امروزه لامپ های بسیار متنوعی در بازار وجود دارد که هرکدام از آن ها ویژگی های خود را دارند. ویژگی ها و کاربرد های مختلف، موجب می شود هر نوع از این لامپ ها برای استفاده های مختلفی مناسب باشند. لامپ فلورسنت یکی از انواع لامپ های موجود در بازار است که توسط بسیاری از ما مورد استفاده قرار می گیرد و از این رو بهتر است آن را بهتر بشناسیم. در این مقاله قصد داریم ببینیم لامپ فلورسنت چیست، چه کاربردی دارد و سپس راهنمای خرید لامپ فلورسنت را در کنار انواع آن مورد بررسی قرار دهیم. اگر قصد خرید لامپ فلورسنت دارید تا انتها با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
لامپ فلورسنت چیست و چگونه کار می کند؟
لامپ فلورسنت از یک یا چند لوله شیشه ای تشکیل شده است که درون این لوله مقدار کمی جیوه و یک گاز بی اثر (نئون یا آرگون) در فشار کمتر از فشار اتمسفر وجود دارد که تخلیه جریان الکتریکی آن سبب به وجود آمدن پرتوهای فرابنفش می شود. در اثر برخورد پرتوهای فرابنفش به فلورسنت این پرتوها به نور مرئی تبدیل شده و در نهایت این امر منجر به تامین روشنایی محیط می شود. الکترود تنگستن نصب شده در انتهای لامپ های فلورسنت به یونیزاسیون گازها کمک می کند.
در هنگام خرید لامپ فلورسنت به چه نکاتی توجه کنیم؟
اصلی ترین نکته ای که باید در هنگام خرید لامپ فلورسنت به آن توجه شود مکان استفاده از آن می باشد که باید متناسب با نور مورد نیاز محیط، لامپ مناسب را خریداری نمایید. مثلا اگر از لامپ فلورسنت در سالن پذیرایی استفاده می نمایید می بایست از لامپی استفاده کنید که دارای نور بیشتری است. در ادامه به مهم ترین نکاتی که در حین انتخاب لامپ فلورسنت می بایست به آن توجه کنید اشاره می کنیم:
توجه به میزان مصرف انرژی لامپ های فلورسنت
یکی از نکاتی که در حین خرید لامپ فلورسنت باید به آن توجه کنید در نظر گرفتن میزان مصرف انرژی لامپی است که قصد خرید آن را دارید. لامپ های فلورسنت کم مصرف هستند و میزان مصرف برق بالایی ندارند. این نوع لامپ ها نسبت به سایر لامپ های موجود در بازار دارای مصرف انرژی کمتری هستند. بنابراین بهتر است در حین خرید لامپ های فلورسنت حتما به میزان مصرف برق آن ها که معمولا بر روی بسته بندی محصول نوشته شده است دقت کنید و محصولاتی که میزان مصرفشان نسبت به بقیه پایین تر می باشد را برای خرید انتخاب کنید.
توجه به طول عمر لامپ فلورسنت
یکی از اصلی ترین مواردی که در هنگام خرید لامپ های فلورسنت باید مورد توجه قرار دهید، در نظر گرفتن طول عمر آن می باشد. دربین لامپ های فلورسنت تولید شده توسط برندهای مختلف، برخی به دلیل استفاده از مواد اولیه مرغوب تر، دارای طول عمر بیشتری هستند. پس بهتر است با در نظر گرفتن این نکته خریدتان را انجام دهید.
توجه به توان مصرفی لامپ های فلورسنت
از دیگر نکاتی که در حین خرید لامپ فلورسنت باید به آن دقت نمایید، در نظر گرفتن توان مصرفی لامپ می باشد. در هنگام خرید باید براساس موارد استفاده از این محصول لامپ با توان مصرفی مناسب را انتخاب کنید. برای مثال اگر قرار است از این لامپ در محیط هایی که متراژ بزرگی دارند و یا نورگیرشان کمتر می باشد استفاده نمایید، لامپ شما باید دارای توان مصرفی بیشتری باشد تا توانایی لازم برای روشن نمودن محیط را داشته باشد. اما اگر مکان مورد نظرتان نورگیر است و یا دارای متراژ پایینی می باشد، خرید یک لامپ فلورسنت با توان پایین نیز پاسخگوی نیاز شما خواهد بود.
توجه به قیمت لامپ فلورسنت
یکی دیگر از نکات مهمی که به هنگام خرید لامپ فلورسنت حتما باید به آن توجه نمایید، در نظر گرفتن قیمت آن می باشد. عوامل بسیاری بر روی قیمت لامپ های فلورسنت تاثیر می گذارند که از جمله آن ها می توانیم به برند تولید کننده، مواد اولیه استفاده شده برای تولید، نوع لامپ فلورسنت، توان و اندازه لامپ فلورسنت و… اشاره کنیم. بدون شک هر چه تولیدکننده از مواد اولیه با کیفیت تری برای تولید لامپ فلورسنت استفاده نموده باشد قیمتی که برای آن در نظر گرفته خواهد شد نیز بیشتر خواهد بود. اما توصیه ما به شما این است که از خریدهای لامپ های بیش از حد ارزان دوری نمایید و پرداخت هزینه برای لامپ های گرانتر که باکیفیت تر می باشند را به جان بخرید.
توجه به برند تولیدکننده لامپ فلورسنت
یکی از اصلی ترین نکاتی که تقریبا تمام مشتریان به هنگام مراجعه برای خرید لامپ فلورسنت به آن توجه بسیار زیادی می کنند، در نظر گرفتن برند تولیدکننده این محصول می باشد. لامپ هایی که به وسیله برندهای مختلف تولید و به بازار عرضه شده از درجات کیفی مختلف برخوردار هستند و هر برند برای تولید محصولات خود از مواد اولیه با درجات کیفی مختلفی استفاده می نماید. ما به شما پیشنهاد می کنیم که از خرید لامپ های فلورسنت تولید شده به وسیله برندهای متفرقه به شدت اجتناب کنید. زیرا این برندها هیچ تاییدیه ای برای استاندارد بودن محصولاتشان را ندارند و حتی ممکن است خطرآفرین نیز باشند.
معرفی انواع لامپ های فلورسنت
لامپ های فلورسنت در انواع مختلفی به بازار عرضه شده اند که هر کدام مناسب استفاده در محیط و موقعیت متفاوتی هستند. بنابراین بهتر است با در نظر گرفتن شرایط خود، نوع مناسب از این لامپ ها را خریداری کنید. لامپ های فلورسنت براساس کاربردشان دارای دسته بندی های مختلفی می باشند که عبارتند از:
- انواع لامپ فلورسنت براساس رنگ نور
- انواع لامپ فلورسنت براساس قطر
- انواع لامپ فلورسنت براساس ساختار
- انواع لامپ فلورسنت براساس شکل
انواع لامپ فلورسنت براساس رنگ نور
لامپ های فلورسنت براساس رنگ نور عبارتند از:
- لامپ فلورسنت هالوفسفات: لامپ فلورسنت هالوفسفات نوعی از لامپ های فلورسنت می باشد که دارای یک لایه فسفر با شاخص نمود 50 تا 70 درصد است.
- لامپ فلورسنت ترایبند: لامپ فلورسنت ترایبند از لامپ های فلورسنت موجود در بازار هستند که دارای 3 لایه فسفر بوده و شاخص نمود آن ها 80 تا 90 درصد می باشد.
انواع لامپ فلورسنت براساس قطر
لامپ های فلورسنت براساس قطر یا سایز عبارتند از:
لامپ فلورسنت T12
لامپ فلورسنت T12 نیز جزو لامپ های فلورسنتی می باشد که دارای قطر 38 میلی متر است. لامپ فلورسنت T12 در محدوده توان 20، 40 و 65 وات تولید می شود. این لامپ ها بیشتر در راهروها، انباری ها و مجتمع های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع لامپ های فلورسنت در بسیاری از کشورها استفاده نمی شوند و فروش آن متوقف شده است.
لامپ فلورسنت T10
یکی دیگر از انواع لامپ های فلورسنت موجود در بازار، لامپ فلورسنت T10 می باشد که قطر آن 32 میلی متر است. محدوده توان این لامپ ها 20، 40 و 65 وات است.
لامپ فلورسنت T8
لامپ فلورسنت T8 از پر کابردترین لامپ های فلورسنت است که قطرشان 26 میلی متر بوده و تقریبا در همه مکان ها مانند مدارس، منازل، بیمارستان ها، مغازه ها، اماکن اداری و تجاری و .. مورد استفاده قرار می گیرد. محدوده توان این لامپ ها 18، 36 و 58 وات است.
لامپ فلورسنت T5
جدیدترین مدل لامپ های فلورسنت، لامپ فلورسنت T5 می باشد. این لامپ ها دارای قطر 16 میلی متری هستند و پوشش فسفر سه لایه دارند که هر یک از آن ها دارای یکی از رنگ های اصلی می باشد و به همین خاطر از طیف نوری کامل تری برخوردار هستند. این لامپ ها اندازه کوچکتر دارند، اما درخشان تر و کم مصرف تر می باشند. در محیط هایی که به نور زیادی احتیاج دارید می توانید از لامپ های فلورسنت T5 استفاده کنید. اندازه کوچک این لامپ ها موجب شده تا در نورپردازی قفسه، کابینت و… از آن ها استفاده شود.
انواع لامپ فلورسنت براساس ساختار
لامپ های فلورسنت براساس ساختار عبارتند از:
لامپ فلورسنت با الکترود
لامپ فلورسنت با الکترود یکی از انواع لامپ های فلورسنت موجود در بازار می باشد که الکترود عضو مهم در یک لامپ به شمار می آید. با اتصال جریان برق به لامپ، جریان الکتریسته از استارتر عبور می کند. استارتر در واقع قطعه ای است که از دو فلز تشکیل شده و فاصله ی میان این دو فلز با گاز نئون پر شده است. پس از عبور گاز نئون از این مسیر تخلیه بار الکتریکی انجام می شود و سبب داغ شدن دو فلز و چسبیدن آن ها به یکدیگر می گردد. پس از چسبیدن دو فلز به هم توقف تخلیه بار الکتریکی صورت گرفته و گاز درون لوله سرد می شود و در پی آن استارتر نیز سرد شده و به حالت قبلی بر می گردد. در این هنگام باعث می شود تا جریان الکتریکی که متوقف شده است ولتاژ بالایی در داخل لامپ تولید کند. تکرار این تخلیه بار الکتریکی سبب بالا رفتن دمای گاز درون لامپ می شود و باعث روشن شدن آن می گردد.
لامپ فلورسنت بدون الکترود
لامپ های فلورسنت بدون الکترود یکی دیگر از لامپ های فلورسنت موجود در بازار هستند. این نوع از لامپ ها در یک فضای احاطه شده هستند که دو فلز در هر طرف لامپ یک میدان مغناطیسی را به وجود می آورند. این میدان الکترو مغناطیسی به ترازهای بالاتر به صورت رفت و برگشت موجب تولید پرتو فرابنفش می شود که با گذشتن از فسفر داخل لوله سبب تولید نور مرئی می شود.
انواع لامپ فلورسنت براساس شکل
لامپ های فلورسنت براساس شکل ظاهری عبارتند از:
لامپ فلورسنت خمیده
لامپ فلورسنت خمیده یکی از پرطرفدارترین لامپ های موجود در بازار می باشد که دارای نور یکنواختی است و اغلب در بیمارستان ها و ادارات مورد استفاده قرار می گیرد.
لامپ فلورسنت دایره ای
لامپ فلورسنت دایره ای جزو یکی از لامپ های فلورسنت محبوب در بازار است. از این لامپ ها در بیمارستان ها، هتل ها و منازل استفاده می شود و دارای نوری هاله ای و درخشانی هستند.
لامپ فلورسنت لوله ای
لامپ فلورسنت لوله ای یکی از پرطرفدارترین و شناخته شده ترین لامپ های فلورسنت می باشد که لامپ های مهتابی جزو این نوع لامپها به شمار می روند.
کاربرد لامپ های فلورسنت
لامپ های فلورسنت در مکان های مختلفی استفاده می شوند. در ادامه به چند مورد از کاربردهای لامپ فلورسنت اشاره می کنیم:
- استفاده از لامپ های فلورسنت در منازل
- استفاده از لامپ های فلورسنت در فضاهای تجاری
- استفاده از لامپ های فلورسنت در صنعت
- استفاده از لامپ های فلورسنت در فضای باز
- استفاده از لامپ های فلورسنت در فضای داخلی گلخانه
مزایای لامپ های فلورسنت
از جمله مزایای لامپ های فلورسنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- صرفه جویی در مصرف انرژی: لامپ های فلورسنت دارای مصرف انرژی کمتری نسبت به سایر لامپ ها هستند و این باعث کاهش در هزینه ها نیز می شود.
- طول عمر بالاتر: این لامپ ها دارای طول عمر بیشتری نسبت به سایر لامپ ها می باشند که این امر سبب کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می گردد.
- کاهش گرما: لامپ فلورسنت کم تر گرم می شود و تولید حرارت کم تر از ایجاد حریق جلوگیری می کند و در نتیجه هزینه های خنک کننده کاهش می یابد.
- مناسب برای خواندن اسناد: لامپ های فلورسنت نوری سفید و روشن تولید می کنند و در محیط های اداری برای خواندن اسناد می توان از نور آن بهره برد.
- کم کردن القای امواج الکترومغناطیسی: القای کمتر امواج الکترومغناطیسی خطر آسیب به سلامتی چشم را کاهش می دهد و لامپ های فلورسنت دارای این مزیت هستند.
- جلوگیری از آسیب به چشم: لامپ های فلورسنت دارای نور سفید و روشن هستند و این مزیت باعث سلامت چشمان شما می شود.
- کاهش جذب دی اکسید کربن: لامپ های فلورسنت از تکنولوژی فلورسانس بهره مند هستند که باعث می شود مقدار کمتری دی اکسید کربن در فضا منتشر شود و همین امر باعث تمیز ماندن هوا شده و خطر آسیب به محیط زیست را کاهش می دهد.
- دمای کار پایین: لامپ های فلورسنت به دمای کار پایین برای روشنایی نیاز دارند و این امر باعث کاهش هزینه های خنک کننده ها می گردد.
- جایگزینی آسان: لامپ های فلورسنت برای جایگزینی با لامپ های دیگر احتیاجی به تغییر شبکه برق ندارند و به آسانی جایگزین لامپ های قدیمی می شوند.
معایب لامپ های فلورسنت
از جمله معایب لامپ های فلورسنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درون لامپ های فلورسنت مقداری جیوه به کار رفته است که در صورت شکستن یا خرابی امکان جذب این فلز سمی وجود دارد. پس هنگامی که این لامپ ها را دور می اندازید باید اقدامات ایمنی مربوط به دفع آن ها را رعایت نمایید.
- لامپ های فلورسنت باعث سردرد و خستگی چشم می شوند.
- لامپ های فلورسنت در دماهای پایین عملکرد ضعیفی دارند و باید در دماهای مناسب محیط مورد استفاده قرار گیرند.
- لامپ های فلورسنت نسبت به سایر لامپ ها مدت زمان بیشتری برای روشن شدن نیاز دارند. این لامپ ها برای روشن شدن به 10 الی 20 ثانیه زمان احتیاج دارند.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم هر آنچه باید درباره لامپ های فلورسنت بدانید را برای شما بیان کنیم. سپس در ادامه به بررسی مزایا و معایب این لامپ ها پرداختیم تا راحت تر درباره خرید یا عدم خرید این لامپ ها تصمیم بگیرید. آیا شما هم تا به حال تجربه ای در زمینه استفاده از لامپ های فلورسنت داشته اید؟ با در میان گذاشتن نظرات خود در بخش کامنت می توانید شناخت کاربران نسبت به لامپ های فلورسنت را افزایش دهید.