کامپیوتر و لپ تاپدانشنامه

هسته سی پی یو چیست و روش تشخیص تعداد هسته سی پی یو

با گسترش سخت افزارهای دنیای فناوری، وابستگی دنیای امروز به پردازنده ها دیگر انکار ناپذیر است و به جرئت می توان گفت زندگی بدون سی پی یو ها غیر ممکن خواهد بود. پردازنده ها در کامپیوتر ها، لپ تاپ ها، گوشی های هوشمند، کنسول های بازی و بسیاری از لوازم دیجیتال دیگر وجود دارند. از این رو سرعت و قدرت آن ها اهمیت زیادی در پیش بردن امور روزمره ما خواهد داشت. هسته سی پی یو یکی از فاکتور هایی است که قطعا در هنگام انتخاب لپ تاپ، کامپیوتر یا گوشی با آن مواجه شده اید. تعداد هسته cpu تعیین می کند که توان پردازشی دیوایس شما چقدر است و تا چه میزان می توانید روی سرعت آن حساب کنید. با این وجود ممکن است از خودتان بپرسید که هسته سی پی یو چیست و چه تاثیری در عملکرد سیستم دارد؟ در این مقاله ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم و سپس روش تشخیص تعداد هسته سی پی یو را در اختیارتان قرار می دهیم. با تکنوسان مگ همراه باشید.

چگونه تعداد هسته های سی پی یو را بفهمیم

پردازنده های چند هسته ای؛ انقلابی برای دگردیسی دنیای فناوری

در گذشته نچندان دور، پردازنده های کامپیوتر، تنها یک هسته داشتند و خبری از پردازنده های چند هسته ای نبود. دلیل این موضوع هم این بود که بار پردازشی مورد نیاز برای اجرای فعالیت های قدیمی به شدت کم بود و به نوعی نیاز چندانی به توان پردازشی اضافه وجود نداشت. با گذشت زمان، انتظارات از نرم افزار ها و توان سیستم بالا رفت و به نوعی فعالیت مالتی تسکینگ (اجرای چند نرم افزار به صورت همزمان) به یک امر عادی تبدیل شد.

از این رو رفته رفته پردازنده ها ارتقا پیدا کردند تا بتوانند امور بیشتری را به صورت همزمان انجام دهند. پردازنده ها چند هسته ای امروزه حتی در گوشی های مان نیز وجود دارند و دیگر خبری از مدل های تک هسته ای نیست. این بالا رفتن توان پردازشی موجب شده فعالیت هایی که انجامشان در گذشته ممکن نبود، اکنون به سادگی توسط یک پردازنده چند هسته ای قدرتمند انجام شوند. به عنوان مثال، افزایش هسته سی پی یو موجب شد دست بازی سازان برای طراحی بازی های امروزی باز شود و بتوانند پروژه های عظیم تری را به تولید برسانند.

فهمیدن تعداد هسته های کامپیوتر

هسته سی پی یو چیست و چگونه دنیای گیمینگ و رندرینگ را متحول کرد؟

تا اینجا می دانیم که تعداد هسته سی پی یو ارتباط مستقیمی با قدرت آن دارد و به بیانی دیگر هرچقدر هسته های CPU بیشتر باشد، آن پردازنده قوی تر است. این موضوع تا حد زیادی صحت دارد اما دنیای پردازنده ها بسیار پیچیده تر از این حرف هاست و برای درک آن باید به این سوال رجوع کنیم که هسته سی پی یو چیست و چه نقشی در قدرت پردازنده ایفا می کند؟ هر پردازنده از بخش های مختلفی تشکیل شده که تجمع آن ها در کنار یکدیگر موجب دستیابی سیستم به توان پردازشی می شود.

سی پی یو می تواند شامل حافظه کش، کنترلر I/O برای ارتباط با نمایشگر، کنترلر حافظه برای ارتباط با RAM و حتی پردازشگر گرافیکی مجتمع باشد. در این بین، هسته سی پی یو وظیفه دارد که امور پردازشی را با کمک گرفتن از دیگر بخش ها انجام دهد. در فعالیت های چند وظیفه ای، هر هسته پردازش یک وظیفه را بر عهده می گیرد، از این رو می توان گفت هسته های سی پی یو، ریز پردازنده هایی هستند که درون آن وجود دارند. این هسته ها می توانند هر کدام به صورت جداگانه و یا به کمک هم یک فعالیت پردازشی را به اتمام برسانند و به تصویر بکشند.

فرق هسته مجازی و واقعی در پردازنده

به طور کلی می توان گفت هر هسته در CPU، یک واحد پردازشی مستقل است که توسط سیستم عامل به عنوان یک پردازنده مجزا تشخیص داده می شود. توان کلی سی پی یو به فاکتور های مختلفی بستگی دارد اما در نهایت می توان گفت هر چقدر که تعداد هسته های یک پردازنده بیشتر باشد، می توانید امور بیشتری را به طور همزمان انجام دهید. برای بیشتر امور، یک پردازنده 4 هسته ای کافی است و می تواند برای اجرای بسیاری از بازی ها و تقریبا تمام نرم افزار ها کافی باشد. اما اگر قصد دارید امور مالتی تسکینگ فوق حرفه ای انجام دهید، بد نیست بدانید پردازنده هایی با 64 هسته هم در بازار وجود دارند.

همانطور که گفتیم تعداد هسته به هیچ عنوان یک فاکتور قطعی برای قدرت آن نیست و باید ویژگی های دیگری مانند نسل پردازنده، سرعت کلاک، مقدار حافظه کش و .. را نیز در نظر بگرید.

هسته مجازی چیست؟

تا اینجا با مفهوم هسته سی پی یو آشنا شدید، اما قطعا در هنگام خرید CPU با واژه هسته مجازی یا Threads رو به رو شده اید. همانطور که گفتیم، در ابتدا پردازنده ها به صورت تک هسته ای روانه بازار می شدند اما با افزایش بار پردازشی نرم افزار ها و بازی ها، رفته رفته نیاز به پردازش قدرتمند تر حس می شد. در ابتدا مهندسان به فکر تعبیه چند پردازنده در یک کامپیوتر افتادند اما این کار علاوه بر هزینه بر بودن، فضای اضافی، دمای بیش از حد و مصرف انرژی بیشتری به وجود می آورد. پس از آن هر پردازنده با واحد های پردازشی کوچک به اسم Core یا هسته ارائه شد تا مشکل مالتی تسکینگ در سیستم های خانگی حل شود.

روش های تشخیص هسته سی پی یو

 اما این معماری یک مشکل داشت و آن هم این بود که هر هسته پردازنده در آن واحد تنها می توانست یک پردازش را انجام دهد. به عنوان مثال یک پردازنده 4 هسته ای برای انجام دادن 8 عمل پردازشی ناچار است 4 مورد آن ها را در انتظار نگه دارد که این مسئله موجب تاخیر در عملیات سیستم می شود. در اینجا بود که کمپانی اینتل فناوری Hyper-threading را وارد دنیای پردازنده ها کرد. این فناوری به زبان ساده هر هسته cpu را به عنوان 2 واحد پردازشی به سیستم عامل معرفی می کند، بنابراین یک پردازنده 4 هسته ای با پشتیبانی از Hyper-threading دارای 8 واحد پردازشی یا Thread خواهد بود و دیگر تاخیری در فعالیت ها نخواهد داشت. پس از معرفی Hyper-threading توسط اینتل، کمپانی AMD نیز این فناوری را تحت عنوان Multi-Threading در پردازنده های خود پیاده سازی کرد.

روش تشخیص تعداد هسته سی پی یو

تا اینجای مقاله، درک کردیم که هسته سی پی یو چیست و چه تاثیری در قدرت سیستم دارد. اکنون می دانید که پردازنده های چند هسته ای گزینه مناسب تری برای فعالیت های چند وظیفه ای خواهند بود. روش های زیادی برای تشخیص تعداد هسته های پردازنده وجود دارد و می توانید با دنبال کردن چند روش تعداد هسته های پردازنده خود را بررسی کنید. شاید ساده ترین روش این است که اسم پردازنده خود را در سایت سازنده (سایت اینتل یا AMD) جست و جو کرده و اطلاعات جامع آن را مشاهده کنید. اما اگر مدل دقیق پردازنده خود را نمی دانید یا به دنبال روشی ساده تر برای اینکار هستید می توانید از روش زیر اقدام کنید.

  • بر روی منوی استارت کلیک راست کنید و Task Manager را فراخوانی کنید.
  • از تولبار بالا به بخش Performance وارد شوید.
  • در قسمت پایین سمت راست اطلاعاتی جامع در مورد پردازنده لیست شده اند.
  • بخش Core تعداد هسته های پردازنده را نمایش می دهد.

روش تشخیص تعداد هسته سی پی یو موبایل

چگونه بفهمیم cpu چند هسته ای است

همانطور که میدانید گوشی های هوشمند نیز مانند کامپیوتر ها و لپ تاپ ها از پردازنده های چند هسته ای بهره می برند. بد نیست بدانید ماهیت پردازنده های موبایل به کلی متفاوت است و به هیچ عنوان یکی بودن تعداد هسته های یک پردازنده موبایل با یک پردازنده دسکتاپ، به معنی قدرت یکسان آن ها نیست. برای تشخیص تعداد هسته های سی پی یو موبایل، می توانید از نرم افزار CPU Z بهره ببرید. این نرم افزار اطلاعات کاملی در مورد نوع و تعداد هسته های پردازنده در اختیارتان قرار می دهد. لازم به ذکر است که نسخه ویندوز این نرم افزار هم وجود دارد و می توانید از آن برای فهمیدن تعداد هسته های سی پی یو استفاده کنید.

دانلود نرم افزار CPU Z برای اندروید دانلود نرم افزار CPU Z برای ویندوز

سخن پایانی

در این مقاله، به این سوال که “هسته سی پی یو چیست” پاسخ دادیم و کاربرد هسته های cpu در سیستم را مورد بررسی قرار دادیم. در آخر هم روش های تشخیص تعداد هسته سی پی یو را در اختیارتان قرار دادیم تا بتوانید تعداد هسته های سیستم خود را تشخیص دهید. به طور کلی اگر استفاده تان از سیستم تنها برای وبگردی و تماشای فیلم است، یک پردازنده 2 هسته هم می تواند برای تان کار راه انداز محسوب شود.

پردازنده های 4 هسته ای میان رده هایی هستند که می توانند بسیاری از بازی ها را با رزولوشن متوسط اجرا کنند و در امور مالتی تسکینگ مفید واقع شوند. اما پردازنده های 8 هسته ای و بالاتر سطح بسیار بالایی از سرعت عمل و پتانسیل پردازشی را ارائه می دهند و تنها برای گیمر های حرفه ای، استفاده های رندرینگ، مهندسی و … مناسب خواهند بود. شما کاربرد هسته سی پی یو در پردازنده را چگونه ارزیابی می کنید و بنظر شما برنامه ها و بازی های امروزی به چند هسته برای اجرای روان نیاز دارند؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا