کامپیوتر و لپ تاپ

تفاوت بین Sata و PCIe؛ کدام درایو اس اس دی مناسب من است؟

در چند سال اخیر، دنیای SSD ها به شدت پیشرفت کرده و همواره شاهد به وجود آمدن فناوری های جدیدی در این قطعات دوست داشتنی هستیم. همانطور که می دانید اس اس دی ها به دلیل سرعت بسیار بالاتر نسبت به هارد دیسک های قدیمی، امروزه در هر کامپیوتر، لپ تاپ و حتی کنسول بازی مورد استفاده قرار می گیرند. به کمک یک درایو اس اس دی می توانید سرعت لودینگ، نصب، انتقال داده و … سیستم خود را بهبود ببخشید و تجربه دلنشین تری از کار با سیستم داشته باشید.

حافظه های SSD در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خود را ارائه می کند. یکی از سوالات پر تکرار در حوزه اس اس دی ها در مورد تفاوت بین Sata و PCIe می باشد. این 2 نوع SSD جزء پرفروش ترین تجهیزات ذخیره سازی بازار می باشند، اما بدون دانستن تفاوت آن ها نمی توانید گزینه مناسب را انتخاب کنید. در ادامه قصد داریم فرق بین Sata و PCIe را شرح می دهیم تا اگر قصد خرید SSD دارید بتوانید گزینه مورد نظر خود را به سادگی انتخاب کنید. با تکنوسان مگ همراه باشید.

درایو اس اس دی SATA چیست؟

تفاوت بین Sata و PCIe

برای اینکه تفاوت بین Sata و PCIe را درک کنیم، ابتدا باید بدانیم اس اس دی ساتا چیست و چه کاربردی دارد. رابط SATA یک اینترفیس نچندان جدید است که برای ارتباط برقرار کردن تجهیزات ذخیره سازی با سیستم ابداع شد. نسخه های 1 و 2 ساتا امروزه کاملا منقضی شده اند و دیگر خبری از آن ها در بازار نیست. SATA lll اما به دلیل سرعت انتقال اطلاعات زیاد سالیان سال پرچمدار اینترفیس های تجهیزات ذخیره سازی بود و از لپ تاپ های رده بالا گرفته تا کنسول هایی نظیر PS4 و Xbox One از این رابط بهره می بردند.

تفاوت‌های بین SSD های SATA و PCIe

پس از ظهور اولین اس اس دی ها یعنی SSD های 2.5 اینچی، رابط SATA 3 برای انتقال اطلاعات این محصولات در نظر گرفته شد. اس اس دی های SATA در واقع اس اس دی های 2.5 اینچی هستند که امروزه در بسیاری از لپ تاپ ها و کامپیوتر ها مورد استفاده قرار می گیرند. حداکثر سرعت قابل انتقال با رابط ساتا 3، برابر 6 گیگابیت معادل حدودا 750 مگابایت در ثانیه است که بسته به نوع SSD انتخابی می تواند متفاوت باشد. نکته مثبت اس اس دی های ساتا، سازگاری بی نظیر آن هاست زیرا امروزه تمام کامپیوتر ها و لپ تاپ ها دارای 1 یا چند رابط SATA 3 هستند و می توانید این محصولات را به سادگی در سیستم خود به کار بگیرید. اس اس دی های ساتا همچنین قیمت مناسبی دارند و بدون صرف هزینه زیاد می توانید آن ها را تهیه کنید.

حافظه اس اس دی PCIe چیست؟

SSD های ساتا یک پایه گذار برای حافظه های مبتنی بر فلش بودند و به همگان ثابت کردند که این نوع حافظه ها توانایی پیشرفت را دارند. به همین دلیل کمی پس از گذشت چند سال از عرضه عمومی اس اس دی ها، در سال 2010 درایو های اس اس دی مبتنی بر PCIe به بازار عرضه شدند. PCIe مخفف Peripheral Component Interconnect Express است و همانطور که از اسمش پیداست یک درگاه برای اتصال تجهیزات جانبی می باشد.

تفاوت‌های بین SSD های SATA و PCIe چیست

PCI Express یک درگاه در مادربرد است که نسل های مختلفی دارد و هر نسل شکل ظاهری متفاوتی دارد که آن را برای اتصال تجهیزات مختلفی مناسب می کند، یکی از رایج ترین کاربرد های PCI Express برای اتصال کارت گرافیک به مادربرد است. PCI Express نسل 3 یا PCIe 3.0 بسته به نوع خود می تواند x8 ،x4 ،x2 یا x16 خط انتقال داده داشته باشد که هر خط قادر است 985 مگابیت داده را در هر ثانیه منتقل کند. به همین دلیل PCIe 3.0 x16 یک درگاه مناسب برای اتصال کارت گرافیک است.

اس اس دی های PCIe که به اس اس دی های M.2 نیز شناخته می شوند نسل جدیدی از SSD ها هستند که به جای اتصال از طریق اینترفیس ساتا، از طریق PCI Express x4 به مادربرد متصل می شوند. با در نظر گرفتن سرعت هر خط PCIe می توان گفت این اسلات ها می توانند تا 3,940 مگابایت در ثانیه سرعت داشته باشند که بسیار بالاتر از رابط SATA است. به دلیل اتصال مستقیم اس اس دی های PCIe به مادربرد کارایی و پتانسیل این محصولات بسیار بیشتر است. اما سرعت به مراتب بالاتر PCIe که عمده تفاوت بین Sata و PCIe است موجب شده این درایو ها از قیمت بالاتری هم بهره ببرند و برای تهیه آن ها باید بیشتر هزینه کنید.

تفاوت بین Sata و PCIe در چیست؟

تا اینجای مقاله، با اس اس دی های SATA و PCIe آشنا شدید و اکنون می دانید که هر کدام از این محصولات چه کاربردی دارند و می توانند با چه سرعتی به انتقال دیتا بپردازند. به این نکته توجه کنید که اس اس دی های ساتا مدل های رایج تری هستند و احتمال سازگاری آن با مادربرد شما بسیار بیشتر است. اس اس دی های PCIe یا M.2 اما به دلیل جدیدتر بودن با لپ تاپ ها یا کامپیوتر های کمتری سازگار هستند. برای فهمیدن از سازگاری این قطعات می توانید مقاله تشخیص پورت M.2 را مطالعه کنید. در ادامه قصد داریم چند تفاوت بین SATA و PCIe را بررسی کنیم تا با این اس اس دی ها بیشتر آشنا شوید.

فرق اس اس دی های Sata و PCIe چیست

تفاوت های ظاهری

اولین تفاوت بین Sata و PCIe در شکل ظاهری آن ها می باشد. همانطور که میدانید اس اس دی های ساتا که به اس اس دی های 2.5 اینچی نیز شناخته می شوند، ظاهری شبیه به هارد دیسک های قدیمی ولی کوچک تر و باریک تر دارند. اس اس دی های ساتا به راحتی در سینی هارد قرار می گیرند و به وسیله کابل SATA 3 به لپ تاپ یا کامپیوتر متصل می شوند. از سوی دیگر اس اس دی های PCIe اما ظاهری کشیده و باریک دارند و در فرم فاکتور های مختلفی تولید می شوند. با این وجود هیچ گونه اتصال کابلی در آن ها وجود ندارد و برای استفاده از آن باید از درگاه PCIe استفاده کنید.

سرعت انتقال داده

همانطور که به آن اشاره کردیم، اس اس دی های SATA به دلیل بهره مندی از اینترفیس قدیمی تر در بهترین شرایط خود می توانند سرعت انتقال داده ای معادل 750 مگابایت داشته باشند. این سرعت به هیچ عنوان کم نیست و می تواند در تمام فعالیت ها مفید واقع شود، اما نسبت به درایو های M.2 عدد بسیار پایین تری می باشد. اس اس دی های SATA می توانند تا 3,940 مگابایت در ثانیه سرعت داشته باشد.

البته اس اس دی های M.2 با پشتیبانی از فناوری NVMe می توانند به سرعتی بسیار بیشتر از این هم دست پیدا کنند. دقت داشته باشید که سرعت های اعلام شده حداکثر سرعت برای رابط اتصال است، این یعنی ممکن است یک SSD پایین رده از اعداد ذکر شده سرعت بسیار کمتری داشته باشد. با این تفاسیر، سرعت بسیار بالاتر اس اس دی های PCIe یکی دیگر از تفاوت بین Sata و PCIe می باشد.

درایو های اس اس دی sata و pcie چه تفاوتی با هم دارند

سازگاری با پلتفرم های مختلف

سازگاری با پلتفرم های مختلف بخشی است که احتمالا در حال حاضر اس اس دی های SATA در آن برنده باشند. این مسئله کاملا درست است که اس اس دی های پی سی آی ای سرعت بسیار بالا تری دارند. اما در حال حاضر آن طور که باید فراگیر نیستند و سیستم های نسبتا کمی از آن ها پشتیبانی می کنند.

این مسئله در حالی است که اس اس دی های SATA به دلیل بهره بردن از رابط SATA 3 می توانند با بسیاری از سیستم های امروزی سازگار باشند. تقریبا از یک دهه قبل تا کنون هر مادربرد یا لپ تاپی که ساخته شده از رابط SATA3 پشتیبانی می کند، این موضوع موجب شده بتوانید اس اس دی های 2.5 اینچی را در هر دستگاهی استفاده کنید. بنابراین عدم فراگیری PCIe را نیز می توان تفاوت بین SATA و PCIe محسوب کرد. 

قیمت

طبیعتا هر فناوری جدیدی که به وجود می آید گران قیمت تر از مدل های قدیمی است. این مسئله در مورد تفاوت بین SATA و PCIe نیز صدق می کند و درایو های PCIe قیمت بسیار بیشتری نسبت به درایو های ساتا دارند. این موضوع موجب شده استفاده از آن ها برای همه مناسب نباشد.

به عنوان مثال اگر گیمر هستید، تفاوت چندان زیادی (مانند تفاوت بین هارد HDD و درایو SSD) بین لودینگ بازی ها در اس اس دی های ساتا و PCIe وجود ندارد. این مسئله در مورد وب گردی و فعالیت های مالتی مدیا نیز صادق است. اما در هنگام انتقال داده و به خصوص منتقل کردن داده های حجیم، متوجه تفاوت محسوس بین این 2 نسل اس اس دی خواهید شد. بنابراین باید بسته به نیاز خود بین گزینه اقتصادی تر و کم سرعت تر و یا گزینه گران قیمت تر به انتخاب بپردازید.

سخن پایانی

در این مقاله تفاوت بین Sata و PCIe را بررسی کردیم و اکنون می دانید که اس اس دی های PCIe گزینه های بسیار بهتری نسبت به SSD های ساتا هستند. پیشنهاد می شود با در نظر گرفتن ویژگی های ذکر شده این 2 محصول، ابتدا از سازگاری سیستم خود مطمئن شوید و سپس گزینه مورد نظر را با توجه به نیاز خود انتخاب کنید.

با وجود سرعت و کارایی بیشتر اس اس دی های PCIe، باز هم این سرعت برای مصارف روزمره ضروری نیست و SSD های SATA هم می توانند کار راه انداز باشند. بنظر شما فرق بین Sata و PCIe به اندازه ای است که مهاجرت از اس اس دی های SATA را به درایو های مدرن PCIe منطقی کند؟ شما بگویید استفاده از چه نوع SSD ای را ترجیح می دهید؟ نظرات و تجربیات خود از کار با اس اس دی را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا