کامپیوتر و لپ تاپ

دلیل کم بودن ظرفیت اسمی هارد نسبت به ظرفیت واقعی آن

افرادی که برای خرید تجهیزات ذخیره سازی مثل هارد، فلش و… اقدام می‌کنند، یکی از مشکلاتی که با آن مواجه می‌شوند، کم بودن ظرفیت واقعی این تجهیزات ذخیره سازی نسبت به مشخصاتی است که در تبلیغات محصول بیان شده است. به عنوان مثال اگر یک هارد دیسک 500 گیگابایتی خریداری کنید، پس از نصب آن متوجه می‌شوید که در واقع تنها 465 گیگابایت فضای ذخیره سازی آن قابل استفاده است.

این موضوع باعث شده تا یکی از سوالات رایجی که کاربران موقع خرید تجهیزات ذخیره سازی مطرح می کنند این باشد که چرا حجم واقعی هارد کمتر از حجم اسمی آن است؟ در همین راستا در این مطلب از تکنوسان مگ قصد داریم دلیل کم بودن ظرفیت اسمی هارد نسبت به ظرفیت واقعی آن را بررسی کنیم، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

دلیل کم بودن ظرفیت اسمی هارد

چرا حجم واقعی هارد کمتر از حجم اسمی آن می باشد؟

به صورت کلی علت اختلاف حجم هارد دیسک با حجم اسمی آن به سه دلیل مختلف است. تفاوت بین سیستم باینری و دسیمال برای اندازه گیری ظرفیت دستگاه‌های ذخیره سازی، اختصاص دادن بخش‌هایی از فضا ذخیره سازی برای فایل‌های مدیریتی و فایل‌های بازیابی دلایل کم بودن ظرفیت هارد هستند که در ادامه هرکدام را به صورت کامل توضیح خواهیم داد.

استفاده از سیستم باینری

چرا حجم واقعی هارد دیسک‌ها کمتر از حجم اسمی آنهاست

یکی از دلیل کمتر نشان دادن حجم هارد، به خاطر تفاوت در سیستم اندازه گیری است؛ در واقع موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید این است که حجم تجهیزات ذخیره سازی با استفاده از سیستم باینری اندازه گیری می‌شود. در این سیستم، هر رقم با صفر یا یک نمایش داده می‌شود. در این سیستم 1 بایت برابر با 8 بیت است. در سیستم دسیمال، 1 بایت برابر با 1024 بیت است. بنابراین، 1 گیگابایت برابر با 1024 مگابایت و 1 ترابایت برابر با 1024 گیگابایت است.

این در حالی است که سازندگان هارد دیسک‌ها از سیستم دسیمال برای اندازه گیری ظرفیت هارد دیسک‌ها و تبلیغ کردن آن استفاده می‌کنند. در واقع یک هارد دیسک 500 گیگابایتی در سیستم SI برابر با 500،000،000،000 بایت است، این در حالی است که در سیستم باینری این مقدار برابر با 465،669،760،960 بایت است.

این اختلاف، زمانی که فضاها در حد کیلوبایت یا مگابایت بود، مشکل ساز نبود و می‌توانستیم به طور تقریبی از آن چشم پوشی کنیم اما با افزایش فضاها، اختلاف کل فضای واقعی را در مقایسه با فضای تبلیغاتی افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. به همین دلیل اگر قصد خرید دستگاه ذخیره سازی دارید، حتما به این موضوع توجه داشته باشید.

استفاده از بخشی از فضا ذخیره سازی برای فایل های سیستم

یکی دیگر از دلایلی که باعث کم بودن ظرفیت واقعی هارد نسبت به ظرفیت اسمی آن می‌شود، این است که بخشی از فضا دستگاه‌های ذخیره سازی اطلاعات مربوط به ساختار فایل‌ها و پوشه‌ها را نگهداری می‌کنند. در واقع این فایل‌های سیستمی و مدیریتی بخشی از فضا هارد دیسک را به خود اختصاص داده و آن را اشغال می‌کند. همچنین این فایل‌ها شامل اطلاعات مربوط به پارتیشن بندی هارد، لیست فایل‌ها و فولدرها و اطلاعات مربوط به عملکرد هارد دیسک می‌شود.

به عنوان مثال، فایل سیستم NTFS که در ویندوز مورد استفاده قرار می‌گیرد، حدود 5 تا 10 درصد از فضای هارد دیسک را اشغال می‌کند. بنابراین، یک هارد دیسک از نوع NTFS با ظرفیت 1 ترابایت، در واقع 900 گیگابایت فضای ذخیره سازی خالص دارد.

کم بودن ظرفیت واقعی هارد

اختصاص دادن بخشی از فضا برای فایل‌های بازیابی و ریکاوری

علت اختلاف حجم هارد با حجم اسمی ممکن است به خاطر اختصاص دادن بخشی از فضا برای فایل‌های بازیابی و ریکاوری است. برخی از هارد دیسک‌ها، به ویژه هارد دیسک‌های اکسترنال، دارای یک پارتیشن مخفی برای ذخیره فایل‌های بازیابی هستند. این فایل‌ها در صورت خرابی هارد دیسک، می‌توانند برای بازیابی اطلاعات مورد استفاده قرار گیرند. موضوعی که باید به آن توجه داشته باشید این است که حجم این پارتیشن نیز بسته به نوع هارد دیسک می‌تواند متفاوت است، اما معمولاً بین 100 تا 500 مگابایت است.

کدام دستگاه های ذخیره سازی ظرفیت تبلیغاتی شان کمتر از ظرفیت واقعی است؟

علت اختلاف حجم هارد با حجم اسمی

پس از آن که به این سوال پاسخ دادیم که چرا حجم واقعی هارد دیسک‌ها کمتر از حجم اسمی آنهاست، حال نیاز است تا در مورد این مسئله صحبت کنیم که کدام دستگاه‌های ذخیره سازی ظرفیت اسمی آن‌ها کمتر از ظرفیت واقعی آن است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که اکثر تجهیزات ذخیره سازی، ظرفیت واقعی کمتری نسبت به ظرفیت اسمی خود دارند. هارد دیسک‌های مغناطیسی، کارت‌های حافظه، فلش مموری‌ها، هاردهای اکسترنال و… از مهم‌ترین این تجهیزات هستند.

اگر بخواهیم شما را با چند نمونه از حجم واقعی هارد دیسک‌ها و تفاوت بین ظرفیت اسمی و واقعی آن‌ها آشنا کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هارد دیسک 1 ترابایت: 900 گیگابایت
  • هارد دیسک 2 ترابایت: 1.814 ترابیت
  • هارد دیسک 4 ترابایت: 3.628 ترابیت
  • هارد دیسک 8 ترابایت: 7.256 ترابیت

البته همان طوری که بیان کردیم، این مقدار ممکن است بسته به نوع هارد دیسک و فایل سیستم مورد استفاده، متفاوت باشد. شما می‌توانید پیش از خرید تجهیزات ذخیره سازی مورد نظر خود، در مورد ظرفیت واقعی و قابل استفاده آن در اینترنت جستجو کرده و اطلاعات کاملی را در مورد دستگاه مورد نظر خود به دست بیاورید.

حرف آخر

در این مطلب از تکنوسان مگ، به این سوال پاسخ دادیم که چرا حجم واقعی هارد کمتر از حجم اسمی آن می‌باشد؟ همان طوری که بیان کردیم، استفاده از سیستم باینری، اختصاص دادن بخشی از فضای ذخیره سازی برای فایل‌های سیستم و فایل‌های ریکاوری از مهم‌ترین دلایلی هستند که باعث شده تا حجم واقعی هاردها و تجهیزات ذخیره سازی کمتر از ظرفیت اسمی و تبلیغاتی آن‌ها باشد. در صورتی که در مورد مطالب گفته شده در این مطلب سوال یا ابهام خاصی داشتید، می‌توانید نظرات و سوالات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا