با افزایش علاقه مردم به شنیدن پادکست و دیدن ویدیوهای یوتیوب، افراد فعال در این حوزه ها، نیاز به تجهیزات حرفه ای پیدا کرده اند. کارت صدا یکی از ابزار مهم برای اینگونه از فعالیت ها است اما شاید با کارت صدا آشنایی نداشته باشید و صرفا چند باری نام آن را در مشخصات سیستم های کامپیوتری خود شنیده باشید. جای نگرانی نیست چرا که در این مقاله قصد داریم به صورت مفصل درباره کارت صدا کامپیوتر و انواع آن صحبت کنیم. البته در ابتدا به سوال کارت صدا چیست، پاسخ می دهیم؛ پس تا انتهای مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
کارت صدا کامپیوتر چیست؟
اکثر رایانه ها، تبلت ها و تلفن های هوشمند دارای کارت صدای داخلی هستند که سیگنال های دیجیتال را به سیگنال های صوتی تبدیل می کنند. اما این کارت های صدا، برای کارهای حرفه ای مانند ضبط و پخش صدای با کیفیت مناسب نیست زیرا در تعداد سیگنال ها و کانال های موجود در آن، محدودیت هایی وجود دارد. از این رو شما نیاز به یک رابط صوتی پیدا می کنید که به زبان ساده، این رابط صوتی یک کارت صدای ارتقا یافته است.
یک کارت صدا به شما اجازه می دهد تا صدا را در چندین کانال صوتی به راحتی و بدون تاخیر، ضبط و یا پخش کنید و در واقع یک مبدل برای تبدیل صدای آنالوگ به دیجیتال و صدای دیجیتال به آنالوگ است. کارت صدا یکی از لوازم جانبی کامپیوتر است که برای دریافت صدا از داخل و خارج رایانه، استفاده می شود. منظور از لوازم جانبی این است که رایانه شما بدون یک کارت صدای جانبی نیز می تواند نیاز شما را برطرف کند اما چنانچه نیاز به میکس و مستر موسیقی، ایجاد یک استودیوی خانگی، ضبط صدا و مهندسی آن دارید، باید از کارت صدا استفاده کنید.
یک رابط صوتی به عنوان مرکز اصلی استودیوی شما عمل می کند و می توانید مانیتورهای استودیویی، سازها و میکروفونها از طریق رابط XLR یا TRS و موارد دیگر به آن وصل کنید. به طور کلی اگر قصد دارید صدای خود یا هر ابزاری را با کیفیت خوب ضبط کنید و نتایج آن را بشنوید تا بتوانید صداهای ضبط شده خود را به بهترین نحو میکس و مستر کنید، به یک رابط صوتی یا کارت صدا نیاز دارید.
هر آنچه باید درباره تریبل (Treble) صدا و نحوه عملکرد آن بدانید
انواع کارت صدا
کارت های صدا به دو دسته کارت صدای داخلی و خارجی تقسیم می شوند که در ادامه هر کدام را با جزئیات شرح می دهیم.
کارت صدا داخلی (Internal)
کمی پیش تر به این اشاره کردیم که در رایانه ها، کارت صدای داخلی وجود دارد. در واقع این نوع کارت صدا، در داخل کامپیوتر و به روی مادربرد قرار می گیرد که به همین دلیل به آن ها کارت صدا داخلی گفته می شود. اصطلاحا به این کارت های صدا، On Board می گویند و علت آن هم قرارگیری به روی مادربرد است. این کارت صدا در لپ تاپ هایی که از آن استفاده می کنیم وجود دارند و تمامی پردازش های صوتی داخل این کارت انجام می شود.
این نوع کارت صدا با اینکه در مدل های حرفه ای نیز تولید می شود و قیمت بسیار بالایی هم دارد اما به دلیل اینکه به روی سخت افزار نصب می شود و کاربر به ورودی و خروجی آن دسترسی ندارد، بین کاربران محبوب نیست. معمولا این کارت صدا، طرفداران خاص خود را دارد و از آن در استودیوهای حرفه ای ساخت موزیک استفاده می شود که فعالیت هایی همچون ویرایش صدا، آهنگسازی، میکس و مستر و … انجام می دهند.
کارت صدا خارجی (External)
کارت صدا خارجی یکی دیگر از انواع کارت صدا کامپیوتر است و معمولا افرادی که هنگام پخش و ضبط صدا، کیفیت برایشان حرف اول را می زند؛ به استفاده از کارت های صدا اکسترنال روی می آورند. کارت صدا خارجی یا رابط صوتی، بیرون از کیس کامپیوتر و در یک محفظه فلزی قرار دارد تا از تراشه های موجود و مدارهای آن محافظت شود. از آن جایی که این کارت ها ورودی و خروجی قابل دسترسی دارند، از محبوبیت بیشتری در بین کاربران برخوردارند.
اجزای کارت صدا
رابط صوتی مانند هر کالای دیگری، اجزای خاص خود را دارد که اصلی ترین اجزای آن پردازنده سیگنال دیجیتال است که به اختصار DPS شناخته می شود. این بخش علاوه بر پردازش سیگنال های دیجیتال کارهای مربوط به گرفتن پارازیت و افکت گذاری را نیز بر عهده دارد.
همانطور که گفتیم، کارت صدا به نوعی مبدل صدای دیجیتال به آنالوگ و برعکس آن است که دو جز دیگر کارت صدا مربوط به این بخش است. به عبارتی مبدل صدای دیجیتال به آنالوگ یعنی DAC، وظیفه تبدیل صدای دیجیتال خروجی از کامپیوتر را به صدای آنالوگ دارد. جز دیگر مربوط به مبدل صدای آنالوگ به دیجیتال است که صدای آنالوگ خروجی را به سیگنال های دیجیتالی تبدیل می کند و با ADC شناخته می شود.
حافظه ROM یا Flash یکی دیگر از اجزای رابط صوتی است که داده و اطلاعات را ذخیره و نگهداری می کند. درگاه های اتصال در کارت صدا برای برقراری ارتباط بین بلندگو و میکروفون با کامپیوتر است که یکی از این درگاه ها، MIDI است. از این درگاه زمانی استفاده میشوند که نیاز به اتصال چندین دستگاه به رایانه خود داشته باشید.
راه های اتصال کارت صدا به کامپیوتر
معمولا چند نوع روش برای اتصال رابط صوتی به کامپیوتر شما وجود دارد که شامل Thunderbolt، USB، FireWire و PCIe می شود.
- USB: تقریبا همه ی کامپیوترهای رومیزی و Mac مجهز به پورتهای USB هستند و این راه یکی از رایج ترین روش های اتصال کارت صدا به کامپیوتر است.
- FireWire: کابل FireWire که شباهت زیادی به کابل ساتا دارد، سرعت ثابت تری نسبت به USB منتقل میکند اما در رایانههای کمتری یافت می شود.
- Thunderbolt: تاندربولت یکی دیگر از رابط های اتصال کارت صدا به کامپیوتر است که در بسیاری از کامپیوتر ها و لپ تاپ ها وجود دارد. این رابط اتصال سرعت بسیار بالا و در عین حال تاخیر کمی دارد. از طرفی در جدیدترین ورژن آن یعنی Thunderbolt 3، هشت برابر سریعتر از USB 3 است و با استفاده از کابل نوری از سرعت 40 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی می کند.
- PCIe: این رابط اتصال مستقیما به روی مادربرد نصب می شود و نمی توانید از از آن به روی لپ تاپ استفاده کنید. رابط های صوتی PCIe برای کنترل تعداد آهنگ های بالا و سرعت لحظه ای طراحی شده اند و کاربرد آن ها در استودیوهای حرفه ای است. همچنین نسبت به رابط های FireWire یا USB، گران تر هستند.
کارت صدا یا رابط صوتی چه کاری انجام می دهد؟
از ابتدا به این اشاره کردیم که کارت صدا وظیفه تبدیل صدای دیجیتال به آنالوگ و برعکس آن را دارد اما کارت صدا دقیقا چگونه عمل می کند؟ بیایید این موضوع را دقیق تر بررسی کنیم؛
صدای شما یا صدای ساز یک سیگنال آنالوگ است که کارت صدا آن را دریافت کرده و به فرمتی تبدیل می کند تا رایانه آن را بفهمد. در این راستا صدای آنالوگ شما را به صدای دیجیتال تبدیل می کند تا برای سیستم کامپیوتری قابل درک باشد. سپس این سیگنال دیجیتال را برای اینکه شما آن را بشنوید، به صدای آنالوگ تبدیل می کند و شما می توانید این صدای آنالوگ را از طریق بلندگو یا هدفون بشنوید.
کلام آخر
به طور کلی شما می توانید با رایانه، لپ تاپ، تبلت و گوشی های هوشمند خود ضبط های ابتدایی را انجام دهید، چون همه این دستگاه ها، کارت صدای داخلی دارند. حتی می توانید با استفاده از میکروفون در گوشی و تبلت، کیفیت صدا را بهتر کنید اما هیچکدام از این ها کار یک کارت صدا را انجام نمی دهند.
بنابراین اگر یک یوتیوبر حرفه ای هستید یا پادکست ضبط می کنید و یا در یک استودیوی حرفه ای موسیقی فعالیت می کنید، داشتن یک کارت صدای با کیفیت برای شما ضروری است؛ زیرا شما نیاز به کیفیت بالای ضبط و پخش صدا دارید تا بهترین باشید. از این رو در این مقاله با تعریف کارت صدا به سوال رایج کارت صدا چیست، پاسخ دادیم و شما را با دنیای جذاب آن آشنا کردیم. اگر تجربه استفاده از یک رابط صوتی را دارید، حتما نظرات خود را در بخش دیدگاه ها برای ما بنویسید و تجربه خود را با ما و دیگر خوانندگان تکنوسان مگ به اشتراک بگذارید.