پس از انتظار طولانی و گمانه زنی های بسیار، مایکروسافت از نسخه جدید سیستم عامل محبوب و قدیمی خود با نام ویندوز 11 رونمایی کرد و آن را در ماه اکتبر به صورت رسمی وارد بازار کرد. ویندوز 11 که حالا به صورت رسمی جایگزین ویندوز 10 شده است، تغییرات گوناگونی را نسبت به نسخه قبلی دارد و ردموندی ها در این نسخه تلاش کرده اند که ظاهری مدرن و جدید تر به سیستم عامل ویندوز بدهند. اگر شما هنوز با ویژگی های ویندوز 11 آشنا نشده اید پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید تا با جدیدترین ویژگی های ویندوز 11 آشنا شوید.
فهرست مطالب
تغییرات ظاهری
مدت ها بود که رابط کاربری و قالب اصلی ویندوز دست نخورده باقی مانده بود و در هر نسخه تنها با تغییرات جزیی ظاهر ویندوز آپدیت می شد. اما مایکروسافت بالاخره تصمیم گرفت از این طراحی دل بکند و تغییرات زیادی در آن ایجاد کند تا نسخه جدید ویندوز کاملا نو و تازه به نظر برسد. از این نظر اولین چیزی که در ویندوز 11 جلب توجه می کند، تغییر مکان قرار گیری آیکون ها در نوار ابزار و دکمه ویندوز است و اکنون شاهد قرارگیری آیکون ها در مرکز صفحه هستیم. این نوع طراحی شباهت بسیار زیادی به رابط کاربری سیستم عامل مک دارد و می توان شباهت های غیر قابل انکاری را بین این دو سیستم عامل پیدا کرد.
البته مایکروسافت برای آن دسته از کاربران قدیمی که از چینش جدید آیکون ها خوششان نیامده نیز امکان برگشتن به حالت قبلی و چپ چین کردن آیکون ها قرار داده است. همچنین در این نسخه تم های جدید جایگزین تم های قبلی شده اند و امکان فعال کردن حالت Dark Mode نیز همچنان وجود دارد. اما این تغییرات محدود به آیکون و تم ها نیست و اکنون در بخش Settings نیز شاهد دسترسی های بیشتری نسبت به قبل هستیم و ظاهرا مایکروسافت قصد دارد تا بخش Settings را جایگزین Control Panel کند. همچنین با کلیک روی یکی از دکمه های اسپیکر، وای فای یا باتری شاهد باز شدن پنجره جدیدی به نام Quick Settings هستیم که امکانات بیشتری مانند فعال کردن حالت هواپیما، تنظیم نور و فعال سازی بلوتوث را می دهد.
بازگشت ویجت ها و امکان گروه بندی پنجره ها
در ویندوز 10 امکان مرتب سازی پنجره ها و چیدمان آنها در صفحه وجود داشت و می توانستید با کشیدن یک پنجره آن در یک قسمت از صفحه قرار دهید و صفحه دیگری کنار آن باز کنید. حال در ویندوز 11 این قابلیت که نام آن Snap Layout است به صورت پیشرفته و هوشمند شده و امکان چینش صفحات در حالت های بیشتری را می دهد. حالا فقط با قرار دادن موس روی آیکون تغییر سایز پنجره می توانید 6 مدل از حالت های چینش پنجره ها را استفاده کنید.
ویژگی دیگر مربوط به بازگشت ویجت ها البته به شکلی دیگر است که می تواند برای علاقه مندان به ویجت ها خبری خوشحال کننده باشد. قبلا در ویندوز ویستا و 7 ویجت ها به صورت پیشفرض روی ویندوز در دسترس بودند و کاربران می توانستند از آنها استفاده کنند. اما با عرضه ویندوز 10 این ابزارک ها از سیستم عامل حذف شدند و دیگر به صورت رسمی در دسترس نبودند. در ویندوز 11 مایکروسافت دوباره به سراغ ویجت ها رفته و این بار به جای ویجت های قدیمی یک صفحه مخصوص را به نسخه جدید اضافه کرده که می توان در آن صفحه به وضعیت آب و هوا، ساعت، تقویم و … دسترسی داشت.
اجرای اپلیکیشن های اندرویدی
یکی از جذاب ترین ویژگی های ویندوز 11 قابلیت اجرای اپلیکیشن های اندرویدی است که مایکروسافت در هنگام معرفی نسخه جدید سیستم عامل خود آن را به کاربران معرفی کرد. البته این ویژگی هنوز به صورت رسمی عرضه نشده و قرار است فقط همه اپلیکیشن های موجود روی اپ استور آمازون به صورت رسمی روی ویندوز نصب شوند(البته با توجه به جامعه کاربری قوی ویندوز به احتمال زیاد راه هایی برای نصب جداگانه و غیر رسمی اپ های دلخواه نیز وجود خواهد داشت). همچنین نصب کردن اپ های اندرویدی به راحتی و سادگی نرم افزارهای ویندوز بوده و پیچیدگی خاصی برای نصب آنها وجود ندارد. علاوه بر این، فروشگاه مایکروسافت نیز در نسخه جدید به روز شده و دسترسی های راحت تری را برای نصب و اجرای برنامه ها در اختیار کاربران می گذارد و رابط کاربری آن نیز به روز و جدید تر از نسخه قبلی شده است.
