یکی از مهم ترین اجزایی که برای اتصال درست لامپ به جریان الکتریکی جهت روشن شدن آن مورد استفاده قرار می گیرد سرپیچ لامپ می باشد. امروزه شاهد وجود تنوع گسترده ای از انواع مختلف لامپ در سطح بازار هستیم. به همین خاطر به تناسب این لامپ ها سرپیچ های متنوعی نیز در سطح بازار وجود دارند که متناسب با لامپ ها طراحی و تولید شده اند. اگر سرپیچ مورد استفاده با لامپ تناسب نداشته باشد، نمی توانید لامپ مورد نظر را متصل کنید.
در این مقاله قصد داریم انواع سرپیچ لامپ را معرفی کنیم و تفاوت آن ها را مورد بررسی قرار دهیم تا بدانید کاربرد هریک چیست و از هر سرپیچ برای اتصال چه نوع لامپی استفاده می شود. اگر قصد خرید سرپیچ لامپ دارید، تا انتهای این مقاله با تکنوسان مگ همراه باشید.
فهرست مطالب
آشنایی با سرپیچ لامپ سری E (E40 و E27 و …)
قبل از هرچیزی باید بدانید برای آنکه بتوان سرپیچ های مختلف را از یکدیگر تفکیک کرد، اقدام به نام گذاری آن ها می نمایند. یکی از پرفروش ترین و پرکاربردترین سرپیچ های موجود در بازار سرپوش های نوع E می باشند. حرف E اول حرف اول اسم ادیسون مخترع بزرگ لامپ بوده و در کنار این حرف یک عدد نیز وجود دارد که عدد فوق قطر سرپیچ بر حسب میلی متر را نشان می دهد.
سرپیچ های نوع E تکامل یافته همان سرپیچ هایی هستند که توسط ادیسون اختراع شده و تغییرات این سر پیچ ها نسبت به سرپیچ های ابتدایی چندان زیاد نبوده و این سرپیچ ها شکل و شمایل اولیه خود را دارا هستند. البته در بازار به برخی از این سر پیچ ها، سر پیچ های ادیسونی هم گفته می شود. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که هرچه کیفیت سرپیچ مورد استفاده بالاتر باشد، این امر منجر به افزایش طول عمر لامپ متصل به آن سرپیچ نیز خواهد شد و از نظر اقتصادی به نفع کاربران خواهد بود. از هر یک از سرپیچ های سری E می توان برای منظور خاصی استفاده کرد.
مثلاً از سرپیچ های E5 معمولاً برای کارهای تزیینی و چراغ های چشمک زن استفاده می شود. اما سرپیچ هایی که از سایز بزرگ تری برخوردار هستند نظیر سرپیچ های E40 دارای موارد کاربرد صنعتی هستند. در یک جمع بندی کلی می توان پرکاربردترین سرپیچ های سری E را سرپیچ E27 ،E14 و E40 عنوان نمود. این سرپیچ ها شامل اجزای مختلفی می گردند که از آن جمله می توانیم به کلاهک سر پیچ، سیلندر سرپیچ، رزوه و غیر اشاره نماییم.
طبقه بندی سرپیچ ها بر حسب جنس آنها
اگر بخواهیم سرپیچ ها را برحسب جنس متریال به کار گرفته شده برای تولید آنها دسته بندی کنیم می توانیم به دو دسته بندی زیر برسیم:
- برای تولید سرپیچ های نوع اول معمولاً از ماده ای به نام باکالیت استفاده می شود که یک پلاستیک فشرده می باشد و از مقاومت بالایی در برابر جریان الکتریکی و حرارت برخوردار است و همین ویژگی سبب می شود تا در صورت قرار گرفتن سرپیچ در چنین شرایطی، محصول فوق خراب نشود و ذوب نگردد.
- برای تولید نوع دوم سرپیچ ها از چینی یا سرامیک استفاده می شود. استفاده از سرامیک و چینی برای تولید این سر پیچ ها سبب شده تا مقاومت آنها در برابر دما به شدت بالا رود و این سرپیچ ها در صورت قرار گرفتن در شرایطی با دمای بالا ذوب نگردند. از جمله موارد کاربرد سرپیچ های سرامیکی و چینی می توان به استفاده از آنها در مکان هایی که سرپوشیده و سر بسته هستند اشاره نمود.
انواع سرپیچ سوزنی
برای نام گذاری سرپیچ های سوزنی از حروف G و GU استفاده شده است. حرف G معمولاً برای نمایش سرپیچ های سوزنی تک پین و حرف GU برای نمایش سرپیچ های سوزنی دوپین مورد استفاده قرار می گیرد. عددی که پس از این دو حرف می آید در واقع فاصله موجود بین این پین ها را نشان می دهد که عددی بر حسب میلی متر می باشد. سرپیچ های سوزنی دارای انواع مختلفی هستند و از هر یک از آنها برای منظور خاصی استفاده می شود. از جمله این سرپیچ ها میتوان به G4 ،G9 ،G12 ،GU24 و… اشاره نمود.
انواع سرپیچ موجود در بازار
به دلیل تعداد لامپ های بی شمار موجود در بازار، سرپیچ ها هم انواع بسیار زیادی دارند. تا اینجا با پرفروش ترین و پر استفاده ترین سرپیچ های بازار آشنا شدید اما مدل های بیشتری در بازار وجود دارند. در ادامه شما را با این سرپچ ها آشنا می کنیم.
سرپیچ دوشاخه
یکی دیگر از انواع سرپیچ موجود در بازار سرپیچ دوشاخه می باشد که در بخش انتهایی خود دارای دو شاخه است و هنگامی که این دو شاخه را وارد پریز می کنید لامپ متصل به سرپیچ روشن می شود و با خارج کردن سرپیچ از دو شاخه لامپ خاموش می گردد. با وجود اینکه نوع کاربری این سرپیچ ها ساده است، اما موارد کاربرد آن بسیار گسترده می باشد و شاهد فروش گسترده این سرپیچ ها در سطح بازار هستیم.
سرپیچ لامپ پایه دار
برای تولید این سرپیچ ها از متریال های مختلفی نظیر فلز استیل و پلاستیک بهره گرفته شده و قیمت این سرپیچ بسته به نوع متریال استفاده شده برای تولید آن متفاوت می باشد. سرپیچ های استیل نسبت به سرپیچ های پلاستیکی از قیمت بیشتری برخوردار می باشند و مقاومت آنها نیز بالاتر است. سرپیچ های فوق از شکل ظاهری زیبایی برخوردار هستند و بسیاری از افراد از این سرپیچ ها به جای لوستر استفاده می کنند. لامپ مورد استفاده برای سرپیچ های لامپ پایه دار لامپ ادیسونی و لامپ فیلامنتی می باشد. از سرپیچ لامپ پایه دار در محیط های مختلفی نظیر ادارات، منازل مسکونی، سازمان ها و ارگان های مختلف بهره گرفته می شود.
سرپیچ راکورد دار
این نوع سرپیچ از قطعه خاصی به نام راکورد که دارای رنگ زرد می باشد برخوردار است که این قطعه در بخش انتهایی سر پیچ واقع شده و از آن می توان جهت نصب سرپیچ بر روی چراغ های دیواری یا لوستر بهره گرفت. بنابراین سرپیچ های راکورد دار اغلب بر روی لوستر ها مورد استفاده قرار می گیرند. برای تولید این سر پیچ ها معمولاً از پلاستیک مقاوم استفاده میشود و قیمت در نظر گرفته شده برای آنها بسیار خوب و مقرون به صرفه می باشد.
سرپیچ کلید دار
سرپیچ های کلید دار معمولاً دارای دو شاخه هایی هستند که بر روی آنها کلیدی تعبیه شده است. هنگامی که لامپ خود را درون این سرپیچ ها قرار می دهید و سپس سر پیچ را به دوشاخه متصل می کنید، با استفاده از کلید آن می توانید اقدام به خاموش و روشن کردن لامپ خود کنید. این سر پیچ ها را می توان جزو پر استفاده ترین انواع سرپیچ در محیط های صنعتی به شمار آورد. چرا که در این محیط ها در مواقع بسیاری نیاز مبرم به وجود نور در نزدیکی سطوح مختلف وجود دارد و با استفاده از این سرپیچ ها میتوان این نیاز را مرتفع نمود.
سرپیچ لامپ ریموت دار
با وجود اینکه مدت زمان زیادی از ورود این سر پیچ ها به بازار نگذشته است، سرپیچ های ریموت دار توانسته اند جایگاه ویژه ای در بین مشتریان کسب کنند و به یکی از پرفروش ترین انواع سرپیچ موجود در بازار مبدل شوند. دلیل این امر هم آسانی در استفاده از این سر پیچ ها می باشد.
کاربران میتوانند لامپ متصل به سرپیچ ریموت دار را با استفاده از ریموت و از راه دور روشن و خاموش کنند. برد این سرپیچ ها به قدری بالاست که حتی از پشت موانع یا دیوار نیز امکان روشن و خاموش کردن لامپ با استفاده از آن میسر می باشد. استفاده از سرپیچ لامپ ریموت دار در خانه های هوشمند به شدت افزایش پیدا کرده است و این سر پیچ ها معمولاً برای لامپ های شارژی مورد استفاده قرار می گیرند.
سرپیچ لامپ ادیسونی
سرپیچ لامپ ادیسونی دارای سایز ها و انواع مختلفی می باشند و هزینه ای که بابت خرید این سر پیچ ها پرداخت می کنید دقیقا وابسته به سایز آن دارد. این سر پیچ ها در واقع همان سرپیچ های سری E می باشند که در ابتدای مطلب به آنها اشاره کردیم. امروز برخی از تولید کنندگان اقدام به استفاده از فلزات مختلف برای تولید سرپیچ لامپ ادیسونی نموده اند و با این کار موجب شده اند تا این سر پیچ ها شکل و ظاهر زیبایی به خود بگیرند. به همین خاطر در فضا هایی نظیر رستوران ها و کافه ها شاهد استفاده از سرپیچ های لامپ ادیسونی فلزی برای نورپردازی این محیط ها هستیم.
سرپیچ سقفی و دیواری
سرپیچ های سقفی و دیواری از کاربرد بسیار بالایی برخوردار می باشند و همین موضوع فروش بالای این محصولات در بازار را به دنبال داشته است. سرپیچ های فوق به دیوار و سقف متصل می گردند و با استفاده از آنها می توانید کار نصب انواع لوستر و انواع لامپ به سقف و دیوار را انجام دهید. لازم است بدانید که سرپیچ های سقفی و دیواری خود دارای انواع مختلفی هستند که بسته به نوع آنها قیمتشان با یکدیگر متفاوت می باشد.
مثلاً سرپیچ های سقفی و دیواری ساده قیمتشان از سرپیچ های سقفی و دیواری کلید دار یا ریموت دار پایین تر است. نکته دیگری که در خصوص این سرپیچ ها می توانیم به آن اشاره نماییم این است که نحوه اتصال سرپیچ های فوق بر روی سقف و دیوار بسیار آسان و راحت انجام می شود و برای این کار نیازی به انجام سیم کشی نخواهید داشت. معمولاً از سرپیچ های سقفی و دیواری در محیط هایی نظیر راهروها و راه پله ها برای تامین روشنایی مورد نیاز استفاده می شود.
سرپیچ چند تایی
اگر قصد استفاده از چند لامپ مختلف برای روشن کردن محیط موردنظر خود را دارید، سرپیچ های چندتایی لامپ میتوانند یکی از مناسب ترین گزینه ها برای شما به شمار می رود. این سر پیچ ها دارای صفحه ای هستند که بر روی آن چند سرپیچ مختلف سوار شده و دارای تنوع در تعداد سرپیچ می باشند. معمولاً در محیط هایی که نور آنها کم است از این سر پیچ ها برای تامین روشنایی محیط استفاده می شود.
تبدیل سرپیچ لامپ ها
تبدیل سرپیچ لامپ را می توان یک وسیله کاربردی معرفی نمود که میتواند کار شما را بسیار آسان و راحت نماید. افرادی که به اشتباه سرپیچی را برای لامپی خریداری کرده اند و متوجه شده اند سرپیچ مورد نظر با لامپ آنها تطابق ندارند می توانند با استفاده از تبدیل سرپیچ، لامپ خود را به آن سرپیچ متصل کنند.
این تبدیل ها مخصوصاً برای لامپ هایی که دارای پایه E27 می باشند کاربرد بیشتری دارند. دلیل این امر این است که لامپ های دارای سرپیچ لوستری از بازده نوری پایینی برخوردار هستند و در محیط هایی که نیاز به توان روشنایی بیشتری می باشد برای آنکه بتوان این نور را تامین نمود یا می بایست این لامپ ها را افزایش دهید و یا اقدام به تعویض سرپیچ لوستر خود نمایید. اما اگر از تبدیل سرپیچ استفاده کنید، به راحتی می توانید لامپ های دکوراتیو برقی کم مصرف را جایگزین لامپ های کم نور خود نمایید و برای این کار نیاز به تعویض صفحه وجود ندارد و بدون داشتن مهارت خاص می توان این کار را انجام داد.
جمع بندی
در این مقاله پس از معرفی اجمالی سرپیچ به بررسی و معرفی انواع مختلف سرپیچ موجود در بازار پرداختیم و موارد کاربرد هر یک از آنها را عنوان نمودیم. سعی کنید تا برای لامپ خود سرپیچی را مورد استفاده قرار دهید که با آن تناسب و سازگاری داشته باشد. چرا که در صورت عدم تناسب شاهد بروز خطراتی جدی در این زمینه خواهیم بود و این امر میتواند منجر به خراب شدن تجهیزات شما نیز گردد.
اگر قصد خرید تجهیزات روشنایی برای محیط منزل یا محیط کار خود را دارید بهتر است پس از آشنایی با هر یک از انواع سرپیچ ها مبادرت به خرید تجهیزات مورد نظر خود کنید تا تجهیزاتی را که متناسب با نوع نیاز و کاربردتان می باشد را تهیه نمایید و بتوانید بهترین نتیجه را حاصل کنید. فروشگاه اینترنتی تکنوسان با تنوع بالای محصولات در زمینه برق و روشنایی می تواند مرجع خوبی برای خرید و همچنین مقایسه قیمت این محصولات باشد. علاوه بر این، در تکنوسان امکان خرید عمده انواع محصولات سایت از جمله محصولات الکتریکی برای همکاران و مغازه داران وجود دارد که برای دسترسی به قیمت های همکاری و خرید عمده کافی است در سایت ابتدا ثبت نام کنید و سپس از طریق مراجعه به این صفحه حساب همکاری خود را فعال کنید.
شما از کدام یک از انواع مختلف سر پیچ ها در محیط منزل یا محیط کار خود استفاده می نمایید؟ دلیل شما برای این انتخاب چیست؟ با در میان گذاشتن نظرات خود در بخش کامنت می توانید به سایر کاربران کمک کنید تا با دید بازتری اقدام به خرید تجهیزات فوق نمایند.