یکی از ابزارهای کاربردی که از آن برای تعیین افقی یا عمودی بودن سطوح استفاده قرار می شود تراز می باشد. شاید بتوان اصلی ترین کاربرد تراز را استفاده از آن در ساختمان سازی عنوان نمود. اولین ترازی که توسط انسان ها ساخته شده بود دارای یک کپسول شیشه ای بود که درون آن مایعی وجود داشت و برای نشان دادن تراز بودن سطوح عمودی و افقی از حباب درون ویال استفاده می شد.
امروزه انواع جدیدی از تراز به بازار عرضه شده که نسبت به مدل های اولیه بسیار پیشرفته تر شده اند و دقت آنها نسبت به مدل های اولیه به مراتب بیشتر می باشد. از جمله این ترازها می توانیم به تراز لیزری اشاره کنیم که پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از عرضه آنها به بازار شاهد گرایش طیف گسترده ای از مشتریان برای خرید و استفاده از این تراز ها بودیم.
با توجه به این که انواع مختلفی از تراز در بازار وجود دارد و عملکرد آنها نیز با یکدیگر متفاوت می باشد، ممکن است خرید تراز بنایی برای مشتریان یک پروسه سخت و سردرگم کننده باشد. از این رو تکنوسان مگ در این مقاله قصد ارائه راهنمای خرید تراز و معرفی انواع تراز به کاربران را دارد. بنابراین چنانچه شما هم قصد خرید تراز را دارید و انواع مختلف آن را نمی شناسید پیشنهاد می کنیم خواندن ادامه این مقاله را از دست ندهید.
فهرست مطالب
انواع تراز
تراز ها به سه دسته تراز دستی، لیزری و صنعتی تقسیم بندی می شوند که در این مقاله دو نوع اول را برای شما معرفی خواهیم نمود.
انواع تراز دستی
ترازوی دستی را می توان جزو ابتدایی ترین و معمولی ترین انواع تراز موجود در بازار معرفی نمود که کاربرد اصلی آن بررسی و تشخیص صاف بودن یا ناهموار بودن سطوح مختلف می باشد. علاوه بر این با استفاده از تراز های دستی می توانید میزان شیب سطوح افقی یا عمودی را اندازه گیری نمایید. به همین خاطر در مشاغلی نظیر نجاری و ساخت و ساز استفاده از تراز های دستی بسیار پرکاربرد می باشد.
تراز های دستی که در بازار به تراز کلاسیک نیز معروف هستند از یکسری کپسول شیشه ای برخوردار می باشند که درون آنها از مایعی پر شده است و به هنگام استفاده، حباب درون این کپسول شیشه ای حرکت نموده و درصد صاف بودن سطوح یا شیب را معین می نماید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید تراز های دستی با وجود ظاهر بسیار ساده و معمولی که دارند از بیشترین کاربرد برخوردار هستند و اغلب افرادی که در شغل بنایی مشغول کار هستند حتماً یک تراز دستی در جعبه ابزار خود دارند. در ادامه قصد داریم انواع مختلف تراز دستی را برای شما معرفی نماییم:
تراز جیبی
یکی از پرکاربردترین تراز های دستی موجود در بازار تراز جیبی می باشد که به دلیل سایز کوچک و جمع و جوری که دارد به آن تراز جیبی می گویند. از این تراز می توانید برای اندازه گیری میزان هموار بودن سطوح مختلف استفاده نمایید.
تراز بنایی
تراز بنایی نوع دیگری از تراز های دستی موجود در بازار است که همانطور که از نامش پیداست از آن برای انجام کارهای بنایی و ساختمانی بهره گرفته می شود. بنایان و ساختمان سازان از تراز بنایی برای اندازه گیری درصد ناهمواری سطوح استفاده می نمایند.
تراز حبابی
تراز های جبابی نوعی تراز است که از یک سری کپسول شیشه ای که پر از مایع بوده و یک حباب که درون آن قرار دارد ساخته شده اند. حباب موجود درون این کپسول مشخص کننده تراز بودن سطح مورد نظر شما می باشد.
تراز شتری
از دیگر تراز های دستی پرکاربرد موجود در بازار می توان به تراز شتری اشاره کرد که در مشاغلی نظیر بنایی و ساختمان سازی از کاربرد بالایی برخوردار می باشد. ساختار تراز شتری درست شبیه به سایر تراز های دستی می باشد، با این تفاوت که این تراز ها از دو شیب در قسمت فوقانی خود برخوردار هستند.
انواع تراز لیزری
تراز های لیزری نسبت به تراز های دستی پیشرفته تر و دقیق تر می باشند و برای تشخیص تراز بودن سطوح از اشعه لیزر بهره میگیرند. این ابزارهای اندازه گیری دقیق معمولاً در پروژه هایی که دقت در آنها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد مورد استفاده قرار میگیرند. نحوه عملکرد تراز های لیزری به این صورت است که اشعه لیزر در دو جهت عمودی و افقی تابیده می شود و سپس میزان هموار بودن یا نبودن سطوح را مشخص می نماید. تراز های لیزری درست مثل تراز های دستی دارای انواع مختلفی می باشند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
تراز لیزری دو خط ۱۸۰ درجه
در تراز های دو خط افقی و عمودی زاویه قرارگیری خطوط لیزر به نحوی باشد که درست در برابر تراز یک نقطه گونیا قرار خواهد گرفت و این نقطه در اصل نقطه تلاقی دو خط لیزر می باشد که این گونیای چهار وجهی به فرد عرضه می کند. از تراز های لیزری دو خط ۱۸۰ درجه در مشاغلی مانند سنگ کاری استفاده بسیار زیادی می شود. از جمله نکات مهم قابل ذکر در خصوص این تراز ها می توانیم به قابلیت روشن یا خاموش شدن هر یک از این خطوط به تنهایی اشاره نماییم. به همین خاطر می توانید هر یک از این خطوط را به تنهایی یا به صورت مجزا از هم نیز مورد استفاده قرار دهید.
تراز لیزری سه خط ۳۶۰ درجه
تراز های سه خط ۳۶۰ درجه را می توان جزو کامل ترین تراز های لیزری موجود در بازار معرفی نمود. این تراز ها از دو خط عمودی در دو زاویه و نیز یک خط لیزر افقی برخوردار می باشند و می توانید از آن برای انجام کارهای بسیار زیادی استفاده نمایید.
نحوه عملکرد تراز لیزری سه خط به این صورت است که یک خط عمودی که نسبت به دستگاه از زاویه عمود برخوردار می باشد به همراه یک خط لیزر افقی و یک خط عمودی که در جهت مقابل تراز قرار می گیرد اقدام به اندازه گیری شیب یا صافی و ناهمواری سطوح می نمایند. معمولاً از تراز های لیزری سه خط ۳۶۰ درجه در مواقعی که نیاز به تراز کردن دو یا تعداد بیشتری سطح در زوایای مختلف نسبت به هم وجود دارد استفاده می شود.
تراز لیزری نقطه ای
تراز لیزری نقطه ای از چند نقطه مقابل هم با زاویه عمود بر هم تشکیل شده اند و حتی می توانید از این تراز ها به عنوان شاقول هم استفاده کنید. از جمله موارد کاربرد تراز لیزری نقطه ای می توان به استفاده از آن برای نصب کلید و پریز اشاره نمود.
راهنمای خرید تراز دستی
اگر قصد خرید تراز دستی را دارید برای اینکه بتوانید محصول با کیفیت تری را خریداری نمایید بهتر است در حین خرید به یکسری نکته مهم دقت کنید. در ادامه به تعدادی از این نکات اشاره خواهیم نمود:
- بالا بودن دقت ترازو
- توجه به استاندارد بودن سایز حبابی که درون کپسول شیشه ای قرار گرفته است.
- توجه به صاف و یکدست بودن بدنه تراز
- توجه به جنس تراز: هرچه از متریال های با کیفیت تری برای تولید بدنه تراز استفاده شده باشد طول عمر تراز بالاتر خواهد بود.
- توجه به امکان شستشو و تمیز کردن تراز
- خوش دست بودن و ارگونومیک بودن بدنه تراز
- توجه به کالیبره بودن تراز
- توجه به وزن تراز به تناسب نوع کاربرد
راهنمای خرید تراز بنایی لیزری
افرادی که قصد خرید تراز های پیشرفته و مدرن لیزری را دارند بهتر است در حین خرید این محصول نکات مهمی را مد نظر قرار دهند تا بتوانند یک محصول خوب و کاربردی برای رفع نیاز شان خریداری نمایند. در ادامه به برخی از این نکات اشاره خواهیم نمود:
- توجه به وزن تراز (بهتر است تراز از وزن پایینی برخوردار باشد تا بتوانید به راحتی آن را جابجا نمایید)
- توجه به برد تراز (هرچه برد تراز بیشتر باشد، تراز شما از دقت بیشتری از کاربرد بیشتری برخوردار خواهد بود.)
- توجه به ضخامت نور تراز (هرچه ضخامت نور تراز لیزری کمتر باشد، میزان دقت آن بالاتر خواهد رفت.)
- دقت کنید که ترازی که خریداری می نماید از سیستم هشدار دهنده صوتی یا نوری برخوردار باشد.
- تراز هایی که از باتری قابل شارژ برخوردار هستند گزینه های ایده آل تری برای خرید به شمار می روند.
- هرچه دامنه اندازه گیری تراز بالاتر باشد، موارد کاربرد آن نیز بیشتر خواهد شد.
- داشتن پایه های آهنربایی قوی یکی از مزایای مهم برای تراز لیزری به شمار می رود.
جمع بندی
در این مطلب به صورت کامل و جامع در خصوص تراز و انواع مختلف آن صحبت کردیم و ابهاماتی که کاربران در خصوص موارد کاربرد و نحوه استفاده از این تراز ها داشتند را مرتفع نمودیم. امروزه برندها و کمپانی های مختلف در داخل و خارج از کشور به کار تولید انواع تراز دستی و لیزری مشغول هستند.
این موضوع می تواند پروسه خرید این کالا برای کاربران را با دشواری هایی مواجه سازد. شما خرید کدام یک از برندهای تولید کننده تراز را به کاربران توصیه می کنید؟ دلایل شما برای این انتخاب چیست؟ با در میان گذاشتن نظرات خود در بخش کامنت می توانید به کاربران در یافتن یک تراز لیزری یا دستی خوب و کاربردی با قیمت خوب و مقرون به صرفه یاری رسانید.