قابلیت های گیمینگ
مایکروسافت تصمیم گرفته تا در نسخه جدید سیستم عامل خود قابلیت های ویژه ای را برای اجرای بازی های ویدئویی قرار دهد و از این طریق تجربه گیمینگ بهتری را برای علاقه مندان به بازی های کامپیوتری فراهم کند.. یکی از این ویژگی ها Auto HDR است که به گیمر ها اجازه می دهد در نمایشگرهایی که از قابلیت HDR پشتیبانی می کنند بازی هایی که محدوده دینامیکی استاندارد (SDR) دارند را به صورت خودکار به محدوده دینامیکی گسترده (HDR) ارتقا دهد و از این طریق بازی را با کیفیت بیشتری اجرا کند.
ویژگی مهم دیگر اضافه شدن Direct Storage است که برای کم شدن زمان لودینگ بازی ها به کار می رود و مدت زمان لود شدن بازی ها را کاهش می دهد. همچنین پشتیبانی از DirectX 12 Ultimate نیز ویژگی مهم دیگری است که در این نسخه برای هرچه بهتر اجرا شدن بازی ها و تجربه گیمینگ بهتر برای گیمر ها اضافه شده است.
سیستم مورد نیاز برای اجرای ویندوز 11
بر خلاف نسخه های قبلی، ویندوز 11 بر روی هر سیستم عاملی قابل نصب نیست و برای نصب آن باید یک سری ویژگی ها در سیستم کامپیوتر یا لپ تاپ وجود داشته باشند تا امکان نصب ویندوز وجود داشته باشد. حداقل مشخصات ویندوز 11 به شرح زیر است:
- پردازنده 64 بیتی دو هسته ای با فرکانس 1 گیگاهرتز
- 4 گیگابایت رم
- 64 گیگابایت فضای ذخیره سازی
- حداقل نمایشگر 9 اینچی با رزولوشن HD
- پشتیبانی از UEFI، Secure Boot و TPM2.0
- پشتیبانی از DirectX 12 و WWWDM
با این حداقل سیستم اعلام شده از سوی مایکروسافت شاید برخی از افراد نتوانند این نسخه از ویندوز را روی سیستم شان نصب کنند و برای اجرای ویندوز 11 مجبور به ارتقای سیستم خود شوند. همچنین برای اینکه بفهمید که آیا شما می توانید ویندوز 11 را روی سیستم عامل خود نصب کنید می توانید از برنامه PC Heath Check App ویندوز استفاده کنید که به شما امکان یا عدم امکان نصب ویندوز 11 را خواهد گفت.
همچنین از سایر قابلیت های سیستم عامل جدید مایکروسافت می توان به اضافه شدن آیکون برنامه Microsoft Teams، پشتیبانی از فرامین لمسی و نوشتاری و تشخیص بهتر نمایشگر دوم اشاره کرد که مایکروسافت برای ارائه نسخه جدید تر و البته مدرن تر از سیستم عامل قدیمی خود گنجانده است. با همه این ویژگی های جدید عده ای عقیده دارند که ویندوز 11 چیزی جز یک به روز رسانی جدید برای ویندوز 10 نیست و هنوز کوچ کردن از ویندوز 10 به نسخه جدید ضرورتی ندارد. به علاوه این که مایکروسافت اعلام کرده تا سال 2025 از ویندوز 10 پشتیبانی خواهد کرد و آپدیت های جدیدی برای این نسخه عرضه خواهد شد. بنابراین باید دید مایکروسافت برای علاقه مند کردن این دسته از کاربران چه تدابیری خواهد اندیشید و آیا می تواند همه کاربران ویندوز را متقاعد به ارتقای سیستم عامل کند یا خیر.
خسته نباشید، جالب و کاربردی بود. در مجموع حتی اگر مشکل Drag & Drop و بسته شدن یهویی دسکتاپ تو بعضی از سیستم ها رو هم درنظر نگیریم، این ویندوز نتونست مثل ویندوز قبلی با شکوه وارد بشه و کاربرو هیجان زده کنه، حتی میشه به استناد تجربه این چند ماهه خودم گفت این ویندوز حرف جدیدی برای گفتن نداشت، بخصوص که هنوز خبری از اجرای اپ های اندروید رو ویندوز نیست.
خسته نباشید. برعکس دوست عزیزمون آقای جواد عطایی بنظرم مایکروسافت کار بزرگی کرد.همه قسمت های ویندوز 11 رو باز طراحی کرده و شاید 10 درصد از ویندوز 11 از ویندوز های قبلی وام گرفته باشه. همیشه توی کنتل پنل یا قسمت های خاص ویندوز های قبلی ک میرفتیم میدیدیم رد پایی از ویندوز XP گرفته تا 8.1 هست و قسمت هایی رو از اون ویندوز ها برداشته گذاشته توی ویندوز جدیدش اما توی ویندوز 11 همه قسمت ها جدید هست و بالاخره آیکون ها ، کلیک راست ،کنترل پنل ، ویژگی های مختلف قسمت های مختلف باز طرراحی شده. مشکل Drog & Drop هم تا حدودی حل شده اما هنوز چیزی ک کاربر انتظار داره نیست و بی صبرانه منتظرم ببینم مایکروسافت روی حرفش هست ک اپ های اندروید داخل ویندوز 11 اجرا بشن. تاحلا ک فقط حرف بوده اما اگر این کار رو هم انجام بده بسیار جذاب و خاص میشه ویندوز 11