امروزه کابل و سیم برق نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارد و بدون وجود آن، نمی توانیم در هیچ محیطی برق داشته باشیم و از تجهیزات الکتریکی استفاده کنیم. در سیستمهای ساختمانی از سیمها و کابلهای برق مختلفی استفاده میشود که هرکدام برای شرایط خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند به برق رسانی محیط کمک کنند.
اگر قصد دارید تا از سیم و کابل برق مناسب استفاده کنید، در چنین شرایطی نیاز است تا با توجه به راهنمای خرید سیم و کابل برق به سراغ محصولات مناسب آمده و از سیم و کابل برق مناسب استفاده کنید. در همین راستا در این مطلب از تکنوسان مگ قصد داریم تا نگاهی به انواع سیم و کابل برق انداخته و در مورد نکات مهم در خرید سیم و کابل برق اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم، اگر قصد خرید کابل برق دارید، با ما همراه باشید.
نکات خرید سیم و کابل برق
در صورتی که قصد خرید انواع سیم و کابل برق را دارید، باید به چند ویژگی و پارامتر مختلفی توجه داشته باشید تا اقدام به خرید کابل و سیم برق مناسب کرده و به سراغ محصول مناسب بروید. در همین راستا اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که برای خرید سیم و کابل برق به چه نکاتی توجه کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بررسی انواع سیم و کابل برق از لحاظ ساختار
کابلهای برق از نظر ساختاری به دو نوع مفتولی و افشان طبقه بندی میشوند. کابلهای مفتولی به نحوی هستند که در آنها شاهد یک تک رشته از جنس مس هستیم. از سوی دیگر کابل مفتولی قطعهای است که معمولا برای انتقال ولتاژی به اندازه 300 تا 500 ولت مورد استفاده قرار میگیرد.
از سوی دیگر، در بازار شاهد کابلهای افشان هستیم که به منظور تولید این دسته از محصولات از رشته هادی مسی استفاده میشود. در این دسته از کابلهای افشان، شاهد جدا بودن رشتههای سیم نارسانا یا عایق از یکدیگر هستیم. معمولا از این مدل از کابلها به منظور کابل کشی ها، در نیروگاه ها، مراکز توزیع مصارف صنعتی و همچنین ورودی لوازم برقی خانگی استفاده میشود. در کنار کابل ها، سیمهای برق نیز از لحاظ ساختاری به سه مدل مفتولی، نیمه افشان و افشان تفکیک میشوند.
متریال هادی مورد استفاده در سیم و کابل برق
در ساختمان كابل برق شاهد استفاده از متریالی به عنوان هادی هستیم. در همین راستا اگر قصد دارید تا از بین انواع سیم و کابل برق به سراغ محصول مناسب بروید، نیاز است تا دید کاملی نسبت به ساختار كابل برق و هادی مورد استفاده در آن داشته باشید. امروزه برای تولید انواع سیم و کابل برق از متریالهایی چون مس، آلومینیوم، طلا و نقره به عنوان هادی استفاده میکنند. به منظور بررسی راهنمای خرید سیم و کابل برق بر اساس نوع هادی باید گفت که محصولاتی که هادی مورد استفاده در آنها از نوع طلا یا نقره است، قیمت بالایی دارند.
متداول ترین هادی مورد استفاده برای ساخت انواع سیم و کابل برق فلز مس است. در واقع مس در کنار کیفیت خوب، قیمت مناسبی نیز دارد. همچنین در محیطها و سیستمهای ساختمانی که استفاده از تجهیزات سبک وزن بسیار مهم است، معمولا از سیمها و کابلهایی با هادی آلومینیوم استفاده میکنند. اگر چه وزن سیمها و کابلهای آلومینیومی پایین است اما این دسته از محصولات کیفیت خوب مس را ندارد.
توجه به عایق مورد استفاده در انواع سیم و کابل برق
یکی دیگر از مواردی که به عنوان راهنمای خرید سیم و کابل برق باید به آن توجه کنید، جنس عایق است. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که در هنگام اتصال سیم و کابلها نباید اتصال الکتریکی بین هادی و زمین برقرار شود. در چنین شرایطی نیاز است تا از عایق و روکش، استفاده شود.
امروزه در زمینه تولید عایق شاهد استفاده از متریالهای مختلفی هستیم. از مهم ترین انواع عایقی که در ساخت سیم و کابل برق از آنها استفاده میشود، میتوان به PVC، TPR، پلی اتیلن XLPET و لاستیک اشاره کرد. در واقع میتوان گفت یکی از اجزای کابل برق که به منظور خرید این دسته از محصولات باید به آن توجه کنید، عایق مورد استفاده در این دسته از محصولات است.
توجه به نوع سیم و کابل برق
امروزه شاهد انواع سیم و کابل برق هستیم. در بخشهای بعدی به صورت کامل شما را با انواع کابل و سیم آشنا خواهیم کرد. به صورت کلی میتوان گفت که یکی از پارامترهایی که برای تفکیک انواع سیم و کابل برق از آن استفاده میشود، فشار قابل انتقال است. به منظور بررسی انواع کابل برق بر اساس فشار قابل انتقال باید گفت که امروزه شما میتوانید محصولات مختلفی چون کابل فشار قوی، کابل فشار متوسط، کابل فشار ضعیف و… هستیم. هر یک از این کابلها ویژگیها و کاربرد خاصی دارند که در بخشهای بعدی به بررسی آنها میپردازیم.
انواع سیم و کابل برق موجود در بازار
پس از آن که شما را با نکات مهم هنگام خرید سیم و کابل برق آشنا کرده و بیان کردیم که به چه نکاتی برای انتخاب بهترین سیم و کابل برق باید توجه داشته باشید، حال نیاز است تا نگاهی به انواع سیم و کابل برق موجود در بازار انداخته و در مورد هر یک از این محصولات توضیحاتی را به شما ارائه دهیم.
پس از بررسی این مسئله اما بهتر است تا در مورد تفاوت سیم و کابل برق توضیحاتی را به شما ارائه دهیم. به منظور بررسی این مسئله باید گفت که سیمها و کابلها دارای هادی مشترکی برای انتقال جریان الکتریکی هستند. در این بین تفاوت مهمی که بین سیم و کابل وجود دارد این است که سیمها از یک رشته هادی ساخته شده اند که در آنها شاهد لایهای هستیم که از عایق پوشیده شده است. در واقع سیم یک تک رسانا به حساب میآید، در این بین کابل از دو یا چند هادی عایق بندی شده، تشکیل شده است.
انواع سیم برق
اگر بخواهیم شما را با انواع سیم برق آشنا کنیم باید گفت که این دسته از سیمها که از دو قسمت هادی و عایق تشکیل شده اند به نحوی هستند که هادی در آنها میتواند اقدام به انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر کند. به منظور انجام این کار شاهد استفاده از مس یا آلومینیوم در انواع سیمهای برق هستیم. همان طوری که بیان کردیم، سیمهای برق را میتوان به سه دسته کلی سیم مفتول، سیم نیمه افشان و سیم افشان طبقه بندی کرد. اگر بخواهیم در مورد هر یک از این سیمها توضیحاتی را به شما ارائه دهیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیم مفتولی
سیمهای برق مفتولی که از آنها با نام سیمهای خشک نیز یاد میشود، نوعی رسانا منفرد هستند که به منظور عایق بندی آنها از یک لایه PVC استفاده شده است. معمولا در صنعت ساختمان سازی از این سیمها استفاده میشود. از دیگر کاربردهای این دسته از محصولات میتوان به سیم کشی داخلی تابلوها و توزیع کنندههای برق اشاره کرد. ولتاژ نامی این دسته از سیمها بین 300 تا 750 ولت است.
سیم نیمه افشان
یکی دیگر از انواع سیمها برق، سیمهای نیمه افشان هستند. ساختمان این دسته از سیمها مشابه سیمهای مفتولی است و به همین دلیل از این سیمها در زمینههای مشابه با سیمهای مفتولی استفاده میشود. در این بین مهم ترین تفاوتی که بین این دو سیم وجود دارد آن است که سیم نیمه افشان انعطاف بیشتری نسبت به سیم مفتول دارد.
سیم افشان
سیم افشان که با نام سیم انعطاف پذیر نیز شناخته میشود، قطعهای است که در آن شاهد استفاده از رشتههای نازک هادی هستیم که به هم تابیده میشوند. سپس به منظور محافظت از این هادی ها، شاهد استفاده از یک لایه عایق پلاستیکی PVC هستیم. در سیم کشیهای ساختمانی و در محیطهایی که انعطاف پذیری سیم اهمیت بسیار زیادی دارد، از این دسته از سیمها استفاده میشود. ولتاژ نامی سیمهای افشان نیز بین 300 تا 750 ولت است و شاهد سطح مقطعهای 0.5 تا 240 میلی متر مربعی در این مدل از سیمها هستیم.
انواع کابل برق
در کنار سیم ها، امروزه شاهد تولید انواع کابلهای برق نیز هستیم. یک کابل برق در واقع قطعهای است که در آن شاهد یک یا چند رشته هادی که از محیط اطراف خود عایق شده اند، در کنار هم قرار میگیرند. معمولا به منظور تولید این دسته از محصولات از مس و آلومینیوم با خلوص بالا استفاده میشود. همچنین باید ولتاژ روی سطح عایق کابل نسبت به سطح زمین صفر شود. به منظور تولید کابلهای برق شاهد انواع مختلفی از عایق هستیم. از مهم ترین موادی که به عنوان عایق برای تولید کابلها استفاده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- PVC پلی وینیل کلراید
- پلی اتیلن (PE)
- XLPE
- پلی یورتان
- کوپلیمرهای پلی استر
- پلی تترا فلوئورو اتیلن PTFE
- پلی اتیلن ترفتالات PET
- لاستیک طبیعی NR
- اتیلن وینیل استات EVA
- سیلیکون رابر SIR
- لاستیک کلروپرن CR
انواع کابل بر اساس سطح ولتاژ
اگر بخواهیم انواع کابل را بر اساس سطح ولتاژ طبقه بندی کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کابلهای فشار ضعیف
یکی از انواع کابلهای برق، کابلهای فشار ضعیف هستند. این دسته از محصولات که علامت اختصاری آنها LV است دارای سطح ولتاژ از 100 تا 1000 ولت هستند.
کابلهای فشار متوسط
یکی دیگر از انواع کابلهای برق، دستهای از محصولات هستند که به آنها کابلهای فشار متوسط گفته میشود. علامت اختصاری این دسته از کابلهای برق MV بوده و سطح ولتاژ آنها از 1 تا 100 کیلو ولت است.
کابلهای فشار قوی
در صورتی که قصد دارید تا 100 تا 345 کیلو ولت ولتاژ برق را جا به جا کنید، نیاز است تا از بین انواع مختلف کابل برق به سراغ کابلهای فشار قوی بیایید. این دسته از محصولات با علامت اختصاری HV مشخص میشوند.
کابلهای فوق فشار قوی
آخرین نوع کابلهای برق، کابلهای فوق فشار قوی هستند. این دسته از محصولات به نحوی هستند که علامت اختصاری آنها EHV است. در واقع سطح ولتاژ این کابلها 365 کیلو ولت به بالا است. همچنین از نظر تعداد رشتههای مورد استفاده در کابلها شاهد آن هستیم که در کابلهای فشار ضعیف شاهد یک تا پنج رشته و از سوی دیگر در کابلهای فشار متوسط و همچنین فشار قوی شاهد استفاده از یک تا سه رشته برای تولید هستیم.
انواع کابل برق براساس کاربرد
براساس کاربرد شاهد انواع مختلفی از کابلهای برق هستیم. اگر بخواهیم شما را برخی از رایج ترین انواع کابلهای برق آشنا کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کابل زمینی
کابلهای زمینی دستهای از محصولات هستند که برای استفاده در محیطهای داخلی و مکانهای ثابت مورد استفاده قرار میگیرند. این دسته از کابلها نباید در مکانهایی که تحرک کابل زیاد است مورد استفاده قرار گیرند. به همین دلیل معمولا از این کابلها برای انتقال انرژی در زیر خاک، داخل آب، داخل کانال، جهت شبکه توزیع تاسیسات برقی و… استفاده میشود.
کابل مخابراتی
کابلهای مخابراتی یکی از انواع کابلها هستند که از چند زوج سیم به هم تابیده شده مورد استفاده قرار میگیرد. این در هم تابیدن باعث میشود تا از به وجود آمدن نویز جلوگیری شود و انتقال سیگنال در ارتباطات و مخابرات به بهترین شکل ممکن صورت گیرد.
کابل کواکسیال
کابلهای کواکسیال دارای یک هادی داخلی هستند. این دسته از کابلها توسط یک هادی فویل خارجی محافظت میشود. این دو هادی با استفاده از یک دی الکتریک عایق از هم تفکیک میشوند. معمولا از این دسته از محصولات به عنوان کابل تلویزیون استفاده میشود.
حرف آخر
در این مطلب از تکنوسان مگ نگاهی به راهنمای خرید سیم و کابل برق و تلاش کردیم تا نکاتی برای خرید سیم و کابل برق را به شما آموزش دهیم که توجه به آنها به شما کمک میکند تا بتوانید با بررسی مشخصات یک سیم و کابل برق خوب، اقدام به خرید محصول مناسب کنید. در صورتی که نکتهای به عنوان مشاوره خرید سیم و کابل برق میدانید، میتوانید در بخش کامنتها به آن اشاره کنید. با انجام این کار میتوانید به سایر کاربران کمک کنید تا با توجه به مشخصات سیم و کابل برق خوب اقدام به خرید یک محصول مناسب کرده و از سیم و برق با کیفیتی برای انجام کارهای مختلف استفاده کنند.