کامپیوتر و لپ تاپ

مقایسه پردازنده های پنتیوم (Pentium) و سلرون (Celeron)؛ نبرد پردازنده های اقتصادی

همانطور که می دانید، پردازنده‌ها یکی از مهم‌ترین قطعات سخت افزاری در کامپیوترها هستند که وظیفه آن پردازش اطلاعات و انجام دستورات است. امروزه اینتل با دارا بودن سهم قابل توجه از بازار پردازنده های دسکتاپ و لپ تاپ، پادشها بی چون و چرای این حوزه محسوب می شود؛ می توان گفت اینتل این موفقیت را تا حد زیادی مدیون پردازنده های متنوع خود می باشد که کاربری های مختلفی را پوشش می دهند.

سلرون و پنتیوم 2 سری محبوب از پردانده های اقتصادی اینتل هستند که هرکدام ویگی های خود را دارند. ا این رو اگر قصد خرید پردازنده به خصوص مدل های اقتصادی را داشته باشید، این سوال برای شما به وجود می آید که فرق پردانزده های Pentium و Celeron در چیست و کدام یک برای خرید مناسب تر هستند. در این مقاله قصد داریم به مقایسه پردازنده های پنتیوم (Pentium) و سلرون (Celeron) بپردازیم و این سی پی یو ها را از جهات مختلف مورد بررسی قرار دهیم. با تکنوسان مگ همراه باشید.

اینتل پنتیوم چیست؟

تفاوت پردازنده Celeron یا Pentium

Intel Pentium یک ریزپردازنده محبوب است که در بسیاری از کامپیوترها استفاده می‌شود. این سری از پردازنده‌های شرکت اینتل اولین بار در سال 1993 عرضه شد و از آن زمان به بعد پنتیوم II، پنتیوم III، پنتیوم 4 و مدل‌های جدیدتری جایگزین آن شدند. در حالی که پردازنده‌های پنتیوم قبلی مبتنی بر معماری x86 بودند، نسخه‌های جدیدتر آن مبتنی بر معماری IA-64 هستند.

پردازنده اینتل پنتیوم به دلیل کارایی بالا و مصرف انرژی پایین شناخته می‌شوند و این موضوع باعث شده تا از این پردازنده‌ها در پی سی‌ها، لپ تاپ‌ها و سرورها استفاده شود. به دلیل ویژگی‌هایی که این سری از پردازنده‌های دارند، آن‌ها تبدیل به یکی از رایج‌ترین ریزپردازنده‌های تولیدی شرکت اینتل هستند.

سلرون اینتل چیست؟

فرق پردازنده Celeron یا Pentium

Intel Celeron یکی دیگر از سری پردازنده‌های شرکت اینتل است که گزینه مقرون به صرفه تری است نسبت به پنتیوم است. این دسته از سی پی‌ها معمولاً کندتر از پردازنده‌های سری پنتیوم اینتل هستند اما قیمت مقرون به صرفه تری دارند. پردازنده‌های Celeron اغلب در لپ تاپ‌های ارزان قیمت و برخی از کامپیوترهای شخصی کوچک استفاده می‌شوند.

اولین پردازنده‌های سلرون در سال 1998 به بازار عرضه شد. آن‌ها بر اساس معماری‌های Pentium II و III و دارای سرعت کلاک 166 مگاهرتز تا 333 مگاهرتز بودند. تراشه‌های سلرون تا سال 2007 بر پایه معماری‌های پنتیوم کار می‌کردند اما جدیدترین پردازنده‌های سلرون مبتنی بر فرآیند 14 نانومتری اینتل بوده و دارای سرعت کلاک تا 2.4 گیگاهرتز هستند.

پردازنده‌های سلرون معمولاً اندازه کش کوچکتری نسبت به سری پنتیوم دارند. این پردازنده‌ها همچنین اغلب فاقد فناوری‌های Turbo Boost و Hyper-Threading هستند. تمامی این موارد باعث شده تا پردازنده‌های سلرون معمولاً عملکرد پایین‌تری نسبت به پردازنده‌های پنتیوم ارائه دهند. با این حال، این پردازنده‌ها هنوز هم برای انجام وظایف محاسباتی روزمره گزینه مناسبی هستند.

اگر به دنبال یک پردازنده ارزان قیمت برای کامپیوتر بعدی خود هستید، Celeron اینتل گزینه خوبی برای شما خواهد بود، فقط توجه داشته باشید که با خرید این پردازنده‌ها، قدرت و کارایی سیستم شما پایین‌تر خواهد آمد.

بررسی پردازنده Celeron یا Pentium

بررسی پردازنده Celeron یا Pentium

در صورتی که قصد خرید پردازنده دارید، نیاز است تا دید کاملی در مورد تفاوت سی پی یو پنتیوم با سلرون داشته باشید تا بتوانید محصول مناسبی را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چه فرقی بین پردازنده‌های پنتیوم و سلرون وجود دارد، می‌توان به نکات زیر اشاره کرد:

مقایسه قدرت سلرون و پنتیوم

به صورت کلی یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بین پردازنده Celeron با Pentium در قدرت آن‌ها است. پردازنده‌های سلرون قدرت کمتری نسبت به پردازنده‌های پنتیوم دارند چرا که پردازنده‌های سلرون اندازه حافظه کش کوچک‌تری دارند و این موضوع باعث شده تا به نسبت سری پنتیوم داده‌های کمتری را در یک زمان پردازش کنند. علاوه بر این، پردازنده‌های Celeron سرعت کلاک پایین‌تری دارند این یعنی برای تکمیل وظایف زمان بیشتری نیاز خواهند داشت.

مقایسه قیمت سلرون و پنتیوم

یکی دیگر از تفاوت‌های پردازنده‌های سلرون و پنتیوم در بحث قیمت گذاری آن‌ها است. به دلیل تکنولوژی و فناوری ضعیف‌تر، پردازنده‌های سلرون قیمت کمتری نسبت به پردازنده‌های پنتیوم دارند. علاوه بر این، پردازنده‌های سلرون معمولاً در تعداد بیشتری نسبت به پردازنده‌های پنتیوم اینتل تولید می‌شوند، بنابراین این دسته از محصولات با قیمت پایین‌تری به فروش می‌رسند.

مقایسه عملکرد در انجام کارهای پردازشی

یکی دیگر از مواردی که به منظور بررسی سری پردازنده‌های Celeron و Pentium باید به آن توجه داشته باشید این است که از بین پردازنده‌های سلرون و پنتیوم، سی پی یوهای پنتیوم برای بازی، ویرایش ویدیو و به صورت کلی انجام کارهای پردازشی گزینه بهتری هستند. این به این دلیل است که این پردازنده‌ها قدرتمندتر هستند، بنابراین می‌توانید به راحتی از آن‌ها برای انجام کارهای پردازشی سنگین استفاده کنید. علاوه بر این، پردازنده‌های پنتیوم سرعت کلاک بالاتری دارند، به این معنی که می‌توانند کارها را سریع‌تر انجام دهند.

نکات مهم برای مقایسه پردازنده های Celeron یا Pentium

فرق CPU پنتیوم با سلرون

موضوع بسیار مهمی که برای مقایسه پردازنده‌های پنتیوم (Pentium) و سلرون (Celeron) باید به آن توجه داشته باشید این است که به صورت کلی پردازنده‌های سلرون سی پی یوهای اقتصادی‌تری نسبت به سری پنتیوم هستند. با این حال اگر قصد دارید تا برای خرید CPU اقدام کنید، علاوه بر سری پردازنده نیاز است تا به چند نکته و پارامتر مهم دیگر توجه داشته باشید تا با مشکل خاصی رو به رو نشوید. به منظور بررسی این پارامترها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فرکانس پردازنده

سرعت کلاک یا فرکانس پردازنده یکی از مهم‌ترین عواملی است که در انتخاب پردازنده های سلرون و پنتیوم باید در نظر گرفته شود. هرچه سرعت کلاک بالاتر باشد، پردازنده سریع‌تر خواهد بود. اگر به دنبال قدرت پردازش خام هستید، پنتیوم اینتل انتخاب بهتری خواهد بود. با این حال، اگر بودجه ای زیادی ندارید یا نیازی ندارید تا سریع‌ترین پردازنده‌ها را خریداری کنید، محصولات سری Celeron اینتل گزینه خوبی برای شما خواهد بود.

تعداد هسته و رشته

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بین پردازنده‌های پنتیوم و سلرون، در تعداد هسته و رشته آن‌ها است. پردازنده‌های پنتیوم معمولاً تعداد هسته و رشته بیشتری نسبت به پردازنده‌های سری سلرون دارند. اگر نمی‌دانید که هسته و رشته چیست باید گفت که هسته پردازنده به تعداد پردازنده‌های فیزیکی در یک سی پی یو گفته می‌شود. از طرف دیگر رشته‌های پردازنده نیز خانه های مجای پردازشی در سی پی یو می باشد که هرچه بیشتر باشد پردازنده شما در مولتی تسکینگ عملکرد بهتری خواهد داشت. سی پی بوهایی که تعداد هسته و رشته بیشتری داشته باشند، می‌توانند همزمان چندین کار را پردازش کنند که این امر باعث بهبود عملکرد سیستم و افزایش سرعت پردازش اطلاعات می‌شود. در مقاله هسته سی پی یو چیست می توانید در این مینه اطلاعات بیشتری کسب کنید.

تفاوت سی پی یو پنتیوم با سلرون

اندازه حافظه کش یا پنهان

یکی دیگر از عوامل مهمی که برای خرید پردازنده باید در نظر بگیرید، اندازه کش یا حافظه پنهان است. حافظه نهان بخشی از سی پی یو است که پردازنده داده‌های پر استفاده را ذخیره می‌کند تا بتواند به سرعت به آن‌ها دسترسی داشت. اندازه کش بزرگ‌تر به این معنی است که پردازنده می‌تواند سریع‌تر به این داده‌ها دسترسی داشته باشد و این موضوع می‌تواند منجر به عملکرد سریع‌تر پردازنده شود. اگر به دنبال بهترین عملکرد ممکن هستید، نیاز است تا به سراغ محصولاتی بیایید که حافظه کش بالایی دارند. برای رسیدن به این هدف می‌توانید اقدام به خرید پردازنده‌های پنتیوم اینتل انتخاب کنید. از طرف دیگر اگر نیازی ندارید تا پردازنده شما حافظه کش زیادی داشته باشد و یا بودجه زیادی برای خرید چنین پردازنده ای ندارید، می‌توانید محصولات Celeron اینتل را انتخاب کنید.

فناوری های مورد استفاده

فرق CPU پنتیوم با سلرون در بخش فناوری‌های مورد استفاده در این پردازنده‌ها نیز وجود دارد. به صورت کلی سی پی یوهای سری پنتیوم به تکنولوژی‌های پیشرفته و فناوری‌های جدیدتری مجهز هستند. به عنوان مثال در سی پی یوهای این سری شاهد فناوری AVX-512 و فناوری Intel Thread Director هستیم که در پردازنده‌های سری سلرون چنین تکنولوژی‌هایی وجود ندارد.

فناوری AVX-512 یک فناوری محاسباتی است که باعث افزایش سرعت پردازش داده‌های عددی می‌شود. از طرف دیگر فناوری Intel Thread Director یک تکنولوژی به منظور مدیریت رشته‌های پردازنده است که باعث بهبود عملکرد پردازنده در اجرای همزمان چندین وظیفه می‌شود.

مصرف برق

نکته دیگری که برای خرید پردازنده باید در نظر داشته باشید، میزان مصرف برق پردازنده است. هر دو پردازنده‌های پنتیوم و سلرون اینتل در مصرف انرژی بسیار کارآمد هستند، اما Celeron اینتل برتری کمی در این بخش دارد. اگر به دنبال کاهش مصرف انرژی هستید، می‌توانید به سراغ Celeron اینتل بیایید.

پردازنده Celeron بهتر است یا Pentium؟

پس از آن که در مورد فرق پردازنده Celeron یا Pentium صحبت کردیم، دیگر جواب دادن به این سوال که پردازنده Celeron بهتر است یا Pentium کار سختی نیست. به صورت کلی CPUهای سری پنتیوم پیشرفته‌تر، قدرتمندتر و جدیدتر از محصولات سری سلرون هستند. با این حال اگر علاقه ای ندارید تا مبلغ بسیار زیادی را برای خرید سی پی یو پرداخت کنید و به دنبال پردازنده‌های مقرون به صرفه هستید، می‌توانید به سراغ سری سلرون آمده و این پردازنده‌ها را خریداری کنید.

حرف آخر

در این مطلب به بررسی و مقایسه پردازنده‌های پنتیوم (Pentium) و سلرون (Celeron) نگاهی انداختیم و در مورد تفاوت‌های بین این دو سری صحبت کردیم. در صورتی که در مورد این سی پی یوها و تفاوت بین آن‌ها نظر یا سوال دارید، می‌توانید در بخش کامنت‌ها، سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا