همانطور که می دانید امنیت و نظارت به یکی از نیازهای اساسی جوامع تبدیل شده است. دوربینهای مدار بسته به عنوان ابزاری کلیدی در همین مورد، نقش بسزایی در تأمین امنیت و نظارت بر فضاهای عمومی و خصوصی ایفا میکنند. با این حال این تکنولوژی نیز دارای مشکلات و چالشهایی است که میتواند کارایی آن را تحت تأثیر قرار دهد. عیبیابی مشکلات رایج دوربینهای مدار بسته یکی از مهمترین مراحل در حفظ عملکرد بهینه این سیستمها است. مشکلات تصویر دوربین مدار بسته، از جمله مسائل شایع و نگرانکنندهای هستند که کاربران با آن مواجه میشوند. این مشکلات میتوانند شامل کاهش کیفیت تصویر، نوسانات رنگ، تاری تصاویر و یا عدم ضبط مناسب باشند. تشخیص و رفع مشکلات رایج دوربین مدار بسته می تواند به بهبود کیفیت نظارت کمک میکند و اعتماد کاربران را نیز افزایش دهد.
در این مقاله از تکنوسان مگ، به بررسی مشکلات رایج دوربین مدار بسته خواهیم پرداخت و روشهای عیبیابی آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. همچنین، پس از تحلیل مشکلات تصویر دوربین های مدار بسته، راهکارهایی برای رفع آنها ارائه خواهیم کرد. اگر قصد خرید دوربین مداربسته دارید با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
تشخیص و عیب یابی مشکلات دوربین مداربسته
به طور کلی دنیای دوربین های مداربسته دنیای پیچیده ای است و از این رو ممکن است در طی فرایند نصب و یا حتی مدت ها پس از نصب تجهیزات حفاظت، مشکلات متعددی برای این سیستم و دوربین ها به وجود بیاید. در ادامه قصد داریم رایج ترین مشکلات دوربین های مداربسته را بررسی کنیم و بهترین روش های رفع آن ها را نیز در اختیارتان قرار دهیم.
نمایش صفحه سیاه
اگر دوربین مدار بسته شما فقط یک صفحه سیاه را نشان میدهد، این بدان معناست که احتمالاً جعبه DVR یا نرمافزار نظارتی قادر به دریافت سیگنال ویدئویی نیست. یکی از راه حل های این مشکل، خاموش و روشن کردن دوربین است. ابتدا دوربین را خاموش کرده و دوباره روشن کنید. اگر موضوع فقط به یک دوربین محدود نباشد و سایر دوربینها نیز صفحه سیاه را نمایش دهند، لازم است تا جعبه DVR را ریستارت کنید. DVR های مدرن و برخی دوربینهای پیشرفته میتوانند مانند کامپیوترها با اختلال مواجه شوند.
دوم بررسی مسیر نوری دوربین است؛ اطمینان حاصل کنید که هیچ موانعی در مسیر نور وجود نداشته باشد. حتی در زوایای کم، لنزهای کوچک میتوانند به سادگی توسط برگها یا شاخهها مسدود شوند. همچنین بررسی کنید که شرایط نوری محیط دوربین مناسب است. بسیاری از دوربینها در تاریکی عملکرد مناسبی ندارند و اگر نور محیط زیر آستانه تعیین شده باشد، تنها تصاویری سیاه نمایش داده خواهند شد. در آخر لنز دوربین را از نظر آسیبدیدگی مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که حسگر یا سایر اجزای نوری دچار آسیب شده باشند، ممکن است دوربین روشن بماند، اما تصویری ارسال نکند.
نداشتن سیگنال ویدئویی
زمانی که دوربین مدار بسته سیگنال ویدئویی ارسال نمیکند، تصاویر آن قابل مشاهده نخواهند بود. در این شرایط، باید به دنبال عیبیابی باشید. اصلیترین دلیل نبود سیگنال ویدئویی، آسیب یا قطع شدن کابلهای اتصال دوربین است.
برای حل این مشکل ابتدا بررسی کنید که هیچ کدام از کابلها آسیب نداشته باشند و اتصالات به درستی انجام شده باشند. اگر از دوربین های POE استفاده میکنید، مطمئن شوید که سوییچ POE روشن است و به درستی کار میکند. برای دوربینهای تحت شبکه یا همان IP، تنظیمات شبکه و اتصالات اینترنت را چک کنید. وجود هر گونه اختلال در این زمینه میتواند موجب عدم انتقال سیگنال شود. اگر دوربین را به برق متصل کردهاید، از سالم بودن جعبه فیوز و منبع تغذیه مطمئن شوید. در نهایت، بررسی لنز دوربین و اطمینان از سلامت آن نیز میتواند در رفع این مشکل کمک کند.
نمایش تصاویر سیاه و سفید
هنگام بررسی مشکلات دوربینهای مداربسته، ممکن است با تصاویر سیاه و سفیدی مواجه شوید. اگر این وضعیت در شرایط نوری کم مشاهده شده باشد، جای نگرانی نیست، چرا که این پدیده در آن شرایط طبیعی است. اما چنانچه نور کافی در میدان دید دوربین وجود داشته باشد، نیاز است نکات زیر را در نظر داشته باشید.
اطمینان حاصل کنید که شرایط نوری محیط با الزامات دوربین مدار بسته شما سازگار است. در صورتی که دوربین در حال حاضر در حال استفاده نیست، میتوانید نسبت به نصب منبع نور اضافی اقدام کنید تا از کیفیت تصویر بهینه اطمینان یابید. همچنین اگر دوربین شما از سیگنالهای ویدیویی آنالوگ یا کامپوزیت خروجی میدهد، بسیار مهم است که نوع ورودی فیلم با نوع خروجی آن همخوانی داشته باشد. اتصال یک سیگنال ویدیویی ترکیبی به ورودی ویدئو یا برعکس، ممکن است منجر به نمایش تصویر سیاه و سفید به جای صفحه سیاه گردد. برخی از نمایشگرها مجهز به مجموعه ورودیهای ویدیویی هستند که قابلیتهای مختلفی را ارائه میدهند. در نهایت، فراموش نکنید که عیبیابی فیزیکی دوربین و بررسی آسیبهای احتمالی ضروری است. با رعایت این نکات، میتوانید مشکلات مربوط به تصاویر سیاه و سفید دوربین را به خوبی شناسایی و برطرف کنید.
خاموش بودن رنگ ها در تصاویر
خاموش بودن رنگها در تصاویر دوربینهای مداربسته میتواند مشکلاتی را در نمایش صحیح جزئیات ایجاد کند. به ویژه، زمانی که دوربین با تمهای رنگی قرمز، نارنجی یا آبی به صورت غیرواقعی دیده میشود.
برای رفع این مشکل، تنظیمات بالانس نور سفید یکی از راهحلهای کلیدی به شمار میآید. تراز رنگ سفید با حذف رنگهای غیرواقعی و غیرطبیعی، سطح نور سفید در فضای اطراف دوربین را متعادل میسازد. برای شروع، توصیه میشود ابتدا تنظیمات دوربین را بررسی کنید. ممکن است این تنظیمات برای فضای داخلی مناسب بوده و نیاز به تغییر به حالت مخصوص فضای داخل ساختمان وجود داشته باشد. همچنین، در صورتی که تنظیمات خودکار بالانس نور سفید (AWB) فعال است، توصیه میشود کمی زاویه دوربین را تغییر دهید و آن را به سمت پایین متمایل کنید. در طول روز، نور شدید آسمان میتواند تأثیر زیادی بر کیفیت تصویر داشته باشد، بنابراین بهتر است زاویه دید دوربین به گونهای تنظیم شود که تأثیرات نور آسمان کاهش یابد. در صورتی که نیاز به جابهجایی دوربین مدار بسته دارید، حتماً اطمینان حاصل کنید که دوربین همچنان قادر به پوشش مناطقی است که نیاز به نظارت دارند. از طرفی به این نکته توجه کنید که دوربینها دامنه رنگ نامحدودی ندارند. بسته به قابلیتهای سنسور، برخی دوربینها ممکن است نتوانند به طور مؤثر در همه شرایط نوری، تصویر مناسبی ارائه دهند.
وضوح پایین تصاویر
بررسی وضوح سیستم دوربین مداربسته و جریان ویدئو بسیار حائز اهمیت است زیرا ضعف در کیفیت تصویر میتواند منجر به از دست رفتن اطلاعات حیاتی و کاهش اثربخشی سیستمهای امنیتی گردد. مشکلات وضوح تصویر ممکن است به علت تنظیمات نادرست جریان ویدئو باشد. بنابراین توصیه می شود که رزولوشنهای مناسبی برای دوربینها مدار بسته خود انتخاب کنید. دوربینهایی با کیفیت 720p یا 960H به احتمال زیاد قادر به ثبت تصاویر واضح نیستند. در صورتی که از دوربینهای امنیتی 4 مگاپیکسلی (1440p super HD) استفاده میکنید، اطمینان حاصل کنید که وضوح یا جریان ویدیو روی 2560×1440 یا حداقل 1920×1080 تنظیم شده باشد. همچنین، در صورت استفاده از مانیتور برای مشاهده فیلمها، دقت کنید که وضوح مانیتور با استاندارد دوربینهای شما همخوانی داشته باشد.
عدم ضبط تصاویر در دستگاه DVR
گاهی ممکن است دوربین مداربسته به درستی کار کند، اما دستگاه DVR هیچ چیزی را ضبط نکند. DVR که مخفف عبارت DIGITAL VIDEO RECORDER است، در حقیقت یک ضبط کننده تصاویر مختصر شده یک سیستم کامپیوتری می باشد و اغلب آنها بر روی سیستم عملیاتی LINUX عمل می کنند. از طریق DVR می توان تصاویر دوربین مدار بسته را (توسط هارد دیسک نصب شده در دستگاه) ضبط و مجددا بازبینی یا پشتیبان گیری کرد. با متصل کردن دستگاه به نمایشگر شما می توانید تصاویر تمامی دوربین های مداربسته را به صورت یکپارچه در یک صفحه ببینید.
یکی از علل متداول که DVR تصاویر را ضبط نمی کند، تنظیمات نادرست دستگاه DVR است. برای حل آن ابتدا باید بررسی کنید که آیا دستگاه DVR روشن و سالم است. همچنین، اطمینان حاصل کنید که دستگاه تنها برای ضبط در ساعات خاصی تنظیم نشده باشد و در هر لحظه فعال باشد. اگر از فضای ابری برای ذخیرهسازی تصاویر استفاده میکنید، بررسی کنید که دستگاه به شبکه متصل است. از طرفی، کمبود فضای ذخیرهسازی نیز میتواند یکی از دلایل عدم ضبط تصاویر باشد. در چنین حالتی، لازم است تصاویر قدیمی را پاک کنید تا فضای کافی برای ضبط تصاویر جدید فراهم شود. اگر موارد فوق را بررسی کردید و هنوز مشکل پابرجا بود، ممکن است نیاز به بررسیهای بیشتری باشد. در این شرایط، توصیه میشود با یک تکنسین این حوزه مشورت کنید.
خطوط افقی در تصاویر دوربین
وجود خطوط افقی در فیلم دوربین مداربسته میتواند نشانهای از مشکلات جدی در سیستم باشد. در چنین مواردی، تصاویر به صورت ناپایدار و متناوب نمایش داده میشوند و شناسایی جزئیات از میان این خطوط دشوار میشود.
برای تشخیص علت این مشکل، ابتدا باید نور محیط را بررسی کنید. در برخی موارد، نورهای الکتریکی یا چراغهای موجود در محیط میتوانند با سنسورهای CCD تک تراشه تداخل ایجاد کنند و باعث ایجاد خطوط افقی و حتی لرزش تصاویر شوند. سپس، منبع تغذیه را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که منبع تغذیه دوربین مداربسته آسیب دیده یا خراب باشد، ممکن است با حسگر CCD تداخل داشته باشد و خطوط افقی در تصویر ایجاد کند.
همچنین، کابل دوربین مدار بسته را از نظر آسیب به محافظ بررسی کنید. اگر از کابل های بلند مانند کابل های Cat 5 یا کواکسیال استفاده می کنید، مطمئن شوید که همه کابلها به درستی مسیریابی شده اند. اطمینان حاصل کنید که کابل ها از تجهیزات با فرکانس بالا مانند فرستنده های ماهواره دور شده اند و هیچ تجهیزات الکتریکی را لمس نمی کنند و مطمئن شوید که همه کابل ها به درستی زمین خورده اند.
عدم اتصال دوربین مدار بسته به موبایل
مشکل عدم اتصال دوربین مدار بسته به موبایل معمولاً به مسائل سادهای مانند پورتهای معیوب شبکه مربوط میشود. برای حل این مشکل توصیه می شود چند نکته را بررسی کنید.
ابتدا تأیید کنید که دوربین یا DVR/NVR شما به شبکه محلی متصل است و تمامی تنظیمات مربوطه به درستی پیکربندی شدهاند. اگر دوربین شما دارای آدرس IP ثابت است، لازم است که اطمینان حاصل کنید که آدرس شبکه و DNS به درستی تنظیم شدهاند. در صورتی که دوربین شما از طریق یک برنامه مبتنی بر فضای ابری (Cloud) برای دسترسی به تلفن همراه عمل میکند، بررسی کنید که فایروال شبکه مانع از اتصال دوربین به اینترنت نباشد.
به علاوه اگر سیستم دوربینهای مدار بسته شما نیاز به اتصال VPN برای دسترسی از راه دور و یا تلفن همراه دارد، اطمینان حاصل کنید که سرویس VPN به درستی پیکربندی شده است. چنانچه سیستم دوربین مداربسته شما نیاز به دسترسی از راه دور/ابری از طریق DNS پویا (DDNS) دارد، از صحیح بودن پیکربندی تنظیمات DNS اطمینان حاصل کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که DDNS در همه شبکهها و تنظیمات، بهویژه در شبکههای 4G ممکن است کار نکند.
لرزش تصاویر
لرزش تصاویر دوربین مدار بسته به عوامل متعددی بستگی دارد که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. یکی از عوامل کلیدی، پهنای باند شبکه است. اگر این مشخصه به حد کافی بالا نباشد، میتواند به لرزش و ناهمواری در تصاویر منجر شود. به همین دلیل نوع دوربین مداربسته نیز اهمیت دارد. در صورت استفاده از دوربینهای بیسیم، لازم است تا سیگنال وایفای را بررسی کنید. تضمین میشود که سیگنال اینترنت از قدرت بالایی برخوردار باشد و بدون نویز باشد. اگر دوربینها به دستگاههای DVR یا NVR متصل هستند، لازم است تا کابلکشی مربوطه را مورد ارزیابی قرار دهید. این اقدامات ضروری به شما کمک خواهند کرد تا کیفیت تصویر را به حد مطلوب برسانید.
مشکل سوسو زدن تصاویر
سوسو زدن تصاویر در دوربینهای مدار بسته یکی دیگر از مشکلات شایع و حائز اهمیت است. این مشکل معمولاً به دلیل نقص در منبع تغذیه یا اتصالات است که ممکن است تحت تأثیر شرایط محیطی نامناسب قرار گرفته باشد. در برخی موارد، ایرادات در مراحل نصب نیز میتوانند دلیل بروز این مشکل باشند. برای حل این مشکل ابتدا باید به بررسی نمایشگرها بپردازید. اگر تنها یکی از مانیتورها دچار مشکل سوسو زدن است، احتمالاً مسئله به خود نمایشگر برمیگردد. اما اگر مشکل در چندین نمایشگر مشاهده میشود، لازم است به بررسی اتصالات و کانکتورهای دوربینهای مداربسته بپردازید و مسیر کابلکشی را بررسی کنید.
در شرایطی که دوربین فقط در شب و در نور کم دچار سوسو زدن میشود، احتمالاً مشکل از منبع تغذیه است. در این حالت، اگر توان منبع تغذیه کافی نباشد، LEDهای IR ممکن است در تاریکی سوسو بزنند. برای تست و شناسایی دقیقتر مشکلات دوربین مدار بسته، اگر خروجی دوربین، آنالوگ است کابل ویدئو را از آن جدا کنید. حال بررسی کنید که آیا تصویر همچنان سوسو میزند یا خیر. اگر مشکل همچنان وجود داشت، توصیه میشود که کانکتور ها، منبع تغذیه، کابلها و اتصالات را به دقت چک کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله از تکنوسان مگ به بررسی مشکلات دوربین مدار بسته پرداختیم و راهکار های حل هر یک از مشکلات را بیان کردیم. در حقیقت مشکلات تصاویر دوربین مدار بسته میتوانند عملکرد و کارایی سیستمها را تحت تأثیر قرار دهند. از جمله مشکلات کلیدی میتوان به نمایش دادن صفحه سیاه، عدم ضبط تصاویر در دستگاه DVR، وضوح پایین تصاویر و نداشتن سیگنال ویدئویی اشاره کرد. در نهایت اگر شما هم مشکل دیگری از دوربین های مدار بسته می شناسید، می توانید در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.