پیچیدگی های عرصه گیمینگ هرروز با حضور فناوری های جدید در حال زیاد شدن است و با گذر زمان اصطلاحات زیادی در این زمینه به وجود می آید. یکی از این اصطلاحات را می توان فریم ریت یا نرخ فریم دانست؛ اگر گیمر هستید و یا به دنیای بازی های ویدئویی علاقه دارید، بدون شک با این واژه رو به رو شده اید. FPS در واقع تضمینی بر اجرای روان بازی و تجربه هرچه بهتر از گیم خواهد بود، از این رو با شناختن آن می توانید تجربه بهتری از بازی ویدئویی بدست آوردید.
علاوه بر این، نرخ فریم در حوزه های مختلفی همچون فیلمبرداری نیز مورد استفاده قرار می گیرد و احتمالا در هنگام انتخاب دوربین با این واژه برخورد کرده اید. اما فریم ریت چیست و چه اهمیتی در بازی ها دارد؟ با تکنوسان مگ همراه باشید تا با یکدیگر پاسخ این سوال و نحوه افزایش نرخ فریم در بازی ها را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
فریم ریت چیست و چرا اهمیت دارد؟
فریم ریت یا FPS مخفف واژه frame per second می باشد و همانطور که از اسمش پیداست واحدی برای اندازه گیری تعداد قاب های یک محتوا در یک ثانیه می باشد. برای درک این موضوع لازم است بدانید هر محتوای ویدئویی یا بازی از کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی عکس به وجود می آید. بدیهی است که هر چقدر تعدا این تصاویر در یک ثانیه بیشتر باشد، محتوای به نمایش در آمده روان تر خواهد بود و جلوه بصری بهتری اعمال خواهد شد.
در یک بازی آنلاین (در صورت مساعد بودن اینترنت) بازیکنی که فریم های بیشتری در یک ثانیه دریافت می کند، اندکی زودتر سوژه مقابل را خواهد دید، این ویژگی موجب می شود نتیجه بازی به کلی تغییر کند. به همین دلیل است که فریم ریت برای گیمر ها اهمیت ویژه ای دارد و دوست داران بازی سعی می کنند تا بهترین نرخ فریم را کسب کنند.
نرخ های رایج فریم ریت
اکثر تلویزیون ها و مانیتور های امروزی با نرخ تازه سازی 60 هرتز طراحی می شوند؛ این موضوع به این معنی است که می توانید محتوای حداکثر 60 فریم بر ثانیه را بر روی ان ها خروجی بگیرید. بنابراین پخش محتوایی با fps بالاتر بر روی این نوع مع مانیتور موجب هدر رفتن توان پردازشی خواهد شد.
بد نیست بدانید اکثر ویدئو ها و فیلم ها به صورت 24 فریم بر ثانیه ارائه می شوند و می توان این نرخ را یک استاندارد برای فیلم های هالیوودی دانست. با این وجود در موارد خاص و به خصوص در هنگام اجرای بازی، فریم ریت اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند و به قطع به عدد های بیشتری نیاز خواهید داشت. حالا که اهمیت فریم ریت را دانستید، بد نیست بدانید اکثر محتوا های اطرافتان با چه نرخ فریمی پخش می شوند. در زیر کادربرد نرخ فریم های مختلف را به صورت اجمالی بررسی می کنیم.
پایین تر از 24 فریم بر ثانیه
ویدئوهای پخش شده یا بازی های اجرا شده با این نرخ اصلا روان نیستند و نمی توانید تجربه مناسبی از تماشای آن ها بدست آورید، این نرخ ها در بهترین حالت برای ساخت تصاویر متحرک و یا گیف مورد استفاده قرار می گیرند.
نرخ 24 فریم بر ثانیه
عدد استاندارد سینما و تلویزیون است و اکثر فیلم های روز با این نرخ ارائه می شوند، این عدد به صورت نرمال پدیده های طبیعی را به نمایش می گذارد و می توانید جلوه های بصری را در بهترین حالت تماشا کنید. با این حال 24 فریم بر ثانیه برای اجرای بازی ها اصلا مناسب نیست و تجربه مناسبی از آن کسب نخواهید کرد.
نرخ 30 فریم بر ثانیه
این نرخ کمترین عددی است که برای اجرای بازی ها قابل قبول است، بازی ها در نرخ 30 FPS لگ و کندی نخواهند داشت اما نمی توان آنها را یک تجربه بی نقص دانست. 30 فریم بر ثانیه همچنین برای پخش مسابقات زنده و ویدئوهای ورزشی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
نرخ 45 الی 60 فریم بر ثانیه
این نرخ هدف اصلی اجرای بازی ها بر روی پلتفرم های مختلف محسوب می شود، بازی ها در این حالت به روان ترین شکل ممکن اجرا می شوند و می توانید تجربه مناسبی از آن ها کسب کنید. نرخ 60 فریم همچنین برای ثبت ویدئو نیز عالی خواهد بود؛ در این حالت ویدئو ها به صورت 60 فریم ثبت می شوند و به صورت 24 فریم ارائه می شوند.
نرخ 90 الی 120 فریم بر ثانیه
این نرخ در بازی ها اجرای بسیار روان و نمایش دقیق جزئیات را به ارمغان می آورد اما تفاوت آن مانند 30 فریم با 60 ثانیه محسوس نیست و تنها برای گیمر های حرفه ای مناسب خواهد بود. در فیلمبرداری نیز این نرخ برای ثبت ویدئوهای صحنه آهسته کاربرد دارد و اگر گوشی هوشمند تان می تواند به صورت Slow Motion فیلمبرداری کند احتمالی نرخ آن 120 فریم خواهد بود.
بالاتر از 120 فریم بر ثانیه
نرخ های بالاتر از 120 فریم بر ثانیه برای گیمر های حرفه ای و در بازی های آنلاین، تورنمنت ها و مسابقات مورد استفاده قرار می گیرند و به صورت عادی متوجه تفاوت چندان زیادی در بازی ها نخواهید شد، البه به هیچ عنوان نمی توان منکر اجرای کاملا روان و بدون نقص بازی ها در این نرخ ها شد. در فیلمبرداری نیز نرخ های بالاتر از 120 برای ثبت ویدئوهای صحنه آهسته و ثبت تصویر از اشیاء سریع کاربرد دارد.
بهترین فریم ریت برای بازی
همانطور که اشاره کردیم فریم ریت 30 حداقل نرخ برای اجرای بازی ها خواهد بود؛ شما می توانید اکثر بازی ها را در این نرخ تجربه کنید و به مشکل خاصی بر نخواهید خورد. البته در صورت امکان پیشنهاد می شود بر روی نرخ فریم 60 تمرکز کنید؛ بیشتر بازی ها بر روی کنسول های نسل هشتمی با نرخ 60 اجرا می شوند و رفته رفته این عدد به یک استاندارد تبدیل خواهد شد. البته کنسول های نسل نهمی مانند PS5 می توانند برخی از بازی ها را به صورت 120 فریم بر ثانیه نیز ارائه کنند. برای دسترسی به نرخ 120 فریم علاوه بر کنسول مناسب، به نمایشگر هایی با رفرش ریت بالا نیاز خواهید داشت.
راهنمای خرید مانیتور گیمینگ و معرفی بهترین مانیتورهای مخصوص بازی
اهمیت فریم ریت در فیلمبرداری
این مسئله درست است که اکثر ویدئو ها پس از ضبط به 30 فریم یا 24 فریم در ثانیه تبدیل می شوند، اما نرخ فریم بالا در هنگام فیلمبرداری موجب می شود ویدئو نهایی جزئیات بیشتری داشته باشد و روان تر پخش شود. از این رو برای ثبت یک ویدئو خوب بهتر است نرخ فریم 60 را مد نظر قرار دهید. البته اگر قرار نیست از اشیا متحرک فیلمبرداری کنید می توانید نرخ 30 فریم را در رزولوشن بالاتر انتخاب کنید تا کیفیت تصویر بهتر باشد. برای ثبت ویدئو های ورزشی اما به نرخ های 60 الی 120 FPS نیاز خواهید داشت، از این رو دوربین های ورزشی یا دوربین اکشن می توانند گزینه مناسبی برای تان باشند.
نرخ فریم ریت به چه عواملی بستگی دارد؟
به طور کلی عوامل زیادی می توانند موجب افت یا افزایش فریم ریت شوند؛ عموما در بازی ها جلوه های بصری در نقطه مقابل فریم ریت قرار می گیرند و هرچقدر رزولوشن بالاتری دریافت کنید، فریم ریت کمتری نمایش داده خواهد شد. البته این موضوع یک قاعده کلی است و 100 درصد به توان پردازشی کامپیوتر یا کنسول تان بستگی دارد.
بهینه بودن بازی ها نیز می تواند موجب استفاده مناسب از توان پردازشی و در نتیجه دریافت فریم ریت بالاتر شود. در فیلمبرداری اما نرخ فریم دوربین به کیفیت لنز و توان پردازشی چیپست دوربین یا گوشی بستگی دارد. بسیاری از لنز های امروزی در گوشی ها و دوربین ها می توانند کیفیت 1080P را بر روی 60 فریم بر ثانیه ثبت کنند اما دریافت این نرخ برای ویدیوهای 4K تنها به دست محصولات پرچمدار ممکن خواهد شد.
فریم ریت در کنسول های بازی
همانطور که گفتیم فریم ریت برای گیمر ها اهمیت بسیار زیادی دارد. از این رو سازنده های کنسول ها همواره سعی می کنند تا نرخ فریم بازی قابل دریافت در کنسول های خود را افزایش دهند. دریافت فریم ریت زیر 30 در بازی به معنای فاجعه است، به همین دلیل هیچ کنسولی فریم ریت زیر 30 دریافت نمی کند و حداقل FPS قابل دریافت در کنسول های مختلف 30 است.
کنسول محبوب پلی استیشن 4 در مدل های Fat و اسلیم می تواند حداکثر 30 فریم را ارائه دهد در حالی که پلی استیشن 4 پرو می تواند 60 FPS در بازی ها داشته باشد. کنسول های نسل هشتمی مایکروسافت نیز چیزی بین 30 الی 60 فریم در بازی ها دریافت می کنند. پلی استیشن 5 اما به دلیل سخت افزار قدرتمند و بی نظیرش می تواند حداکثر 120 فریم در بازی ها دریافت کند. کنسول های نسل نهمی مایکروسافت یعنی 2 کنسول ایکس باکس سری X و S نیز می توانند 120 فریم ریت دریافت کنند.
البته این اعداد مربوط به حداکثر fps دریافتی در این کنسول ها می باشد و به این معنی نیست که تمامی بازی ها با این نرخ فریم قابل اجرا هستند. متاسفانه راه های زیادی برای افزایش فریم ریت در کنسول وجود ندارد و باید به اعداد ارائه شده توسط بازی ساز ها بسنده کنید. البته کنسول های نسل نهمی در بعضی بازی ها، امکان کم کردن تنظیمات گرافیکی مانند خاموش کردن ری تریسینگ را در اختیارتان قرار می دهند تا بتوانید نرخ فریم بازی را افزایش دهید.
موشن بلور (MOTION BLUR) و رابطه آن با فریم ریت
یکی از اصطلاحاتی که در حوزه تصویر قطعا با آن روبرو خواهید شد، موشن بلور می باشد. از این رو این سوال به وجود می آید که موشن بلور چیست و چه رابطه ای با نرخ فریم دارد؟ هنگامی که جسمی با سرعت زیاد حرکت می کند؛ مانند حرکت یک خودرو با سرعت زیاد و یا تکان دادن پر سرعت یک جسم در دست، حاشیه های تاری در اطراف جسم مشاهده می شود. به این پدیده موشن بلور (MOTION BLUR) گفته می شود.
به زبان ساده هرچقدر که فریم های بیشتری در محتوای ویدئویی خود داشته باشید، به دلیل جزئیات بیشتر در محتوا موشن بلور کمتری مشاهده خواهید کرد. عدم وجود موشن بلور در فیلم ها موجب می شود حس واقع گرایانه ای دریافت نشود و تماشای فیلم کمی عجیب بنظر برسد، به همین دلیل فیلم های سینمایی با فریم ریت 24 پخش می شوند تا موشن بلور کافی در آن وجود داشته باشد.
عدم وجود موشن بلور در صحنه های شلوغ موجب می شود بتوانید تمام جزئیات را بدون کسری تماشا کنید و به همین دلیل در برنامه های ورزشی مانند فوتبال از فریم ریت 60 استفاده می شود. در بازی ها اما قضیه کاملا برعکس است و هر چقدر موشن بلور کمتری دریافت کنید، بازی روان تر خواهد بود و حس بهتری خواهید داشت. به همین دلیل بسیاری از گیمر ها توصیه می کنند بازی ها را با حداقل نرخ فریم 60 تجربه کنید. البته برخی از گیمر های حرفه ای با استفاده از مانیتور های گیمینگ و سیستم های قدرتمند، بازی ها را با فریم ریت 360 نیز اجرا می کنند.
چگونه می توان فریم ریت بازی را افزایش داد؟
اگر بر روی کنسول بازی می کنید راه های زیادی برای افزایش نرخ فریم نخواهید داشت، اما کنسول های نسل نهمی این امکان را دارند تا برخی از ویژگی های گرافیکی بازی ها را خاموش کنید یا با رزولوشن پایین تری بازی کنید. این ویژگی موجب می شود فریم ریت دریافتی بیشتر شود و تجربه روان تری از اجرای بازی داشته باشید. در مورد کامپیوتر و لپ تاپ اما اندکی دست تان باز تر است و می توانید به کلی تنظیمات گرافیکی را تغییر دهید.
پایین آوردن تنظیمات گرافیکی موجب می شود جلوه های بصری و زیبایی های گرافیکی کم شود اما اگر همچنان به دریافت fps بیشتر علاقه دارید بهتر است تنظیمات گرافیکی و حتی رزولوشن را تا حد امکان کاهش دهید. اورکلاک کردن سیستم نیز می تواند راهکار مناسبی برای افزایش fps باشد؛ شما می توانید کارت گرافیک و یا پردازنده خود را اورکلاک کنید تا نهایت توان آن ها در بازی متمرکز شود. البته این موضوع مختص کنسول یا کامپیوتر نیست و حتی در گوشی ها هم می توانید با کم کردن تنظیمات گرافیکی فریم ریت بیشتری دریافت کنید.
چگونه فریم ریت بازی را اندازه گیری کنیم؟
حالا که کاربرد فریم ریت و نحوه افزایش آن را دانستیم، این سوال پیش می آید که چطور می شود نرخ فریم را در بازی ها اندازه گیری کرد؟ در سیستم عامل ویندوز راه های بی شماری برای اندازه گیری FPS وجود دارد و با کمی جست و جو می توانید نرم افزار های زیادی برای این کار بیابید. با این وجود نرم افزار Fraps یک پلتفرم ساده و ایده آل برای نمایش فریم ریت بازی ها می باشد. با اجرای این نرم افزار و پس از ورود به بازی نرخ فریم در گوشه مانیتور نمایش داده خواهد شد.
در گوشی های اندرویدی نیز امکان مشاهده فریم ریت وجود دارد؛ البته این قابلیت در نسخه 10 اندروید به بعد قابل دسترسی خواهد بود و در نسخه های قدیمی باید به نرم افزار های شخص ثالث روی بیاورید. نمایش فریم ریت در اندروید 10 به بعد در تنظیمات توسعه دهنده یا Developer Options وجود دارد و در گوشی های سامسونگ تحت عنوان GPUWatch و در گوشی های شیائومی تحت عنوان Show Refresh Rate در دسترس می باشد.
سوالات متداول در مورد فریم ریت
تفاوت رفرش ریت و فریم ریت چیست؟
چگونه فریم ریت بازی را بالا ببریم؟
آیا اینترنت بر روی فریم ریت تاثیر دارد؟
کلام پایانی
تا اینجای مقاله “فریم ریت چیست” نگاهی به کاربرد نرخ فریم در بازی ها و ویدئو ها انداختیم و روش های افزایش آن را بررسی کردیم. دنیای گیم و ویدئو رفته رفته در حال پیشرفت است و همواره شاهد بالا رفتن رزولوشن و فریم ریت در محتواهای تولید شده هستیم.
فریم ریت بالا نقش مستقیمی در تجربه کاربری فرد از بازی دارد و بدون شک می تواند تجربه جدیدی برای تان به ارمغان بیاورد. اما از طرفی نمایشگر های بالای 60 هرتز هنوز آنطور که باید در بازار خودنمایی نمی کنند و باید هزینه بالایی برای تهیه آن ها پرداخت کنید. بنظر شما بهترین فریم ریت برای بازی کدام است؟ آیا در هنگام بازی و تماشای فیلم به فریم ریت اهمیت می دهید؟ نظرات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام کامپیوتر من مشخصاتش اینه ایا میتونم برای بازی ۴۰ فریم بگیرم؟
رم ۱۲گیگ ddr3
کارت گرافیک ۲
مانیتور 60 هرتز
بستگی داره