایانه سعی می کنند از آدرس IP یکسان استفاده کنند، سرور DHCP در شبکه یا روتر آن را مدیریت کرده و  به طور خودکار آدرس IP بعدی موجود را به دستگاه اختصاص می دهد.

مقایسه IP استاتیک و داینامیک با یکدیگر

تفاوت آی پی ایستا و داینامیک

با توجه به تعریف و بررسی کاربرد آی پی های Static و Dynamic، متوجه می شویم که تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک در نوع عملکرد، کاربرد و بسیاری از ویژگی های دیگر هر کدام از آن هاست. در اینجا به طور خلاصه برخی از موارد مربوط به فرق آی پی ایستا و پویا را با هم بررسی می کنیم.

  • آی پی استاتیک با گذشت زمان، تغییر نمی کند، این در حالی است که آی پی داینامیک را می توانید در هر زمان تغییر دهید.
  • آی پی استاتیک به دلیل تغییر نکردن، امنیت کمتری دارد و در مقابل آن، آی پی پویا به دلیل ماهیت تغییر پذیری، بستر بهتری را از لحاظ امنیتی ایجاد می کند.
  • اختصاص دادن یک IP ثابت به کاربر باید توسط ارائه دهنده خدمات اینترنتی یا ادمین شبکه انجام شود اما پروتکل سرور DHCP می تواند به طور خودکار IP داینامیک را به کاربران اختصاص دهد.
  • امکان ردیابی آدرس کاربران از طریق آی پی ایستا به راحتی انجام می شود؛ در سوی دیگر وقتی کاربری از آی پی پویا استفاده می کند، پیدا کردن مکان کاربران برای هکرها و سوء استفاده گران اینترنتی کاری دشوار است.
  • نگهداری از آی پی ثابت نسبت به IP پویا، نیاز به صرف هزینه بیشتری دارد.
  • آی پی ثابت به دلیل تغییر نکردن آدرس، می تواند کاملا دائمی به یک دستگاه وصل شود که این موضوع انجام کارهای دورکاری را در یک شبکه سازمانی، ممکن و آسان می کند. از طرف دیگر در چنین حالتی، وقتی دستگاه مرکزی در شبکه از IP داینامیک استفاده کند؛ امکان پیدا کردن آی پی دستگاه مرکزی برای دستگاه های دیگر، به دلیل تغییر کردن آدرس های آی پی داینامیک وجود ندارد.

سخن پایانی

همانطور که متوجه شدید، برای اتصال به اینترنت هر دستگاه یک آی پی دارد و تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک در کاربرد و نوع استفاده آن هاست. در ساده ترین مثال ممکن می توان گفت وقتی در طول روز به مودم خانه وصل می شوید، در واقع از آی پی پویا استفاده می کنید. چنانچه در محیط های سازمانی به یه شبکه وصل هستید، به این معنی است با استفاده از ای پی استاتیک به آن شبکه متصل شده اید. به طور کلی در این مقاله سعی کردیم، فرق IP استاتیک و پویا را با بیانی ساده شرح دهیم و به تعریف و کاربرد آی پی ایستا و داینامیک بپردازیم. نظر شما درباره تفاوت آی پی استاتیک و داینامیک چیست؟ لطفا نظرات ارزشمند خود را درباره آی پی استاتیک و داینامیک در بخش دیدگاه ها برای ما بنویسید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا