سوختن لامپ موضوعی است که قطعا به آن برخورده اید؛ تمامی لوازم برقی دارای طول عمر هستند و لامپ ها نیز جزو این لوازم محسوب می شوند. با اینکه امروزه انواع مختفی از لامپ ها وجود دارد و فناوری این محصولات نسبت به گذشته پیشرفته تر شده است، باز دیر یا زود شاهد سوختن این لامپ ها خواهید بود. اما سوالی که در این بین به وجود می اید این است که چرا لامپ می سوزد؟ در این مقاله از تکنوسان مگ قصد داریم ببینیم دلایل سوختن لامپ چیست تا تا حد ممکن بتوانید از این موضوعت جلوگیری کنید. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- دلایل سوختن لامپ ها
- سوختن لامپ به خاطر ولتاژ ورودی بیش از حد
- سوختن لامپ به دلیل فرسودگی سرپیچ لامپ
- سوختن لامپ به دلیل قطع یا ضعیف بودن اتصالات
- سوختن لامپ به اتصال کوتاه (Short Circuit)
- سوختن لامپ به دلیل خرید لامپ نامناسب
- سوختن لامپ به دلیل عدم گردش هوا و عایق شدید دور لامپ
- سوختن لامپ به دلیل استفاده از دیمر
- سوختن لامپ به دلیل دمای بالای محیط
- سوختن لامپ به دلیل رطوبت و ذرات خارجی
- سوختن لامپ به دلیل توان مصرفی بیش از حد
- سوختن لامپ به دلیل نصب نادرست
- سوختن لامپ به دلیل استفاده از قطعات بی کیفیت در تولید لامپ
- سوختن لامپ به دلیل مشکل در سیم کشی ساختمان
- جمع بندی
دلایل سوختن لامپ ها
متوسط طول عمر لامپ های رسته ای در حدود 900 ساعت برآورد شده است؛ بنابراین هر لامپ طول عمری در حدود چهار ماه خواهد داشت. به طور کلی طول عمر لامپ های فلورسنت از لامپ های رشته ای بیشتر می باشد اما در برخی موارد نیز این امکان وجود دارد که کمتر هم عمر کنند. در صورتی که به تازگی لامپ خانه را عوض نموده و می بینید که طول عمر کوتاهی دارد این امر ممکن است به خاطر مشکل باشد که در سرپیچ یا مدار برقی وجود دارد. در صورتی که لامپ در حین روشن شدن دچار شوک الکتریکی شود احتمال سوختن آن بسیار بالا می رود. اگر لامپ را به طور مرتب روشن وخاموش نمایید از طول عمرش کاسته شده و زودتر از حد معمول خواهد سوخت.
همچنین برخی از لامپ ها پس از گذشت مدتی کم نور شده و یا می سوزند. دلایل زیادی برای سوختن لامپ ها وجود دارد و برای هر کدام از آن ها نیز راهکاری وجود دارد. در ادامه قصد داریم دلایل و راهکارهای سوختن لامپ ها را مورد بررسی قرار دهیم:
سوختن لامپ به خاطر ولتاژ ورودی بیش از حد
نوسانات ولتاژ و ولتاژهای بیش از حد یکی از دلایل سوختن هر وسیله برقی در خانه محسوب می شود. اکثر افراد برای وسایل برقی گران از محافظ برق، ترانس یا استایلایزر استفاده می نمایند. در صورتی که سطح ولتاژ ورودی لامپ هایی که می بایست در حدود 220 ولت باشند بالاتر از این مقدار باشد لامپ شما سریعا خواهد سوخت. راهکار پیشنهادی برای رفع این مشکل به این شکل است که می بایست از یک دستگاه نمایشدهنده ولتاژ همچون ولت متر استفاده نمایید تا مطمئن شوید که ولتاژ بالا عامل سوختن لامپ بوده است. در صورتی که ولتاژ از مقدار استاندارد بیشتر باشد می بایست از برق کار که در این زمینه تجربه و تخصص دارد کمک بگیرید چون کار با برق بسیار خطرناک است. بهتر است از یک محافظ یا استابلایزر در کل خانه استفاده کنید تا از ورود نوسانات ولتاژ به سیستم برق خانه جلوگیر نمایید. این دستگاه ها به شما کمک می کنند تا نوسانات برقی به وسایل برقی خانه منتقل نشود و طول عمر آن ها را افزایش می دهند.
سوختن لامپ به دلیل فرسودگی سرپیچ لامپ
در صورتی که سوکت یا سرپیچ اشتباه و خراب باشد می تواند باعث سوختن لامپ شود. بسیار از سرپیچ ها پس از گذشت مدتی از استفاده فرسوده شده و داخل آن ها دچار تغییر شکل می گردد. این امکان نیز وجود دارد که به خاطر ورود جریان بیش از حد یک سری از بخش های آن از بین رفته باشد. بهترین راه حل این است که پیش از عوض نمودن لامپ به داخل سوکت نگاه نمایید در صورتی که زبانه یا بخشی غیرعادی دیدید سریعا آن را تعمیر یا تعویض نمایید. زمان عوض کردن سرپیچ می بایست اتصالات برق را قطع نمایید تا دچار برق گرفتگی نگردید.
سوختن لامپ به دلیل قطع یا ضعیف بودن اتصالات
در بسیاری موارد سرپیچ یا لامپ کاملا همپوشانی نداشته و بین آن ها یک فضای خالی به وجود می آید و این منجر به وارد نشدن جریان نادرست درون لامپ شده و ممکن است بسوزد. امکان دارد سیمهای وصل شده به لامپ یا سرپیچ نیز مشکل داشته باشند. در چنین مواقعی هم ممکن است لامپ روشن نشود و در صورت اتصالی سیم، سریع میسوزد. بهترین راه حل این است که در حین خرید لامپ از برندهای معتبر استفاده کنید. برندهای خوب اصولی و مطابق استاندارد تولید می شوند. در صورتی که لامپ به طور صحیح در سرپیچ قرار می گیرد، می بایست سیم برق ورودی را چک کنید.
سوختن لامپ به اتصال کوتاه (Short Circuit)
اتصال کوتاه شایع ترین دلیل سوختن لامپ می باشد. در صورتی که لامپی به صورت ناگهانی خاموش شد، ممکن است نسوخته باشد. وجود اتصال کوتاه در سیستم برق منجر به قطع شدن ناگهانی چراغ ها و دیگر دستگاه های روشن برقی می شود. اتصال کوتاه به شرایطی می گویند که در آن جریان الکتریکی خارج ازمسیر سیمکشی مشخص شده جریان مییابد. در این وضعیت مقاومت کاهش یافته و جریان در مدار افزایش شدید می یابد. این افزایش ناگهانی جریان موجب قطع کلید شده (فیوز منفجر شود) و شدت جریان را متوقف شود.
دلایلی مختلفی برای اتصال کوتاه وجود دارد. این امکان هست که سیم و کابل ساختمان یا سیم دستگاه خاصی دچار مشکل باشد یا دو شاخه عیب داشته باشد و یا سرپیچ معیوب باشد. در صورت استفاده همزمان از چند دستگاه برقی پرمصرف مانند کولرگازی، مایکروویو و… می تواند دلیل این اتفاق باشد. در تمامی این موارد، پیش از اتصال دوباره یا عوض نمودن فیوز، قطعات معیوب را عوض نمایید. بنابراین بدون برطرف نمودن دلیل اصلی، چندین مرتبه این مشکل تکرار خواهد شد.
سوختن لامپ به دلیل خرید لامپ نامناسب
خرید لامپ نامناسب نیز می تواند دلیل سوختن لامپ باشد. در صورتی که یک چراغ خاص را چند بار عوض کنید ممکن است دلیل اصلی به خاطر محدوده توان قابلتحمل کمتر آن باشد. این مشکل خیلی کم اتفاق می افتد اما قبل از تهیه آن بهتر است توان کاری و قابلتحمل چراغها را مورد بررسی قرار دهید. در اصل هر کدام از شرکت ها مشخص می کنند که محصول تولیدی چه توانی را نحمل می نماید.
سوختن لامپ به دلیل عدم گردش هوا و عایق شدید دور لامپ
لامپ های هالوژن جزو لامپ هایی هستند که به سرعت می سوزند و این به این دلیل است که هیچ فضایی برای تبادل دما با محیط وجود ندارد بنابراین گرما داخل محفظه باقی مانده و طول عمر لامپ کاهش پیدا می کند. در صورتی که لامپ داخل هر محفظه کاملاً سربسته باشد، این مشکل اتفاق می افتد. راه حل رفع مسئله به این صورت است که از لامپهایی که هیت سینک مناسب دارند استفاده نماییم تا تبادل دما صورت گیرد. بهتر است در صورتی که حفره ایجاد شده خیلی کوچک باشد، کمی آن را آزادتر نمایید.
سوختن لامپ به دلیل استفاده از دیمر
مزیتی که لامپ های رشته ای دارند قابلیت دیمر می باشد که به راحتی با فشردن یک کلید دیمر می توان شدت روشنایی لامپ را کم و زیاد کرد. لامپ های ال ای دی به صورت پیش فرض قابلیت دیمر ندارند. در صورت استفاده از دیمر این لامپ ها به سرعت می سوزند. در صورتی که نیاز به نوری متغیر ندارید، می بایست از کلید برق معمولی استفاده نمایید. ولی در صورتی که یک لامپ ال ای دی تنظیمپذیر می خواهید، می بایست زمان خرید به این نکته توجه کنید که قابلیت دیمر داشته باشد.
سوختن لامپ به دلیل دمای بالای محیط
طول عمر وسایل برقی در محیط گرم کاهش یافته و این مشکل برای لامپهای ال ای دی هم هست. تراشههای LED داخل محفظه می باشند و می بایست گرمای آنها خارج گردد. وقتی که محیط گرم می باشد این تبادل دمایی بهدرستی انجام نشده و گرما داخل محفظه لامپ باقی بماند. برای رفع مشکل باید در محیطهایی با دمای مطلوب از آن استفاده نمایید. بهتر است از برندهایی استفاده کنید که دارای محدوده دمای کاری گستردهتری می باشند.
سوختن لامپ به دلیل رطوبت و ذرات خارجی
بسیاری از افراد برای نورپردازی محیط حمام و دستشویی یا حیاط از لامپ استفاده می نمایند. در صورتی که نورپردازی این محیط ها درست و اصولی نباشد لامپ می سوزد. برخی از لامپ های موجود در بازار با استاندارد IP20 تولید شده اند و نباید در معرض رطوبت یا آب قرار گیرند. مناسب ترین راه این است که از یک محفظه ضدآب و رطوبت استفاده کنید تا از سوختن لامپ جلوگیری کنید. برندهایی در بازار هستند که اقدام به تولید چراغ ضد نم و رطوبت نموده اند و استفاده از این برندها برای این شرایط کاملا مناسب است.
سوختن لامپ به دلیل توان مصرفی بیش از حد
لامپ هایی که توان مصرفی بالایی دارند زودتر خواهند سوخت. چون لامپ هایی که توان مصرفی بالایی دارند گرمای بیشتری را تولید می نمایند و این گرمای بیش از حد می تواند یکی از دلایل سوختن لامپ باشد. بر روی بدنه یا بسته بندی هر لامپی توان مصرفی آن نوشته شده است. برای برطرف کردن مشکل می بایست لامپ هایی که توان پایینی دارند را تهیه کنید. اگر می خواهید لامپی که توان بالایی دارید را بخرید لامپی را انتخاب کنید که دارای بدنه آلومینیومی باشد.
سوختن لامپ به دلیل نصب نادرست
یکی از مهمترین دلایل سوختن لامپ نصب نادرست آن است. اگر با دقت لامپ را نصب کرده و زاویه و تابش نور لامپ را تنظیم کنید میتوانید از سوختن سریع آن جلوگیری نمایید. بهترین راه حل این است که لامپها را طوری نصب نمایید که نور آن رو به بالا باشد. در واقع ابتدا نور به سقف بتابد و سپس به زمین برسد.
سوختن لامپ به دلیل استفاده از قطعات بی کیفیت در تولید لامپ
کیفیت قطعات طول عمر لامپ را افزایش می دهد. در صورت بیشتر بودن کیفیت قطعات داخلی لامپ طول عمر آن هم بیشتر گشته و لامپ دیرتر میسوزد. بنابراین بهتر است که از برندهایی که کیفیت کالا را تضمین می کنند اقدام به خرید کنید. در برخی مواقع با دادن هزینه بیشتر در حین خرید از هزینه های جانبی پیشگیری می نمایید.
سوختن لامپ به دلیل مشکل در سیم کشی ساختمان
اگر سیمکشی برق ساختمان نامناسب باشد یا هرگونه اشکالات در سیمکشی مدار بروز نماید سلامت را به خطر می اندازد. بیشترین علت سوختن لامپ ها در خانههای قدیمی هم به این خاطر است که خانهها دارای سیم کشی درستی نیستند. سیمکشی نادرست یا فرسوده بودن اتصالات داخلی سیمکشی ساختمان منجر به ایجاد نوسانات جریان و سوختن لامپ خواهد شد. برای برطرف کردن این مشکل می بایست از برقکار ماهر کمک گرفته و به خاطر نداشتن تجربه نباشد اقدامی نمایید.
جمع بندی
در حین خرید لامپ می بایست به کیفیت آن توجه و دقت فراوانی نمایید. در صورتی که لامپ دارای کیفیت مناسبی باشد، طول عمر مطلوبی نیز خواهد داشت. تمامی مواردی که در این مقاله به آن پرداختیم می تواند دلیل خرابی لامپ باشد. اگر شما نیز درباره دلایل سوختن لامپ اطلاعاتی دارید، ممنون می شویم در بخش کامنت با ما و دوستانتان اشتراک گذاری کنید.