موبایل و تبلت

کارت حافظه و معنای نوشته های روی آن

با پیشرفت تکنولوژی و افزایش حجم اطلاعات، کارت های حافظه به یکی از ابزارهای ضروری برای ذخیره سازی اطلاعات  تبدیل شده اند. از طرفی چون حجم این اطلاعات بالا رفته است، میزان و سرعت ذخیره سازی کارت های حافظه از اهمیت زیادی برخوردار هستند. در این مقاله قصد داریم سیر تحولات کارت حافظه و تفاوت آنها و معنای علائمی که روی آنها نوشته می شود را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

حافظه sd card

کارت حافظه SD چیست؟

کارت حافظه SD (مخفف عبارت Secure Digital) یکی از پرکاربردترین انواع گجت های ذخیره سازی در دنیا است که در سال ۱۹۹۰ در شرکت توشیبا ساخته شد. این کارت حافظه دارای ۳ سایز SD ، miniSD و micro SD است که نوع miniSD آن به طور کامل از رده خارج شده است. البته امروزه سایز اولیه آن یعنی SD فقط در برخی از دوربین های حرفه ای DSLR استفاده می شود. از کارت حافظه MicroSD در گوشی های موبایل می توان به عنوان یک حافظه اصلی در کنار حافظه داخلی موبایل استفاده کرد و از این طریق از مشکل کمبود حافظه ذخیره سازی در گوشی هوشمند جلوگیری به عمل آورد.

تفاوت کلاس رم و سرعت مموری microSD

مموری کارت Micro SD موارد استفاده دیگری در انواع گجت بازی، دوربین های مداربسته و سایر لوازم دیجیتال دارد. علاوه بر این مبدل و خشاب هایی برای تبدیل کارت های micro SD و استفاده از آنها در دستگاه های دارای درگاه SD وجود دارد و استفاده از این مبدل ها معمولا هیچ مشکل خاصی از قبیل افت سرعت یا عدم همگام سازی با دستگاه به وجود نخواهد آورد.

معانی علائم و نوشته های روی کارت های حافظه

حتما برای شما هم پیش آمده که گاهی دو کارت حافظه با ظرفیت یک اندازه قیمت متفاوتی دارند. این تفاوت قیمت عوامل متعددی دارد؛ از مهم ترین این عوامل سرعت خواندن یا نوشتن اطلاعات آن است که با نوشتن علائم مختلف روی کارت حافظه MicroSD مشخص می شود. حال سوال اینجاست که هر یک از این نشانه ها و نوشته ها دقیقاً به چه معناست؟ کارت های حافظه با ظرفیت های مختلفی تولید می شوند و مشخصات فنی متفاوتی دارند که شاید در یگ نگاه قادر به  تشخیص و تفاوت آنها با سایر کارت های حافظه نباشید. به همین دلیل در ادامه می خواهیم به بررسی هر یک از این علایم و نماد های حک شده روی یک مموری کارت برویم.

نوع فرمت حافظه

روی یک کارت حافظه یکی از نمادهای SDHC ، SD و SDXC وجود دارد و این نماد ها نشانگر میزان ظرفیت ذخیره سازی کارت حافظه هستند که به وسیله آنها می توانیم در جریان ظرفیت حدودی کارت حافظه قرار بگیریم. نماد SD برای حافظه تا ۲ گیگابایت با فایل سیستم FAT12 و FAT16، نماد SDHC  برای ۲ تا ۳۲ گیگابایت با فایل سیستم FAT32 و نماد SDXC هم  با فایل سیستم exFAT برای کارت هایی با سایز ۳۲ تا ۲ ترابایت استفاده می شوند.

نکات مهم در خرید کارت حافظه

انواع کلاس های سرعت

برای نشان دادن سرعت خواندن و نوشتن روی کارت های حافظه کلاس سرعت مشخصی وجود دارد که روی یک کارت حافظه درج می شود. سرعت خواندن کارت حافظه زمانی به کمک ما می آید که در حال اجرای نرم افزاری باشیم که روی آن نصب کرده ایم. اگر کارت حافظه SD سرعت مناسبی داشته باشد مشکل و لگی به وجود نمی آید. سرعت نوشتن هم وقتی به چشم خواهد آمد که شما قصد دارید با دوربین عکاسی خود چند عکس سریع و پشت سر هم با فرمت RAW (که عمدتاً حجم زیادی دارند) بگیرید.

هر یک از کلاس های سرعت کارت حافظه علامت مخصوص خود را دارد و اطلاعاتی نظیر سرعت ضبط ویدئو و همینطور نحوه اجرا کردن نرم افزارهای نصب شده روی کارت حافظه را نشان می دهد. اولین کلاسی که در رابطه با نشان دادن سرعت مموری کارت به وجود آمد ، کلاس C است و این کلاس دارای ۴ رده مختلف C6 ، C4 ، C2 و C10 است. با جلو رفتن در هر کلاس خواهید دید که هر کلاس جدید تمامی ویژگی های کلاس قبلی را در خود بهبود داده یا ویژگی های جدیدی به آن اضافه شده است. در ادامه به توضیح هر یک از این کلاس ها خواهیم پرداخت.

کارت حافظه دوربین

کلاس C2: کارت حافظه های اولیه تولید شده همگی جزء این کلاس بوده اند. با کارت حافظه C2 می توان در نهایت به سرعت نوشتن ۲ مگابایت بر ثانیه روی کارت حافظه  دست یافت و همچنین توانایی ضبط فیلم با کیفیت SD روی آن وجود دارد.

کلاس C4: کلاس C4 توانایی نوشتن با سرعت ۴ مگابایت بر ثانیه را دارد و به ما امکان ثبت و ضبط تصاویر HD و Full HD را می دهد.

کلاس C6: همانطور که از نامش پیداست توانایی نوشتن اطلاعات  با سرعت ۶ مگابایت بر ثانیه را می دهد. علاوه بر آن از زمان عرضه شدن C6 یک مفهوم جدید به نام کلاس سرعت ضبط ویدئو به وجود آمد که با علائم V30 ، V10 ، V6 و V90 نشان داده می شود. کلاس C6 توانایی ضبط با سرعت V6 را دارد که به ما امکان ضبط ویدئو با کیفیت full HD با سرعت ۳۰ قریم بر ثانیه را می دهد.

کارت حافظه گوشی

کلاس C10: این کلاس نشان دهنده موفقیت بزرگی در زمینه سرعت خواندن و نوشتن در کارت حافظه ها است. کلاس C10 نشان دهنده سرعت انتقال ۱۰ مگابایت بر ثانیه است. سرعت ضبط ویدئو در این کلاس V10 است که توانایی ثبت ویدئو با سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه با کیفیت Full HD و HD را به ما می دهد.

اما این تمام ماجرا نیست. پس از به وجود آمدن کلاس C10 دو استاندارد جدید در رابطه با کلاس های سرعت به وجود آمده است. یکی از استانداردها “کلاس بازده برنامه” است که با A نشان داده می شود و دیگری “کلاس سرعت UHS” بوده و دارای دو کلاس سرعت U1 و U3 است. در ادامه به شرح و بررسی این استانداردها نیز خواهیم پرداخت.

استاندارد سرعت UHS

کلاس سرعت UHS به ساختار فیزیکی کارت حافظه مربوط است. در حال حاضر کلاس UHS خود به دو بخش تقسیم می شود که با اعداد یونانی I و II به صورت UHS-I و UHS-II نشان داده می شوند. همانطور که گفته شد این دو کلاس UHS ویژگی ظاهری متفاوتی دارند و از روی کارت حافظه قابل تشخیص هستند. در UHS-I حداکثر سرعتی که می توان به آن دسترسی داشت ۱۰۴ مگابایت بر ثانیه است. در حالی که این عدد در UHS-II به حدود ۳۵۰ مگابایت بر ثانیه می رسد اما توسط هر دستگاهی قابل دسترسی نخواهد بود. شما می توانید از کارت حافظه با استاندارد UHS-II در دستگاهی که آن را ساپورت نمی کند استفاده کنید اما سرعت آن در حد UHS-I خواهد بود.

انواع مختلف کارت حافظه

همانگونه که در ابتدای این بخش از توضیحات گفتیم دو کلاس متفاوت سرعت U1 و U3 هم وجود دارند که برای استاندارد UHS به وجود آمده اند. با دیدن U1 می توانیم روی سرعت ۱۰ مگابایت بر ثانیه حساب کنیم و برای U3 می توانیم به سرعت ۳۰ مگابایت بر ثانیه دست یابیم. همچنین U3 به ما قابلیت ضبط ویدئو با فرمت ۴K را هم می دهد و بسته به نوع کارت حافظه و قیمتی که برای آن می پردازید، یکی از سه کلاس ضبط ویدئو V30 ، V60 و V90 را هم شامل می شود.

آخرین بخشی که نیاز است از آن اطلاع داشته باشیم کلاس بازده برنامه است که پیش تر به آن اشاره کردیم. این کلاس با حرف A با دو رده مختلف A1 وA2 نشان داده می شود. این کلاس به ما سرعت پردازش نرم افزارهایی که روی کارت حافظه نصب شده است را نشان می دهد. در کلاس A1 حداقل سرعت خوانده شدن برنامه ۱۵۰۰iops و نوشتن ۵۰۰iops است و در کلاس A2 این اعداد به ترتیب به ۴۰۰۰iops و ۲۰۰iops می رسد (iops واحد سنجش مقدار ورودی یا خروجی دستگاه های ذخیره سازی است).

در مواردی ممکن است که روی کارت حافظه SD هم علامت U1 و I باشد و هم در کنار آنها C10 نوشته شود. اگر با چنین صحنه ای مواجه شدید کافی است به این نکته واقف باشید که حداکثر سرعت این کارت حافظه UHS-I U1 است. اما اگر دستگاه شما از این سرعت پشتیبانی نکند، یک کارت حافظه با سرعت C10 خواهید داشت.

استاندارد های حفاظتی کارت های حافظه

انواع حافظه SD

کارت های حافظه ابعاد کوچکی دارند و به شدت آسیب پذیر هستند و در صورت آسیب دیدن، امکان بازیابی اطلاعات بسیار سخت و حتی غیر ممکن می شود. به همین علت شرکت های تولید کننده کارت حافظه در تولید این مموری کارت ها از یک سری استانداردهای حفاظتی استفاده می کنند تا به راحتی آسیبی نبینند و مقاومتی نسبی در برابر برخی از آسیب ها پیدا کنند. از مهم ترین این استانداردها ضد آب بودن، مقاومت در برابر گرد و خاک، مقاومت در برابر شوک، اشعه ایکس و مگنت هستند که برای یک کارت حافظه SD وجود دارند و از آن در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کنند.

سوالات متداول درباره کارت حافظه

آیا کارت حافظه می سوزد؟

بله. در صورت عدم استفاده درست از کارت حافظه، وارد شدن ضربه و شوک شدید به کارت، کثیف شدن کارت و مشکلات نرم افزاری ممکن است کارت حافظه خراب شود و یا اصطلاحا بسوزد.

آیا کارت حافظه همان رم است؟

کارت حافظه یک حافظه ذخیره سازی است که می تواند اطلاعات را روی خود به صورت دائمی ذخیره کند و با نام های متفاوتی مانند رم، مموری کارت و کارت TF نیز شناخته می شود.

چگونه مشخصات مموری کارت را تشخیص دهیم؟

کارت های حافظه SD معمولا یک سری علایم و نمادها حک شده روی بدنه خود دارند که نشان دهنده ظرفیت، سرعت و نوع کاربرد آنها است و با توجه به آنها می توان سرعت خواندن و نوشتن و نحوه کارایی کارت حافظه را تشخیص داد.

آیا کارت حافظه ویروسی می شود؟

بله. در صورتی که کارت حافظه یک فایل مخرب یا ویروس وارد کارت شود کارت حافظه ویروسی شده و مممکن است آسیب های جدی ای به خود کارت و دستگاه وارد شود و حتی باعث سوختن آن شود.

جمع بندی

کارت حافظه یا کارت TF یک وسیله ذخیره سازی اطلاعات است که قادر است حجم زیادی از اطلاعات را در خود ذخیره کند. این کارت ها به علت ابعاد کوچک و سازگاری بی نظیری که با اکثر دستگاه های دیجیتال مانند موبایل و تبلت دارند به یکی از ضروری ترین لوازم جانبی موبایل و دوربین های عکاسی تبدیل شده اند. اما باید دقت داشته باشید که هر کارت حافظه ای با ظرفیت بیشتر و قیمت بالاتر مناسب ترین گزینه برای خرید نیست. مهم ترین نکته قبل از خرید کارت حافظه مشخص کردن کاری است که می خواهید با آن انجام دهید. اگر قرار است نرم افزارهای موبایل را روی آن نصب کنید به دنبال رم A2 بروید و اگر هم برای قرار دادن در دوربین عکاسی قصد خرید آن را دارید، بهتر است سراغ کارت حافظه UHS-II U3 بروید.

تشخیص کلاس مموری کارت

در ضمن به خاطر کوچک بودن کارت حافظه micro SD بهتر است که خیلی سراغ ظرفیت بالای آن نروید و به جای آن چند کارت حافظه با ظرفیت کمتر تهیه کنید. این کار به شما کمک می کند در صورت آسیب دیدن یا گم شدن یکی از آنها تمام اطلاعاتی که به آنها نیاز دارید از بین نرود. شما چه تجربه ای از کار کردن با انواع کارت های حافظه دارید؟ لطفا دیدگاه خود را در این زمینه با تکنوسان مگ و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

21 دیدگاه

  1. بسیار مفید فنی و قابل اعتماد من چند سایت معتبر رو خوندم هیچ کدوم به این اندازه واضح شفاف و مفید نبود ممنون از نویسنده محترم

  2. مطالب عالی بود.دمت گرم.یه سوال دارم، از کجا بفهمیم که مموری کارتی که خریدیم سالم هستش؟ چون من یه رم ۳۲ گیگ گرفتم وقتی اومدم خونه امتحان کردم دیدم هر چی میریزم توش فایل هام رو خراب میکنه.ممنون

    1. هر کارتی فرمت خاص خودشو داره. از روی اطلاعاتی که رو کارت درج هست ببین فرمت صحیح مموری کارتت چی هست بعد درستش کن.
      البته این در حد نظر هستش بنده اطلاعات دقیق و کاملی ندارم

    2. سلام
      بسیار عالی توضیح دادید .
      یه سئوال روی مموری sd با ظرفیت ۳۲ و مشخصات UHS1و U1وC10نوشته سرعت تا 120/s
      ولی مموری دوم با مشخصات 32G و UHS1و U3و V30 نوشته سرعت حداکثر 100/s
      چرا ?
      دومی که مشخصات بالاتری دارد چرا نوشته سرعت حداکثر 100؟
      مارک هر دو SanDisk هست .
      عکس موجود است .

  3. با سلام.خسته نباشید.من برای نصب بازی call of duty فصل ۷ نیاز به حدود ۲.۵ گیگا بایت حجم نیاز داشتم ، یه کارت حافظه ۶۴ گیگا بایت خریدم و وقتی خواستم برنامه رو نصب کنم نوشت فضای کافی ندارید و باید یه سری برنامه ها رو(که لیست کرده بود google play) حذف می کردم
    همه رو دستی از طریق memory در settings به کارت حافظه انتقال دادم و رفتم بازی رو نصب کنم، بدون لیست کردن برنامه یه پنجره باز شد و باز نوشت not free space

    به نظر شما مشکل چیه ؟؟؟

    1. توی نسخه های جدید اندروید بازی ها فقط روی حافظه داخلی نصب میشن و کارت حافظه تاثیری نداره

  4. سلام وقت بخیر ممنون از اطلاعات عالی
    سوالی که دارم من چندتا میکرو اس دی 8گیگ دارم اما با کلاس 2 که برای نوکیا 5800 بود الان هیچ کدوم از تبلت یا کارت ریدر نمیتونن اونارو بشناسن چطوری ازشون میشه استفاده کرد
    ممنون میشم راهنمایی کنید

  5. درود بر شما.
    ممنونم بخاطر مطالب عالی و کاربردی که به اشتراک گذاشتید.
    بعداز انتخاب Micro SD مناسب از نظر نوع کاربری و کلاس خوانش و نوشتن، چطور به کیفیت اون پی ببریم؟ آیا شاخص و رده بندی خاصی برای کیفیت کارت هست؟ یا اینکه کیفیت رو برند تعیین میکنه؟ چه برندهایی رو پیشنهاد میدید؟
    سپاسگذارم

    1. درود و ممنون از نظرتون، به جز مشخصات فنی تنها فاکتوری که کیفیت محصول رو مشخص می کنه برند هست و بقیش هم به صورت تجربی. در حال حاضر سن دیسک، سیلیکون پاور، ای دیتا و کداک جزء برند های خوب بازار هستن.

  6. ببخشید یک سوال اینکه میتوان از اس دی کارتهای یک ترا در دوربینهای کوچک محافظتی مدار بسته استفاده کرد یا خیر و چند روز را میتوان اطلاعات ذخیره کرد،؟

    1. باید ببینید دوربین مورد نظر پشتیبانی می کنه یا نه، یه تعدادی از دوربین های جدید از کارت حافظه پشتیبانی می کنند و میزان ذخیره هم بستگی به ظرفیت کارت حافظه و کیفیت دوربین داره و متفاوته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا