محافظ برق ابزاری است که در خانه، کارگاه، کارخانه و… کاربرد داشته و مورد استفاد قرار می گیرد. با کمک محافظ برق می توانید از آسیب دیدن به وسایل برقی حین تغییرات ولتاژ جلوگیری کنید و از این رو این وسیله بسیار ضروری می باشد. با این وجود محافظ برق نیز ممکن است به دلایل مختلفی دچار خرابی و مشکل شود و به درستی کار نکند. در صورت خرابی این وسیله، این سوال به وجود می اید که آیا محافظ برق قابل تعمیر است و آیا به سادگی می توان آن را تعمیر کرد یا درصورت بروز مشکل باید به فکر خرید محافظ برق دیگری باشیم؟ در این مقاله از تکنوسان مگ قصد داریم نحوه عیب یابی و آموزش تعمیر محافظ برق را بررسی کنیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
فهرست مطالب
نحوه تعمیر محافظ برق
در صورتی که قصد تعمیر محافظ برق را دارید باید موارد ایمنی را رعایت کنید و سپس اقدام به تعمیر آن نمایید. همچنین انجام اینکار نیازمند آشنایی نسبی با امور تعمیرات در حوزه برق و الکتریک می باشد. اگر پیش زمینه ای در این باره ندارید پیشنهاد می شود امور تعمیرات را به یک تعمیرکار با تجربه واگذار کنید. در ادامه تعمیر محافظ برق را به شما آموزش خواهیم داد که به صورت زیر می باشد:
راهنمای خرید محافظ برق برای ماشین لباسشویی و ظرفشویی + بهترین ها
عیب یابی محافظ برق
اولین کاری که برای تعمیر محافظ برق باید به آن بپردازید عیب یابی می باشد. پیش از آن که هر کاری انجام دهید باید بدانید که عیب دستگاه چیست تا سپس بتوانید با توجه به ایرادی که وجود دارد نسبت به تعمیر محافظ برق اقدام کنید. در ادامه شما را با ایرادات مختلفی که ممکن است باعث خرابی محافظ شده باشد آشنا می کنیم تا با برطرف کردن آن ها بتوانید آن را تعمیر کنید. این ایرادات شامل موارد زیر می باشد:
قطع نشدن جریان برق در صورت بروز نوسان
یکی از دلایلی خرابی محافظ برق می تواند قطع نشدن جریان برق در صورت بروز نوسان باشد که دلیل آن عموما خراب شدن قطعات داخلی محافظ برق، همچون فیوز، رله، یا مدار الکترونیکی است.
افزایش ولتاژ خروجی محافظ برق
دلیل دیگر خرابی محافظ برق می تواند افزایش ولتاژ خروجی محافظ برق باشد که علت آن می تواند خرابی قطعات داخلی محافظ برق، مانند ترانسفورماتور، یا مدار الکترونیکی باشد.
افزایش جریان خروجی محافظ برق
افزایش جریان خروجی محافظ برق نیز می توانید علت دیگر خرابی محافظ برق باشد. علت این موضوع به خاطر خرابی قطعات داخلی محافظ برق، مانند فیوز، یا مدار الکترونیکی است.
خرابی فیوز محافظ برق
فیوز محافظ برق یکی از قطعات ایمنی این محصول به شمار می آید که اگر نوسانات شدید برق رخ دهد می تواند از محافظ برق حفاظت کند. اگر این قطعه خراب شود محافظ برق نیز خراب شده و کار نمی کند.
مراحل تعمیر محافظ ولتاژ برق
برای تعمیر هر وسیله الکترونیکی نیاز به ابزار دارید؛ با کمک این ابزارها می توانید علاوه بر آن که عیب محافظ برق خود را پیدا می کنید می توانید پس از عیب یابی دستگاه خود را تعمیر نمایید. ابزارهایی همچون مولتی متر، پیچ گوشتی، لحیم کاری، سیم لحیم، سیم چین و هویه برای تعمیر محافظ برق مورد استفاده قرار می گیرند که پس از آن که این ابزار ها را آماده نمودید باید مراحل زیر را برای تعمیر محافظ برق دنبال کنید که این مراحل عبارتند از:
باز کردن محافظ برق
اولین کاری که برای تعمیر محافظ برق باید انجام دهید باز کردن آن است. با کمک پیچ گوشتی باید پیچ های محافظ برق را باز نموده و سپس دو لایه محافظ برق را از هم جدا نمایید.
بررسی کردن سیم ها
در مرحله دوم باید به سراغ بررسی سیم های ورودی و خروجی محافظ برق بروید تا ببینید سیم ها سالم هستند و یا دچار آسیب شده اند. هر کدام از سیم ها که آسیب دیده اند باید تعویض شوند. برای آن که از سلامت سیم های محافظ برق اطمینان پیدا کنید باید ابتدا آن ها را از نظر ظاهری بررسی کنید و اگر ظاهر آن ها سالم بود و مشکل نداشت باید با کمک مولتی متر آن ها را امتحان کنید. برای آن که بتوانید سیم ها را با مولتی متر تست کنید باید مولتی متر را روی حالت مقاومت قرار داده و یک سیم مولتی متر را به یک سر سیم و سیم دیگر را به سر دیگر سیم وصل نمایید. در صورتی که مولتی متر عددی بین ۰.۱ تا ۰.۲ را نشان دهد، سیم سالم مگر غیر از این باشد سیم معیوب می باشد.
بررسی قطعات الکترونیکی
در این مرحله باید قطعات الکترونیکی محافظ برق را مورد بررسی قرار دهید. باید قطعاتی که سوخته، ترک خورده یا شکسته را پیدا کنید و در صورت یافتن چنین قطعاتی باید آن ها را عوض کنید. قطعات الکترونیکی که باید بررسی شوند عبارتند از:
تست دیود
مولتی متر را در حالت دیود قرار داده و دیود را مورد بررسی قرار دهید. سیم مولتی متر را به پایه آند دیود و سیم دیگر را به پایه کاتد دیود وصل نمایید. در صورتی که مولتی متر مقدار صفر را نشان دهد، دیود سالم بوده و اگر این مقدار نمایش داده نشود به معنای معیوب بودن دیود است.
تست مقاومت
مولتی متر را در حالت مقاومت قرار داده و مقاومت محافظ برق را مورد بررسی قرار دهید. سیم مولتی متر را به یک پایه مقاومت و سیم دیگر را به پایه دیگر مقاومت وصل نمایید. در صورتی که مولتی متر مقدار مقاومت را با مقدار مقاومت محافظ برق یکسان نشان دهد، مقاومت سالم بوده و اگر این مقدار نمایش داده نشود به معنای معیوب بودن مقاومت است.
تست خازن
برای تست خازن بهترین روش کمک گرفتن از مولتی متر است. پس از آن که مولتی متر را در حالت خازن قرار دادید باید یک سیم مولتی متر را به یک پایه خازن و سیم دیگر را به پایه دیگر خازن وصل نمایید. در صورتی که خازن سالم باشد، مولتی متر مقداری را نشان میدهد که با مقدار ظرفیت خازن مطابقت دارد. در غیر این صورت خازن معیوب است.
تعمیر قطعات الکترونیکی
بعد از آن که قطعات الکترونیکی را تست کردید در صورتی که امکان آن وجود داشته باشد باید آن ها را تعمیر کنید یا قطعات خراب را تعویض نمایید. برای آن که قطعات آسیب دیده را مجددا به برد متصل نمایید باید از هویه کمک بگیرید. با کمک هویه می توانید لحیم را ذوب کرده و قطعات فلزی را به یکدیگر وصل کنید. هویه ها کار لحیم کاری قطعات الکترونیکی را به عهده دارند.
بستن محافظ برق
بعد از آن که قطعاتی که خراب هستند را تعویض یا تعمیر نمودید باید پیچ های محافظ برق را بسته و آن را سر هم کنید.
جمع بندی
در این مقاله، به سراغ آموزش تمیر محافظ برق رفتیم و مراحل آن را به شما ارائه دادیم. شما می بایست در حین تعمیر این محصول دقت زیادی داشته باشید. با طی کردن مراحلی که در این مقاله به آن ها اشاره نمودیم می توانید در صورتی که محافظ برق شما دچار آسیب شده است آن را تعمیر کنید. به نظر شما مهم ترین فاکتور ها برای تعمیر محافظ برق چیست؟ اگر شما هم درباره تعمیر محافظ برق نکاتی را می دانید و یا اطلاعاتی دارید، ممنون می شویم در بخش کامنت با ما و دوستانتان اشتراک گذاری کنید.